Το τεχνολογικό bing bang δεν απελευθέρωσε απλώς το επικοινωνιακό μας απωθημένο. Ούτε διευκόλυνε μόνο, όπως πιστεύουν ακόμα ορισμένοι τεχνο-γκρινιάρηδες, τη διακίνηση καταναλωτικών αγαθών στην παγκόσμια αγορά. Οι αυξημένες ταχύτητες με τις οποίες «τρέχει» η πληροφορία έδωσαν τη δυνατότητα σε αρκετούς ανθρώπους να ενδιαφερθούν περισσότερο για τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις. Σε μια στιγμή, μάλιστα, θεαματικών επιτευγμάτων αλλά και καινούργιων δεινών: ανάπτυξη της νευροτεχνολογίας, της γενετικής ιατρικής και της κλωνοποίησης του ανθρώπου, κλιματολογικών αλλαγών, φτώχειας -όπως πάντοτε- και νέων ασθενειών. Ο κόσμος της επιστήμης δεν έπαψε ποτέ να σαγηνεύει τον άνθρωπο ούτε να προκαλεί μικρές ή μεγάλες παρεξηγήσεις.

Το «ΑΒΓΟ», η νέα σειρά των εκδόσεων Ωκεανίδα που διευθύνει ο διδάκτωρ Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου Γιώργος Ζαρκαδάκης, επιχειρεί να διαδώσει τις επαναστατικές κατακτήσεις της σύγχρονης επιστήμης, εκδίδοντας στα ελληνικά «έξυπνα» και καλογραμμένα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης.

Η πρώτη σοδειά των εκδόσεων προτείνει τέσσερις τίτλους με θέματα που ξεκινούν από τη δημοφιλή υπερθέρμανση του πλανήτη (αν και δεν ιδρώνει το αυτί ορισμένων!), τις νέες θεωρίες για τη «λογική» του σύμπαντος, για να φτάσουν στην επιστημονική ερμηνεία του Θεού και στην παραδόξως ευεργετική επίδραση των ασθενειών στη ζωή μας.

feat_book4_250ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΚΟΛΜΠΕΡΤ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου
Σελ. 208 Τιμή: €16

Η Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ, δημοσιογράφος των «New York Times» και του «New Yorker», στο Ημερολόγιο μιας καταστροφής προσεγγίζει την υπερθέρμανση του πλανήτη σχεδόν από κάθε πλευρά. Ταξίδεψε στον Αρκτικό Κύκλο και σε δεκάδες ακόμα περιοχές του κόσμου για να παρατηρήσει το φαινόμενο. Είδε τους πάγους να λιώνουν και να ταξιδεύουν στον ωκεανό, συνάντησε ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, καθώς ο κόσμος τους συρρικνώνεται αφημένος σε νέες καταιγίδες. Παρατήρησε, με τη βοήθεια επιστημόνων, τις κλιματολογικές αλλαγές, τις μεταναστεύσεις πουλιών και θηλαστικών, τις αλλόκοτες αντιδράσεις της φύσης. Μίλησε επίσης με περιβαλλοντολόγους και αναζήτησε τις πολιτικές ευθύνες, διαπιστώνοντας τις σαρωτικές επιπτώσεις του φαινομένου στην ανθρώπινη ζωή και στο σκοτεινό μέλλον του πλανήτη.

feat_book5_250ΠΟΛ ΝΤΕΪΒΙΣ
ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ ΤΖΑΚ-ΠΟΤ
Μετάφραση: Γιώργος Χρηστίδης
Σελ. 416. Τιμή: €20

«Γιατί το σύμπαν είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας;». Το ερώτημα που θέτει ο φυσικός και κοσμολόγος Πολ Ντέϊβις στο βιβλίο του είναι ταυτόχρονα και μια από τις πεποιθήσεις του. Κλειδί στην ερμηνεία του συμπαντικού παιγνίου και των νέων θεωριών, κατά τον Ντέιβις, είναι η ίδια η ζωή. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα επικεντρώνεται στις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις για να υποστηρίξει ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του σύμπαντος έχουν την ύψιστη αποστολή να παράγουν ζωή. Βασιζόμενος σε μια νέα ριζοσπαστική θεωρία, υποστηρίζει ότι το σύμπαν μας είναι ένα από τα άπειρα διαφορετικά σύμπαντα, για να εξηγήσει ότι είναι «βιοφιλές» μάλλον από ατύχημα, και ότι υπάρχουμε επειδή μας έτυχε, κυριολεκτικά, το Συμπαντικό τζακ-ποτ.

feat_book1_250ΜΑΘΙΟΥ ΑΛΠΕΡ
Ο ΘΕΟΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ
Μετάφραση: Βικτωρία Τζούμα
Σελ.296. Τιμή: €18

Ένα υπαρξιακό πινγκ-πονγκ, από το χαοτικό σύμπαν στο ανθρώπινο DNA, επιχειρεί ο Μάθιου Άλπερ στο φιλοσοφικό του πόνημα Ο Θεός στον Εγκέφαλο, ένα φιλόδοξο εγχείρημα εντοπισμού της θεϊκής πνοής στη φθαρτή μας φύση. Οι επιστήμονες, προφανώς, δεν προσπερνούν εύκολα τις συμπτώσεις. Ο Άλπερ δεν θεωρεί σύμπτωση ότι όλοι σχεδόν οι πολιτισμοί πίστευαν σε μια πνευματική υπόσταση. Επικεντρώνεται στο μυστήριο του σύμπαντος και της ζωής μέσα από τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αναζητώντας ακόμα το βιολογικό υπόβαθρο του θρησκευτικού αισθήματος, της αθεΐας, του προσηλυτισμού της ηθικής συνείδησης αλλά και αλλόκοτων υπερβατικών εμπειριών.

feat_book6_250ΜΑΡΛΕΝ ΖΟΥΚ
ΓΕΜΑΤΟΙ ΖΩΗ
Μετάφραση: Κική Τζώγα
Σελ. 320. Τιμή: €18

Η εξελικτική βιολόγος Μάρλεν Ζουκ στο γοητευτικό της βιβλίο Γεμάτοι ζωή προσπαθεί να μετριάσει το άγχος που μας προκαλεί η αρρωστοφοβία της εποχής. Να μας συμφιλιώσει, όσο είναι δυνατόν, με τις ασθένειες τονίζοντας ότι είναι σύντροφοι και όχι αντίπαλοί μας. Η έρευνά της ξεκινά από τις πρώτες μέρες της ζωής, όταν τα παράσιτα υποκίνησαν τη δημιουργία πολύπλοκων μορφών ζωής και οι αρρώστιες εξελίχθηκαν ως μέρος της φύσης και ως ένας από τους ουσιαστικούς παράγοντες της υγείας μας. Η Ζουκ, εκτός από την εξήγηση του ρόλου των ασθενειών, διερευνά μια ευρεία γκάμα συναρπαστικών θεμάτων, που συνοψίζονται στα ερωτήματα: Γιατί οι άντρες πεθαίνουν πιο νωρίς από τις γυναίκες; Γιατί μας ελκύουν οι σύντροφοί μας; Aλλά και γιατί τα αρσενικά πτηνά δεν έχουν πέος! Τέλος, σύμφωνα με τη Ζουκ, η μανία με την καθαριότητα δεν μας προστατεύει πάντα, αλλά μας καθιστά περισσότερο ευάλωτους στις αρρώστιες!