Μελιτζάνες και παγωτό

Μελιτζάνες και παγωτό Facebook Twitter
2
Μελιτζάνες και παγωτό Facebook Twitter

06.07 Σαββατο

Φτιάχνω Μπάμπα γκανούς. Τον πιο εύκολο και πιο ωραίο καλοκαιρινό μεζέ. Στον φούρνο έχω 6-7 μελιτζάνες φλάσκες που τις διάλεξα να μην είναι χτυπημένες και όχι ιδιαίτερα μεγάλες, μπας και γλιτώσω τα σπόρια. Τις ψήνω στο grill μέχρι να καεί το εξωτερικό κέλυφος απ' όλες τις μεριές. Τις βγάζω από τον φούρνο και τις αφήνω να κρυώσουν λίγο. Κόβω στη μέση και αφαιρώ τη σάρκα. Τις βάζω για ένα μισαωράκι σε ένα σουρωτήρι, να φύγουν τα υγρά. Μετά, τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια που βάζω σε ένα μπολ. Προσθέτω τρεις-τέσσερις κουταλιές ταχίνι, δυο-τρεις κουταλιές πετιμέζι ροδιού (εγώ το πήρα από τον Αραπιάν), χυμό λεμονιού, μια σκελίδα σκόρδο καλά λιωμένη, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω και δοκιμάζω. Προσθέτω ό,τι χρειάζεται. Εμένα μου αρέσει να ρίχνω και λίγο ελαιόλαδο, αν και πολλοί λένε πως δεν χρειάζεται, έχει το ταχίνι. Μου αρέσει σχετικά ξινό, και πιο έντονο στο ταχίνι. Το πετιμέζι ροδιού ξινίζει επίσης, οπότε προσέχω. Το στολίζω με μαϊντανό και ρόδι και το σερβίρω με τραγανές αραβικές πίτες. Ίσως και να μη χρειάζεται τίποτε άλλο μετά, μόνο αυτό, μπίρες κι ένα μπαλκόνι.

Μου αρέσει αυτή η ευκολία των καλοκαιρινών φαγητών. Τρία υλικά που ίσως και να βγουν απευθείας απ' το ψυγείο και να είναι το πιο σούπερ φαγητό που έχεις δοκιμάσει. Ντάκος, ο βασιλιάς. Αν δεν τον έχεις φτιάξει ποτέ, λάθος. Καρπούζι, φέτα, δυόσμος. Σχεδόν εξωτικό.

Την περασμένη εβδομάδα παρέλαβα μια παγωτομηχανή. Την περίμενα καιρό. Είναι επαγγελματική, δηλαδή έχει εσωτερικό σύστημα ψύξης. Ρίχνεις μέσα το μείγμα που θέλεις να μετατρέψεις σε παγωτό και αυτή το παγώνει. Παλιά είχα πολύ ενθουσιασμό για κάτι τέτοια κι έφτιαχνα και παγωτά πολλά με τις παλιές παγωτομηχανές, όμως προχθές ο ενθουσιασμός μου μετατράπηκε σε απορία. Μάλλον δεν έχω πια υπομονή. Λοιπόν, ξεκίνησα εγκαινιάζοντας τη μηχανή μου με ένα κλασικό παγωτό βανίλια. Κανονική βάση custard, αρωματισμένη με αληθινή βανίλια. Γεύση απίθανη! Ακολουθώ τη συνταγή κατά γράμμα και παγώνω το μείγμα στη μηχανή, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Πάγωσε μια χαρά, έγινε τέλειο παγωτό. Την ώρα που άνοιξα το καπάκι και δοκίμασα με ένα κουτάλι, διαπίστωσα την τεράστια διαφορά που έχουν τα σπιτικά παγωτά βανίλια από αυτό το αριστούργημα. Όμως, υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον: για κάθε 700 ml παγωτού χρειάζεσαι τουλάχιστον μία ώρα και είκοσι λεπτά πέρασμα από την παγωτομηχανή. Δεύτερον: η γεύση καλή, αλλά η υφή δεν είναι αριστούργημα! Υποθέτω πως αν κάνω πολλές πρόβες, αν πειραματιστώ με τα υλικά (ίσως η custard να ήθελε να δέσει λίγο καλύτερα), θα πετύχω ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Θα έχει ποτέ την ποιότητα των παγωτών που τρώμε στα εστιατόρια; Ποιος ξέρει!

Την ίδια μέρα έφτιαξα ένα σορμπέ κεράσι κι ένα σορμπέ ροδάκινο. Πολτός φρέσκων φρούτων που έχουν βράσει με ζάχαρη και νερό και αφού έμειναν στο ψυγείο για λίγο, περάστηκαν από την παγωτομηχανή. Καλύτερα αποτελέσματα εδώ. Σκέφτηκα πως ίσως η υφή να ήταν καλύτερη, αν δεν έβαζα καθόλου νερό στο βράσιμο (αυτό έλεγε η συνταγή) και άφηνα τα φρούτα να κατεβάσουν μόνο τα δικά τους υγρά. Η γεύση, πάντως, ήταν απίστευτη.

Την άλλη μέρα φέρνω έναν φίλο στο σπίτι και δοκιμάζουμε τα παγωτά κατευθείαν από τα δοχεία τους. Ήθελαν και τα τρία περισσότερο χρόνο να μαλακώσουν από την κατάψυξη του δικού μου ψυγείου, απ' ό,τι τα κλασικά παγωτά. Και δεν έγιναν σε καμία περίπτωση αυτή η υπέροχη παγωμένη κρέμα που έχεις συνηθίσει. Η γεύση, όμως, ήταν και πάλι πολύ πολύ ανώτερη απ' ό,τι άλλο έχεις δοκιμάσει. Πάνω στη βανίλια του πέταξα chocolate chips και θρυμματισμένες μαρέγκες. Τα άλλα δύο τα εξαφανίσαμε σε δευτερόλεπτα. Τελικά, δεν ξέρω. Θα σας ενημερώσω για τις μελλοντικές προσπάθειές μου. Η παγωτομηχανή, πάντως, έπιανε πολύ χώρο πάνω στον πάγκο της μικρής κουζίνας και γι' αυτό φυλάχτηκε σε δροσερό ντουλάπι. Ελπίζω να μου γίνει συνήθεια και να την ξαναβγάλω. Σας φιλώ.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Ευχαριστούμε για άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο!! Μικρή σημείωση (χωρίς να το παίζω εξυπνάκιας, αλλά επειδή έχω ζήσει στο Λίβανο): Η μελιτζανοσαλάτα που ετοιμάσατε μοιάζει περισσότερο με Μουτάμπαλ (γιατί προσθέσατε ταχίνι). Το Μπάμπα-Γκανούς δεν περιέχει ταχίνι, παρά μόνο ελαιόλαδο/λεμόνι. Άν και μοιάζουν πολύ αυτά τα 2 ορεκτικά, και είναι κοινά σε όλη τη Μ. Ανατολή, το Μουτάμπαλ θεωρείται περισσότερο λιβανέζικο πιάτο, ενώ το Μπάμπα-Γκανούς περισσότερο συριάνικο.