Bιβλία που σε κάνουν καλύτερο

Bιβλία που σε κάνουν καλύτερο Facebook Twitter
0

Μ. Scott Peck 

Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος

μτφρ. Σοφία Ανδρεοπούλου 

Πεδίο

Στο βιβλίο αυτό ο διάσημος ψυχίατρος και συγγραφέας αναλύει σε βάθος τα πιο άμεσα και σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με την προσωπική και πνευματική ανάπτυξη, όπως η ευθύνη και η συγχώρεση, ο θάνατος και το νόημά του, η αγάπη για τον εαυτό μας, η σεξουαλικότητα και η πνευματικότητα. Ένα εμπνευσμένο κείμενο, ένα ανεκτίμητο «εισιτήριο» στην περιπέτεια της αυτοανακάλυψης και μια διαφωτιστική μελέτη για την πολυπλοκότητα της ζωής και του παράδοξου χαρακτήρα της πίστης.

Δρ. Rangan Chatterjee 

Η λύση για το στρες

μτφρ. Ηλίας Παπαζαχαρίας

Πεδίο

Το στρες επηρεάζει κάθε έκφανση της ζωής μας: την εργασία, τις σχέσεις, την ποιότητα του ύπνου, την ψυχική και την πνευματική μας υγεία. Στο νέο του βιβλίο ο δρ Rangan Chatterjee παρουσιάζει τους κύριους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας και προτείνει ένα πλάνο τεσσάρων βημάτων για μια πιο ολοκληρωμένη και ήρεμη ζωή. Απλές και εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές για να αισθανθείτε γρήγορα υγιείς και ευτυχισμένοι.

Φένια Τσανάκα 

Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη

Εκδόσεις Αρμός

Το βιβλίο αυτό είναι η βιωματική πορεία ανακάλυψης της αριστοτελικής φιλοσοφίας και πώς αυτή μπορεί να μας αλλάξει. Να αλλάξει το πώς νιώθουμε, τον τρόπο που βλέπουμε τις καταστάσεις, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και εν τέλει τον τρόπο που πράττουμε. Με απλά λόγια, πώς μπορούμε να «ανακαινίσουμε» τη ζωή μας, αλλάζοντας τις καταστάσεις που μας δυσαρεστούν, προκειμένου να αποκτήσουμε μόνιμη όρεξη για ζωή, που είναι και το ζητούμενο.

Κώστας Νασίκας

Σωματική και ονειρική μνήμη

μτφρ. Εύη Σιούγγαρη 

Αρμός

Ένα βιβλίο για τις «αισθητηριακές παρουσίες» και «διαταραχές του σώματος» που εμφανίζονται μαζί με την επικαιροποίηση των ενορμήσεων που προκαλεί η μεταβίβαση. Η σύνδεσή τους με άλλα ονειρικά και μεταβιβαστικά στοιχεία επιτρέπει τη δημιουργία σημείων, νοημάτων και ονομασιών για βιώματα που δεν είχαν ψυχικό χώρο. Ο μεταβιβαστικός χώρος της ψυχανάλυσης μοιάζει έτσι με τους άλλους χώρους όπου (ανα)γεννάται η γλώσσα.

Jordan B. Peterson

12 Kανόνες για τη ζωή - Ένα αντίδοτο για το χάος 

Key Books

Η ευτυχία είναι ένας μάταιος στόχος, πρεσβεύει ο Peterson, και μας προτρέπει στη θέση της να αναζητήσουμε νόημα, όχι για χάρη του νοήματος αλλά ως αντίσταση ενάντια στον πόνο που είναι συνδεδεμένος με την ύπαρξή μας. Αντλώντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις συνεδρίες του και την προσωπική του ζωή, τη μοντέρνα ψυχολογία και τη φιλοσοφία, και μαθήματα από τους αρχαιότερους μύθους της ανθρωπότητας, οι 12 Κανόνες για τη ζωή προσφέρουν αιώνιες αλήθειες που βρίσκουν εφαρμογή στα σύγχρονα προβλήματά μας.

Λεωνίδας Καραΐσκος 

Εὖ 

Key Books

Με οδηγό αυτήν τη μικρή λέξη, το «Εὖ», ο συγγραφέας ανακαλύπτει το καλό μες στην καθημερινότητά μας. Μέσα από τις ιστορίες του ταξιδεύει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο γεμάτο συναίσθημα, όπου μπορούμε να κατοικήσουμε όλοι, αρκεί να στρέψουμε την προσοχή μέσα μας. Το Εὖ εστιάζει σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και μπορεί να δει μόνο η καρδιά, εκεί όπου βρίσκεται το κλειδί για μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας.

Αustin Κleon 

Ζήσε σαν καλλιτέχνης

μτφρ. Βασίλης Βαρδάκας

Key Books
Η δημιουργική ζωή δεν έχει αφετηρία και τερματισμό. Δες τη σαν έναν κύκλο – βρες τη ρουτίνα σου, γιατί η μόνη ημέρα που έχει σημασία είναι η σημερινή. Αποσυνδέσου από τον κόσμο για να συνδεθείς με τον εαυτό σου. Δώσε λιγότερη σημασία στο να κάνεις πολλά και μεγαλύτερη αξία σε αυτό που κάνεις. Αντί να εστιάζεις στο να αφήσεις το στίγμα σου, δούλεψε ώστε να κάνεις τα πράγματα καλύτερα από ό,τι τα βρήκες. Το Ζήσε σαν καλλιτέχνης, με τις διαχρονικές, χρήσιμες και ηθικές αρχές του, απευθύνεται σε όσους θέλουν να ζήσουν μια ζωή γεμάτη νόημα.

George S. Clason 

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα

μτφρ. Βασίλης Πουλάκος

Key Books

Μέσα από συναρπαστικές ιστορίες με πρωταγωνιστές εμπόρους, τεχνίτες, αλλά και βοσκούς θα μάθετε πώς να αποταμιεύσετε, να απαλλαγείτε από τα χρέη, να κάνετε τα έσοδά σας να παράγουν κι άλλα έσοδα, να προσελκύσετε την καλοτυχία, να επενδύσετε με σοφία και –πάνω απ' όλα– να διασφαλίσετε την περιουσία σας για όλη σας τη ζωή. Ο Πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα αποτελεί απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους αναζητούν διαχρονικές συμβουλές που θα τους καθοδηγήσουν με ασφάλεια και θα τους εμπνεύσουν στα μελλοντικά τους βήματα.

Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης 

Παραθεριστής 

Κάκτος

Ο Παραθεριστής λέει την ιστορία του για συγκεκριμένο λόγο. Η καταγραφή του αποτελεί ένα πρότυπο θεραπευτικό πείραμα που συστήθηκε στον συγγραφέα από ψυχιάτρους και ψυχολόγους προς απόσπαση της σκέψης από στρεσογόνες, καταθλιπτικές και αυτοκτονικές τάσεις. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες και ταυτόχρονα για ένα τραχύ εγχειρίδιο του ευ ζην, που μιλά για την αναζήτηση της ουσίας της ζωής.

Shane O'Mara 

Το περπάτημα και τα οφέλη του 

Κάκτος

Το όρθιο περπάτημα στα δύο πόδια είναι μια αποκλειστικά ανθρώπινη δεξιότητα. Μας επέτρεψε να περπατήσουμε πέρα από την Αφρική και να εξαπλωθούμε μέχρι την Αλάσκα και την Αυστραλία. Μας απελευθέρωσε τα χέρια και το μυαλό. Πόσοι από εμάς γνωρίζουν πώς το κάνουμε αυτό, πόσοι εκτιμούν τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει; Σε αυτόν τον ύμνο του περπατήματος, ο νευροεπιστήμονας Shane O'Mara μας προσκαλεί να θαυμάσουμε τα οφέλη που παρέχει το περπάτημα στο σώμα και στο μυαλό μας.

Οι ασκήσεις μου – Γυμνάζω τη μνήμη

μτφρ. Χαριτωμένη Βροντά

Πεδίο

Ένα σύνολο ασκήσεων που εξασκεί όλους τους τύπους μνήμης (οπτική, σημασιολογική, επεισοδιακή, λογική) και ασκεί τις εγκεφαλικές λειτουργίες (προσοχή, συγκέντρωση, αναγωγική σκέψη, οπτική παρατήρηση, δημιουργία νοητικών εικόνων, συνδέσεων και συνειρμών κ.λπ.). Βοηθάει, επίσης, στον υπολογισμό των αποτελεσμάτων σας για να ανακαλύψετε το επίπεδό σας, όπως και στην ενδυνάμωση του εγκεφάλου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευτυχιοκρατία: Η κολλώδης βιομηχανία των «θετικών συναισθημάτων»

Ιδέες / Ευτυχιοκρατία: Η κολλώδης βιομηχανία των «θετικών συναισθημάτων»

Πώς η βιομηχανία της θετικότητας μετακυλίει στους ανθρώπους την ευθύνη για την πλειονότητα των κακοτυχιών και της αντικειμενικής αδυναμίας τους, ανεξαρτήτως του πόσο μυωπική, αστήρικτη ή άδικη είναι μια τέτοια κρίση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Μανιάτης: «Η μανία της άποψης είναι άκρως ενοχλητική»

Βιβλίο / Δημήτρης Μανιάτης: «Η μανία της άποψης είναι άκρως ενοχλητική»

Mε αφορμή τη νέα συλλογή διηγημάτων του, o δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά στη LiFO για την εποχή μας, τη δημοσιογραφία, την πολιτική, τον πολιτισμό, τους μικρούς εμφυλίους στα social media και εξηγεί γιατί οι Αθηναίοι μισούν την πόλη τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ντόρις Λέσινγκ «Άλφρεντ και Έμιλι»

To πίσω ράφι / «Άλφρεντ και Έμιλι»: Το κύκνειο άσμα της Ντόρις Λέσινγκ

Η τελευταία απόπειρα της διάσημης συγγραφέως να ξεφύγει από τη σκιά του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε ρημάξει τη ζωή των γονιών της, τυλίγοντας και την ίδια από την ημέρα που γεννήθηκε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σωτήρης Ριζάς: «Δεν διδασκόμαστε σωστά την Ιστορία μας»

Βιβλίο / Σωτήρης Ριζάς: «Η απόβασή μας στη Σμύρνη ήταν μια ατυχής επιλογή»

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών εξηγεί πώς φτάσαμε από τον θρίαμβο στην εθνική τραγωδία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΡΙΤΗ 22/11-Πώς γράφεται σήμερα ένα μυθιστόρημα με θέμα τον πόλεμο;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς γράφεται σήμερα ένα μυθιστόρημα με θέμα τον πόλεμο;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Πάνο Καρνέζη για το μυθιστόρημά του «Ο λαβύρινθος» με θέμα την περιπλάνηση μιας αποδεκατισμένης ελληνικής μεραρχίας στα βάθη της Ανατολίας τον Σεπτέμβριο του 2022.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ