ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Σαρκικός θάνατος, Ατσάλινη επαναφορά [Films vol.7]

Facebook Twitter
0

Tetsuo του Shinya Tsukamoto, 1989, Ιαπωνία, 67’

Δε θυμάμαι τι ακριβώς είχα δει και με έκανε να θέλω να δω αυτή την ταινία. Λογικά έναν από τους πλουμιστούς καταλόγους με το υλικό διανομής της New Star Productions. Είμαι σίγουρος πάντως ότι την είδα μέσω ενός φίλου το 2005, όταν δηλαδή άρχιζα να διευρύνω μουσικά και κινηματογραφικά τους ορίζοντες μου (άσχετα αν ποιοτικά δε νομίζω να ακολούθησαν την ανιούσα). Πέρα από τα πολλά CD του που έψαχνα μανιωδώς και μου δάνειζε ως μεγαλύτερος και φυσικά πιο πεπειραμένος, είχε και αξιόλογη συλλογή ταινιών και anime για μια εποχή που το internet στερούνταν της παντοδυναμίας του στον τομέα κατεβάσματος. Ώσπου μια χαρούμενη μέρα… «ΩΧ, ΤΟ TETSUO!!! ΡΕ ΠΕΡΙΚΛΗ, ΝΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΤΩ? ΕΛΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩΩΩΩΩ». Τι να κάνει ο άνθρωπος με το μούλικο, ενέδωσε.

Ο Shinya Tsukamoto με το ντεμπούτο του έδωσε τα ρέστα του όσον αφορά στο πώς μπορείς να κάνεις πολλά έχοντας λίγα. Με φιλμ 16 χιλιοστών και σχεδόν μηδενικό budget μας έδειξε τι πάει να πει cyberpunk (φουτουριστική-αναρχική, κάτι σαν τον Sid Vicious μεταφερμένο 2 αιώνες μετά) νοοτροπία, χωρίς να χαρίσει κάστανα. Δεν ήταν και η εποχή τους μάλλον, οπότε αντικατέστησε τη γλυκιά μυρωδιά τους με εγκεφαλικό τρόμο και απέχθεια για την ανθρωπότητα.

Υπόθεση βγαλμένη από κάποιο μελλοντικό εργαστήριο κάποιου ρομποτικού επιστήμονα που για πειραματόζωα έχει αθώα ανθρωπάκια. Ένας (ανώνυμος) άντρας με φετίχ να χώνει κομμάτια ατσαλιού στο δέρμα του γίνεται θύμα αυτοκινητιστικού από έναν τυπικό γιάπη που πηγαίνει βόλτα με το αμάξι του μια ωραία πρωία με την καλή του. Ο γιάπης σταδιακά μετά το ατύχημα αρχίζει να βλέπει διάφορα φρικιαστικά οράματα που περιλαμβάνουν άφθονο μέταλλο και υποχθόνιες μορφές, ενώ ταυτόχρονα μια αρρώστια αγνώστου είδους αρχίζει να τον καταβάλλει κάνοντας το σώμα του να αντιδρά περίεργα πετώντας μεταλλικά εξαρτήματα από τα βάθη της σάρκας του. Όπως καταλάβατε, ο μακαρίτης (δεν το λέω με σιγουριά) φετιχιστής δεν τον αφήνει να αγιάσει.

Αν η μητέρα μου, που θεωρεί τους Ιάπωνες άρρωστους, έβλεπε το Tetsuo, θα το χρησιμοποιούσε ως αδιάσειστο επιχείρημα σε κάθε πιθανή μελλοντική συζήτηση περί του ποιού της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Από την πλευρά μου, δε βρίσκω κάτι κακό σε μια ορθώς φιλτραρισμένη νοσηρότητα. Τα ασπρόμαυρα πλάνα του Tsukamoto, με τις εναλλαγές τους, ενίοτε γρήγορες (όχι αστεία, όταν λέω γρήγορες το εννοώ) και άλλοτε αργόσυρτες και πνιγηρώς ατμοσφαιρικές, καταφέρνει να αποθεωθεί από το καλτ κοινό πανηγυρικά. Οι μονίμως πανικόβλητες μορφές των πρωταγωνιστών (για σοβαρούς λόγους όπως πχ τη ζωή τους), σφηνώνονται στο υποσυνείδητο αυτού που τις βλέπει για να ξέρει στο μέλλον πώς να δείξει τα ανάλογα συναισθήματα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα εφέ είναι αντίστοιχα της ταινίας: χαμηλού κόστους, μα πλήρως ταιριαστά και δεν σπιλώνουν ούτε κατά διάνοια την αξία της. Δεν χρειάστηκαν 1500 προγραμματιστές προκειμένου να μας δείξουν το κρύο, βιομηχανοποιημένο έρεβος διαμέσου μιας videogame αισθητικής. Το soundtrack, επιπλέον, δε θα μπορούσε να έχει κάτι άλλο από σκληρούς industrial ρυθμούς προς ενίσχυση της φάμπρικας του τέλους του ανθρώπου.

Η αναγνώρισή της στο καλτ περιθώριο οδήγησε τον Tsukamoto σε 2 sequels: το Tetsuo 2-Body Hammer το 1992 (πλέον σε έγχρωμο φάσμα) και το Tetsuo-The Bullet Man το 2010 (αγγλόφωνη). Τα 2 πρώτα μέρη ευτυχώς βρίσκονται στη διάθεσή σας μέσω της New Star Productions. Σπεύστε και βιώστε έναν τρόμο διαφορετικό από αυτόν του μπαμπούλα της ντουλάπας.

ΥΓ: 2005? Πάνε 5 χρόνια? Χμμμμ… Χρόνια πολλά παιδιά, να συνεχίσετε για άλλα 100 εξίσου ποιοτικά χρόνια.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ