Ωριμότητα και νίκες στην τεχνολογική καινοτομία

Ωριμότητα και νίκες στην τεχνολογική καινοτομία Facebook Twitter
Νεοφυείς επιχειρήσεις που σε σύντομο χρονικό διάστημα αποβαίνουν οικονομικά βιώσιμες, δημιουργώντας μία πελατειακή βάση καθώς και προϋποθέσεις για διεθνή επέκταση, δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας και χαρακτηρίζονται ως «γρήγορες νίκες». Εικονογράφηση: vectorjuice / Freepik
0

Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και η αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας συγκροτούν ένα πεδίο δράσης που αυξάνει σημαντικά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας για τη χώρα μας.

Νεοφυείς επιχειρήσεις που σε σύντομο χρονικό διάστημα αποβαίνουν οικονομικά βιώσιμες, δημιουργώντας μία πελατειακή βάση καθώς και προϋποθέσεις για διεθνή επέκταση, δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας και χαρακτηρίζονται ως «γρήγορες νίκες» (quick wins).

Η επίτευξη γρήγορων αποτελεσμάτων ενισχύει την αισιοδοξία των εμπλεκομένων μερών και συμβάλλει στην εμπέδωση της πεποίθησης ότι οι επιχειρηματικές προσπάθειες μπορούν να τελεσφορήσουν και οι επενδύσεις να αποδώσουν σύντομα καρπούς. 

Προϋπόθεση για γρήγορα αποτελέσματα από την αξιοποίηση της έρευνας είναι ο εντοπισμός των ώριμων τεχνολογιών μέσα από τη διαδικασία της πλήρους χαρτογράφησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα.

Ξεκινώντας από μια ιδέα, η ωριμότητα μιας τεχνολογίας επιτυγχάνεται όταν α) περάσει από αλλεπάλληλους κύκλους ανάπτυξης, β) επικυρωθεί πειραματικά στο εργαστήριο, γ) προβληθεί και αξιολογηθεί σε σχετικό επιχειρηματικό περιβάλλον και δ) βελτιωθεί βάσει ανατροφοδότησης από τους πιθανούς πελάτες, μέχρι να καταστεί λειτουργική σε πραγματικές συνθήκες.

Παραδείγματα τεχνολογίας είναι οι τεχνολογίες τροφίμων (π.χ. εναλλακτικές πρωτεΐνες), υλικών (π.χ. υλικά δύο διαστάσεων), ενέργειας (π.χ. οικιακοί συσσωρευτές), τεχνητής νοημοσύνης (π.χ. αυτόνομα οχήματα). Τι σημαίνει, όμως, στην πράξη η έννοια της ωριμότητας μιας τεχνολογίας και πώς μπορεί να αξιολογηθεί; 

tarantilis
Ο Χρήστος Ταραντίλης είναι βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ξεκινώντας από μια ιδέα, η ωριμότητα μιας τεχνολογίας επιτυγχάνεται όταν α) περάσει από αλλεπάλληλους κύκλους ανάπτυξης, β) επικυρωθεί πειραματικά στο εργαστήριο, γ) προβληθεί και αξιολογηθεί σε σχετικό επιχειρηματικό περιβάλλον και δ) βελτιωθεί βάσει ανατροφοδότησης από τους πιθανούς πελάτες, μέχρι να καταστεί λειτουργική σε πραγματικές συνθήκες.

Η αξιολόγηση του επιπέδου ωριμότητας μιας τεχνολογίας δεν είναι ένα καινούργιο ζητούμενο. Επισημαίνουμε δύο βασικούς τρόπους, με τους οποίους καθίσταται εφικτή.

Πρώτον, η NASA έχει εδώ και δεκαετίες δημιουργήσει την κλίμακα TRL (Technology Readiness Level), η οποία έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προσδιορισμό του επιπέδου τεχνολογικής ετοιμότητας ενός προϊόντος.

Δεύτερον, η ωριμότητα μιας τεχνολογίας μπορεί να αξιολογηθεί με βάση την εγγύτητα στην προϊοντοποίηση, δηλαδή τον μετασχηματισμό της σε επιχειρηματικά αξιοποιήσιμο προϊόν. Η προϊοντοποίηση ξεκινά από ένα πρωτότυπο (ένα πρώιμο μοντέλο του προϊόντος, προκειμένου να δοκιμαστεί και να λάβει σχόλια από τους ενδιαφερόμενους) και εξελίσσεται σε ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν (μία βασική αλλά απτή και επαρκής μορφή του προϊόντος, που μπορεί να μπει σε συσκευασία, να τιμολογηθεί και να επικοινωνηθεί στους πρώτους πελάτες). 

Καίρια επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να αποτελέσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα –και μάλιστα τα ώριμα– βάση για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, που μπορούν να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές, αλλάζοντας το τοπίο για την απασχόληση νέων επιστημόνων και δημιουργώντας υπεραξία για τον τόπο. Εξάλλου, σύμφωνα με τη ρήση που αποδίδεται στον Victor Hugo, «τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της».

Guest Editors
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cultterra: οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Cultterra: Οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

Μια ομάδα νέων με όραμα για την Ελευσίνα δημιούργησε έναν νέο χώρο με την υποστήριξη, κατάρτιση και δικτύωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχτεί η διαφορετικότητα και στο ταλέντο.
M. HULOT
Ειρήνη Φρεζάδου: Τι θα μετρήσει πίσω από το παραβάν;

Guest Editors / Ειρήνη Φρεζάδου: Τι θα μετρήσει πίσω από το παραβάν;

Για να αντιμετωπιστούν συγκροτημένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις ζωές και τις πόλεις μας, είναι αποφασιστικής σημασίας να υπάρχει ισχυρή παρουσία ενεργών πολιτών-εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών στα νέα Δημοτικά Συμβούλια.
ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΕΖΑΔΟΥ
Ο θρίαμβος Μητσοτάκη, η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η ρωσόφιλη ακροδεξιά

Παναγής Παναγιωτόπουλος / Ο θρίαμβος Μητσοτάκη, η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η ρωσόφιλη ακροδεξιά

Οι δεύτερες εκλογές του 2023 δίνουν ορισμένες πληροφορίες για την ψυχο-κοινωνική σύνθεση του εκλογικού σώματος και τις βαθιές πολιτικές ευαισθησίες του.
ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ