Free Thinking Zone

Free Thinking Zone Facebook Twitter
0

1. ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ: Να διατείνεσαι ότι το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο είναι ένα θαυμάσιο (τι θαυμάσιο λέω, ανυπέρβλητο!) τρίγωνο γεμάτο πολύφυλλες καστανιές, το μέλαθρο για διασκεδάσεις και κραιπάλες ενός ζωηρού γλεντζέ, η τριγωνική πλατεία των υδάτων, η Pointe du Vert-Galant, στο Παρίσι, και να βρίσκεις το συνειρμικό του όμοιο στην Αθήνα, ένα τρίγωνο, μια κόχη, σαν πλοίου πλώρη, να σκάει από τη θάλασσα των Εξαρχείων στον ποταμό της Σκουφά προς Κολωνάκι. Και να είναι ένα βιβλιοπωλείο-πλοίο, ή ένα στέκι-νησί, όντως μια ζώνη ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ένας τόπος κι ένας τρόπος ελευθερίας: τόπος συγκροτημένος κομψά, σαν lounge bar όλο αρμονία και θάλπος, τόπος αβρότητας κι ευφυών αντιπαραθέσεων.

2.ΨΥΧΗ: Η Αρετή, ψυχή του Free Thinking Zone (Σκουφά 64 & Γριβαίων, Κολωνάκι), μου λέει, καθώς μιλάμε για τη βιβλιομανία μας, ότι όνειρό της ήταν, από μικρή, να ζει μες στα βιβλία και ότι έταξε στον εαυτό της να δουλέψει σκληρά και στα σαράντα της να στήσει ένα δικό της βιβλιοπωλείο. «Άργησα μερικούς μήνες, αλλά τα κατάφερα», συμπληρώνει χαμογελώντας. Τα κατάφερε, όντως. Ένα βιβλιοπωλείο που είναι πόλος έλξης, που είναι το λούνα παρκ του βιβλιολάτρη, μάλιστα με απανωτές εκδηλώσεις λίαν ενδιαφέρουσες, ελκτικές και θελκτικές.

3. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Εδώ παρουσιάσαμε τις προάλλες το διακεκαυμένο αριστούργημα 2666 του Roberto Bolaño (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος, εκδ. Άγρα), παρέα με τον δάσκαλο Δημήτρη Μαρωνίτη, συγκλονιστικό στην απαγγελία αλά Tom Waits, και τον αβρό Σταύρο Πετσόπουλο. Εδώ, σήμερα, Πέμπτη 26 Απριλίου, από τις 8 το βραδάκι, παρέα με τον Διεθνή Μετρ και συγγραφέα Ηλία Κουρκουνάκη, είμαστε οι τελετάρχες στην εκδήλωση «Σκάκι και Τέχνη», εγκαινιάζοντας και σκακιστικούς αγώνες, καθότι sex and chess and rock’n’roll! Εδώ, επίσης, την Τρίτη 8 Μαΐου, από τις 12 το μεσημέρι, γιορτάζω ως Icaros & Friends τα εβδομηκοστά πέμπτα γενέθλια του Συγγραφέα των Συγγραφέων, του πυραυλοκίνητου Τόμας Πίντσον, με έναν μαραθώνιο ανάγνωσης εκλεκτών σελίδων από το Ουράνιο Τόξο της Βαρύτητας (εκδ. Χατζηνικολή) και από το Ενάντια στη Μέρα (εκδ. Καστανιώτη), που αμφότερα γύρισε στα ελληνικά ο φίλος Γιώργος «Τενόρος» Κυριαζής. Συν μουσικές που ταιριάζουν στο κλίμα του Πίντσον. Συν και η ταινία Στο μυαλό του Τόμας Πίντσον που θα προβάλλεται εν είδει οπτικού τοπίου.

4. ΣΠΟΤΑΚΙΑ: «Η φρικίαση της γλώσσας εμπεριέχει τη φρίκη της ιστορίας» (Θανάσης Βαλτινός, Ανάπλους, εκδ. Εστία). «Στις αχανείς αίθουσες του νόμου / μπαινοβγαίνουμε ελεύθερα» (Σταμάτης Πολενάκης, Τα Σκαλοπάτια της Οδησσού, εκδ. Μικρή Άρκτος). «Πόσο τεντώνει το σκοινί / Πόσο ισορροπεί ο φόβος / Χωρίς δίχτυ ασφαλείας» (Ανθή Μαρωνίτη, Χρωμοσώματα, εκδ. Άγρα). «Πρόκειται να επιμείνουμε / στο ακαθόριστο του προορισμού μας» (Ζέφη Δαράκη, Ερήμωνε, εκδ. ύψιλον/βιβλία). ‘Ένα μαύρο κουτί που φαινόταν τόσο γελοίο και που κανείς δεν το έβρισκε γελοίο» (Κυριάκος Μαργαρίτης, Στον ίσκιο των σκοτωμένων κοριτσιών, εκδ. Ψυχογιός). «Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά είμαι πολύ μεθοδικός γάτος εγώ. Στρατηγός» (Λένα Διβάνη, Εγώ ο Ζάχος Ζάχαρης, εκδ. Καστανιώτη). 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από τότε που με έφεραν εδώ, έχω πειστεί ότι έχω πεθάνει»

Βιβλίο / «Από τότε που με έφεραν εδώ, έχω πειστεί ότι έχω πεθάνει»

Το πρωτότυπο science fiction μυθιστόρημα «Οι υπάλληλοι» της Δανής Όλγκα Ράουν κερδίζει υποψηφιότητα για Booker, προβλέποντας εικόνες από τη ζωή αλλόκοτων υπαλλήλων στο μέλλον, βγαλμένες από το πιο ζοφερό παρόν.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ευάρεστος Πιμπλής: «Η ηδονή σήμερα τρομάζει – και αυτό λέει πολλά για εμάς»

Βιβλίο / Ευάρεστος Πιμπλής: «Η ηδονή σήμερα τρομάζει και αυτό λέει πολλά για εμάς»

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας μιλά στη LiFO με αφορμή το βιβλίο του «Πέρα από τη συναίνεση» για μερικά από τα πιο δύσκολα ζητήματα της εποχής: τη βία μέσα στη φαντασίωση, τον νέο πουριτανισμό, τα όρια της επιθυμίας και την εύθραυστη, συνεχώς μεταβαλλόμενη έννοια του τι σημαίνει να είσαι άνδρας σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντ Ρουαγιέ: «Πού θα βρίσκονται σε δέκα χρόνια όλοι αυτοί που μας επιτίθενται;»

Lgbtqi+ / Μοντ Ρουαγιέ: «Πού θα βρίσκονται σε δέκα χρόνια όλοι αυτοί που μας επιτίθενται;»

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο «Τρανσφοβία» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, η τρανσφεμινίστρια Μοντ Ρουαγιέ επιχειρεί να καταγράψει τη νέα πραγματικότητα για την τρανς συνθήκη και τα τρανς δικαιώματα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
H παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πύλες της

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Η παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πόρτες της

Η LiFO μπήκε στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο το οποίο, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, θα υποδεχθεί ξανά το κοινό στις αρχές του 2026.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Gaslighting»: Είναι όλα στο μυαλό σου!

Βιβλίο / «Gaslighting»: Είναι όλα στο μυαλό σου!

Τι είναι το gaslighting; Το επίκαιρο και διαφωτιστικό δοκίμιο της Kέιτ Άμπραμσον αποτελεί μια διεξοδική, εις βάθος ανάλυση ενός όρου που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο και την ποπ κουλτούρα και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Το woke στο «καναβάτσο»

Βιβλίο / Τι είναι τελικά το woke; Δύο βιβλία εξηγούν

Δύο αξιόλογα βιβλία που εστιάζουν στην πολυσυζητημένή και παρεξηγημένη σήμερα woke κουλτούρα κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα ελληνικά, εμπλουτίζοντας μια βιβλιογραφία περιορισμένη και μάλλον αρνητικά διακείμενη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σκοτ Φιτζέραλντ «Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ»

Το πίσω ράφι / «Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ». Ένα αριστούργημα. Δίχως υπερβολή

O Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ ζωντανεύει την εκλεπτυσμένη βαρβαρότητα της αμερικανικής αστικής τάξης, το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου και μαζί τη διάλυση μιας κολοσσιαίας ψευδαίσθησης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η Έλεν ντε Γουίτ έγραψε τον «Τελευταίο Σαμουράι». Χρειάστηκε 25 χρόνια για το νέο της βιβλίο

Βιβλίο / Η Έλεν ντε Γουίτ έγραψε τον «Τελευταίο Σαμουράι». Χρειάστηκε 25 χρόνια για το νέο της βιβλίο

Η μυθιστορηματική περίπτωση της Ντε Γουίτ αποδεικνύει ότι οι καλοί συγγραφείς πάντα δικαιώνονται. Και το βιβλίο της «Οι Άγγλοι καταλαβαίνουν το μαλλί», τη σπάνια ευφυΐα της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μαρία Μήτσορα «Ζήτα Ήτα Θήτα»

Προδημοσίευση / Μαρία Μήτσορα «Ζήτα Ήτα Θήτα»

Μια αποκλειστική πρώτη δημοσίευση από το εν εξελίξει βιβλίο «Ανθός ΜεταΝοήματος» της Μαρίας Μήτσορα, μιας αθόρυβης πλην σημαντικότατης παρουσίας στην ελληνική λογοτεχνία, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη μέσα στο 2026.
THE LIFO TEAM
«Πώς αλλάζει κανείς, πώς φτάνει σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του»

Το πίσω ράφι / «Πώς αλλάζει κανείς, πώς φτάνει σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του»

Το μυθιστόρημα «Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου είναι χτισμένο στην εικόνα της «μοναξιάς που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι μαζί». Επανεκδίδεται σε λίγες μέρες από τον Πατάκη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Βιβλίο / Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας. Στη συνέντευξή της στη LifO δίνει (ανάμεσα σε άλλα) οδηγίες για το γράψιμο και τη ζωή, τη γνώμη της για τον Πλάτωνα αλλά και για την αξία των συμβολικών μύθων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σεξ, (πολλά) ναρκωτικά και rock & roll με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Βιβλίο / Σεξ, (πολλά) ναρκωτικά και rock & roll με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Ρόμπι Ρόμπερτσον, ο ηγέτης του θρυλικού συγκροτήματος The Band, μιλάει για όσα έζησε με τον διάσημο σκηνοθέτη και κολλητό του στο ηδονιστικό Χόλιγουντ της δεκαετίας του '70.
THE LIFO TEAM
Ο «Θάνατος του Βιργιλίου» και τρία ακόμα λογοτεχνικά διαμάντια

Βιβλίο / Ο «Θάνατος του Βιργιλίου» και τρία ακόμα λογοτεχνικά διαμάντια

Τα έργα-σταθμοί της λογοτεχνίας, από την υψηλή ποίηση μέχρι τη μυθοπλασία, ανέκαθεν αποτύπωναν τα ακραία σημεία των καιρών, γι’ αυτό είναι επίκαιρα. Παραθέτουμε τέσσερα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που βγήκαν πρόσφατα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ζοζέ Σαραμάγκου: Η ζωή ενός αντισυμβατικού συγγραφέα

Βιβλίο / Ζοζέ Σαραμάγκου: «Πιστεύω πως ό,τι είναι να γίνει δικό μας, θα φτάσει τελικά στα χέρια μας»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος Πορτογάλος λογοτέχνης που ξεκίνησε να γράφει για να δοκιμάσει «τι στ’ αλήθεια μπορεί ν’ αξίζει ως συγγραφέας» και έφτασε να πάρει Νόμπελ Λογοτεχνίας.
ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥΡΚΑΚΟΥ
Ένας ύμνος για την γκέι αγάπη και τη φιλία σε έναν κόσμο όπου θερίζει το Aids

Βιβλίο / Ο ξεχασμένος «Κωνσταντίνος» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη κυκλοφορεί ξανά

Ένας ύμνος για την γκέι αγάπη και τη φιλία σε έναν κόσμο που τον θερίζει το AIDS. Μια τολμηρή ματιά την Αθήνα των ’90s μέσα από το απελπισμένο στόρι δύο γκέι εραστών. Ο «Κωνσταντίνος» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη ήταν εκτός κυκλοφορίας για τρεις σχεδόν δεκαετίες. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί ξανά.
M. HULOT