Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι

Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
0

Οι πωλήσεις των 80 και πλέον αστυνομικών μυθιστορημάτων και διηγημάτων της, ξεπεράστηκαν μόνο από την Αγία γραφή και τον Σαίξπηρ. Η Αγκάθα Κρίστι, δημιουργός του παγκοσμίου φήμης ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ, είναι η μεγαλύτερη συγγραφέας αστυνομικών όλων των εποχών.

Εκατόν είκοσι πέντε χρόνια από τη γέννηση της Αγκάθα Κρίστι και η Bankside Gallery γιορτάζει τη «βασίλισσα του εγκλήματος» με μια έκθεση, με τίτλο «Ημιτελές πορτρέτο», στην οποία περιλαμβάνονται σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο της οικογένειάς της.

Η Αγκάθα Κρίστι ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα επειδή απλώς η αδερφή της, της είπε ότι δε μπορεί να το κάνει. Έγραφε στη μπανιέρα, συνήθεια που σταμάτησε όταν άρχισαν να μη της αρέσουν οι μπανιέρες που σχεδίαζαν εκείνη την εποχή.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε μια γυναίκα αλλιώτικη από αυτή που έχουμε συνηθίσει στα πορτρέτα που κοσμούν τα εξώφυλλα και τα οπισθόφυλλα των βιβλίων. Αυτές οι εικόνες μεταφέρουν το χιούμορ, την ευφυΐα, τα ταξίδια και την περιπέτεια, και περιλαμβάνουν τις τρυφερές στιγμές με την οικογένεια και  τους φίλους της. Στην έκθεση παρουσιάζεται ακόμα, ένας πίνακας του Όσκαρ Κοκόσκα, του 1969, για τα ογδοηκοστά γενέθλιά της.

Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Η Άγκαθα Κρίστι σε νεαρή ηλικία

Η Αγκάθα Κρίστι ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα επειδή απλώς η αδερφή της, της είπε ότι δε μπορεί να το κάνει. Έγραφε στη μπανιέρα, συνήθεια που σταμάτησε όταν άρχισαν να μη της αρέσουν οι μπανιέρες που σχεδίαζαν εκείνη την εποχή. Επί σειρά ετών εξέδιδε τρία βιβλία το χρόνο.

Η εξαφάνισή της για 11 ημέρες, το 1926, παρέμεινε για πάντα ένα μεγάλο μυστήριο. Κανείς δε μπόρεσε να δώσει λύση στην μυθιστορηματική της εξαφάνιση. Πάντως η ίδια βρέθηκε σώα και αβλαβής σε ένα ξενοδοχείο στο Harrogate. Το δωμάτιο το είχε κλείσει στο όνομα της ερωμένης του συζύγου της. Ο Άρτσι και η Άγκαθα Κρίστι ήταν από τους πρώτους Βρετανούς σέρφερς. Ο δεύτερος σύζυγος της Κρίστι ήταν ο αρχαιολόγος Μαξ Μαλόουν. Με το απαράμιλλο χιούμορ της είχε δηλώσει ότι μόνο ένας αρχαιολόγος μπορεί να εκτιμήσει μια γυναίκα που γερνάει. Η Αγκάθα Κρίστι είναι η μόνη συγγραφέας, την οποίας ο ήρωας Ηρακλής Πουαρό  νεκρολογήθηκε από τους New York Times.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

 

Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Η Αγκάθα Κρίστι κάνει σερφ
Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Άγκαθα και Άρτσι Κρίστι
Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Μια σπάνια νεανική φωτογραφία της
Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Όσκαρ Κοκόσκα, Αγκάθα Κρίστι

Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Η νεκρολογία του Ηρακλή Πουαρό, στους Τάιμς

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: η ιστορία του underground περιοδικού «Ανοιχτή Πόλη»

Βιβλίο / «Ανοιχτή Πόλη»: Ένα από τα πιο επιδραστικά εναλλακτικά έντυπα της Ελλάδας

Οι δημιουργοί του Κώστας Μανδηλάς και Βλάσσης Ρασσιάς, καταγράφουν την πορεία του στο βιβλίο «Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: Η ιστορία του περιοδικού “Ανοιχτή Πόλη”».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ράνια Οικονομίδου διαβάζει το διήγημα «Η μεγαλύτερη λεία του Μινγκ» της Πατρίσια Χάισμιθ

Lifo Videos / Η Ράνια Οικονομίδου διαβάζει ένα διήγημα της Πατρίσια Χάισμιθ

«Η μεγαλύτερη λεία του Μινγκ»: Μια ιστορία έρωτα, αγάπης, αφοσίωσης, ανταγωνισμού, μίσους και φόνου μεταξύ ενός ζευγαριού και ενός σιαμέζικου γάτου, ένα μυστηριώδες διήγημα της δημιουργού των πιο σαγηνευτικών αντιηρώων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι μικρές αριστουργηματικές σειρές των εκδοτών

Βιβλίο / Οι μικρές αριστουργηματικές σειρές των εκδοτών

Ολοένα περισσότερο διευρύνεται η τάση έκδοσης κλασικών και σπάνιων κειμένων σε μικρό μέγεθος που τοποθετούνται δίπλα στο ταμείο και συνιστούν την προσπάθεια ενός εκδοτικού οίκου να φέρει σπουδαία έργα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
I love Dick: Eίναι το βιβλίο της Κρις Κράους το πιο τολμηρό του αιώνα μας;

Βιβλίο / I love Dick: Eίναι το βιβλίο της Κρις Κράους το πιο τολμηρό του αιώνα μας;

Η θεωρητικός, εικαστικός, κριτικός, συγγραφέας και εκδότρια Κρις Κράους μπορεί να μην άλλαξε τα δεδομένα στον αγγλόφωνο κόσμο εκδίδοντας τα βιβλία των Γάλλων θεωρητικών αλλά προκάλεσε άπειρες συζητήσεις με το πρωτότυπο φεμινιστικό βιβλίο της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η αρχή της ηδονής: Μια σουρεαλιστική, σέξι ιστορία στην καλοκαιρινή Ανάφη 

Βιβλίο / Η αρχή της ηδονής: Μια σουρεαλιστική, σέξι ιστορία στην καλοκαιρινή Ανάφη 

Ένα τολμηρό καλλιτεχνικό project έγινε η αφορμή για να κάνει ο εικαστικός René Habermacher ένα ταξίδι στη θάλασσα με πλήρωμα έξι ναύτες κι έναν καπετάνιο, απαθανατίζοντας μια σουρεαλιστική εμπειρία που κατέληξε σε ναυάγιο. Το βιβλίο «The Pleasure Principle» καταγράφει αυτό το ταξίδι μέσα από φωτογραφίες του René, κείμενα και εικαστικά έργα, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση.
M. HULOT
Νίκος Μάντης «Το χιόνι του καλοκαιριού»

Το πίσω ράφι / Για τις απουσίες που μας κάνουν αργούς στα αισθήματα

Καλοκαίρι στην Πελοπόννησο, στη σκιά της δεκαετίας του ’80: ένα πληγωμένο παιδί, μια μητέρα που επιστρέφει αλλαγμένη και μυστικά που βαραίνουν τη σιωπή των ενηλίκων - αυτά ξετυλίγει ο Νίκος Α. Μαντής στο πρώτο του μυθιστόρημα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Νέα βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος του χρόνου, και κάποιες επανεκδόσεις

Fall Preview 2025 / 13 βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος της χρονιάς

Ο πάντα επίκαιρος Καβάφης, νέα, σύγχρονα και παλιότερα ονόματα της λογοτεχνικής σκηνής και κάποιες ξεχωριστές επανεκδόσεις που δικαίως θα διεκδικήσουν χώρο στη βιβλιοθήκη όλων, βιβλιόφιλων και μη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Εμανουέλ Καρέρ «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα»

Το πίσω ράφι / Ένα επτασφράγιστο μυστικό που προκάλεσε αμηχανία και πάταγο

Προκλητικός, ωμός, συχνά σοκαριστικός, ο Εμανουέλ Καρέρ εξερευνά στο «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα» το οικογενειακό του παρελθόν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα και τα πιο κοντινά του πρόσωπα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Αναγνώσεις / Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Πώς ήταν η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο; Ένας Αμερικανός αρχαιολόγος περιγράφει το 24ωρο των ανθρώπων κάθε ιδιότητας και κοινωνικής τάξης στις Θήβες της αρχαίας Αιγύπτου μέσα από ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι αληθινές.
THE LIFO TEAM