Μαύρο Γάλα της Αυγής

Μαύρο Γάλα της Αυγής Facebook Twitter
3

1. Το βιβλίο: Τετρακόσιες εβδομήντα μία σελίδες που διαβάζονται απνευστί μεν, με χαρακάκι, πέντε-έξι μολύβια και στυλό δε. Έμπειρος ο συγγραφέας, παλαίμαχο μέλος της παρέας που εδώ και είκοσι έτη υπογράφει λίαν ενδιαφέρουσες έρευνες, τόσο για πράγματα που συγκλονίζουν το πανελλήνιο όσο (και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό) και για πράγματα που αρχικώς περνάνε απαρατήρητα, θεωρούνται τριτεύοντα, αμελητέες αμυχές στο κοινωνικό σώμα. Η ομάδα είναι ο Ιός της Κυριακής, ο συγγραφέας είναι ο Δημήτρης Ψαρράς (1953). Το βιβλίο είναι η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής (εκδ. Πόλις) και είναι σίγουρος ότι θα γίνει ταχέως

μπεστ-σέλερ, ακριβώς όπως και ο τόμος Βαϊμάρη - Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933 του Heinrich A. Winkler (μτφρ. Άντζη Σαλταμπάση, εκδ. Πόλις), που έφτασε αισίως στην έκτη έκδοση και συνεχίζει να καλπάζει. Ο αναγνώστης θα βρει στεγασμένα εδώ όλα όσα θα ήθελε να μάθει για τη Χρυσή Αυγή, τα πρώτα της σκιρτήματα, τους ελιγμούς και μαιάνδρους της στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή, τα πεζοδρομιακά της, σύμφωνα με την ίδια, τη δράση των μελών της, τα έντυπά της, τους σφοδρούς διαγκωνισμούς της με τα άλλα ακροδεξιά και υπερεθνικιστικά μορφώματα, το πώς κατόρθωσε να τα σαρώσει και να αναλάβει την πρωτοκαθεδρία του ακροδεξιού χώρου και να διεισδύσει στις λαϊκές μάζες. Επίσης, θα μάθει ποιες είναι οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τη θεωρία, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Θα διαπιστώσει ότι η εν λόγω οργάνωση και οι συγγενείς της στην Ευρώπη συγκροτούν τη θεωρητική σκευή τους από ένα οιστρηλατημένο copy-paste χιτλερικών κειμένων, ότι περισσότερο εμπνέονται από τον γερμανικό ναζισμό παρά από τον ιταλικό φασισμό του Μπενίτο Μουσολίνι και ότι με άκρατο λαϊκισμό και τακτικισμό επιδιώκουν να προσαρμόσουν τις θέσεις τους και τη ρητορική τους σε άλλα, διάχυτα αντιδραστικά ρεύματα προς άγραν οπαδών και διεύρυνση της ισχύος τους. Δεν πρόκειται για έναν αιφνίδιο εφιάλτη, για ένα αναπάντεχο άλμα στην άβυσσο, για ένα απρόβλεπτο κατέβασμα του διακόπτη με συνέπεια την καταβύθιση στο έρεβος, αλλά για μια εκκόλαψη που, όπως δείχνει λίαν τεκμηριωμένα ο Δημήτρης Ψαρράς, βρήκε, και εξακολουθεί να βρίσκει, έδαφος. Τα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι από το Καταστατικό της Οργάνωσης και από τον Εσωτερικό Κώδικα, και τα βρίσκουμε στις σελίδες 59-62 του βιβλίου.

2. Διαλεχτά Αποσπάσματα: «Ο εθνικοσοσιαλιστής Αρχηγός είναι ο παράκλητος που ενσαρκώνει τη μυστική φωνή του Αίματος […] ο υπέροχος απλοποιητής της θεωρίας και ο εξαγνιστής της πράξεως […]. Πλάι στα σκωληκόβρωτα ερείπια των δημοκρατικών κρατών βλέπαμε να φαντάζουν επιβλητικά τα οικοδομήματα των εθνών που είχαν την τύχη να οδηγούνται από μια ηγετική φυσιογνωμία. Η Γερμανία του Χίτλερ είναι φυσικά το λαμπρότερο απ’ αυτά, αλλά όχι και το μοναδικό.

Έτσι, η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε στην Αρχή του Αρχηγού ως θεμέλιο πολιτειακής νομιμότητας […]. Απαγορεύεται εντός των γραφείων η ελευθεριάζουσα και αναρχούμενη εμφάνιση: απεριποίητα και μακριά μαλλιά και μούσια, ακατάστατη και έξαλλη αμφίεση, κάπνισμα, διότι αποτελεί δείγμα του ανεύθυνου και ασύδοτου τρόπου ζωής που δεσπόζει σήμερα στην κοινωνία μας και τον οποίο το εθνικοσοσιαλιστικό ήθος πολεμά αμείλικτα».

 

3. Εξ οικείων τα βέλη: Η πολυετής δράση δεν μπορεί να είναι αρραγής. Το συμπαγές μπάζει. Ο Αρχηγός δέχεται και αυτός επικρίσεις, πυρά, βέλη παλαιών φίλων ή/και οπαδών/υποτακτικών. Ο Δημήτρης Ψαρράς παραθέτει παραγράφους, εύγλωττες ασφαλώς, από το πόνημα/καταγγελία Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής του Χάρη Κουσουμβρή, παλαιότερα ηγετικού στελέχους και ταμία της οργάνωσης.

Αντιγράφω: «Απορώ με τον εαυτό μου που χρειάστηκε να σπαταλήσει 13 ολόκληρα χρόνια μέσα στο πιο αφύσικο περιβάλλον για να καταλάβει ό,τι πιο απλό σε ένα μόλις λεπτό, “πηδώντας από το ναυάγιο”. Γιατί η Χρυσή Αυγή […] δεν είναι παρά ένα κοινό, “ιδεολογικοφανές” ναυάγιο, ριγμένο στην ξέρα από έναν λαδωμένο “καπετάνιο”, ο οποίος αποζητά τα χρήματα της ασφάλειας». Ο οποίος «καπετάνιος», σύμφωνα με τον Κουσουμβρή, «αιωρείται μεταξύ Βασιλείας, Παγανισμού, Ορθοδοξίας, Αρχαιολατρείας, Επταετίας και Γεωργίου Παπαδοπούλου, παρ’ ολίγον Βουδισμού, Παλαιοημερολογιτισμού, Αγαμίας, Αντιφεμινισμού, 4ης Αυγούστου, Αστυνομοκρατίας, Παρα-καπιταλισμού και ατελείωτων συγχυσμένων καταστάσεων»

(σ. 245). Για την ίδια την οργάνωση αποφαίνεται: «Τίποτα δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη Χρυσή Αυγή ως έναν ιδεολογικό έστω οργανισμό. Ένας παρανοϊκός αχταρμάς και πολύ της πάει! Ένα δηλαδή αυθεντικό παραμάγαζο όπου, μέσα σε σύγχυση ιδεών, θα μπορούσαν να κοντρολαριστούν ευκολότερα και να εξωθηθούν προς διάφορες κατευθύνσεις νεαρά άτομα προς υπηρέτηση αλλοτρίων συμφερόντων».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

5 και μία διαφορετικές επιλογές από τα μυθιστορήματα του μήνα

Βιβλίο / Νέσμπο, Νταμαζιό, Ντόνα Ταρτ: 5+1 επιλογές από τα βιβλία που έρχονται τον Ιουνίο

Άκρως πρωτότυπα μυθιστορήματα από καινοτόμους συγγραφείς και νέες μεταφράσεις εμβληματικών μυθιστορημάτων είναι μερικές από τις εκπλήξεις που κρύβουν οι εκδότες για τον μήνα Ιούνιο.  
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ

Βιβλίο / Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το νέο βιβλίο του Πoλ Όστερ; Τι τρέχει πάλι με τον Μισέλ Ουελμπέκ; Μια πρώτη ματιά στο νέο βιβλίο του Κολμ Τόιμπιν. Ποιο είναι το βιβλίο που βασίστηκε η νέα ταινία του Λάνθιμου; + Ένα νέο περιοδικό για το βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η ομιλία του Γιάννη Ρίτσου στην απονομή του βραβείου Λένιν

Βιβλίο / Ντοκουμέντο: Η ομιλία του Γιάννη Ρίτσου στην απονομή του βραβείου Λένιν

Το LIFO.gr παρουσιάζει για πρώτη φορά στο διαδίκτυο την ομιλία του Γιάννη Ρίτσου κατά την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Λένιν για την Ειρήνη και το χειρόγραφο σημείωμα που έγραψε στο ξενοδοχείο λίγες ώρες πριν.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Στέφανος Ξενάκης: «Βίωσα ένα ατελείωτο ξέσκισμα. Και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα γδάρουν»

Βιβλίο / Στέφανος Ξενάκης: «Βίωσα ένα ατελείωτο ξέσκισμα. Και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα γδάρουν»

Ο γνωστός συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στη LiFO για τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψή του, τις μέρες που πέρασε στο κρατητήριο, και το τι συνέβη με τις πωλήσεις των βιβλίων του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Προδημοσίευση: Η Μοναξιά του Ενός του Κωνσταντίνου Πίττα

Βιβλίο / Προδημοσίευση: Η «Μοναξιά του Ενός» του Κωνσταντίνου Πίττα

Το πρώτο βιβλίο του αρχιτέκτονα και διδάκτορα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ κυκλοφορεί την επόμενη Παρασκευή από τις εκδόσεις Αίολος, και ακροβατεί μεταξύ αφηγηματικού και δοκιμιακού λόγου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Δεν έχει καμία σημασία φίλε Νίκο.Η Χρυσή Αυγή έλκει αυτή τη στιγμή το κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας που αισθάνεται μειονεκτικά για μια σειρά από λόγους,με την προσδοκία της εύκολης ανόδου στην επιφάνεια, όπως ακριβώς τράβηξε το ίδιο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας η φούσκα του χρηματιστηρίου με την προσδοκία του εύκολου πλουτισμού.Οπως τότε δεν τους ενδιέφερε καθόλου, ούτε εξ άλλου ήταν σε θέση να γνωρίζουν που ακριβώς επένδυαν, έτσι συμβαίνει και τώρα.Το αποτέλεσμα βέβαια και τότε και τώρα είναι προδιαγεγραμμένο.
Ξεκίνησα την ανάγνωση. Βρίσκομαι στο κεφάλαιο που περιγράφει τα πρώιμα στάδια της οργάνωσης. Το περιοδικό ''Χρυσή Αυγή'' έβγαινε ολιγοσέλιδο και με φτωχά μέσα, αλλά ήταν ξεκάθαρα Εθνικοσοσιαλιστικού περιεχομένου. Το άλλο Εθνικιστικό περιοδικό της εποχής ήταν το ''Κίνημα'', το οποίο έλεγε ότι ''εμείς είμαστε Έλληνες Εθνικιστές, όχι φασίστες, ούτε Εθνικοσοσιαλιστές, διότι δεν μας ενδιαφέρει τι έκαναν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι στις χώρες τους''. Το επιχείρημα αυτό το χρησιμοποιεί σήμερα κατά κόρον ο συνονόματός μου, ο οποίος ήταν και παραήταν Εθνικοσοσιαλιστής. Απλώς τώρα τα σκουπίζει κάτω από το χαλί διότι χρειάζεται τα ψηφαλάκια των εθνικοφρόνων υπερσυντηρητικών, οι οποίοι δεν πολυκάνουν κέφι τα πολλά πολλά με ''χάιλ Χίτλερ'' και παγανιστικές δοξασίες. Γι'αυτό και εκφράζεται ευνοϊκά για την Επταετία και τους βασιλείς. Τα επιχειρήματα που οι Χρυσαυγίτες χρησιμοποιούν στην τηλεόραση τα έχουν επεξεργαστεί πολύ καλά επί χρόνια και γι'αυτό δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μαζί τους στα πάνελ οι απροετοίμαστοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν και πολύ καλά τα πράγματα. Όσο και να γκαρίζουν οι κύριοι και Ναζί ήταν και παγανιστές ήταν και ύμνους για τον Χίτλερ έγραψαν... Αυτά να τα βλέπουν όσοι σκέφτονται να τους ακολουθήσουν μόνο και μόνο γιατί δεν έκλεψαν...
«Μαύρο Γάλα της Αυγής»http://www.celan-projekt.de/todesfuge-deutsch.htmlhttp://www.celan-projekt.de/todesfuge-englisch.htmlhttp://www.youtube.com/watch?v=gVwLqEHDCQE»Schwarze Milch der Frühe wir trinken sie abends wir trinken sie mittags und morgens wir trinken sie nachts wir trinken und trinken wir schaufeln ein Grab in den Lüften da liegt man nicht eng««Black milk of daybreak we drink it at evening we drink it at midday and morning we drink it at night we drink and we drink we shovel a grave in the air there you won't lie too cramped»

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ