«Ρίζες από στάχτη»: Tο παρελθόν αλλιώς

«Ρίζες από στάχτη»: Tο παρελθόν αλλιώς Facebook Twitter
Με background στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος ξέρει ότι το παρελθόν χρειάζεται πολλή προσοχή στον χειρισμό του.
0


ΟΙ «ΡΙΖΕΣ ΑΠΟ ΣΤΑΧΤΗ» αφηγούνται στιγμές από τη σκληρή παιδική και εφηβική ηλικία ενός ανθρώπου που η ζωή του ήταν κάθε άλλο παρά βατή. Κι ενώ μπορεί πολύ εύκολα κανείς να συμπεράνει ότι πρόκειται για μια απλή εξιστόρηση του παρελθόντος ενός ακόμα μυθιστορηματικού ήρωα, εδώ έχουμε μια διαφορετική περίπτωση.

Όπως εξηγεί και ο συγγραφέας Γιώργος Γεωργακόπουλος στο εισαγωγικό του κείμενο: «Ο μυθιστορηματικός τύπος δεν είναι αυτός που αρμόζει για την εξιστόρηση των εμπειριών που αποφάσισε να παρουσιάσει. Μπορεί να δημιουργήσει μια φτιασιδωμένη συγκίνηση, ενώ το ζητούμενο είναι η κατανόηση». Πράγματι, δεν θα είχε νόημα να παρουσιαστούν αλλιώς κρίσιμες εμπειρίες που, αλληλεπιδρώντας με τη σκέψη, οδηγούν στην ωρίμανση και την τελική διαμόρφωση του ανθρώπου μέσα από την πολύπλοκη διαδικασία της κατανόησης του ίδιου του εαυτού.

Στις «Ρίζες από στάχτη» προσεγγίζεται με έναν άμεσο, ειλικρινή και βαθιά προσωπικό τρόπο αυτό το τόσο περίπλοκο πράγμα που ονομάζουμε ύπαρξη.

Με background στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος ξέρει ότι το παρελθόν χρειάζεται πολλή προσοχή στον χειρισμό του, γιατί πρόκειται για μια συνεχή ανακατασκευή που «ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου βγάλει.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: 
Γιώργος Γεωργακόπουλος, 
Ρίζες από στάχτη,
εκδόσεις Αρμός

Και δεν το ξέρεις γιατί συνήθως αγνοούμε ότι θα βρούμε αυτό που βάζουμε κάθε φορά (…) τη μια φορά βάζεις κάποια πράγματα, την άλλη κάποια άλλα, τα ίδια γεγονότα τα αξιολογείς με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Το θέμα είναι μέσα από τις συνεχείς ανακατασκευές να μη φτιάξεις στο τέλος κάτι που να μην έχει καμία σχέση με αυτό που έζησες πραγματικά, να μη φτιάξεις κάτι που να εξυπηρετεί μόνο τον ναρκισσισμό σου και τίποτα άλλο».

Στις «Ρίζες από στάχτη» προσεγγίζεται με έναν άμεσο, ειλικρινή και βαθιά προσωπικό τρόπο αυτό το τόσο περίπλοκο πράγμα που ονομάζουμε ύπαρξη. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις ή οικουμενικές απαντήσεις, ο συγγραφέας δεν φιλοδοξεί να κλείσει ανοιχτά ερωτήματα∙ ούτε οπρωταγωνιστής ήξερε τις απαντήσεις πάντα, ούτε αποφάσιζε συνειδητά, ανεξάρτητα από τους άλλους, τον τρόπο που θα αντιμετώπιζε όσα καλά ή κακά έβρισκε στον δρόμο του.

Ο χαρακτήρας του είναι παρών πάντα σε σχέση με τους ανθρώπους γύρω του, που διαγράφουν κι εκείνοι τη δική τους προσωπική διαδρομή, περισσότερο ή λιγότερο ανεξάρτητη: «Ο τίτλος του βιβλίου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι “Η σιωπή”. Ποτέ του δεν μιλούσε –ή πολύ λίγο– για τα γεγονότα της ζωής του, ψήγματα εμπειριών μόνο σε πολύ λίγους ανθρώπους, καμία περιγραφή συναισθημάτων, δεν υπήρχαν οι λέξεις για να εκφραστούν και δεν υπήρχαν και οι άνθρωποι για να ακούσουν.

cover
Ο
​​​​​συγγραφέας 
Γιώργος Γεωργακόπουλος

Θα μπορούσε όμως να είναι και “Η ανημποριά”. Τα άτομα του κοινωνικού του περίγυρου ζούσαν μέσα σε ένα κόσμο περίκλειστο, η ζωή τα πήγαινε όπου ήθελε, χωρίς να προβάλλουν την παραμικρή αντίσταση. Όλα; Ίσως όχι».

Ζούμε σε έναν πολύπλοκο κόσμο με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο, δεν δημιουργούμε στο κενό. Οι βιωμένες εμπειρίες του παρόντος και του παρελθόντος μαζί με τις εκάστοτε κοινωνικοϊστορικές συνιστώσες συνθέτουν τον πολυδαίδαλο πολλές φορές χάρτη της συνείδησής μας που διαμορφώνεται σταδιακά, ορίζοντας διαδρομές προς πάσα κατεύθυνση.

Ένα βιβλίο που, τελικά, προσκαλεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι εσωτερικό όπου μέσα από τις αφηγήσεις ενός άλλου ανθρώπου θα δει τη δική του διαδρομή, τις δικές του εμπειρίες.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM