Η κριτική επιτροπή του Booker 2016 σχολιάζει τη φετινή μακρά λίστα

Η κριτική επιτροπή του Booker 2016 σχολιάζει τη φετινή μακρά λίστα Facebook Twitter
0
Η κριτική επιτροπή του Booker 2016 σχολιάζει τη φετινή μακρά λίστα Facebook Twitter
Graeme Macrae Burnet

Ένα ψυχολογικό θρίλερ σε ευθύ ανταγωνισμό με τα πιο πρόσφατα και βαρυσήμαντα μυθιστορήματα στη μακρά λίστα του Booker για το 2016; Απ' ό,τι φαίνεται ναι και μάλιστα, όταν σ' αυτή τη λίστα υπάρχουν ονόματα όπως αυτά του Νομπελίστα JM Coetzee, συγγραφέα του "The Schooldays of Jesus" και μυθιστορήματα, όπως το "His Bloody Project" του Graeme Macrae Burnet. 

 

Η λίστα περιλαμβάνει 13 μυθιστορήματα εκ των οποίων τα 6 να υπογράφονται από γυναίκες συγγραφείς, τα 5 από Αμερικανούς, 6 από Βρετανούς, ένα από Καναδό και ένα από Αφρικανό. Η ίδια αυτή λίστα περιλαμβάνει και το ψυχολογικό θρίλερ του Burnet, που εμφανίζεται απέναντι μεταξύ νέων και παλιών συγγραφέων και κυρίως "απέναντι" στον Coetzee που έχει κερδίσει το Booker άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν.

 

Κυρίως, όμως για το είδος του βιβλίου του οι κριτές της λίστας κάνουν λόγο για ένα συναρπαστικό έτος με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συμμετοχές, μεταξύ των οποίων και οι συγγραφείς Deborah Levy, AL Kennedy και Elizabeth Strout.

"Η γκάμα των βιβλίων φέτος είναι ευρύτατη και η ποιότητα τους εξαιρετικά υψηλή. Κάθε μυθιστόρημα προκαλούσε έντονες συζητήσεις και κατά καιρούς παθιασμένες αντιπαραθέσεις, προκαλώντας ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες μας από ένα πραγματικά καλό μυθιστόρημα", εξήγησε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Booker, Amanda Foreman.

"Από το ιστορικό στο σύγχρονο, από το σατιρικό στο πολεμικό, όλα τα μυθιστορήματα αυτής της λίστας προέρχονται τόσο από καθιερωμένους συγγραφείς όσο και από νέες πένες. Η γραφή τους είναι φρέσκια, δυναμική, σπουδαία. Πρόκειται για μία μακρά λίστα που πραγματικά θα απολαύσετε", συνέχισε η ίδια.

Όσο για το αν ένα αστυνομικό - ψυχολογικό θρίλερ θα μπορούσε να κερδίσει το Booker; Δεδομένου ότι το βιβλίο του Coetzee δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει πριν από τις 26 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε οι μόνοι που θα το έχουν διαβάσει θα είναι οι κριτές, οι πιθανότητες θεωρούνται λίγες. Όχι, όμως, και ανύπαρκτες, αναφέρουν ήδη στις στήλες του οι κριτικοί λογοτεχνίας, γεγονός που κάνει το όλο ζήτημα φέτος ακόμη πιο ενδιαφέρον.

 

Η κριτική επιτροπή του Booker 2016 σχολιάζει τη φετινή μακρά λίστα Facebook Twitter
JM Coetzee

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Καρυστιάνη

Οι Αθηναίοι / Ιωάννα Καρυστιάνη

"Η σημερινή Αθήνα είναι ζωντανή δυσφήμηση του πολιτικού συστήματος Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χιλιάδες στοιβαγμένοι μετανάστες, χιλιάδες λουκέτα, εγκληματικότητα, διαδηλώσεις απολυμένων κι υποψηφίων για απόλυση, σιδερόφραχτα ρολά, ατέλειωτες ουρές σε ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΑΕΔ, σκοτεινοί δρόμοι, διαβάτες που βιάζονται και παραμιλούν, σαλταρισμένες φάτσες"...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ<BR/>ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Romantasy: Το σύγχρονο εκδοτικό φαινόμενο που σπάει ταμεία και κατακτά τους νεαρούς αναγνώστες

Βιβλίο / Romantasy: Έρωτες, δράκοι και επική δράση στη νέα υβριδική λογοτεχνία της γενιάς του ΤιkTok

Συνδυάζοντας έρωτα, δράκους και επικές περιπέτειες, το υβριδικό αυτό είδος σημειώνει εντυπωσιακές πωλήσεις παγκοσμίως, μετατρέπει συγγραφείς όπως η Ρεμπέκα Γιάρος και η Σάρα Τζ. Μάας σε σταρ της γενιάς του TikTok
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ 22η ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, σε τροχιά σύνδεσης με τις νέες τάσεις αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Βιβλίο / ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Απολογισμός της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Μαΐου και διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το ΕΛΙΒΙΠ. Ποιες σημαντικές καινοτομίες υπήρξαν και τι μένει να γίνει ακόμα;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η συγγραφέας πίσω από τα «Μπούτια και Διανόηση»

Βιβλία και Συγγραφείς / Η συγγραφέας πίσω από τo «Μπούτια και Διανόηση»

Η πιο αναγνωρίσιμη βιβλιοφιλική φωνή του ελληνικού Instagram, η Ματίνα Αποστόλου, γνωστή από τον λογαριασμό της «Intellectual Thighs», μιλά για την αγάπη της για τα βιβλία αλλά και για το νέο της μυθιστόρημα, «Ρίζες».
M. HULOT
«Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», ένα graphic novel για τη ζωή του πρόωρα χαμένου δημιουργού

Βιβλίο / Παύλος Σιδηρόπουλος: Ένα graphic novel για τη ζωή του «πρίγκιπα της ροκ»

Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, που εργάστηκαν στο σενάριο και στο σχέδιο του «Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», εξηγούν πώς προσέγγισαν τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία αυτής της σύνθετης προσωπικότητας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ευτυχώς για μας, η Τζένη Μαστοράκη αγαπούσε από μικρή τις ιστορίες που τη φόβιζαν/ «Κι όλα τα κακά σκορπά…»: Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη

Βιβλίο / Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη κυκλοφορεί ξανά

Ένα σπουδαίο, αλλά σχετικά άγνωστο έργο της κορυφαίας ποιήτριας και μεταφράστριας κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε αυτόνομη έκδοση από την Άγρα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Titus Milech: «Όταν κατάλαβα, μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω να μιλάω Γερμανικά»

Titus Milech / O Γερμανός ψυχίατρος που νιώθει βαθιά απαξίωση για τη χώρα του

Ο Titus Milech μιλάει για τη βαθιά απαξίωση που νιώθει για τη χώρα στην οποία γεννήθηκε λόγω των εγκλημάτων του ναζισμού και εξηγεί γιατί του είναι αδύνατον ακόμα και να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Βιβλίο / Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Ένα νέο βιβλίο εξερευνά την γοητεία που ασκούσε στον Χίτλερ ο αγαπημένος του αρχιτέκτονας και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο Σπέερ «ξέπλυνε» τη συμμετοχή του στον όλεθρο και εμφανίστηκε ως «ο καλός Ναζί»
THE LIFO TEAM
Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Βιβλίο / Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Το νέο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα που κυκλοφορεί στα ελληνικά, «Οι ορφανοί - Μια ιστορία του Μπίλι δε Κιντ», επιβεβαιώνει τον λόγο που το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τον προτιμά: αφηγείται πραγματικά γεγονότα με την ευαισθησία του λογοτέχνη και δεν φοβάται να προασπιστεί με τις λέξεις του τους αφανείς και τους ανυπεράσπιστους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Όταν η αγάπη δεν έχει γλώσσα

Φωτογραφία / Father and Son: Φωτογραφίζοντας μια σιωπηλή σχέση

Στο φωτογραφικό πρότζεκτ «Father and Son» του Βάλερι Ποστάροβ, μια απλή χειρονομία, το κράτημα του χεριού, μετατρέπεται σε πράξη επανασύνδεσης, φωτίζοντας τη σιωπηλή, συχνά ανείπωτη σχέση ανάμεσα σε πατέρες και γιους μέσα από διαφορετικές κουλτούρες και γενιές.
M. HULOT