Κάθε χρόνο, σε κάποιο μέρος του κόσμου, γίνεται μια έκθεση για το πανκ. Είναι η σειρά του Παρισιού. Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε στο Παρίσι η έκθεση Europunk, μια καλλιτεχνική επανάσταση στην Ευρώπη (1976-1980) στο Cité de la musique.

Ολη η εικαστική κίνηση της εποχής όπως αποτυπώθηκε από καλλιτέχνες, γραφίστες, σχεδιαστές ρούχων

από τους Τζέϊμι Ρέιντ, Μάλκομ Μακλάρεν, Βίβιαν Γουέστγουντ, Μαρκ Πέρρι, μέχρι τον Πίτερ Φίσλι και τον Πίτερ Σάβιλ, είναι μερικά από τα ονόματα των οποίων τα έργα γεμίζουν τις αίθουσες της έκθεσης.

Φυσικά συνοδεύεται από τον πρωταγωνιστή της έκθεσης. Την πανκ μουσική.

 

 

 

 

 

 

Το πάνκ κίνημα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου - το 1970 - που χαρακτηρίζεται από τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις και την κατάρρευση των ιδεολογιών σε έναν κόσμο που μαστίζεται από μια πρωτεϊκή και αόριστη απειλή ( πυρηνικά , ολοκληρωτικό , της τρομοκρατίας ).

 

 

Το όνειρο των χίπις διαλύεται γρήγορα σε μια ασπρόμαυρη δεκαετία, ενώ τα πολιτικά επεισόδια όπως οι επιθέσεις της Φράξια Κόκκινος Στρατός στη Γερμανία , η επανάσταση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα , η ύφεση στην Αγγλία αρχίζουν να εμπνέουν τους μουσικούς της πάνκ.

 

 

Μουσικά , στις αρχές του 1970 , αρχίζει να δημιουργείται ένα κύμα αντίδρασης στις υπερβολές της δεξιοτεχνίας και η ροκ σκηνή βιώνει μια δραματική μετατόπιση, η οποία εμφανίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ( με μπάντες όπως οι MC5 , οι Stooges και η Νέα York Dolls ) και στη συνέχεια στη Βρετανία, όπου η σημερινή " pub -rock " είναι στο περιθώριο των παραδοσιακών αιθουσών συναυλιών.

 

 

Περίπου το 1975 εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ενός άνευ προηγουμένου δημιουργικού αναβρασμού . Οι ομάδες που σχηματίζονται από τους μουσικούς συχνά αρχάριους πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις τους διευκολύνουν, υπάρχει πια φωτοτυπικό μηχάνημα και κασέτα ήχου, τα οποία τους διευκολύνουν ώστε να δημιουργηθούν εναλλακτικά μέσα διανομής όπως οι ανεξάρτητες ετικέτες και τα φανζίν.

 

 

Γύρω στο 1980 το πανκ δίνει σταδιακά τη θέση του στο νιου γουέιβ, το οποίο φιλοδοξεί να είναι καθαρά μουσικό κίνημα. Η κίνηση της πάνκ, ωστόσο, συνεχίζει να καλλιεργείται στην Ηπειρωτική Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία , ιδίως στη Γαλλία , χάρη στην απελευθέρωση των ερτζιανών κυμάτων . Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία ....

 


Sex Pistols-God Save The Queen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*****