Από τη Μαλαισία μέχρι το Μεξικό: 5 νέα βιλία που αξίζει να διαβάσετε

ΕΠΕΞ Γυναικείες φωνές από διαφορετικά μέρη του κόσμου Facebook Twitter
Πέντε γυναίκες συγγραφείς με διαφορετική καταγωγή και από μακρινά μέρη του κόσμου καταθέτουν τη δική τους γραφή.
0

Σιμπίλα Αλεράμο - Μια γυναίκα

μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδόσεις Διόπτρα 

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Δυναμική, ανυπότακτη, ίνδαλμα για τις γυναικείες φωνές που προσπάθησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους ήδη από την αυγή του περασμένου αιώνα, η Σιμπίλα Αλεράμο, κατά κόσμον Ρίνα Φάτσο, είναι ένα σύμβολο για την ιστορία των αγώνων και της κουλτούρας της Ιταλίας. Πρόκειται για την πιο σημαντική Ιταλίδα συγγραφέα και ακτιβίστρια, που έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα και προασπίστηκε την ελευθερία του γυναικείου λόγου, την αυτοπραγμάτωση και τη σεξουαλική χειραφέτηση μέσα από το προσωπικό της παράδειγμα.

Είχε μια θυελλώδη σχέση με τον ποιητή Ντίνο Καμπάνα, συνδέθηκε με πολλούς συντρόφους, ενώ μπορούσε να γράφει, να δημοσιεύει και να διαβάζει με εξοντωτικούς ρυθμούς. Περιγράφοντας στο βιβλίο της Μια γυναίκα, που δημοσιεύτηκε το 1906, την προσωπική της διαδρομή, ουσιαστικά αναφέρεται στις αγωνίες και τις διεκδικήσεις όλων των συναρπαστικών γυναικών της εποχής της.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή αυτής της πολύ σημαντικής έκδοσης η Άννα Φόλι, «η ιστορία του Μια Γυναίκα δεν τελειώνει με το βιβλίο. Αδυνατώντας να γράψει για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον εαυτό της, η Σιμπίλα Αλεράμο εξακολούθησε να μυθιστορηματοποιεί τη ζωή της, σε πεζό και σε στίχους, αφοσιωμένη πάντοτε και σταθερά στον θρύλο της. Πρόκειται για την πρώτη μορφή ανθρώπινου ντοκουμέντου ή autofiction, όπως είθισται να αποκαλείται σήμερα, που σφύζει με τη ζωντάνια, την αλήθεια και την αιχμηρότητά του, διαμορφώνοντας μια μεγάλη παράδοση γυναικών ανεξάρτητων συγγραφέων».   

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ» ΕΔΩ

Κριστίνα Ριβέρα Γκάρσα - Το αήττητο καλοκαίρι της Λιλιάνα

μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, Χριστίνα Φιλήμονος, εκδόσεις Carnivora  

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

«Είμαστε αυτές από το παρελθόν και είμαστε κι αυτές από το μέλλον και συγχρόνως είμαστε άλλες. Είμαστε άλλες κι είμαστε οι ίδιες όπως πάντα. Γυναίκες σε αναζήτηση δικαιοσύνης. Γυναίκες εξουθενωμένες κι ενωμένες. Μπουχτισμένες, αλλά με την υπομονή που μόνο αιώνες σφυρηλατούν. Και για πάντα οργισμένες» γράφει από τα μύχια της ψυχής της στο βιβλίο η ιστορικός και συγγραφέας από το Μεξικό, άλλη μια εξαιρετική γυναικεία φωνή από τη Λατινική Αμερική, από αυτές που έχουν αναλάβει με συνέπεια και φροντίδα να κάνουν γνωστές στην Ελλάδα οι εκδόσεις Carnivora.

Ήταν 18 Οκτώβρη του 2019, δηλαδή τριάντα σχεδόν χρόνια μετά τη δολοφονία της αδελφής της, όταν η Κριστίνα Ριβέρα Γκάρσα ξεκίνησε το ταξίδι της από το Τέξας στην Πόλη του Μεξικού, προσπαθώντας να βρει δικαίωση για ένα έγκλημα που, όπως αμέτρητα άλλα, παρέμενε ανεξιχνίαστο. Μελετώντας φακέλους που παρέμειναν κλειστοί, δημοσιεύσεις, έγγραφα, αστυνομικές αναφορές και ταυτόχρονα ψάχνοντας βαθιά στο παρελθόν της αδελφής της, η Γκάρσα ήρθε αντιμέτωπη όχι μόνο με έναν αδυσώπητο, καφκικού τύπου γραφειοκρατικό μηχανισμό αλλά και με στοιχεία της προσωπικότητας της Λιλιάνα που προφανώς αγνοούσε. Ειδικά εκείνο το τελευταίο καλοκαίρι του ’90, πριν από την άγρια δολοφονία της, η Λιλιάνα φάνηκε να είναι πιο απελευθερωμένη και δημιουργική από ποτέ, προτού δηλαδή καταλήξει, σε ηλικία 20 ετών, ένα ακόμα θύμα στη σειρά των γυναικοκτονιών από έναν βάρβαρο σύντροφο.

Όλο αυτό το συγκλονιστικό στην ανάγνωσή του χρονικό καταγράφεται στο βιβλίο της Γκάρσα Το αήττητο καλοκαίρι της Λιλιάνα, που δικαίως απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ, φέρνοντας στο προσκήνιο λεπτομέρειες για μια κοινωνία που όχι μόνο αδιαφορεί για τις γυναικοκτονίες αλλά και τις συγκαλύπτει. Συνδέοντας αυτή την οδυνηρή ιστορία και τα πραγματικά στοιχεία της με έναν ουσιαστικό, μεστό και συντριπτικό λόγο, η Μεξικανή συγγραφέας έγραψε ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς, σύμφωνα με τους «New York Times», και ήταν επίσης φιναλίστ για το National Book Award 2023. 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΛΙΛΙΑΝΑ» ΕΔΩ

Άλις Γουίν - In Memoriam

μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, εκδόσεις Ίκαρος 

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

«Ένα άκρως παραστατικό και ζωντανό χρονικό της παράνοιας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από την οπτική του εφηβικού έρωτα δυο αγοριών» γράφει στην επαινετική κριτική της για την πρωτοεμφανιζόμενη Άλις Γουίν η εφημερίδα «Guardian», προαναγγέλλοντας κατά κάποιον τρόπο την τεράστια επιτυχία της πρώτης επίσημης παρουσίας της συγγραφέως στον αγγλόφωνο κόσμο. Η πρωτοεμφανιζόμενη Άλις Γουίν, μεγαλωμένη στο Παρίσι και πτυχιούχος Αγγλικής Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει ήδη προκαλέσει θόρυβο στους βρετανικούς και αμερικανικούς κύκλους, με το βιβλίο της να συγκαταλέγεται στα καλύτερα της χρονιάς, σύμφωνα με τη «Washington Post», το «NPR» και το «New Yorker».

Εκτός από την όμορφη πρόζα, το βιβλίο πραγματεύεται την περίοδο του «Μεγάλου Πολέμου», όπως είναι γνωστός ο Α’ Παγκόσμιος στα αγγλικά. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τη βρετανική κουλτούρα, γνωρίζουν τη μεγάλη ευαισθησία των Βρετανών για τον πόλεμο που είχε πολύ περισσότερα θύματα από οποιοδήποτε άλλο, με την ημέρα μνήμης του να θεωρείται η πιο σημαντική της χρονιάς και τις χαρακτηριστικές κόκκινες παπαρούνες να κοσμούν τα πέτα όλων των κουστουμιών, προς τιμήν των αμέτρητων θυμάτων. Μελετώντας καλά τις λεπτομέρειες του Α’ Παγκοσμίου και το πνεύμα της εποχής, η Γουίν εντάσσει στα ακραία πεδία των μαχών ένα ζευγάρι αγοριών, τον κατά τον ήμισυ Γερμανό Χένρι Γκοντ και τον Βρετανό Σίντνεϊ Έλγουντ. Ο έρωτάς τους ξεκινάει από τα χρόνια που φοιτούσαν εσώκλειστοι σε σχολείο αρρένων, όπως πολλοί αντίστοιχοι έρωτες της εποχής.

Το παράδοξο είναι ότι σε μια Βρετανία που θεωρούσε για χρόνια τον έρωτα μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου παράνομο γαλουχήθηκαν ποιητές και λογοτέχνες που άφησαν μεγάλη σφραγίδα στην ιστορία της γκέι κουλτούρας: χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ποιήματος του λόρδου και δαφνοστεφούς ποιητή (poet Laureate), και αγαπημένου της βασίλισσας Βικτόρια, Άλφρεντ Τένισον «In Memoriam A.H.H.», το οποίο έθρεψε μια ολόκληρη βρετανική παράδοση ποιημάτων αποχαιρετισμού και ουσιαστικά ήταν μια ελεγεία για τον κρυφό έρωτα και συμφοιτητή του ποιητή Άρθουρ Χένρι Χάλαμ. 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «IN MEMORIAM» ΕΔΩ

Τζόχα Αλχάρθι - Νεραντζιά

μτφρ. Ελένη Καπετανάκη, εκδόσεις Gutenberg 

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Γύρω από μια νεραντζιά, με τις βαθιές της ρίζες να συμβολίζουν την παράδοση, συναντιούνται δυο γυναίκες από διαφορετικές γενιές, η Ζουχούρ και η γιαγιά της, Μπιντ Αάμιρ. Είναι μια ωραία αφορμή για να ξεδιπλωθούν μνήμες, προσδοκίες και επιθυμίες γυναικών που έμειναν μετέωρες και τώρα μεταμορφώνονται σε μια αφήγηση που συναρπάζει.

Άλλωστε, η πρωταγωνίστρια Ζουχούρ είναι ουσιαστικά το alter ego της γεννημένης στο Ομάν συγγραφέως Αλχάρθι, που, όπως και εκείνη, βρέθηκε για σπουδές στη μακρινή Βρετανία, βιώνοντας τη σύγκρουση ανάμεσα στην Ανατολή, με τα χρώματα, την ατμόσφαιρα, τις παραδόσεις, και τη Δύση, με τις ευκαιρίες που δίνει στις γυναίκες να πραγματώσουν τις επιθυμίες τους. Διαβάζοντας, ωστόσο, λεπτομέρειες για τη ζωή των γυναικών από το μακρινό Ομάν, από τη γιαγιά Μπιντ Αάμιρ, που αναγκάστηκε να βρεθεί στον δρόμο εξαιτίας της εκδικητικής μητριάς της, έως τη νεαρή Ζουχούρ, διαπιστώνεις ότι τα αδιέξοδα, τα απωθημένα και τα όνειρα των γυναικών είναι παντού, σε όλο τον κόσμο, τα ίδια.

Η συγγραφέας πάντως έχει έναν μαγικό τρόπο να περιγράφει όσα συμβαίνουν στον εσωτερικό και στον εξωτερικό κόσμο των γυναικών, ο οποίος λειτουργεί σαν ένα αναλόγιο συναισθημάτων που φανερώνουν τη στενή σύνδεσή της με την υψηλή ποίηση και την αραβική λογοτεχνική παράδοση. Αν οι Κόρες της Σελήνης, που κέρδισαν το Booker και κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Gutenberg, μας ξάφνιασαν με τη ζωτική ορμή τους, η Νεραντζιά κερδίζει με τη βαθιά της αλήθεια και την εξίσου πανέμορφη πρόζα. 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ» ΕΔΩ

Βανέσα Τσαν - Η θύελλα που σπείραμε

μτφρ. Αριάδνη-Αθανασία Μοσχονά, Ψυχογιός 

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Από τις χώρες που ελάχιστοι γνωρίζουμε σε βάθος, τη σημερινή Μαλαισία και τότε Μαλάγια, γνωστή για την πολύπαθη πρωτεύουσά της, την Κουάλα Λουμπούρ, προέρχεται η συγγραφέας Βανέσα Τσαν, που έγραψε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία στην Αμερική. Μέσα από τις σελίδες της Θύελλας που σπείραμε μαθαίνουμε πολλά για τα στρατόπεδα εργασίας που υπήρξαν στη χώρα της κατά τον Β’ Παγκόσμιο, για τις κτηνωδίες τόσο των Βρετανών όσο και των Ιαπώνων κατακτητών, για τα εκδιδόμενα ανήλικα, για όλες τις μορφές της σύγχρονης δουλείας.

Το μυθιστόρημά της, που εμπνέεται από πραγματικά περιστατικά της ιαπωνικής κατοχής τα οποία έχει ακούσει η ίδια από τους προγόνους της, εστιάζει στην ιαπωνική κατοχή του 1945 και περιγράφει τις περιπέτειες της Σέσιλι Αλκάνταρα, η οποία αναγκάζεται να κρατάει μακριά της τον δεκαπεντάχρονο γιο της, Έιμπελ, και να κρύβει τη μικρή της κόρη, Τζάσμιν, στο υπόγειο, προκειμένου να μην καταλήξει σε κάποιον από τους λεγόμενους «σταθμούς ανακούφισης», όπως αποκαλούσαν τα σπίτια στα οποία «δούλευαν» ανήλικα κορίτσια. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η ίδια προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να μην πληρώσουν τα παιδιά της το δικό της παρελθόν.

Στην πραγματικότητα, είχε αναγκαστεί αρκετά χρόνια πριν να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως κατασκόπου, όταν είχε γνωρίσει τον χαρισματικό στρατηγό Φουτζιγουάρα, πρεσβεύοντας το όνειρο της «Ασίας που θα ανήκε στους Ασιάτες» στην τότε κατεχόμενη από τους Βρετανούς Μαλαισία, χωρίς να μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει, αυτήν τη φορά από τους Ιάπωνες. Το βιβλίο διαβάζεται ως ένα εντυπωσιακό χρονικό μιας άγνωστης χώρας αλλά και ως ένα καλοστημένο θρίλερ κατασκοπείας με αντιπολεμικές προεκτάσεις. 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΟΥ ΣΠΕΙΡΑΜΕ» ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόχα Αλχάρθι: «Και η πιο αυστηρή κοινωνία αφήνει παράθυρα στην ελευθερία»

Βιβλίο / Τζόχα Αλχάρθι: «Και η πιο αυστηρή κοινωνία αφήνει παράθυρα στην ελευθερία»

Με το μυθιστόρημά της «Οι κόρες της Σελήνης» (εκδ Gutenberg) κέρδισε το Booker International του 2019. Ήταν το πρώτο γραμμένο στα αραβικά βιβλίο που πήρε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο. Η συγγραφέας εκπλήσσει με μια μοντέρνα, γοητευτική σάγκα που εκτυλίσσεται από το 1880 μέχρι σήμερα σε μια αραβική χώρα που εξελίσσεται ραγδαία. Στο κέντρο του βιβλίου της μερικές υπέροχες γυναίκες, που ίσως ανατρέπουν πολλά μας στερεότυπα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι ήταν οι αληθινοί «σκλάβοι» της ηδονής στην Αρχαία Ρώμη;

Αρχαιολογία / Ποιοι ήταν οι αληθινοί «σκλάβοι» της ηδονής στην Αρχαία Ρώμη;

Η διακεκριμένη ιστορικός Mary Beard στο βιβλίο της «Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες. Οι ηγεμόνες του αρχαίου ρωμαϊκού κόσμου», παρουσιάζει τη ζωή και το έργο των αυτοκρατόρων μέσα από ανεκδοτολογικές αφηγήσεις και συναρπαστικές λεπτομέρειες, που θυμίζουν απολαυστικό μυθιστόρημα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια εστιάζει στον ρόλο των δούλων, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη σεξουαλική ζωή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
M. HULOT
Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ