Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
  • Κρασί στο κύμα αλλά όχι... χύμα. Καλοκαιρινή διάθεση και κρασί δίνουν το ραντεβού τους στο Fabrica de Vino in the sand, στην κυριολεξία πάνω στο κύμα. Η φιλοσοφία του Fabrica de Vino, από τη χειμωνιάτικη καρδιά της Αθήνας στην Εμμανουήλ Μπενάκη, φέτος μεταφέρεται ατόφια στην αμμουδιά της παραλίας του Αλίμου. Κάτω από τα αλμυρίκια και τα πεύκα έχει στηθεί πάνω σε ξύλινο ντεκ πληθωρική μπάρα, τα βαρέλια είναι σε ρόλο τραπεζιού και υπάρχουν και cozy καναπεδάκια πάνω στη βοτσαλωτή παραλία. Χαλαρά, οικεία, ό,τι ακριβώς αναζητάμε σε δύσκολες εποχές. Επικοινωνία αληθινή με φόντο τη διασκέδαση που θα αντέχει η τσέπη μας. Σε αυτό το πνεύμα, προφανώς, είναι και οι παρέες όλων των ηλικιών που έχουν γεμίσει το μαγαζί. Φοράς τη βερμούδα και το μακό σου και ρουφάς άπληστα κάποιο από τα ωραιότατα κοκτέιλ της λίστας με πρωταγωνιστή το κρασί, αλλά και τσίπουρο που εμπνεύστηκε ο γνωστός Τέλης Παπαδόπουλος. Υπάρχει άποψη. Το ανακαλύπτεις πίνοντας μια γουλιά από το ζωηρόχρωμο κόκκινο κοκτέιλ BibBop που βασίζεται στο ερυθρό κρασί «Αμπέλου Γη» από το Κτήμα Τσώλη, διακοσμημένο με φλογερά κόκκινα ροδοπέταλα. Πίνεται ευχάριστα. Μου αρέσει αυτή η ελαφριά καλοκαιρινή πρόταση για κοκτέιλ που βγάζει και από τα «στεγανά» της την καθοδήγηση των ειδικών για το πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί. Οι ευχάριστες μουσικές συντονίζονται με το παιχνίδισμα του φεγγαριού στη θάλασσα. Πίνεις μια γουλίτσα και τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους. Εδώ δίνεται έμφαση στο κρασί και η λίστα με τις 200 ετικέτες και τις 50 σε ποτήρι 75 ml και 150 ml εστιάζεται στα λευκά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, στα ροζέ, τα φρέσκα ερυθρά και τα αφρώδη που ταιριάζουν με την εποχή. Φυσικά, δεν θα πιεις το κρασί σου ξεροσφύρι. Επιλέγεις μικρά πιάτα και τσιμπολογάς π.χ. χαλούμι ελαφρά ψημένο που συνοδεύεται με μαρμελάδα πορτοκάλι και αποξηραμένα φρούτα (€4). Μου άρεσε ο ανθός πάπρικας (€3), που είναι η κόκκινη πιπεριά γεμιστή με ανθότυρο και αφήνει ευχάριστη επίγευση. Τα πιρούνια κονταροχτυπιούνται στο πιάτο με τις γαρίδες με σάλτσα από μοσχολέμονο και δυόσμο πάνω σε ελαφρά ψημένο κανταΐφι (€5). Και πίτσα μεσογειακή (€5) θα φας αλλά και φάβα με χταπόδι και καραμελώμενο κρεμμύδι (€5). Το Fabrica de Vino δεν αφήνει έξω από τον χορό τα τσίπουρα και τις μπίρες, που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Ψηφίζω αυτή την πρόταση εξόδου που δένει με τη ραστώνη του καλοκαιριού στην πόλη. ☛ Fabrica de Vino in the sand, στην «Ακτή του Ήλιου», Ποσειδώνος & Αλίμου, 210 3214148.
  • Ποιότητα που διαρκεί. Όταν στα εύσημά σου για ένα εστιατόριο κυριαρχεί ο τίτλος «κλασικό» ή «σταθερή αξία», σημαίνει ότι το έχεις καρατσεκάρει. Έχεις διαπιστώσει στη διάρκεια του χρόνου τη σταθερή ποιότητά του, ακόμα και σε εποχές ανταγωνισμού. Το Tirbouson επιμένει στη σταθερή νόστιμη πορεία του, με την κουζίνα του να σερβίρει πιάτα σπιτικά που ξυπνούν μνήμες, όπως οι λαχταριστοί κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και αρωματικά (€3,50) και η φάβα Σαντορίνης παντρεμένη με φρέσκια ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι και κάππαρη (€3,50). Καθημερινά υπάρχουν και πιάτα ημέρας-έκπληξη, όπως τα μαυρομάτικα φασόλια μαγειρεμένα με σταμναγκάθι και άγριο μάραθο από το χωριό (€ 4,50). Αν πεθύμησες μπιφτεκάκια στη σχάρα, εδώ θα αποζημιωθείς, αφού ζυμώνονται με μοσχαρίσιο κιμά και τριμμένα λαχανικά για να είναι ζουμερά (€7,50). Δεν θα λησμονήσεις τις πατάτες Κύπρου που τηγανίζονται με τη φλούδα τους και τρώγονται απνευστί (€3). Ποιότητα, καλή διάθεση, χαλαρό περιβάλλον στη νοσταλγική γειτονιά του Κεραμεικού και μαζί ζεστή φιλοξενία σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σπίτι σου.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Tirbouson, Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, 210 3410107.
  • Ένα opening που περιμένουμε! Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ένα καινούργιο wine bar-restaurant που ετοιμάζεται να ανοίξει σύντομα στη Γλυφάδα, στον χώρο του παλαιού Far East (γωνία Λαζαράκη 61 & Πανδώρας 5). Πολλά είναι εκείνα που μας κάνουν να περιμένουμε το άνοιγμά του. Πρώτον, το όνομα του εστιατορίου, Route Nationale 7, που παραπέμπει στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο της Γαλλίας, ο οποίος διασχίζει όλη τη χώρα από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και θεωρείται θρυλικός για τους λάτρεις του φαγητού και του κρασιού, αφού περνά από τα πλέον ιστορικά σχετικά μέρη της Γαλλίας. Δεύτερο στοιχείο της νέας άφιξης που υπόσχεται πολλά είναι ο σεφ που θα ηγείται της κουζίνας του. Πρόκειται για τον Κώστα Τσίγκα, έναν από τους πλέον δημιουργικούς  Έλληνες σεφ, με πολλές διακρίσεις στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Τρίτον, το ίδιο το μενού, το οποίο με μια πρώτη ματιά επιβεβαιώνει τη φήμη εκείνου που το ετοιμάζει. Μιλάμε για πολλά μικρά πιάτα και αρκετά κυρίως, πολλά τυριά βασισμένα στο γάλα παραγωγής τους και αρκετά αλλαντικά, μερικά από τα οποία θα παράγονται στο εστιατόριο. Στο μενού θα φιγουράρουν συνθέσεις όπως ψητά σπαράγγια με φρέσκα σύκα, κατσικίσιο τυρί με σόγια, χταπόδι με καφέ και σάλτσα ponzu, κατσικάκι με κάρι, πετροσωλήνες, μύδια και vongole σε ψητό ψωμί, χοιρινό καραμέλα, πικάντικο, τραγανό, μαλακό καβούρι και άλλα. Στο μενού υπάρχουν και γλυκά πολύ πέρα από τα συνηθισμένα, αν λάβεις υπόψη ότι θα βρεις πανακότα με κατσικίσιο γάλα και χαβιάρι ή σοκολάτα crunchy με μπέικον και καπνιστό αλάτι (!). Είπαμε, όμως, ότι μιλάμε για wine bar, οπότε θα έχει πολλά κρασιά σε ποτήρι και λίστα κρασιών market που θα αλλάζει πολύ συχνά.
  • Nouvelle vague. Χαμός γίνεται στην πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα με την άφιξη του Paul. Εκτός από γαλλικές μπαγκέτες, κρουασάν, μακαρόν και μια ποικιλία από λιχουδιές που μπορείς να προμηθευτείς για το σπίτι σου, στο πεζοδρόμιο έχουν βγάλει τραπεζάκια όπου μπορείς να δαμάσεις την πείνα σου με σάντουιτς, πίτσες, μπριός, σαλάτες, ζυμαρικά, ομελέτες σε... πικάντικες τιμές.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Paul, πλ. Εσπερίδων & Κύπρου 70, Γλυφάδα, 210 8947169.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM