ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Η πρωτοβουλία της PwC για συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον

Συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον: Ένας οδηγός για την αποδοχή Facebook Twitter
Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η Νάνσυ Παπαθανασίου.
0

Στον εταιρικό κόσμο ακούμε πλέον όλο και πιο συχνά για DEI strategies, για συμπερίληψη, για πολιτικές και προσεγγίσεις που μπορούν να βελτιώσουν πραγματικά, τόσο την εργασιακή καθημερινότητα όσο και την ποιότητα της δουλειάς μας.

Στη συνείδηση πολλών από εμάς, μέσα στις αυξημένες ταχύτητες και στον μεγάλο φόρτο εργασίας, μπορεί οτιδήποτε έχει να κάνει με τον όρο diversity να είναι συνδεδεμένο με ατελείωτη, συχνά δυσνόητη ορολογία, μπορεί ακόμα και να νομίζουμε πως πρόκειται για «πολυτέλειες» για τις οποίες πρακτικά δεν έχουμε χρόνο.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η PwC Ελλάδας εγκαινίασε μια νέα σειρά δράσεων με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων της για όλες τις βέλτιστες πρακτικές που οδηγούν στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος. 

Για τη δράση αυτή συνεργάστηκε με το «The Upfront Initiative», την πρωτοβουλία της LiFO και της Tsomokos για τη συμπερίληψη, την ισότητα, την ορατότητα και την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας, και το «Orlando LGBT – Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα» για ένα tailor made workshop που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Χαλάνδρι.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τον φετινό Pride Month, τον μήνα υπερηφάνειας που γιορτάζεται κάθε χρόνο από όλη την παγκόσμια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τους συμμάχους της, η PwC κάλεσε τον Αλέξανδρο Διακοσάββα, δημοσιογράφο, διευθυντή σύνταξης της LiFO και curator του «The Upfront Initiative», και τη Νάνσυ Παπαθανασίου, κλινική ψυχολόγο, συνιδρύτρια του «Orlando LGBT» και επιστημονικά υπεύθυνη στη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις οικογένειές τους και εκπαιδευτικούς, στα γραφεία της, για το workshop «Inclusive workspace: A guide to acceptance» (Συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον: Ένας οδηγός για την αποδοχή).

Ενεργά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με ειδίκευση σε ζητήματα συμπερίληψης, η Νάνσυ και ο Αλέξανδρος ανέπτυξαν, σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση διάρκειας μίας ώρας, μερικές από τις πρακτικές οικοδόμησης ενός ασφαλούς, ισότιμου και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν το πολύ σημαντικό ζήτημα της εργασιακής συμπερίληψης μέσα από επιστημονική αλλά και βιωματική σκοπιά, επιβεβαιώνοντας τον αρχικό ισχυρισμό, ότι μόνο πολυτέλεια δεν είναι το να απευθύνεσαι σε συναδέλφους, πελάτες και άλλους ανθρώπους που συναντάς καθημερινά με τρόπο που οι ίδιοι δεν θεωρούν προσβλητικό ή ακόμα και κακοποιητικό, ότι ο σεβασμός στον αυτοπροσδιορισμό είναι απαραίτητος, ότι η οικοδόμηση με απλά και μελετημένα βήματα ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει την αποδοτικότητα όλων των εργαζομένων και θα συμβάλλει στην άνθιση των ταλέντων και των δυνατοτήτων τους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλο τον σύγχρονο εταιρικό κόσμο, ότι όταν μιλάμε για τη ζωή, για την αυτοέκφραση και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τίποτα δεν είναι πολυτέλεια.

Εξηγώντας, μεταξύ άλλων, την ορθή ορολογία που οι εργαζόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν όταν απευθύνονται σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τη σημασία του coming out στον χώρο εργασίας και τους τρόπους με τους οποίους αυτό σχετίζεται με την παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων, αναλύοντας τους τρόπους ανάπτυξης μιας υγιούς συμπεριληπτικής εταιρικής κουλτούρας, χρησιμοποιώντας τεκμηριωμένα στοιχεία επιστημονικών ερευνών και βιωματικά παραδείγματα, οι δύο εισηγητές φαίνεται πως κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των εργαζομένων της PwC (πάνω από 400 άτομα παρακολούθησαν διαδικτυακά τη μετάδοση της συζήτησης, αριθμός που αποτελεί ένα ποσοστό της τάξης του 21% επί των συνολικών εργαζομένων της εταιρείας στην Ελλάδα).

Στο τέλος, απάντησαν σε ερωτήσεις των εργαζομένων, προτού ανανεώσουν το ραντεβού τους για τα επόμενα workshops της πρωτοβουλίας.

Lgbtqi+
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι τελικά εύκολο να κάνεις coming out στον χώρο εργασίας;

Open Talks / Είναι τελικά εύκολο να κάνεις coming out στον χώρο εργασίας;

Στο δεύτερο επεισόδιο της νέας σειράς podcasts «Open Talks», ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, συζητά «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, την ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τα στερεότυπα και το bullying.
Δεν είναι όλοι οι Ρομά εγκληματίες, ούτε θέλουν να ζουν μέσα στη λάσπη

Open Talks / «Δεν είναι όλοι οι Ρομά εγκληματίες, ούτε θέλουν να ζουν μέσα στη λάσπη»

Στο τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς podcasts «Open Talks», ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, συζητά «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC για την ένταξη, τη διασπορά και τη διάχυση του πληθυσμού των Ρομά στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό.
THE LIFO TEAM
Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι υπαρκτός, είναι «δηλητηριώδης» και πονάει πολύ.

Open Talks / Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι υπαρκτός, «δηλητηριώδης» και πονάει πολύ

Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς podcasts «Open Talks», η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γενική διευθύντρια του «Solidarity Now», και η Διάνα Βουτυράκου, καθηγήτρια Ρομποτικής, συζητούν «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC για τα ηλικιακά στερεότυπα και πώς αυτά γίνονται εμπόδιο στους χώρους εργασίας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.
THE LIFO TEAM
ΤΡΙΤΗ 09/05 - ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΙΝΤΕΟ-«Δεν μπορεί να ανακόπτεται η καριέρα μίας γυναίκας επειδή έμεινε έγκυος και γέννησε»

Open Talks / «Δεν μπορεί να ανακόπτεται η καριέρα μίας γυναίκας επειδή έμεινε έγκυος και γέννησε»

H δικηγόρος, επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της PwC Ελλάδας, Μαίρη Ψύλλα και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο υπουργείο Εργασίας, Καλυψώ Γούλα συζητούν «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC, για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην αγορά εργασίας και στη σημερινή κοινωνία.
THE LIFO TEAM
Όσοι ζουν στο περιθώριο νιώθουν πάντα μοναξιά

Open Talks / Όσοι ζουν στο περιθώριο νιώθουν πάντα μοναξιά

Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Open Talks», η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη και ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Άλκης Ξανθάκης–Τερτσέτης συζητούν «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC, για τους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο και τις ευκαιρίες επανένταξής τους στον κοινωνικό ιστό και την εργασιακή ζωή.
THE LIFO TEAM
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/05-Αναπηρία είναι τα εμπόδια που βάζουν η κοινωνία και η πολιτεία

Open Talks / Αναπηρία είναι τα εμπόδια που βάζουν η κοινωνία και η πολιτεία

Στο έκτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Open Talks», ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος και πρόεδρος της κοινωνικής επιχείρησης «Με Άλλα Μάτια», συζητά «ανοιχτά» με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC, για θέματα αναπηρίας αλλά και την ίση πρόσβαση των ανάπηρων ατόμων στους χώρους εργασίας και την κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είσαι Αυτό που Πουλάς: Queer Σώμα, Πόθος και Bareback Ελευθερία/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Είσαι Αυτό που Πουλάς: Queer Σώμα, Πόθος και Bareback Ελευθερία/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από τον Chris Karakatsanis και τον Tim Kruger ως τους queer OnlyFans performers, αυτό το κείμενο χαρτογραφεί το σώμα που επιμένει να ποθεί, να μιλά, να επιβιώνει. Μια διαδρομή από το τραύμα ως την ηδονή, χωρίς ενοχή
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*There Is A Ghost/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / *There Is A Ghost/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Τέσσερις queer αφηγήσεις που ξεκινούν από τη μουσική αλλά μιλούν για κάτι πιο βαθύ: το παιδί που χόρευε μπροστά στην τηλεόραση, την επιθυμία που δεν χωράει πουθενά, το τραύμα που παίρνει χρώμα. Η Kylie, η Τζένη Βάνου και η ANOHNI σαν φαντάσματα που μας στοίχειωσαν για να μας σώσουν, και τρεις νέες σπίθες – Cole Escola, Sondiaze, Koplje – που μας θυμίζουν γιατί το queer δεν ήταν ποτέ “ασφαλές”.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Χαλάρωσε, να το κάνεις/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Όαση / *Χαλάρωσε, να το κάνεις/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από σήμερα η ΟΑΣΗ αλλάζει μορφή. Δεν είναι πια blog. Είναι επιδερμίδα με μνήμη· ένα σημείο πάνω στον ψηφιακό χάρτη όπου η queer φωνή δεν λογοκρίνεται, δεν περνάει από φίλτρο, και δεν χρειάζεται να αποδείξει πως υπάρχει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Tο νέο (παλιό) πρόσωπο του cruising – Μια βόλτα στους γκέι στάβλους της Αθήνας

Lgbtqi+ / Tο νέο (παλιό) πρόσωπο του cruising – Μια βόλτα στους γκέι στάβλους της Αθήνας

Στη σάουνα της M. Αλεξάνδρου στο Γκάζι ορδές ανδρών επιδίδονται, μέσα στα σκοτάδια, σε αυτά που πλέον μπορούν να κάνουν και στο φως. Δυο φίλοι μας, γκέι άνδρες, κρατάνε ημερολόγιο απ’ την τελευταία τους επίσκεψη.
THE LIFO TEAM
«Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

Lgbtqi+ / «Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

Μια βραδιά στα καλλιστεία Miss Hellas Drag Pageant 2025, εκεί όπου το ταλέντο, το γκλίτερ, το χιούμορ και οι out of the box εμφανίσεις περισσεύουν − και βιώσαμε στην πράξη πώς είναι όταν η διαφορετικότητα όχι απλώς γίνεται αποδεκτή, αλλά γιορτάζεται με ενθουσιασμό.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τέρψη, τακούνι ή φλατ;

Lgbtqi+ / Η Τερψιχόρη δεν θέλει να την στενεύουν άλλο τα παπούτσια της

Στα 22 της η Τερψιχόρη ψάχνει παπούτσια που θα χωράνε την καριέρα ενός μοντέλου, τη μετανάστευση, την τρανς ταυτότητα και την καθημερινότητά της. Της αρέσει να περπατάει σε ψηλά τακούνια όπως και να πέφτει, αλλά μόνο για να κάνει dip στο voguing.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
chem sex

Lgbtqi+ / Είναι το chemsex η νέα μεγάλη απειλή για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Τι ακριβώς είναι το chemsex, γιατί παραμένει ταμπού ακόμα και μέσα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και γιατί έχει συνδεθεί μαζί της; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και γιατί η δαιμονοποίηση δεν είναι λύση; Ειδικοί από τον χώρο της υγείας μιλούν στη LIFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ