Μια παρέα εθελοντών διαβάζει σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους

 Μια παρέα εθελοντών διαβάζει σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους Facebook Twitter
H Αργυρώ Σπυριδάκη, Πρόεδρος της Ομάδας αλλά και ο άνθρωπος που αποτέλεσε την αιτία για την ιδέα του «Διαβάζω για τους Άλλους», Θοδωρής Τσάτσος. Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά/LIFO
2

«Για να ακούν με τα μάτια μας και να διαβάζουν με την φωνή μας». Πάνω σε αυτό το μότο στηρίζεται η δράση της εθελοντικής ομάδας «Διαβάζω για τους Άλλους». Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό δίκτυο εθελοντών που έχει ως βασικό στόχο να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Ανθρώπους με προβλήματα όρασης, μη βλέποντες, πρόσωπα που αδυνατούν να κρατήσουν ένα βιβλίο στα χέρια τους, ηλικιωμένους σε γηροκομεία, παιδάκια σε ιδρύματα ή αναλφάβητους φυλακισμένους.


Μεσημέρι Πέμπτης και στον Ηλεκτρικό του Θησείου η βροχή δυνάμωνε. Σε λίγη ώρα θα παρακολουθούσα σε παρακείμενο καφέ την συνάντηση της συντονιστικής ομάδας. Ήδη είχαν φθάσει και με περίμεναν η Αργυρώ Σπυριδάκη, Πρόεδρος της Ομάδας αλλά και ο άνθρωπος που αποτέλεσε την αιτία για την ιδέα του «Διαβάζω για τους Άλλους», Θοδωρής Τσάτσος.

Ελάτε μαζί μας για να κάνουμε την ελληνική κοινωνία καλύτερη. Μπορούμε να το κάνουμε, είναι στο χέρι μας, ότι δεν μας αρέσει να το αλλάξουμε. Κάνε κάτι πρακτικό από το να κάθεσαι και να γκρινιάζεις. Σήμερα από τα μόνα που έχουμε ανάγκη είναι η αγάπη και η φαντασία


Η Αργυρώ μας εξηγεί γιατί ο Θοδωρής- ο οποίος είναι τυφλός- είναι το πρόσωπο χάρη στο οποίο έγινε πράξη η ομάδα. «Η ιδέα προέκυψε όταν μια μέρα που ήμασταν για καφέ με τον Θοδωρή συζητήσουμε για λογοτεχνία. Τι έχει διαβάσει ή τι έχω διαβάσει και προτείναμε ο ένας στον άλλο. Σε εκείνη την κουβέντα λοιπόν, έτυχε να του προτείνω ένα βιβλίο του Τζόναθαν Κόου, «Το Σπίτι του Ύπνου». Είναι πολύ συγκινητικό όταν θυμάμαι αυτή την συζήτηση, γιατί από ένα βιβλίο σκέφτομαι μερικές φορές, τι μπορεί να δημιουργηθεί. Ο Θοδωρής που έχει πρόβλημα όρασης μου είχε πει τότε ότι δεν μπορεί να το διαβάσει γιατί δεν υπήρχε στην ακουστική βιβλιοθήκη τους. Ύστερα από αυτή την συζήτηση επέστρεψα στο σπίτι μου. Σκεφτόμουν συνεχώς και θύμωνα. Έλεγα στον εαυτό μου ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι μη βλέποντες και δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με εμάς. Για κάτι που θεωρούμε πολύ απλό, όπως το να έχεις όποιο βιβλίο θέλεις δίπλα από το κρεβάτι σου. Όταν συνειδητοποίησα ότι ένας φίλος μου δεν έχει την ίδια δυνατότητα να επιλέγει όποιο βιβλίο επιθυμεί, θύμωσα και αποφάσισα να βγω από τον μικρόκοσμο μου. Είχα στο νου μου την εικόνα ότι είναι αυτονόητο να έχουν όλοι πρόσβαση στην λογοτεχνία και ότι ένα κράτος θα προβλέπει για τις αντίστοιχες επιλογές. Και όμως, διαψεύστηκα. Ύστερα από λίγο καιρό και ενώ επεξεργαζόμουν λύσεις στο μυαλό μου, συναντήθηκα ξανά με τον Θοδωρή και του είπα ότι είσαι η αφορμή για την δημιουργία του «Διαβάζω για τους Άλλους». Φυσικά στην αρχή με κορόιδευε και δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Τις επόμενες μέρες κοινοποιήσαμε την ιδέα στο Facebook. Έβαλα το τηλέφωνο μου και δεν μπορείς να φανταστείς πόσος κόσμος καλούσε καθημερινά. Έφτασα στο σημείο να μην μπορώ να το διαχειριστώ. Αργότερα, αναζήτησα ένα καφέ προκειμένου να κάνουμε τις ενημερώσεις μας ώστε να συναντιόμαστε όλοι από το δίκτυο εθελοντών μας. Στην πρώτη συνάντηση σε πληροφορώ ήρθαν σαράντα άνθρωποι. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Τους εξήγησα την ιδέα και πως βασικός στόχος της ομάδας θα είναι να δημιουργήσουμε εμείς αυτά που μπορούν να κάνουν κάποιους άλλους να αισθάνονται καλύτερα. Δεν μιλάμε για επαγγελματικό δίκτυο παρά μόνο για καθαρή εθελοντική εργασία. Άρα μόνο μας κίνητρο να είναι η έμπνευση. Δηλαδή να στηριζόμαστε σε δύο πυλώνες, να δίνεις αλλά και να παίρνεις. Ζούμε σε μια κοινωνία που είναι δύσκολο να ζητήσεις από τον άλλον να δώσει, δεν υπάρχουν πλέον αποθέματα. Εμείς είμαστε χαρούμενοι γιατί οι εθελοντές μας ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες και δίνουν όσο μπορούν από το πλεόνασμα του ελεύθερου χρόνου τους. Αυτή είναι και η βασική αξία του εθελοντισμού, να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις. Αν δεν δίνουμε δεν θα φτάσουμε ποτέ στην πληρότητα», αφηγείται και τα χέρια της ακουμπούν το χαρακτηριστικό σχολικό μπλε τετράδιο που κρατά τις σημειώσεις της. Σαν ένα δείγμα επιστροφής στην αθωότητα.

 Μια παρέα εθελοντών διαβάζει σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους Facebook Twitter
Στην πρώτη συνάντηση σε πληροφορώ ήρθαν σαράντα άνθρωποι. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Τους εξήγησα την ιδέα και πως βασικός στόχος της ομάδας θα είναι να δημιουργήσουμε εμείς αυτά που μπορούν να κάνουν κάποιους άλλους να αισθάνονται καλύτερα. Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά/LIFO


Στην συνέχεια ρωτώ για τα συναισθήματα που εισπράττουν από τους ανθρώπους στους οποίους διαβάζουν. «Η εμπειρία και τα συναισθήματα μας που αποκομίζουμε είναι καταπληκτικά. Ειδικά στα γηροκομεία οι άνθρωποι διψούν για συντροφιά. Περισσότερο αγωνιούν για την συζήτηση που θα ακολουθήσει, όταν θα τους έχουμε διαβάσει κάποιο απόσπασμα βιβλίου. Μπαίνουν στην διαδικασία να σκεφτούν, να πουν τις απόψεις τους, και το κυριότερο είναι ότι αποκτούν ερεθίσματα από όλο αυτό που συμβαίνει. Επίσης, όταν πηγαίνουμε στα παιδιά, αντικρίζεις πόσο μεγάλη αξία έχει να ανοίγεις πόρτες φαντασίας», λέει με ένα βλέμμα περηφάνιας, η Αργυρώ. Αναρωτιέμαι, ποια είναι η πιο όμορφη εικόνα αλλά και ποια η πιο δύσκολη στιγμή που έχουν συναντήσει. «Μια όμορφη εικόνα είναι όταν πήγαμε στο Ίδρυμα Αγάπης στην Ελευσίνα πριν λίγες μέρες. Όταν μπήκαμε τα παιδιά μας περίμεναν στην πόρτα ενώ εμείς είχαμε πάει για διοικητικό ραντεβού. Ήταν ένα απίστευτο συναίσθημα ενώ όταν φύγαμε, τα παιδιά μας ρωτούσαν πότε θα ξαναέρθετε; Οι δύσκολες στιγμές αφορούν πάντα τις κλειστές πόρτες που θα συναντήσουμε σε μερικά ιδρύματα, που δυστυχώς επιλέγουν για τα άτομα που φιλοξενούν να βρίσκονται μπροστά από μια τηλεόραση, αντί να δεχθούν την εθελοντική προσπάθεια μας», απαντά η Αργυρώ.


Ο Θοδωρής Τσάτσος έχει ήδη τελειώσει το φραπέ του, αφού όπως μου λέει δεν πίνει άλλον καφέ. Είναι ένας νέος άνθρωπος που από την πρώτη κιόλας στιγμή αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ανοικτό βιβλίο. Η πρόσβαση στα βιβλία είναι πολύ σημαντική, ακόμα και ένας να θέλει να διαβάσει ένα βιβλίο, πρέπει να μπορεί να το κάνει αυτό», θα μου πει.


«Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που διαβάζουν και ηχογραφούν για εμάς. Το «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι ένας τρόπος να γίνει η ελληνική κοινωνία πιο ανοικτή στην ισότητα. Είμαστε πολύ πίσω, γιατί θέλουμε να είμαστε πίσω και θα είμαστε για πολλά χρόνια πίσω αν συνεχίζουμε να λέμε απλά, "ναι είμαστε πίσω"», υποστηρίζει.

 Μια παρέα εθελοντών διαβάζει σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους Facebook Twitter
Έλεγα στον εαυτό μου ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι μη βλέποντες και δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με εμάς. Για κάτι που θεωρούμε πολύ απλό, όπως το να έχεις όποιο βιβλίο θέλεις δίπλα από το κρεβάτι σου. Όταν συνειδητοποίησα ότι ένας φίλος μου δεν έχει την ίδια δυνατότητα να επιλέγει όποιο βιβλίο επιθυμεί, θύμωσα και αποφάσισα να βγω από τον μικρόκοσμο μου... Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά/LIFO


«Ποιοι είναι οι κανόνες ευτυχίας σύμφωνα με τον Joseph Addison;» με ρωτά και απαντά αμέσως, «κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπάς και κάτι να ελπίζεις». Έτσι βρίσκω την ευκαιρία να τον ρωτήσω, τι θεωρεί κατά την γνώμη του ότι είναι σημαντικό στην ζωή. «Είναι ο έρωτας, οι φίλοι και η τέχνη. Ο έρωτας είναι όταν είσαι με τον άνθρωπο σου και έχει σταματήσει να υπάρχει το χθες και το αύριο. Οι φίλοι είναι όταν ξέρεις πως όποια μαλακία και να κάνεις θα είναι εκεί να την ακούσουν. Τέχνη, είναι ο μόνος λόγος για να πούμε ότι αυτά τα 2000 χρόνια, άξιζαν τον κόπο», απαντά.


Οι εθελοντές καταφθάνουν στον καφέ με πρώτη την Σοφία Βιδάλη, η οποία είναι υπεύθυνη των εκδηλώσεων στην Αθήνα. Τι έχει εισπράξει από την συμμετοχή της στο Διαβάζω για τους Άλλους; «Εργάζομαι σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και μια μέρα διάβασα μια αγγελία στο καριέρα που αφορούσε την ομάδα. Είχα ανάγκη από θετική ενέργεια γιατί αποκόμιζα αρκετή αρνητική ενέργεια από την δουλειά μου στο νοσοκομείο. Ένιωθα, ότι ήθελα ένα θετικό κομμάτι στην ζωή μου και τι καλύτερο από το «Διαβάζω για τους Άλλους». Έμαθα μέσα από όλη αυτή την εμπειρία πως αν κάποια πράγματα δεν τα ζούμε, τα θεωρούμε αυτονόητα. Είναι δικαίωμα σε όλους η πρόσβαση στην γνώση. Όλο αυτό το διάστημα μέσα από τις επαφές της ομάδας είδα ειλικρινά χαμόγελα, αληθινές ματιές, υπέροχους ανθρώπους με αποτέλεσμα να μεταφέρω πλέον την θετική ενέργεια στην πρωινή εργασία μου στο νοσοκομείο. Αποκτάς μια αισιοδοξία που τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει αρκετά και παρατηρείς τον εαυτό σου να λέει πιο εύκολα, 'όλα θα πάνε καλά'», λέει. «Αυτό που μας λείπει δεν είναι τα λόγια της αισιοδοξίας αλλά η ενέργεια και η δράση», θα προσθέσει ο Θοδωρής. «Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να δώσει πολλά, αρκεί να επιδιώκουν να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό. Είμαστε ανοικτοί σε χορηγίες, υλικά που μπορεί κάποιος να δώσει, όπως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει σε χώρους για ηχογραφήσεις ή για ένα γραφείο που θα μπορούμε να κάνουμε τις συναντήσεις», υποστηρίζει η Αργυρώ.


Έχουν προσέλθει όλοι που αποτελούν την ομάδα συντονισμού και η συζήτηση για να προγραμματίσουν τις εργασίες τους έχει ξεκινήσει. Ο καθένας υπεύθυνος στο τομέα του και τα όνειρα για εξάπλωση σε άλλες πόλεις -πέρα από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο- αναμένουν να πραγματοποιηθούν. Τι θα ήθελαν να πουν σε αυτούς που θα διαβάσουν αυτή την συνέντευξη; «Θα θέλαμε να πούμε, ελάτε μαζί μας για να κάνουμε την ελληνική κοινωνία καλύτερη. Μπορούμε να το κάνουμε, είναι στο χέρι μας, ότι δεν μας αρέσει να το αλλάξουμε. Κάνε κάτι πρακτικό από το να κάθεσαι και να γκρινιάζεις. Σήμερα από τα μόνα που έχουμε ανάγκη είναι η αγάπη και η φαντασία».

 Μια παρέα εθελοντών διαβάζει σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους Facebook Twitter
Ο καθένας υπεύθυνος στο τομέα του και τα όνειρα για εξάπλωση σε άλλες πόλεις -πέρα από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο- αναμένουν να πραγματοποιηθούν. Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά/LIFO

giatousallous.gr

facebook

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρολίνα Μέρμηγκα: «Οι συγγραφείς προχωράμε με αναμμένη δάδα στη σκοτεινή σπηλιά της λογοτεχνίας»

Βιβλίο / Καρολίνα Μέρμηγκα: «Όταν γράφουμε για αληθινούς ανθρώπους, πρέπει να σεβόμαστε τη μνήμη τους»

Η καταξιωμένη συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων Καρολίνα Μέρμηγκα μάς μιλάει για τη δύναμη της τέχνης, για το λογοτεχνικό της εργαστήρι αλλά και για τη χαρά της να μεταφράζει Χίλαρι Μαντέλ, τα βιβλία της οποίας επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πόσο διαβάζεται σήμερα ο Νίκος Καζαντζάκης;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πόσο διαβάζεται σήμερα ο Νίκος Καζαντζάκης;

Πεθαίνει σαν σήμερα ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Έρη Σταυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον συγγραφέα του «Αλέξη Ζορμπά» και την αντοχή του έργου του.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Στέφαν Τσβάιχ

Το πίσω ράφι / Σε πείσμα όσων περιφρόνησαν τα έργα του Τσβάιχ, η απήχησή τους ακόμα να κοπάσει

Οι ήρωες του Αυστριακού συγγραφέα ταλανίζονται συνήθως από μια αβάσταχτη εσωτερική πίεση, αντικατοπτρίζοντας τη δική του πεισιθάνατη διάθεση. Αυτήν ακριβώς την αίσθηση αποπνέει η συλλογή διηγημάτων του «Αμόκ».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Marwan Kaabur: «Αγωνιζόμαστε και στον αραβικό κόσμο για δικαιώματα κι ελευθερίες, αλλά προκρίνουμε τον δικό μας τρόπο, στο πλαίσιο της δικής μας κουλτούρας»

Lgbtqi+ / Κι όμως υπάρχουν και «αραβικά καλιαρντά»!

Λίγο πριν από την αθηναϊκή παρουσίαση της αγγλόφωνης έκδοσης του «Queer Arab Glossary» μιλήσαμε με τον συγγραφέα του Marwan Kaabur, για τα «αραβικά καλιαρντά», την ομοφυλοφιλία και την queer συνθήκη στον αραβικό κόσμο, το «pink washing», αλλά και τη συχνά παρεξηγημένη πρόσληψή τους από τη Δύση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tα συγκλονιστικά Ημερολόγια Καρκίνου της Όντρι Λορντ και άλλα 4 βιβλία που διαβάζουμε τώρα

Βιβλίο / Tα συγκλονιστικά Ημερολόγια Καρκίνου της Όντρι Λορντ και άλλα 4 βιβλία που διαβάζουμε τώρα

Πέντε αποκαλυπτικά βιβλία για τις γυναίκες με καρκίνο, για τον κόσμο, τα σκουπίδια ακόμα και για τη μακρινή Ιαπωνία ξεχωρίζουν ανάμεσα στις εκδόσεις της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και ενδιαφερόντων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Βιβλίο / Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1854 ο Αρθούρος Ρεμπό. Ο ποιητής, μουσικός και μπλόγκερ Aidan Andrew Dun έπεσε τυχαία σε δύο εντελώς άγνωστες φωτογραφίες, βγαλμένες στην Place Vendôme, και βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: ο έφηβος Αρτίρ Ρεμπό, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Θανάσης Τριαρίδης: Οι μετανάστες θα σώσουν τον κόσμο. Χωρίς αυτούς είμαστε χαμένοι

Βιβλίο / Θανάσης Τριαρίδης: «Οι μετανάστες θα σώσουν τον κόσμο. Χωρίς αυτούς είμαστε χαμένοι»

Έγινε αντιρρησίας συνείδησης, γιατί πιστεύει ότι ο στρατός είναι μια δοξολογία εκμηδένισης του άλλου. Άφησε τη Θεσσαλονίκη επειδή τον έπνιγε ο εθνοφασισμός της. Στην Αντίς Αμπέμπα υιοθέτησε την κόρη του, Αργκάνε. Ο συγγραφέας της «Τριλογίας της Αφρικής», Θανάσης Τριαρίδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια «φόνισσα» εξομολογείται

Το πίσω ράφι / Η Hannah Kent έγραψε τη δική της «Φόνισσα», την Άγκνες που ζούσε στην Ισλανδία τον 19ο αιώνα

Η Αυστραλή συγγραφέας δεν πίστευε ποτέ ότι, χάρη στα «Έθιμα ταφής», οι κριτικοί θα την τοποθετούσαν δίπλα σε λογοτέχνες όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Πίτερ Κάρεϊ.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Χριστίνα Ντουνιά: «Ο Καρυωτάκης μάς δίνει ελπίδα και μας παρηγορεί»

Βιβλίο / «Ο Καρυωτάκης άφησε "το αδέσποτο Τραγούδι" του να μας συντροφεύει»

Στο βιβλίο της «Το όνειρο και το πάθος», η Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και συγγραφέας αποκαλύπτει αθέατες όψεις του ποιητή και νέα στοιχεία για τη σχέση του με τον Καβάφη μέσα από μια άγνωστη, ως τώρα, επιστολή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Η Αποκάλυψη είναι μια συνεχής ετυμηγορία»: Η πολιτική ισχύ της άχρονης τέχνης του Κρασναχορκάι

Βιβλίο / «Η Αποκάλυψη είναι μια συνεχής ετυμηγορία»: Η πολιτική ισχύς της άχρονης τέχνης του Κρασναχορκάι

Ο Ούγγρος κάτοχος του φετινού Νόμπελ λογοτεχνίας γράφει με μαγικό τρόπο για τις αποπνικτικές επιπτώσεις της πολιτικής καταπίεσης, περιφρονώντας την προθυμία των ανθρώπων να τις αποδεχτούν.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Καβάφης: Η εξαίρετη βιογραφία του κυκλοφόρησε μόλις στα Ελληνικά

Βιβλίο / Κωνσταντίνος Καβάφης: Η εξαίρετη βιογραφία του κυκλοφόρησε μόλις στα Ελληνικά

Οι καθηγητές Peter Jeffreys και Gregory Jusdanis συνεργάστηκαν και έγραψαν από κοινού τη βιογραφία του μεγάλου ποιητή που φέρει τον τίτλο «Κωνσταντίνος Καβάφης – Ο άνθρωπος και ο ποιητής». Ο Gregory Jusdanis μίλησε στη LifO για το βιβλίο και για τον ποιητή που ήταν «παραδοσιακός και ταυτόχρονα μεταμοντέρνος, ο πρώτος “viral” ποιητής διεθνώς»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αλέξης Πατέλης: «Πατριωτικό είναι να κάνεις τη χώρα σου ισχυρή»

LiFO politics / Αλέξης Πατέλης: «Πατριωτικό είναι να κάνεις τη χώρα σου ισχυρή»

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού την περίοδο 2019-2024, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την οικονομική πορεία της χώρας αυτά τα χρόνια, τις δύσκολες αποφάσεις αλλά και τις στιγμές δικαίωσης μέσα από την οπτική ενός τεχνοκράτη που βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο της πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λάσλο Κρασναχορκάι: ο σκοτεινός προφήτης της Ευρώπης βραβεύεται με Νόμπελ

Βιβλίο / Ο Λάσλο Κρασναχορκάι, ο σκοτεινός προφήτης της Ευρώπης, κέρδισε το Νόμπελ

Φέτος, το βραβείο δόθηκε στον Ούγγρο συγγραφέα που κατά τη Σουηδική Ακαδημία αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τον χαμένο ανθρωπισμό, την υψηλή λογοτεχνία και τη στοχαστική ακρίβεια.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Βιβλίο / Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που έχει τίτλο “House of Cards”, ο Σουηδός πρώην διεθνής Γιόνας Έρικσον περιγράφει τις ταπεινωτικές μετρήσεις βάρους στα σεμινάρια διαιτητών της UEFA
THE LIFO TEAM
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Το Πίσω Ράφι / Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Ο Έλληνας σκηνοθέτης μάζεψε από «το καλάθι των αχρήστων» όλες τις εμπειρίες του κι έφτιαξε την αυτοβιογραφία του, μια ζωντανή αφήγηση γεμάτη ιστορίες, συναντήσεις, αποφθέγματα και κρίσεις, λογοτεχνικές και σινεφίλ αναφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

σχόλια

2 σχόλια