Παροράματα και Θάματα

Παροράματα και Θάματα Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΒΕ/Νίκος Καρανικόλας
0

Ο ΓΡΑΦΩΝ ΟΦΕΙΛΕΙ να το ξεκαθαρίσει από μιας αρχής:

Κατέστρωσε πρώτα, όπως όφειλε, μια εκτενέστατη ανταπάντηση –εκτενέστατη, για να συμπεριλάβει (δίκην Παραρτήματος Παροραμάτων) τα όσα ανακριβέστατα επικαλούνται οι Δύο.

Έδωσε και πάλι φωνή στα εκ του πονηρού αποσιωπημένα, αντέγραψε επιμελώς τα καθέκαστα νόμων που ψαλιδίστηκαν (από τους αυτούς Δύο) χάριν συντομίας (και καλά), πρόσθεσε τις δέουσες επισημάνσεις για τα στοιχεία που ηθελημένα αλλοιώθηκαν, προσπάθησε στο μέτρο του δυνατού να ξεδιαλύνει τις βραδυδακτυλουργικές σοφιστείες (των αυτών Δύο) περί Στρατηγικής, στρατηγικών σχεδιασμών, στρατηγών, αρχιστρατήγων, εφορευτικών συμβουλίων, διευθυντών και διευθυντηρίων, και τελικά αποκατέστησε την αλήθεια στα χαρτιά. Για την ψυχή του Φ. Τσ.

Και τότε ακριβώς σκέφτηκε (ο γράφων) πόσο λίγο ωφελεί να βασανίζει ακόμη και τον πιο υπομονετικό και φιλοπερίεργο αναγνώστη, ή να εκμεταλλεύεται τη φιλοξενία προσφιλών εντύπων, και αποφάσισε να αφήσει στην άκρη το ολοκληρωμένα πλέον «Παροράματα», στη διάθεση, εννοείται, οποιουδήποτε θελήσει να τα συμβουλευτεί.

Και παραμερίζοντας όπως όπως στον αξεδιάλυτο σωρό που απέμενε τα «Θάματα», ήγουν τα οργανογράμματα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, τα λογής γνωστικά αντικείμενα (των Δύο, του Ενός, τις οίδε), τις «εποπτείες», τα «επιχειρησιακά σχέδια», τον «Οργανισμό» και την «απουσία του Οργανισμού», την «επιβεβλημένη μέριμνα», αλλά και τα «εγχειρίδια διαδικασιών», να κρατήσει μόνο το φλέγον ερώτημα, που επιμένει και θα επιμένει:

Ναι, αλλά γιατί τώρα; Γιατί άμα τη λήξει της θητείας; Γιατί όχι εντός θητείας; Με μια γενναία παραίτηση; Οι χρονικοί αυτοί λογαριασμοί είναι αμείλικτοι. Και είναι αναπόφευκτο να αφήνουν έκθετη εις το διηνεκές κάθε «καταγγελία». Και κάθε «καταγγέλλοντα» επίσης.

Guest Editors
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έμφυλη βία μάς αφορά όλους και απαιτεί σύγχρονες, συμπεριληπτικές λύσεις

Guest Editors / «Η έμφυλη βία μάς αφορά όλους και απαιτεί σύγχρονες, συμπεριληπτικές λύσεις»

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης γράφει για τον περιορισμό της δράσης του Δημοτικού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων, το οποίο ιδρύθηκε το 2022.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Πατριαρχία: Το κλειδί είναι το πέρασμα από τη μάτσο κυριαρχία σε υγιείς αρρενωπότητες

Guest Editors / Πώς μπορούν οι άντρες να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία;

Η G-All (Gender Alliance Initiative - Η Συμμαχία των Φύλων) μιλά για την πατριαρχία ως «ένα κυρίαρχο σύστημα σκέψης και πράξης», σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης εκτεταμένων μορφών βίας σε όλους τους τομείς της ζωής.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪ́ΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ