Ο παγωτατζής και ο αεριτζής

Ο παγωτατζής και ο αεριτζής Facebook Twitter
4

Θα σταθώ σε δυο ιστορίες του καλοκαιριού. Λίγα λόγια μόνο θα πω για την πρώτη. Αυτός και η γυναίκα του είναι και οι δύο αργόμισθοι του Δημοσίου. Διατηρούν επιπλέον μια τουριστική επιχείρηση, που αποφεύγει συστηματικά ναδώσει αποδείξεις. Μου έκανε εντύπωση πόσο αυτάρεσκα δήλωσε ο πετυχημένος της ιστορίας μας πως δεν υπάρχει κρίση. Ακόμα και στη βουτηγμένη στη φοροδιαφυγή τουριστική του περιφέρεια έχουν κλείσει εκατοντάδες μαγαζιά - ένα πρώτο κύμα από αυτό που θα νιώσουν με λίγη καθυστέρηση ακόμα και τα «αυτόνομα κρατίδια» της αδούλωτης φορολογικά επαρχίας. Αυτός ο καπάτσος έψαχνε κάποιον να του

πει σε μισή-μία ώρα μια συνταγή για ένα πρόβλημά του, αντί να δώσει έναν μισθό σε έναν 28άρη γνώστη του θέματος...

Σε μια άλλη (λιγότερο) τουριστική περιοχή ένας επαγγελματίας διατηρεί ένα κατάστημα πώλησης παγωτού, απ’ όπου θα ‘πρεπε να περνούν για σεμινάρια όχι μόνο φοιτητές οικονομικών σχολών αλλά και -τωρινοί ή μελλοντικοί υπεύθυνοι οικογενειακών επιχειρήσεων. Άψογο σέρβις, ευγενικά πρόσωπα... Πεντακάθαρο κατάστημα... Γεύσεις παγωτού που φαινόταν ότι ήταν προσεγμένες και κάποιες μπορούσες να τις βρεις μόνο σ’ αυτό το μαγαζί.

Εκ των υστέρων έμαθα από τοπικό παράγοντα ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο κατάστημα είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Ήταν επιτυχία που δεν το καταλάβαινες γιατί οι πιο πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα πάσχουν από το ότι τα περισσότερα μέλη της οικογένειας κάνουν τα αφεντικά και οι υπάλληλοι είναι συνήθως κατσουφιασμένοι (με ευθύνη κυρίως του ιδιοκτήτη).

Ο πληροφοριοδότης μου μού μετέφερε ότι δεν είναι μόνο η βιτρίνα του μαγαζιού προσεγμένη αλλά και ότι τα υλικά, όπως τα είδε στο εργαστήριο, είναι επίσης προσεγμένα και υψηλής ποιότητας. Η πελατεία που έκανε ουρά δεν το ήξερε αυτό, αλλά το ένιωθε από όλη την ατμόσφαιρα.

Ένας πρόχειρος υπολογισμός λέει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση πρέπει να έχει κέρδη περί τα 400.000 ευρώ τον χρόνο (προ φόρων, που ελπίζω ότι τους πληρώνει, έστω σε έναν μεγάλο βαθμό). Μαγκιά της οικογένειας που βγάζει αυτά τα κέρδη. Όχι μόνο γιατί έχει αναγάγει την αγορά ενός παγωτού σε μια όμορφη εμπειρία αλλά κυρίως γιατί αποτελεί μια καλή πρακτική που μπορούν να μελετήσουν οι χιλιάδες οικογενειακές (και όχι μόνο) επιχειρήσεις της χώρας που, αν και έχουν ακόμα αγορά, παραδέρνουν στην τσαπατσουλιά και στην αρπαχτή. Χαλάλι του αν χρεώνει το παγωτό 15% παραπάνω. Δυο άλλοι προσπάθησαν να τον αντιγράψουν, μα έκλεισαν τον πρώτο χρόνο γιατί το έκαναν μόνο για το κέρδος. Χωρίς αγάπη για τη δουλειά... Μαγκιά του, όμως, και για έναν άλλο λόγο...

Ο παγωτατζής δείχνει έναν δρόμο, ίσως μονόδρομο, για να ανοίξουν δουλειές και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχει η χώρα σε όσους έχουν ακόμα τη διάθεση να την επισκεφτούν..

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2022: Το έτος των επόμενων ετών

Guest Editors / 2022: Χρονιά - σταθμός για τους παλιούς μύθους και τις νέες πραγματικότητες

Η φετινή χρονιά ήταν το έτος μετάβασης προς μια νέα συστημική διάταξη στο διεθνές περιβάλλον, με τη σταδιακή απομάκρυνση από τον πολυπολισμό και την επιστροφή σε μια διπολική πραγματικότητα.
ΣΠΥΡΟΣ Ν. ΛΙΤΣΑΣ*
Χρίστος Δήμας: Η εξέλιξη της επιχειρηματικής και ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

Guest Editors / Χρίστος Δήμας: Η εξέλιξη της επιχειρηματικής και ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, και βουλευτής Κορινθίας περιγράφει το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που οικοδομείται στην Ελλάδα.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ
Παναγιώτης Καραμπίνης: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και η high-impact επανάσταση

Guest Editors / Παναγιώτης Καραμπίνης: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και η high-impact επανάσταση

Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, τα τελευταία χρόνια ζει και αναπνέει μέσα στο εκκολαπτόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων της Ελλάδας. Με ρεαλισμό και συγκρατημένη αισιοδοξία μιλάει στη LiFO για τον μετασχηματισμό της Ελλάδας χάρη στις καινοτόμες ιδέες νέων επιχειρηματιών που την έχουν βάλει ήδη σε μια συναρπαστική τροχιά που μας αφορά όλους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ
Το 2023 θα είναι ίσως το πιο σημαντικό έτος για το σύγχρονο ελληνικό κράτος

Guest Editors / Το 2023 θα είναι ίσως το πιο σημαντικό έτος για το σύγχρονο ελληνικό κράτος

Μπορούν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να αποφύγουν εσωτερικές συγκρούσεις που θα φέρουν τη χώρα αντιμέτωπη με τις αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, εν όψει των αναμενόμενων εντάσεων στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών;
ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ
Η διευρυμένη ερμηνεία του βιασμού με την χωρίς συναίνεση

Guest Editors / Stealthing: Η διευρυμένη ερμηνεία του βιασμού

Η δικηγόρος Αθηνών και επικεφαλής του Lean In Young Women Lawyers, Koρίνα Θ. Διονυσοπούλου, εξηγεί γιατί ο ποινικός κώδικας οφείλει να τιμωρεί την αφαίρεση ή σκόπιμη καταστροφή του προφυλακτικού χωρίς συναίνεση.
KOΡΙΝΑ Θ. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Αστυνομία και κράτος δικαίου

Guest Editors / Αστυνομία και κράτος δικαίου: Γιατί πληθαίνουν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας;

Η αντίληψη πως η αστυνομική παραβατικότητα είναι διαδεδομένη, δίχως να επιβάλλονται οι αρμόζουσες κυρώσεις, παγιώνεται πλέον στην κοινή γνώμη.
ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ

σχόλια

4 σχόλια
400000 κέρδη προ φόρων με ένα 15% περιθώριο κέρδους που έχουν στην καλύτερη περίπτωση οι επιχειρήσεις εστίασης σημαίνει οτι κάνει ένα τζίρο της τάξης των 6εκ. Αν υποθέσουμε οτι η μέση μερίδα πωλείται για 5 εύρω τότε πουλάει 1.2 εκ μερίδες το χρόνο η πολυ χονδρικα 3300 μερίδες τη μέρα.Είσαι σίγουρος οτι αυτο είναι παγωτατζιδικο σε όχι και τόσο τουριστική περιοχή η μήπως είναι η Algida ολόκληρη;
Απέτυχες παταγωδώς... Πες μας για λαϊκές διεκδικήσεις, συστημική κρίση, πορείες αγανακτισμένων, αντιμνημονιακών αγώνων, αντιρατσιστικών συναυλιών, αντι.... Γιατί μας το χαλάς; Μαθήματα καπιταλισμού σε άλλες χώρες...
Το πιάσαμε το δίδαγμα (μαγκιά του και μπράβο του και χαλαλί του, οκ), αλλά τι έγινε με τον καπάτσο και τη γυναίκα του, βρήκαν τη συνταγή για το πρόβλημα τους; Ή δώσανε μισθό σε έναν 28άρη;Θα παρακαλούσα τον επόμενο που με γενναιοδωρία θα αποφασίσει να μοιραστεί μαζί μας τις ιστορίες του από το φετινό καλοκαίρι, να φροντίσει ώστε αυτές να έχουν αρχή, μέση και τέλος.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ