Το Σμήνος του Φρανκ Σέτσιγκ (εκδόσεις Καστανιώτη) είναι ένα άρτιο, από λογοτεχνική άποψη, μυθιστόρημα, με θέμα το εφιαλτικό μέλλον του πλανήτη μας που οικοδομούμε, χρόνια τώρα, αργά αλλά σταθερά. Θαλάσσια πλάσματα με μια πρωτοφανή ευφυΐα επιτίθενται στον άνθρωπο. Παρακολουθούμε την πλοκή με αγωνία να δούμε ποιος θα επικρατήσει, ενώ ασυναίσθητα ο εθισμένος στην υπερκατανάλωση αναγνώστης οπλίζει τους «κακούς» την ώρα που σηκώνεται να δυναμώσει το κλιματιστικό του.

Αν τελειώνοντας αυτό το άνω των 1.000 σελίδων βιβλίο κάποιος θέλει να πάρει μια ισχυρή δόση «φυσιολογικής φύσης», σπεύδει στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία να αγοράσει τον φρεσκοτυπωμένο οδηγό για τα πουλιά της Ελλάδας Τα πουλιά της Ελλάδας και της Κύπρου, εκδόσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μια έκδοση που αναμένεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την ορνιθοπαρατήρηση.

Κι αν κάπου στη μέση του δάσους ονειρευτείς μια άλλη ζωή, βασισμένη στις αξίες και τις ποιότητες της φύσης, ας επιστρέψεις στους κλασικούς. Το Walden ή η ζωή στο δάσος, του Αμερικανού συγγραφέα και στοχαστή Χένρι Ντέιβιντ Θορώ κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση του Βασίλη Αθανασιάδη από τις εκδόσεις Κέδρος. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το πρώτο αυτό μανιφέστο της οικολογίας παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Εδώ η φύση υπαγορεύει μια άλλη ηθική, μια εναλλακτική ματιά στον κόσμο, αξίες εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές που ασπάζεται ο σύγχρονος πολιτισμός.

Για πιο ρεαλιστική και πραγματιστική προσέγγιση του οικολογικού ζητήματος, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κριτική ο συλλογικός τόμος Φύση, κεφάλαιο, κοινωνία (επιμέλεια Ανδριάνα Βλάχου). Πόσο εφικτή είναι η βιώσιμη ανάπτυξη σήμερα; Συμβιβάζονται, τελικά, καπιταλισμός και προστασία της φύσης; Ποιος και με τι όρους μπορεί να θέσει όρια στην αλόγιστη ανάπτυξη; Κοινωνία και φύση είναι το κεντρικό θέμα πάνω στο οποίο στοχάζονται συγγραφείς από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ειδικοτήτων.

Επίλογος πάλι στη φύση. Ιερά Οδός 401. Εκεί βρίσκεται ο βοτανικός κήπος Διομήδους, ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, με πάνω από 1.000 είδη φυτών. Μια οικολογική βόλτα στη δυτική Αθήνα με οδηγό το Βοτανικός κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Διομήδους. Από τη νοσταλγία των ανθρώπων στη διαχρονικότητα των φυτών της Σοφίας Ριζοπούλου, από τις εκδόσεις Δίαυλος.