Εμείς και η Φυσική

Εμείς και η Φυσική Facebook Twitter
0
Διαπιστώσατε κάποιο κενό στα εκπαιδευτικά συγγράμματα και γράψατε αυτούς τους τόμους;

Δίδαξα Φυσική σε μαθητές-υποψήφιους φοιτητές 41 ολόκληρα χρόνια. Στα Τετράδια Φυσικής καταθέτω την εμπειρία μου αλλά και την πρότασή μου για το τι θα μπορούσε -κι έπρεπε-, κατά τη γνώμη μου, να διδάσκεται στο λύκειο. Εμμέσως είναι και πρόταση για επαναφορά του τρόπου των εισαγωγικών εξετάσεων στα προ του 1978. Σ’ ένα τέτοιο σύστημα η δουλειά στο σχολείο θα είχε την καθοριστική βαρύτητα, ενώ η όποια φροντιστηριακή υποστήριξη δεν θα μπορούσε να έχει την περιπτωσιολογική τακτική του «πιάνω» τα θέματα, αλλά την ουσιαστική βοήθεια στους μαθητές όσον αφορά την ανάπτυξη των συλλογιστικών τους ικανοτήτων. Ξεκίνησα τη συγγραφή των Τετραδίων Φυσικής για τους λόγους που προανέφερα και όχι γιατί διαπίστωσα κάποιο κενό στα εκπαιδευτικά βιβλία. Εξάλλου, τότε κυκλοφορούσαν ακόμη τα συγγράματα των Μάζη, Αλεξόπουλου και άλλων, που σε δυο ή τρία βιβλία περιελάμβαναν όλη τη Φυσική. Σήμερα, όμως, τέτοιες γενικές Φυσικές είναι μόνο κάποιες μεταφράσεις ξένων συγγραμάτων (όπως των Halliday-Resnik, Young, Alonso- Finn), που χρησιμοποιούνται κυρίως απ’ τους φοιτητές. Δεν αισθάνομαι ότι «ήρθα» να καλύψω κάποιο κενό ή ότι έκανα κάτι το ιδιαίτερο ή το μοναδικό. Νομίζω, όμως, πως και δέκα ακόμη παρόμοια συγγράμματα να κυκλοφορούσαν, εγώ θα κατέθετα τις δικές μου προσεγγίσεις.

Θα ήταν προσβλητικός ο όρος «λυσάρι»; Και αν ναι, πού διαφέρουν τα «Τετράδια» από ένα κοινό λυσάρι;

Το «λυσάρι» είναι ένα χρήσιμο βοήθημα όταν είναι γραμμένο σωστά και χρησιμοποιείται από τον μαθητή επικουρικά. Όταν, όμως, ο μαθητής το χρησιμοποιεί για ν’ αντιγράψει τις λύσεις των ασκήσεων για το σχολείο, όλα είναι λάθος. Δεν νομίζω ότι τα Τετράδια Φυσικής θα μπορούσαν με οποιαδήποτε λογική να χαρακτηρισθούν «λυσάρια».

Γιατί διαλέξατε τον χειρόγραφο τρόπο να τ’ αποδώσετε, τη στιγμή που όλα γράφονται στον υπολογιστή;

Προσωπικά, μου αρέσει το χειρόγραφο κείμενο και το έχω συνηθίσει. Όταν, μάλιστα, είναι καλογραμμένο και καλοσχεδιασμένο, δεν νομίζω ότι απωθεί ως εικόνα ή δυσκολεύει την ανάγνωση. Από την άλλη, όσο κι αν φαίνεται περίεργο για έναν φυσικό, δεν κάθισα ποτέ να μάθω να χειρίζομαι ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οπότε, αν τα Τετράδια Φυσικής γράφονταν διαφορετικά, θα έπρεπε να γραφούν από άλλους. Αυτό, όμως, θα με δυσκόλευε ιδιαίτερα στην παρακολούθησή τους και στις διορθώσεις τους, αφού ο διαθέσιμος χρόνος μου (στα φροντιστήρια δουλεύουμε πολλές ώρες) ήταν περιορισμένος και οι ώρες του «δύσκολες».

Γιατί να τα διαβάσει κάποιος που δεν πάει σχολείο;

Όταν τα έγραφα είχα στον νου μου (ως φανταστικούς αναγνώστες) τους «απαιτητικούς» μαθητές, υποψηφίους θετικών επιστημών, πρωτοετείς φοιτητές αντίστοιχων σχολών και συναδέλφους μου φυσικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κάποιοι γνωστοί μου, έξω απ’ τον προαναφερθέντα «χώρο», που διάβα- σαν κάποιο απ' τα Τετράδια, μου είπαν -ελπίζω όχι μόνο από ευγένεια- ότι το βρήκαν ενδιαφέρον. Ζούμε σ’ ένα περιβάλλον απίθανων τεχνολογικών εφαρμογών που έχουν ως αφετηρία την αναγνώριση των αιτιοκρατικών χαρακτηριστικών των φυσικών φαινομένων και νομίζω ότι η γνώση των βασικών νομοτελειών της Φυσικής σε κάνει να αισθάνεσαι κάποια οικειότητα μαζί τους. Βεβαίως, το τι θα μπορούσε να «κερδίσει» κάποιος απ’ την ανάγνωση αυτών των Τετραδίων εξαρτάται προφανώς και απ’ την αντίστοιχη παιδεία που ήδη κατέχει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM