Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
  • Κρασί στο κύμα αλλά όχι... χύμα. Καλοκαιρινή διάθεση και κρασί δίνουν το ραντεβού τους στο Fabrica de Vino in the sand, στην κυριολεξία πάνω στο κύμα. Η φιλοσοφία του Fabrica de Vino, από τη χειμωνιάτικη καρδιά της Αθήνας στην Εμμανουήλ Μπενάκη, φέτος μεταφέρεται ατόφια στην αμμουδιά της παραλίας του Αλίμου. Κάτω από τα αλμυρίκια και τα πεύκα έχει στηθεί πάνω σε ξύλινο ντεκ πληθωρική μπάρα, τα βαρέλια είναι σε ρόλο τραπεζιού και υπάρχουν και cozy καναπεδάκια πάνω στη βοτσαλωτή παραλία. Χαλαρά, οικεία, ό,τι ακριβώς αναζητάμε σε δύσκολες εποχές. Επικοινωνία αληθινή με φόντο τη διασκέδαση που θα αντέχει η τσέπη μας. Σε αυτό το πνεύμα, προφανώς, είναι και οι παρέες όλων των ηλικιών που έχουν γεμίσει το μαγαζί. Φοράς τη βερμούδα και το μακό σου και ρουφάς άπληστα κάποιο από τα ωραιότατα κοκτέιλ της λίστας με πρωταγωνιστή το κρασί, αλλά και τσίπουρο που εμπνεύστηκε ο γνωστός Τέλης Παπαδόπουλος. Υπάρχει άποψη. Το ανακαλύπτεις πίνοντας μια γουλιά από το ζωηρόχρωμο κόκκινο κοκτέιλ BibBop που βασίζεται στο ερυθρό κρασί «Αμπέλου Γη» από το Κτήμα Τσώλη, διακοσμημένο με φλογερά κόκκινα ροδοπέταλα. Πίνεται ευχάριστα. Μου αρέσει αυτή η ελαφριά καλοκαιρινή πρόταση για κοκτέιλ που βγάζει και από τα «στεγανά» της την καθοδήγηση των ειδικών για το πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί. Οι ευχάριστες μουσικές συντονίζονται με το παιχνίδισμα του φεγγαριού στη θάλασσα. Πίνεις μια γουλίτσα και τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους. Εδώ δίνεται έμφαση στο κρασί και η λίστα με τις 200 ετικέτες και τις 50 σε ποτήρι 75 ml και 150 ml εστιάζεται στα λευκά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, στα ροζέ, τα φρέσκα ερυθρά και τα αφρώδη που ταιριάζουν με την εποχή. Φυσικά, δεν θα πιεις το κρασί σου ξεροσφύρι. Επιλέγεις μικρά πιάτα και τσιμπολογάς π.χ. χαλούμι ελαφρά ψημένο που συνοδεύεται με μαρμελάδα πορτοκάλι και αποξηραμένα φρούτα (€4). Μου άρεσε ο ανθός πάπρικας (€3), που είναι η κόκκινη πιπεριά γεμιστή με ανθότυρο και αφήνει ευχάριστη επίγευση. Τα πιρούνια κονταροχτυπιούνται στο πιάτο με τις γαρίδες με σάλτσα από μοσχολέμονο και δυόσμο πάνω σε ελαφρά ψημένο κανταΐφι (€5). Και πίτσα μεσογειακή (€5) θα φας αλλά και φάβα με χταπόδι και καραμελώμενο κρεμμύδι (€5). Το Fabrica de Vino δεν αφήνει έξω από τον χορό τα τσίπουρα και τις μπίρες, που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Ψηφίζω αυτή την πρόταση εξόδου που δένει με τη ραστώνη του καλοκαιριού στην πόλη. ☛ Fabrica de Vino in the sand, στην «Ακτή του Ήλιου», Ποσειδώνος & Αλίμου, 210 3214148.
  • Ποιότητα που διαρκεί. Όταν στα εύσημά σου για ένα εστιατόριο κυριαρχεί ο τίτλος «κλασικό» ή «σταθερή αξία», σημαίνει ότι το έχεις καρατσεκάρει. Έχεις διαπιστώσει στη διάρκεια του χρόνου τη σταθερή ποιότητά του, ακόμα και σε εποχές ανταγωνισμού. Το Tirbouson επιμένει στη σταθερή νόστιμη πορεία του, με την κουζίνα του να σερβίρει πιάτα σπιτικά που ξυπνούν μνήμες, όπως οι λαχταριστοί κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και αρωματικά (€3,50) και η φάβα Σαντορίνης παντρεμένη με φρέσκια ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι και κάππαρη (€3,50). Καθημερινά υπάρχουν και πιάτα ημέρας-έκπληξη, όπως τα μαυρομάτικα φασόλια μαγειρεμένα με σταμναγκάθι και άγριο μάραθο από το χωριό (€ 4,50). Αν πεθύμησες μπιφτεκάκια στη σχάρα, εδώ θα αποζημιωθείς, αφού ζυμώνονται με μοσχαρίσιο κιμά και τριμμένα λαχανικά για να είναι ζουμερά (€7,50). Δεν θα λησμονήσεις τις πατάτες Κύπρου που τηγανίζονται με τη φλούδα τους και τρώγονται απνευστί (€3). Ποιότητα, καλή διάθεση, χαλαρό περιβάλλον στη νοσταλγική γειτονιά του Κεραμεικού και μαζί ζεστή φιλοξενία σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σπίτι σου.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Tirbouson, Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, 210 3410107.
  • Ένα opening που περιμένουμε! Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ένα καινούργιο wine bar-restaurant που ετοιμάζεται να ανοίξει σύντομα στη Γλυφάδα, στον χώρο του παλαιού Far East (γωνία Λαζαράκη 61 & Πανδώρας 5). Πολλά είναι εκείνα που μας κάνουν να περιμένουμε το άνοιγμά του. Πρώτον, το όνομα του εστιατορίου, Route Nationale 7, που παραπέμπει στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο της Γαλλίας, ο οποίος διασχίζει όλη τη χώρα από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και θεωρείται θρυλικός για τους λάτρεις του φαγητού και του κρασιού, αφού περνά από τα πλέον ιστορικά σχετικά μέρη της Γαλλίας. Δεύτερο στοιχείο της νέας άφιξης που υπόσχεται πολλά είναι ο σεφ που θα ηγείται της κουζίνας του. Πρόκειται για τον Κώστα Τσίγκα, έναν από τους πλέον δημιουργικούς  Έλληνες σεφ, με πολλές διακρίσεις στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Τρίτον, το ίδιο το μενού, το οποίο με μια πρώτη ματιά επιβεβαιώνει τη φήμη εκείνου που το ετοιμάζει. Μιλάμε για πολλά μικρά πιάτα και αρκετά κυρίως, πολλά τυριά βασισμένα στο γάλα παραγωγής τους και αρκετά αλλαντικά, μερικά από τα οποία θα παράγονται στο εστιατόριο. Στο μενού θα φιγουράρουν συνθέσεις όπως ψητά σπαράγγια με φρέσκα σύκα, κατσικίσιο τυρί με σόγια, χταπόδι με καφέ και σάλτσα ponzu, κατσικάκι με κάρι, πετροσωλήνες, μύδια και vongole σε ψητό ψωμί, χοιρινό καραμέλα, πικάντικο, τραγανό, μαλακό καβούρι και άλλα. Στο μενού υπάρχουν και γλυκά πολύ πέρα από τα συνηθισμένα, αν λάβεις υπόψη ότι θα βρεις πανακότα με κατσικίσιο γάλα και χαβιάρι ή σοκολάτα crunchy με μπέικον και καπνιστό αλάτι (!). Είπαμε, όμως, ότι μιλάμε για wine bar, οπότε θα έχει πολλά κρασιά σε ποτήρι και λίστα κρασιών market που θα αλλάζει πολύ συχνά.
  • Nouvelle vague. Χαμός γίνεται στην πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα με την άφιξη του Paul. Εκτός από γαλλικές μπαγκέτες, κρουασάν, μακαρόν και μια ποικιλία από λιχουδιές που μπορείς να προμηθευτείς για το σπίτι σου, στο πεζοδρόμιο έχουν βγάλει τραπεζάκια όπου μπορείς να δαμάσεις την πείνα σου με σάντουιτς, πίτσες, μπριός, σαλάτες, ζυμαρικά, ομελέτες σε... πικάντικες τιμές.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Paul, πλ. Εσπερίδων & Κύπρου 70, Γλυφάδα, 210 8947169.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM