Φεστιβάλ Γεμιστών 2013

Φεστιβάλ Γεμιστών 2013 Facebook Twitter
0

 

15.6 Σαββατο

 

Φεστιβάλ Γεμιστών 2013 Facebook Twitter

Ετοιμάζω ένα σεμιφρέντο. Νομίζω, το καλύτερο που έχω φτιάξει ποτέ. Σε ένα μπεν-μαρί ανακατεύω συνεχώς τέσσερις κρόκους αυγών, ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού, κρασί μαρσάλα, ρούμι και εσάνς βανίλιας μέχρι να αλλάξει υφή το μείγμα των αυγών, να διπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει βελούδινο κι ωραίο. Αυτό ονομάζεται zabaglione. Και είναι η βάση μου γι' αυτό το ωραίο, παγωμένο γλυκό που θα σερβίρω αύριο στο τραπέζι μου. Παράλληλα, χτυπάω στο μίξερ κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει αρκετά. Ανακατεύω τα δύο μείγματα, προσέχοντας μη φύγει ο αέρας, σαν να ανακατεύω μαρέγκα σε άλλο μείγμα. Προσθέτω κομμάτια πικρής σοκολάτας, θρυμματισμένες μαρέγκες, φουντούκια και τορρόνε. Τι είναι το τορρόνε; Είναι ένα ιταλικό γλυκό, κάτι σαν παστέλι με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αν δεν είχα, θα έβαζα κάτι αντίστοιχο και ελληνικό. Υπάρχουν χιλιάδες ιδέες στα δεκάδες ξηροκαρπάδικα της πόλης. Αφού τα ανακατέψω, τα αδειάζω στη φόρμα της σαρλότ που έχω καλύψει με μεμβράνη. Δεν ξέρω αν ενδείκνυται να φτιάχνεις σεμιφρέντο σε αυτό το σχήμα, αλλά εμένα μου αρέσει γιατί θα είναι σαν τούρτα. Έπος! Αφού το αδειάσω, το καλύπτω από πάνω με μεμβράνη και το βάζω στην κατάψυξη. Θέλει τουλάχιστον οχτώ ώρες.

Φεστιβάλ Γεμιστών 2013 Facebook Twitter

Δεύτερο γλυκό για το αυριανό τραπέζι, μια κρέμα σαν πανακότα με γιαούρτι, αρωματισμένη με βανίλια, που θα τη σερβίρω με ροδάκινα που θα βράσω σε σιρόπι με ούζο. Λοιπόν, πρώτα η κρέμα. Στην κατσαρόλα βάζω γάλα και κρέμα γάλακτος μαζί με ζάχαρη, έναν λοβό βανίλιας και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Μόλις βράσουν, τα αδειάζω σιγά-σιγά σε ένα μπολ στο οποίο έχω ρίξει ήδη το γιαούρτι. Εγώ βάζω Total και αυτό δεν είναι διαφήμιση, είναι το καλύτερο για γλυκά. Αφού τα ανακατέψω, ρίχνω στο μείγμα και φύλλα ζελατίνης που έχω μαλακώσει σε νερό. Το αδειάζω σε ωραίο σκεύος σερβιρίσματος, το καλύπτω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο. Τώρα τα ροδάκινα. Τα έχω διαλέξει από δέκα διαφορετικά κασόνια. Τα ήθελα πολύ καλά, αρωματικά, αλλά σχετικά σφιχτά, όχι μαλακά ή χτυπημένα. Θα μπορούσα να έχω βάλει φράουλες, κεράσια ή βερίκοκα. Τα πλένω. Παράλληλα, βράζω νερό, ζάχαρη, βανίλια και ούζο. Μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτω τα ροδάκινα. Τα βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα μου, περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Κλείνω τη φωτιά και αφήνω τα ροδάκινα να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους. Δοκιμάζω από το ροζ ζουμί. Ζαλίζομαι από το άρωμα και τη γεύση. Αριστούργημα! Έχω πεθάνει από την κούραση και τη ζέστη από το πρωί. Ελπίζω αύριο να πετύχουν όλα και να είναι όλοι happy.

16.6 Κυριακη

 

Φεστιβάλ Γεμιστών 2013 Facebook Twitter

Σερβίρω περήφανος το Μπελίνι που έφτιαξα για καλωσόρισμα και απολαμβάνω τα χαμογελάκια ολονών πίσω από τον αφρό του προσέκο. Έχουν σνιφάρει το άρωμα του λευκόσαρκου ροδάκινου, και αυτό δεν ξεπερνιέται. Σου κολλάει το χαμογελάκι. Πιο πολύ απ' όλα όσα έφτιαξα σήμερα, γι' αυτό το ποτό είχα άγχος. Κάθε χρόνο ζητάω συμβουλές από έναν φίλο μου που είναι τζίνιους και ο μόνος αληθινός επαναστάτης connoisseur που ξέρει τα ποτά του, τα φαγητά του, τα τυριά του. Είναι ένας θεός, και νομίζω πως αν μιλήσω εξ ονόματος όλων και πως πως μας λείπει αφάνταστα, δεν θα πω ψέματα. Λοιπόν, με τον Μ.Μ. μία ώρα μιλάγαμε στα τσατ για το τι να προσέξω. Νομίζω τα έκανα όλα σωστά. Λευκόσαρκα ροδάκινα, διαλεγμένα και αρωματικά, τα έκανα πουρέ, τα πέρασα από λεπτό σουρωτήρι, τα χρωμάτισα με λίγο χυμό κερασιού και τα γλύκανα με σιρόπι που έφτιαξα. Πάγωσα τον πουρέ στην ίδια θερμοκρασία με το προσέκο και το σέρβιρα σε ωραία ποτήρια. Τι να λέμε τώρα! Η χαρά που παίρνω από κάτι τέτοια αξίζει όλα τα δωδεκάωρα που παλεύω στο κουζινάκι. Παρά τη ζέστη, τρώμε και πίνουμε και οι παρέες σμίγουν τέλεια. Το σεμιφρέντο εξαφανίζεται σε πέντε λεπτά από την ώρα που το βάζω στο τραπέζι. Οι γάτες κάνουν νάζια στους καλεσμένους και η κουζίνα δύο επί ένα τιγκάρει στα άπλυτα. Το βράδυ, λίγο πριν πάω για ύπνο, σκέφτομαι πως μόνο εκεί, στο δύο επί ένα, είμαι ο εαυτός μου. Σας φιλώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ