Όλοι θα ξέρετε τη «Λάμψη», αλλά υποθέτω ότι οι περισσότεροι  ξέρουν την ταινία και όχι το βιβλίο.

 

Ήμουν από τους τυχερούς που διάβασαν το βιβλίο πριν δω την ταινία- αν δεις τον Τζακ Νίκολσον με το τσεκούρι, είναι αδύνατον να φανταστείς άλλο ήρωα διαβάζοντας. Όμως, αν έχετε ξεχάσει λίγο το ξενοδοχείο της οθόνης, σας συνιστώ να διαβάσετε το βιβλίο, τώρα που είσαστε μεγαλύτεροι και σοφοί- διότι πρόκειται για ίσως το καλύτερο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ κι ένα από τα καλύτερα στο είδος του.

 

 

Ο Στίβεν Κινγκ δε μπορεί να πείσει τους κουλτουριάρηδες, όσα βιβλία κι αν γράψει (ή μάλλον ακριβώς γι’ αυτό).  Στις αιώνιες συζητήσεις σχετικά, στις οποίες προσπαθώ να πείσω τον κόσμο ότι ένα βιβλίο είναι ένα βιβλίο και ότι οι κατηγοριοποιήσεις έχουν νόημα μόνο για τους ιστορικούς, το μόνο επιχείρημα που φαίνεται να πείθει είναι «τόσες ωραίες ταινίες είναι βασισμένες σε βιβλία του! Πόσο κακός μπορεί να είναι πια;»

 

 

Ας πούμε:

1976 - Carrie

1983 – Christine

1986 - Stand By Me

1987 - The Running Man

1990 – Misery

1999 - The Green Mile

 

Αυτό το επιχείρημα πιάνει (για λίγο).  Είτε σας αρέσει είτε όχι, σας παρακαλώ να αφήσετε τις προκαταλήψεις σας μακριά από τα βιβλία. Η «Λάμψη» είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο με πολύ ζωντανούς χαρακτήρες. Δεν είναι τόσο θρίλερ όσο περιγραφή της απομόνωσης. Όποιος κι αν έμενε όλο τον χειμώνα σε ένα τεράστιο άδειο ξενοδοχείο, θα τρελαινόταν- είναι κάτι που ξέρουμε από την αρχή του βιβλίου και περιμένουμε να συμβεί, παρακαλώντας να μην συμβεί.

 

 

Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να πείσεις για ποιότητα όταν πουλάς σαν τρελός για τόσα χρόνια. Το όνομά του είναι πασίγνωστο παγκοσμίως και μπορεί να τον σνομπάρουν πολλοί, αλλά έχει εκατομμύρια αναγνώστες. Αυτό οδηγεί σε κακά εξώφυλλα βιβλίων: είναι αδύνατον να σχεδιαστεί ποτέ εξώφυλλο βιβλίο του χωρίς το όνομά του φαρδιά-πλατιά με γραμματοσειρά μεγαλύτερη κι από τον τίτλο.

 

 

Το 2009 ο Stephen King ανακοίνωσε ότι δουλεύει τη συνέχεια της Λάμψης. Τα λίγα στοιχεία που είχαν αποκαλυφθεί ήταν ότι ο μικρός Danny πλέον είναι 40 χρονών και τραυματισμένος από τα γεγονότα της παιδικής του ηλικίας. Όμως πλέον χρησιμοποιεί τις ικανότητές του για το καλό, δουλεύοντας σε ίδρυμα για ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές και δε λέγεται πια Danny, αλλά Dr Sleep. Πριν από λίγες μέρες, διάβασε ένα απόσπασμα του νέου βιβλίου στο κοινό:

 

 

Κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς απίθανο αυτό το βιβλίο να πλησιάζει τη Λάμψη και γενικά μου φαίνεται πολύ κακή ιδέα. Όμως, ένα βιβλίο είναι ένα βιβλίο και όταν βγει θα το διαβάσω χωρίς προκαταλήψεις. Ή τουλάχιστον θα προσπαθήσω.

 

(οι φωτογραφίες είναι από την ταινία "η Λάμψη", σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ)