Τα κοιμητήρια ως υπαίθρια μουσεία

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το παρεκκλήσι-μαυσωλείο των Σίνα στο Rappoltenkirchen (Ραπόλτενκιρχεν) στην Κάτω Αυστρία βρίσκεται σε δασώδη έκταση σε λόφο στα ανατολικά του κτήματος της οικογένειας. Χτίστηκε το 1854, όπως μαρτυρεί η πλάκα που βρίσκεται στο υπέρθυρο του μαυσωλείου.
0

Όταν η φωτογράφος Μαρία Στέφωση έκανε την έρευνα για την έκδοση «Σχολείων εγκώμιον», «συνάντησε» ανθρώπους του Διαφωτισμού και λόγιους του 19ου αιώνα, καθώς και μεγάλους ευεργέτες. «Έτσι γεννήθηκε η ερώτηση πού πέθαναν και πού βρίσκεται το τελευταίο τους ίχνος. Όλοι γνωρίζουμε τα ονόματά τους αλλά όχι πολλές πληροφορίες γι' αυτούς», λέει. «Είναι όλοι άνθρωποι του προεπαναστατικού ελληνισμού, του ελληνισμού στο νεότερο ελληνικό κράτος και εθνικοί ευεργέτες». 

Ο βίος, η δράση και το έργο τους αποτυπώνονται στις σελίδες του λευκώματος «Το τελευταίο ίχνος: Τοπόσημα ιστορίας Ελλήνων και φιλελλήνων»

Το «Τελευταίο ίχνος» απεικονίζει μια πολύ σημαντική πτυχή της ευρωπαϊκής κληρονομιάς: τα κοιμητήρια. Οι επιγραφές, τα ανάγλυφα και τα ιδιαίτερα σύμβολα που απεικονίζονται στα μνημεία των κοιμητηρίων τα καθιστούν υπαίθρια μουσεία και πολιτισμικούς χώρους, τόπους συλλογικής και ατομικής μνήμης αλλά και δημόσιας ιστορίας.

Μια φωτογραφική ανασκαφή που φέρνει στο φως και απαθανατίζει την τελική εικόνα επιλεγμένων ευπατριδών μέσα από τα πολύτιμα θραύσματα της ζωής τους. Ένα αόρατο νήμα συντροφεύει όλους μεταφυσικά, ένα άυλο όραμα τους ενώνει, ώστε να συνυπάρχουν τόσο αρμονικά οι λόγιοι με τους αγωνιστές, οι ευεργέτες με τους ποιητές, οι φιλέλληνες με τους Φιλικούς.

Άνθρωποι του προεπαναστατικού ελληνισμού, του ελληνισμού στο νεότερο ελληνικό κράτος και εθνικοί ευεργέτες παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου. Οι άνθρωποι αυτοί με τον βίο, τα έργα και τη δράση τους εγγράφονται στην ευρωπαϊκή ιστορία και μετέχουν στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.  

koimitiria
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Μαρία Στέφωση, Το τελευταίο ίχνος – Τοπόσημα ιστορίας Ελλήνων και φιλελλήνων, εκδ. Εύνοστος

«Θέλαμε να αναδείξουμε τόπους που συνομιλούν με την ιστορία μας. Αυτά τα τοπόσημα είναι μνημεία (αρχιτεκτονικά ή μη) και συνδέονται με την κοινωνική και την εθνική ιστορία μιας περιοχής, μιας κοινότητας, ενός έθνους. Η σημειολογική τους δύναμη είναι μεγάλη και εξακολουθούν να λειτουργούν ως σύμβολα μιας εποχής, μιας κοινωνίας, μιας κοινότητας. Προηγήθηκε μια μεγάλη ιστορική έρευνα της ζωής και της δράσης των επιλεγμένων προσώπων, στους χώρους που έζησαν, έδρασαν και πέθαναν. Στη συνέχεια το υλικό που συγκεντρώσαμε οργανώθηκε, φωτογραφήθηκε, σχεδιάστηκε και παρουσιάζεται για πρώτη φορά όλο μαζί σε μια έκδοση.

»Περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα τοπόσημα της ιστορίας των Ελλήνων και των φιλελλήνων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Οργανώσαμε τα ταξίδια μας ανάλογα με τα συγκεκριμένα σημεία που έπρεπε να φωτογραφηθούν, στα κοιμητήρια και στις πόλεις στις οποίες έδρασαν. Ήταν τεράστια η συγκίνησή μας, όταν βρίσκαμε το ταφικό τους μνημείο, μια πόρτα του σπιτιού τους, την ελληνορθόδοξη εκκλησία στην οποία εκκλησιάζονταν, τον τόπο του μαρτυρίου τους (Ρήγας Βελεστινλής), ένα σχολείο που άφησαν στην ελληνική κοινότητα και πολλά άλλα σημεία μνήμης που περιλαμβάνονται στην έκδοσή μας», σημειώνει η κ. Στέφωση. 

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το σημείο όπου ο Δούναβης συναντά τον παραπόταμο Σάβο ήταν το υδάτινο σύνορο δύο αυτοκρατοριών, της αυστροουγγρικής και της οθωμανικής. Στο σύνορο αυτό βρίσκεται το φρούριο Νεμπόισα. Εδώ, στις 24 Ιουνίου 1798, ο Ρήγας Βελεστινλής και οι επτά σύντροφοί του στραγγαλίστηκαν και έπειτα τα πτώματά τους ρίχτηκαν στον Δούναβη.

Τα επιλεγμένα πρόσωπα χωρίζονται στις εξής ενότητες: «Άνθρωποι του πολιτισμού», «Άνθρωποι του αγώνα και της πολιτικής», «Εθνικοί ευεργέτες». Στο τέλος του βιβλίου μνημονεύονται με έργα τους και οι σημαντικότεροι γλύπτες που δημιούργησαν αυτή την απίστευτη γλυπτοθήκη.

«Ο βίος των προσωπικοτήτων με τις οποίες ασχολούμαστε στην έκδοσή μας άφησε ένα ισχυρό στίγμα στα πράγματα του καιρού τους, αλλά και στη μνήμη και στα συναισθήματα των μεταγενεστέρων. Μεγαλούργησαν στα κέντρα της ελληνικής διασποράς, στήριξαν με τις λόγιες εργασίες τους, με τους αγώνες τους και με τις γενναιόδωρες ευεργεσίες τους το νέο ελληνικό κράτος και ευεργέτησαν τον τόπο καταγωγής τους. Συγκρότησαν ισχυρές κοινότητες στα μεγάλα κέντρα της διασποράς, δημιουργώντας δίκτυα, κυριάρχησαν στο εμπόριο και στα γράμματα, ήταν καινοτόμοι, τολμηροί, πατριώτες, μέλη μιας ανερχόμενης αστικής τάξης, και έδρασαν στα όρια τριών αυτοκρατοριών της εποχής τους. Άφησαν, δε, εμβληματική κληρονομιά στην πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους και στους τόπους διαμονής τους», λέει η κ. Στέφωση.

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Στον «Κήπο των Ηρώων» στο Μεσολόγγι βρίσκεται ο ανδριάντας του Λόρδου Βύρωνα, έργο του γλύπτη Γεωργίου Βιτάλη. Στα θεμέλιά του βρίσκονται θαμμένοι οι πνεύμονές του, το τελευταίο ίχνος του ποιητή στην πόλη του Μεσολογγίου.

Σημαντικός αριθμός ελληνικών, και όχι μόνο, κοιμητηρίων, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, αποτυπώνεται στις σελίδες αυτής της μνημειακής έκδοσης. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό, μεταξύ άλλων, από το Α’ Κοιμητήριο Αθηνών, από τα κοιμητήρια της Κέρκυρας, της Σκιάθου, του Αϊ-Λαζάρου στο Μεσολόγγι, από το Μαυσωλείο-Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, από το ταφικό μνημείο και τη λάρνακα του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο, από τους πνεύμονες του Λόρδου Μπάιρον στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, από τον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια στη Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα, από το ταφικό μνημείο του Καραθεοδωρή στον ελληνικό ναό Αγίων Πάντων στο Μόναχο, από τους τάφους της οικογένειας Σίνα-Υψηλάντη στο Ραπόλτενκιρχεν στην Κάτω Αυστρία, τους τάφους των Ζάππα στο Μπροστένι της Ρουμανίας, από το ταφικό μνημείο του Γρηγορίου Μαρασλή στην Αγία Τριάδα Οδησσού, από τον τάφο των Βαλλιάνων στην ελληνική νεκρόπολη του West Norwood στο Λονδίνο.

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Ο τάφος του Θεόδωρου Βρυζάκη, σήμερα, στο παλαιό Νότιο Κοιμητήριο του Μονάχου.

«Η ταφική γλυπτική με την ιδιαίτερη φυσική διάσταση ανέδειξε μεγάλους γλύπτες, εκφραστές του κλασικισμού και της εκκλησιαστικής παράδοσης, όπως οι αδελφοί Μαλακατέ, οι αδελφοί Φυτάλη, ο Γεώργιος Βρούτος, ο Δημήτρης Φιλιππότης, ο Λεωνίδας Δρόσης και τόσοι άλλοι που αναφέρονται διεξοδικά σε αυτό τον τόμο, ώστε να αναδειχθεί η αισθητική αξία της κοιμητηριακής τέχνης. Μέσα στους κήπους με τα κυπαρίσσια της εκκωφαντικής αιώνιας σιωπής των νεκροταφείων, η ιστοριοδίφης φωτογράφος μας αφουγκράστηκε τον υπερβατικό απόηχο της χαρισματικής "απουσίας" εκείνων που ονειρεύτηκαν να χτίσουν τη σύγχρονη Ελλάδα με έργα, με ηρωικές πράξεις και με τον λόγο. Με υπαρξιακό ρίγος μπροστά στο μέγεθος και την αξία των επιφανών Ελλήνων που αγάπησαν με πάθος και νοσταλγία τη μακρινή πατρίδα και την ύμνησαν μέσα από λογοτεχνικά αριστουργήματα, στήσαμε ένα ψηφιδωτό με γνώμονα την ιστορική αλήθεια, με απόλυτη εναρμόνιση και την αισθητική αναπαράσταση της φωτογραφίας, προσπαθώντας να αναδείξουμε το αιώνιο εκτόπισμα του κεκοιμημένου μέσα από τη δύναμη της τέχνης. Ένα ταξίδι στο παρελθόν το οποίο αναζητά τον άνθρωπο που δεν είναι πια παρών, μέσα από τα αποτυπώματα που άφησε στους τόπους όπου βρέθηκε, τα έργα που οραματίστηκε και τη συλλογική μνήμη που σφράγισε με την εμβληματική του παρουσία.

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Ο τάφος του Γεώργιου Λ. Ζαρίφη.

»Μια φωτογραφική ανασκαφή που φέρνει στο φως και απαθανατίζει την τελική εικόνα επιλεγμένων ευπατριδών μέσα από τα πολύτιμα θραύσματα της ζωής τους. Ένα αόρατο νήμα συντροφεύει όλους μεταφυσικά, ένα άυλο όραμα τους ενώνει, ώστε να συνυπάρχουν τόσο αρμονικά οι λόγιοι με τους αγωνιστές, οι ευεργέτες με τους ποιητές, οι φιλέλληνες με τους Φιλικούς. Αυτό το ύψιστο ιδεώδες ήταν η αγάπη τους για την Ελλάδα. Από την απώτερη αρχαιότητα οι άνθρωποι έδιναν μεγάλη σημασία στη μετά θάνατον ζωή. Και, όπως μας έχουν αποδείξει τα ευρήματα των ανασκαφών, οι περισσότεροι λαοί πίστευαν στην αθανασία της ψυχής. Στην αρχαία Αίγυπτο έκτιζαν επιβλητικές πυραμίδες για να στεγάσουν τον ταριχευμένο φαραώ στο ταξίδι της μετάβασης προς την αιώνια ζωή και τον συνόδευαν με τα αγαπημένα του αντικείμενα. Κάθε πολιτισμός εκφράζει με τα δικά του μνημεία και τις λαϊκές παραδόσεις του τη σχέση του με το υπερπέραν. Η αρχαία ελληνική γραμματεία μάς περιγράφει στην ομηρική Νέκυια την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη, στο βασίλειο των νεκρών, για να συναντηθεί με τον μάντη Τειρεσία και να μάθει πότε επιστρέφει στην Ιθάκη, ενώ η μυθολογία περιγράφει τη χώρα των Μακάρων και τα Ηλύσια Πεδία ως τόπους ανάπαυσης των ηρωικών και εκλεκτών ψυχών», γράφει η ιστορικός και κριτικός τέχνης Κλέα Σουγιουλτζόγλου.

«Τα πλούσια έθιμα ταφής και τα πολύτιμα κτερίσματα αντανακλούν την αισθητική της κοινωνίας και τον αρχέγονο μυστικισμό απέναντι στον θάνατο. Οι πόλεις των νεκρών αφηγούνται και μνημονεύουν την ιστορία δίπλα στις πόλεις των ζωντανών. Οι δυο όψεις της ζωής, η μια να συμπληρώνει την άλλη ad infinitum. Από τον θόρυβο της "πόλης των ζώντων" στην απόλυτη σιωπή της "πόλης των νεκρών" συνυπάρχουν η ζωή και ο θάνατος νομοτελειακά, σε αέναη συμπαντική τροχιά». 

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το σπίτι του ζεύγους Σικελιανού στους Δελφούς που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των πρώτων Δελφικών Εορτών.

Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Η Εύα Πάλμερ Σικελιανού.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Η Εύα Πάλμερ Σικελιανού είναι θαμμένη σε μια γωνιά του μικρού νεκροταφείου των Δελφών.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Στην πλαϊνή δεξιά πλευρά του Μαυσωλείου των Σίνα στο Rappoltenkirchen (Ραπόλτενκιρχεν) στην Κάτω Αυστρία βρίσκονται θαμμένοι οι σαρκοφάγοι της οικογένειας Σίνα-Υψηλάντη.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το μαυσωλείο της οικογένειας Σαλβάγου στο ελληνικό κοιμητήριο Αλεξάνδρειας. Η Αλεξάνδρεια στις αρχές του 20ού αιώνα γέννησε εκατομμυριούχους βαμβακιού, σε έναν κόσμο που τον αναφέρουν στο έργο τους οι Λόρενς Ντάρελ, Ε.Μ. Φόρστερ, καθώς και ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Ο γάμος της Αργίνης Μπενάκη, αδελφής του Αντώνη και της Πηνελόπης, με τον Μικέ Σαλβάγο, του οποίου η οικογένεια ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου, σφράγισε μια σοβαρή επιχειρηματική συμμαχία.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το ταφικό μνημείο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή κοσμούσε ένας λιτός ιωνικός κίονας. Ο κίονας αυτός σήμερα βρίσκεται στον αύλιο χώρο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των Αγίων Πάντων στο Μόναχο και είναι δωρεά της Δέσποινας Σκούταρη, δισεγγονής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Ο πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι. Στις 19 Δεκεμβρίου 1797, ο Ρήγας συνελήφθη σε ξενοδοχείο στην Τεργέστη, συνοδευόμενος από τον Χριστόφορο Περραιβό, επιχειρώντας να μεταβεί στα νησιά του Ιονίου. Στις 3 Μαΐου 1798, ύστερα από αλλεπάλληλες ανακρίσεις, οι αυστριακές Αρχές τον παρέδωσαν στις οθωμανικές Αρχές μαζί με τους άλλους επτά συντρόφους του. Φυλακίστηκαν στο φρούριο Νεμπόισα του Βελιγραδίου, όπου και παρέμειναν για μικρό διάστημα.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το ζευγάρι παντόφλες του Λόρδου Βύρωνα. [...] Όταν ο Βύρων ήταν στο Μεσολόγγι, έβγαινε να κυνηγήσει αγριόπαπιες στη λιμνοθάλασσα μ’ ένα μονόξυλο –μια από κείνες τις σκαφτές βάρκες που χρησιμοποιούμε ακόμα– που το είχε ένας νεαρός βαρκάρης με τ’ όνομα Γιάννης Καζής. [...] — Τα παπούτσια [...], [συνέχισε ο οικοδεσπότης] τα είχε δώσει ο Λόρδος Μπάιρον στον βαρκάρη του. Ο Μπάιρον τα φορούσε μέσα στο σπίτι όταν τον έφερνε πίσω με τη βάρκα από τη λιμνοθάλασσα. Ο Καζής δεν τα φόρεσε ποτέ, τα φύλαξε σαν ιερά κειμήλια, κι όταν πέθανε, τ’ άφησε στην κόρη του· κι όταν κι εκείνης δεν της έμεναν πια πολλές ημέρες, μου τα ’δωσε για να ξεπληρώσει το φαΐ και τον ύπνο της [...] Φαινόταν μάλλον απρόθυμος [σχολιάζει ο Patrick Leigh Fermor (Πάτρικ Λη Φέρμορ)] να λύσει το καλοφτιαγμένο δέμα, αλλά στο τέλος έκοψε τις βελονιές πάνω στη λινάτσα με τη μύτη από το γιαταγάνι του παππού του κι άρχισε να ξετυλίγει το τσιγαρόχαρτο. Όλοι τεντώσαμε τον λαιμό μας για να δούμε [...] Αλλά όταν έπεσε και το τελευταίο κέλυφος του τσιγαρόχαρτου, τα δύο ξεθωριασμένα αντικείμενα που ο οικοδεσπότης απόθεσε μαλακά στα χέρια μου ήταν κάτι ελαφρές, λεπτές, ξέθωρες παντόφλες, με τις σόλες τους από μαροκινό δέρμα, το πάνω μέρος κεντημένο μ’ ένα λεπτό διχτυωτό από κίτρινο μετάξι και τα δάχτυλα γυρισμένα προς τ' απάνω κατά τη μόδα της Ανατολής. [...] Για μας, ίσως επειδή ήμασταν τόσο κοντά στη σκηνή των οδυνηρών τελευταίων στιγμών του ποιητή, ίσως εξαιτίας της απογοητευτικής μας αναζήτησης και της ξαφνικής και τόσο απλής λύσης, αυτά τα ταπεινά κειμήλια ήταν σπαραχτικά και συγκινητικά στον υπέρτατο βαθμό. Λες κι εκείνος «ο παράξενος νέος», όπως τον αποκαλούσε ο Χόμπχαους, είχε μπει κουτσαίνοντας στην αχνοφωτισμένη κάμαρα [...]. Πάτρικ Λη Φέρμορ, Ρούμελη. Οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2010.
Το τελευταίο ίχνος των Ελλήνων και Φιλελλήνων, μια συνέχεια του Ελληνισμού Facebook Twitter
Το ταφικό μνημείο της οικογένειας Τρικούπη στο Α’ Κοιμητήριο Αθήνας. Εμπρός είναι ο Σπυρίδων Τρικούπης και η σύζυγός του Αικατερίνη και πίσω τα δυο αδέλφια, Χαρίλαος και Σοφία.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολεία-Παρθεναγωγεία

Αρχαιολογία & Ιστορία / 12 θρυλικά σχολεία που ίδρυσαν οι Έλληνες στα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία

Στο λεύκωμα «Σχολείων Εγκώμιον» η φωτογράφος, γραφίστρια και επιμελήτρια εκδόσεων Μαρία Στέφωση αναδεικνύει τα σχολεία που συντήρησε μέσα σε συνθήκες δύσκολες και αντίξοες ο απόδημος ελληνισμός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
5 βιβλία για τον Λόρδο Βύρωνα που πέθανε σαν σήμερα

Βιβλίο / 5 βιβλία για τον Λόρδο Βύρωνα που πέθανε σαν σήμερα

Στις 19 Απριλίου 1824, πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο Άγγλος ποιητής και μεγάλος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων. Αυτά είναι πέντε ενδιαφέροντα βιβλία για τη ζωή και το έργο του, που καταπιάνονται με όλες τις πλευρές της πολυδιάστατης προσωπικότητάς του.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ