Ένα μικρό βιβλιοπωλείο-σύμβολο της Νέας Σμύρνης που επιζεί με γνώση και πάθος δίπλα στα μεγαθήρια

Ένα μικρό βιβλιοπωλείο-σύμβολο της Νέας Σμύρνης που επιζεί με γνώση και πάθος δίπλα στα μεγαθήρια Facebook Twitter
1
Ένα μικρό βιβλιοπωλείο-σύμβολο της Νέας Σμύρνης που επιζεί με γνώση και πάθος δίπλα στα μεγαθήρια Facebook Twitter
Ο χώρος δεν είναι απαραίτητα μικρός, ενώ υπάρχει κι ένα πατάρι όπου γίνονται εργαστήρια ζωγραφικής.

Κρυμμένο, σχεδόν χαντακωμένο, σε ένα στενό δρομάκι, την οδό Τροίας, που είναι κάθετη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, δεν πρόκειται να το πάρει το μάτι σου, αν δεν σε οδηγήσει κάποιος μέχρι εκεί. Το βιβλιοπωλείο «Κουκίδα» είναι όντως μια κουκκίδα στον χάρτη της Αθήνας και της αγοράς του βιβλίου. Η βιτρίνα της θυμίζει παλιότερα βιβλιοπωλεία –τα τελευταία τα συναντάς κυρίως στην περιοχή Εξαρχείων–, με τα βιβλία κρεμασμένα με σπάγκο από πάνω μέχρι κάτω. Όλα επιλογές της κρίσης και του γούστου των ιδιοκτητών, της Στέλλας Γερομήτσου και του Γιάννη Τζάνου, οι οποίοι είναι οι τέταρτοι στη σειρά. Δύο άνθρωποι που ξεκίνησαν από το θέατρο, αλλά για χρόνια βιοπορίστηκαν ως εργαζόμενοι στις εκδόσεις του κέντρου.


Η Στέλλα μου λέει: «Ήμασταν αναγνώστες κι εργαζόμασταν ως βιβλιοϋπάλληλοι, εγώ στο Παρά Πέντε και ο Γιάννης στον Οδυσσέα αρχικά και στον Δίαυλο αργότερα. Ήμασταν σε μια μεταβατική περίοδο και θέλαμε να φύγουμε από το κέντρο. Εδώ ήρθαμε μετά από πρόταση μιας φίλης. Η Νέα Σμύρνη είναι πάρα πολύ ωραία περιοχή και οι άνθρωποι έχουν πολύ καλό επίπεδο. Η Κουκίδα άνοιξε πριν από 30 χρόνια και όλοι οι βιβλιόφιλοι της περιοχής είπαν "επιτέλους, δεν θα χρειάζεται να κατεβαίνουμε στο κέντρο". Το άνοιξε μια κυρία η οποία γράφει και βιβλία, αλλά έφυγε να ζήσει στο Λονδίνο. Είναι ένα μικρό μαγαζί με μεγάλη ιστορία, σημείο αναφοράς για τη Νέα Σμύρνη! Όταν ήρθαμε εδώ, πριν από 2,5 περίπου χρόνια, ήταν να μας επισκεφτεί ένας φίλος και του είπαμε να φτάσει στην πλατεία και να ρωτήσει για την οδό Τροίας. Ήρθε σκασμένος γιατί είχε ρωτήσει δέκα ανθρώπους και κανείς δεν την ήξερε, μέχρι που είπε σε κάποιον ότι έψαχνε την Κουκίδα. Τότε του είπε εκείνος "ε, πες το, εκεί είναι". Έρχονται άνθρωποι με τα παιδιά τους που ερχόντουσαν κι εκείνοι με τους γονείς τους, ενώ πολλές γιαγιάδες αγοράζουν από εδώ δώρα για τα εγγόνια τους. Είναι πολύ συγκινητικό και μέχρι το 2010, που άρχισε η κρίση, αλλά και μέχρι που άνοιξαν κάποια μεγάλα βιβλιοπωλεία, τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά».

Το πιο συγκινητικό είναι ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την Κουκίδα το κάνουν φανατικά και αυτό μας δημιουργεί την υποχρέωση, αν δεν έχουμε κάποιο βιβλίο, να τους το φέρουμε όσο γρηγορότερα γίνεται, και μάλιστα να τους το πάμε και στο σπίτι.


Και πώς επιβιώνει ένα τόσο μικρό μαγαζί όταν έχει δίπλα του βιβλιοπωλεία-αλυσίδες; Η Στέλλα εξηγεί: «Κοίταξε, πολλοί έρχονται γιατί δεν βρίσκουν σε αυτά τα μαγαζιά τα βιβλία που θέλουν. Τα πράγματα είναι όντως πάρα πολύ δύσκολα, αλλά έχουμε ένα πάρα πολύ πιστό κοινό. Αυτό το συντηρούσε αποκλειστικά μέχρι πριν από 4-5 χρόνια, αλλά τώρα έχει χάσει την αγοραστική του δύναμη και πρέπει να ανοιχτούμε λίγο παρά πέρα».

Ένα μικρό βιβλιοπωλείο-σύμβολο της Νέας Σμύρνης που επιζεί με γνώση και πάθος δίπλα στα μεγαθήρια Facebook Twitter
Το βιβλιοπωλείο «Κουκίδα» είναι όντως μια κουκκίδα στον χάρτη της Αθήνας και της αγοράς του βιβλίου. Η βιτρίνα της θυμίζει παλιότερα βιβλιοπωλεία –τα τελευταία τα συναντάς κυρίως στην περιοχή Εξαρχείων–, με τα βιβλία κρεμασμένα με σπάγκο από πάνω μέχρι κάτω.


Ο χώρος δεν είναι απαραίτητα μικρός, ενώ υπάρχει κι ένα πατάρι όπου γίνονται εργαστήρια ζωγραφικής. Στο ταμείο πωλούνται και χειροποίητες κάρτες με πορτρέτα διάσημων συγγραφέων. Η Στέλλα συνεχίζει: «Έχουμε κάποιες ιδέες και σιγά-σιγά θα τις υλοποιήσουμε». Επάνω στα ράφια αναγνωρίζω τις σημαντικότερες πρόσφατες εκδόσεις. Συμπληρώνει: «Επειδή δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, προσπαθούμε να κάνουμε επιλογή που να καλύπτει όλα τα είδη, πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, πολιτικό βιβλίο, ιστορία, παιδικά, κόμικς, όσο περισσότερα μπορούμε. Ψάχνουμε ιδιαίτερες εκδόσεις που δεν βρίσκει κανείς στα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Το πιο συγκινητικό είναι ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την Κουκίδα το κάνουν φανατικά και αυτό μας δημιουργεί την υποχρέωση, αν δεν έχουμε κάποιο βιβλίο, να τους το φέρουμε όσο γρηγορότερα γίνεται, και μάλιστα να τους το πάμε και στο σπίτι. Μας ζητάνε πολλά βιβλία που έχουν εξαντληθεί. Τα ψάχνουμε, ασχολούμαστε πάρα πολλές ώρες την ημέρα, επικοινωνούμε με βιβλιοπώλες στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη κι εν τέλει τα βρίσκουμε. Είναι χρονοβόρο, αλλά το κάνουμε. Έχω, όμως, ένα παράπονο. Κάποιοι αγοράζουν τα εύκολα από αλλού και για τα δύσκολα έρχονται εδώ. Και εννοείται ότι όποια έκπτωση κάνουμε γίνεται εις βάρος του κέρδους μας. Αλλά είναι ηθική η ικανοποίηση».

Βιβλίο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από τότε που με έφεραν εδώ, έχω πειστεί ότι έχω πεθάνει»

Βιβλίο / «Από τότε που με έφεραν εδώ, έχω πειστεί ότι έχω πεθάνει»

Το πρωτότυπο science fiction μυθιστόρημα «Οι υπάλληλοι» της Δανής Όλγκα Ράουν κερδίζει υποψηφιότητα για Booker, προβλέποντας εικόνες από τη ζωή αλλόκοτων υπαλλήλων στο μέλλον, βγαλμένες από το πιο ζοφερό παρόν.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ευάρεστος Πιμπλής: «Η ηδονή σήμερα τρομάζει – και αυτό λέει πολλά για εμάς»

Βιβλίο / Ευάρεστος Πιμπλής: «Η ηδονή σήμερα τρομάζει και αυτό λέει πολλά για εμάς»

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας μιλά στη LiFO με αφορμή το βιβλίο του «Πέρα από τη συναίνεση» για μερικά από τα πιο δύσκολα ζητήματα της εποχής: τη βία μέσα στη φαντασίωση, τον νέο πουριτανισμό, τα όρια της επιθυμίας και την εύθραυστη, συνεχώς μεταβαλλόμενη έννοια του τι σημαίνει να είσαι άνδρας σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντ Ρουαγιέ: «Πού θα βρίσκονται σε δέκα χρόνια όλοι αυτοί που μας επιτίθενται;»

Lgbtqi+ / Μοντ Ρουαγιέ: «Πού θα βρίσκονται σε δέκα χρόνια όλοι αυτοί που μας επιτίθενται;»

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο «Τρανσφοβία» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, η τρανσφεμινίστρια Μοντ Ρουαγιέ επιχειρεί να καταγράψει τη νέα πραγματικότητα για την τρανς συνθήκη και τα τρανς δικαιώματα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
H παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πύλες της

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Η παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πόρτες της

Η LiFO μπήκε στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο το οποίο, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, θα υποδεχθεί ξανά το κοινό στις αρχές του 2026.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Gaslighting»: Είναι όλα στο μυαλό σου!

Βιβλίο / «Gaslighting»: Είναι όλα στο μυαλό σου!

Τι είναι το gaslighting; Το επίκαιρο και διαφωτιστικό δοκίμιο της Kέιτ Άμπραμσον αποτελεί μια διεξοδική, εις βάθος ανάλυση ενός όρου που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο και την ποπ κουλτούρα και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Το woke στο «καναβάτσο»

Βιβλίο / Τι είναι τελικά το woke; Δύο βιβλία εξηγούν

Δύο αξιόλογα βιβλία που εστιάζουν στην πολυσυζητημένή και παρεξηγημένη σήμερα woke κουλτούρα κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα ελληνικά, εμπλουτίζοντας μια βιβλιογραφία περιορισμένη και μάλλον αρνητικά διακείμενη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σκοτ Φιτζέραλντ «Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ»

Το πίσω ράφι / «Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ». Ένα αριστούργημα. Δίχως υπερβολή

O Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ ζωντανεύει την εκλεπτυσμένη βαρβαρότητα της αμερικανικής αστικής τάξης, το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου και μαζί τη διάλυση μιας κολοσσιαίας ψευδαίσθησης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η Έλεν ντε Γουίτ έγραψε τον «Τελευταίο Σαμουράι». Χρειάστηκε 25 χρόνια για το νέο της βιβλίο

Βιβλίο / Η Έλεν ντε Γουίτ έγραψε τον «Τελευταίο Σαμουράι». Χρειάστηκε 25 χρόνια για το νέο της βιβλίο

Η μυθιστορηματική περίπτωση της Ντε Γουίτ αποδεικνύει ότι οι καλοί συγγραφείς πάντα δικαιώνονται. Και το βιβλίο της «Οι Άγγλοι καταλαβαίνουν το μαλλί», τη σπάνια ευφυΐα της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μαρία Μήτσορα «Ζήτα Ήτα Θήτα»

Προδημοσίευση / Μαρία Μήτσορα «Ζήτα Ήτα Θήτα»

Μια αποκλειστική πρώτη δημοσίευση από το εν εξελίξει βιβλίο «Ανθός ΜεταΝοήματος» της Μαρίας Μήτσορα, μιας αθόρυβης πλην σημαντικότατης παρουσίας στην ελληνική λογοτεχνία, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη μέσα στο 2026.
THE LIFO TEAM
«Πώς αλλάζει κανείς, πώς φτάνει σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του»

Το πίσω ράφι / «Πώς αλλάζει κανείς, πώς φτάνει σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του»

Το μυθιστόρημα «Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου είναι χτισμένο στην εικόνα της «μοναξιάς που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι μαζί». Επανεκδίδεται σε λίγες μέρες από τον Πατάκη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Βιβλίο / Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας. Στη συνέντευξή της στη LifO δίνει (ανάμεσα σε άλλα) οδηγίες για το γράψιμο και τη ζωή, τη γνώμη της για τον Πλάτωνα αλλά και για την αξία των συμβολικών μύθων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σεξ, (πολλά) ναρκωτικά και rock & roll με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Βιβλίο / Σεξ, (πολλά) ναρκωτικά και rock & roll με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Ρόμπι Ρόμπερτσον, ο ηγέτης του θρυλικού συγκροτήματος The Band, μιλάει για όσα έζησε με τον διάσημο σκηνοθέτη και κολλητό του στο ηδονιστικό Χόλιγουντ της δεκαετίας του '70.
THE LIFO TEAM
Ο «Θάνατος του Βιργιλίου» και τρία ακόμα λογοτεχνικά διαμάντια

Βιβλίο / Ο «Θάνατος του Βιργιλίου» και τρία ακόμα λογοτεχνικά διαμάντια

Τα έργα-σταθμοί της λογοτεχνίας, από την υψηλή ποίηση μέχρι τη μυθοπλασία, ανέκαθεν αποτύπωναν τα ακραία σημεία των καιρών, γι’ αυτό είναι επίκαιρα. Παραθέτουμε τέσσερα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που βγήκαν πρόσφατα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ζοζέ Σαραμάγκου: Η ζωή ενός αντισυμβατικού συγγραφέα

Βιβλίο / Ζοζέ Σαραμάγκου: «Πιστεύω πως ό,τι είναι να γίνει δικό μας, θα φτάσει τελικά στα χέρια μας»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος Πορτογάλος λογοτέχνης που ξεκίνησε να γράφει για να δοκιμάσει «τι στ’ αλήθεια μπορεί ν’ αξίζει ως συγγραφέας» και έφτασε να πάρει Νόμπελ Λογοτεχνίας.
ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥΡΚΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια