30 non fiction βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν

30 non fiction βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter
0

Άγγελος Α. Παληκίδης

Τέχνη και ιστορική συνείδηση στην Ελλάδα του 19ου αιώνα 
Σελ.: 443
Eκδόσεις Gutenberg

Ο συγγραφέας αναλύει πίνακες, τοιχογραφίες, σχέδια και χαρακτικά, αναζητά τις πηγές τους, φωτίζει τις συνθήκες δημιουργίας τους, περιεργάζεται το κοινό τους, διερευνά τα πρόδηλα και λανθάνοντα ιδεολογικά τους μηνύματα και συζητά την επίδραση που άσκησαν στη συλλογική αντίληψη και μνήμη.

Bernardine Evaristo

Μανιφέστο
Μτφρ.: Ρένα Χατχούτ
Σελ.: 303
Εκδόσεις Gutenberg

Το Μανιφέστο είναι ένα βιβλίο για το πώς να μην τα παρατάς ποτέ. Μια προσωπική εξομολόγηση για το θάρρος που επέδειξε η συγγραφέας, για το πώς κάθε εμπόδιο που ξεπέρασε είτε στην προσωπική της είτε στην επαγγελματική ζωή την έκαναν «πιο ανθεκτική και αποφασισμένη να συνεχίσει».

Dagmar Herzog

Η σεξουαλικότητα στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα
Μτφρ.: Πελαγία Μαρκέτου
Σελ.: 350
Eκδόσεις Gutenberg

Βασική θέση του βιβλίου είναι ότι η ιστορία της σεξουαλικότητας στον ευρωπαϊκό εικοστό αιώνα δεν είναι καθόλου μια ιστορία σταδιακής φιλελευθεροποίησης του σεξ, όπως συχνά υποστηρίζεται. Αντίθετα, είναι μια σύνθετη διαδρομή με πολλά πισωγυρίσματα και επισφαλείς κατακτήσεις, πολύ διαφορετική κατά χώρα, τάξη και φύλο, που προσδιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία.

Horst Krüger

Το διαλυμένο σπίτι
Μτφρ.: Σίσσυ Παπαδάκη
Σελ.: 231
Eκδόσεις Gutenberg

Με αφορμή τη δίκη του Άουσβιτς το 1963, όπου απλοί Γερμανοί κατηγορούνται για φρικτά εγκλήματα, ο δημοσιογράφος Χορστ Κρίγκερ επιστρέφει στη νεανική του ηλικία για να περιγράψει το έδαφος στο οποίο άνθησε ο ναζισμός. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1966, σκίζοντας για πρώτη φορά το πέπλο της σιωπής, καθώς αποκάλυπτε δύσπεπτες αλήθειες για το έθνος των Γερμανών. 

Andrew H. Knoll

Μια σύντομη ιστορία της γης
Μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος
Σελ.: 272

Εκδόσεις Ψυχογιός 

Αντλώντας από έρευνες δεκαετιών στο πεδίο και από τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις, ο φημισμένος γεωλόγος χαρίζει μια ενδελεχή και συνάμα προσιτή βιογραφία της Γης, ξεδιπλώνοντας τα 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια της επικής ιστορίας του πλανήτη μας σε οκτώ πλούσια εικονογραφημένα κεφάλαια.

Margaret MacMillan

Μια σύντομη ιστορία του πολέμου
Μτφρ.: Ανδρέας Παππάς
Σελ.: 440

Εκδόσεις Ψυχογιός 

«Ως ιστορικός, πιστεύω ακράδαντα πως, αν θέλουμε να νοηματοδοτήσουμε το παρελθόν και να μελετήσουμε σε βάθος την ανθρώπινη ιστορία, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον πόλεμο». Σε αυτό το βιβλίο η Μάργκαρετ Μακμίλαν, κάνοντας μια αναδρομή στις ένοπλες συρράξεις ανά τους αιώνες, διερευνά τους δεσμούς ανάμεσα στον πόλεμο και την κοινωνία και τα ζητήματα που αυτοί εγείρουν.

Αναστάσιος Καράμπαμπας

Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας
Σελ.: 320
Εκδόσεις Ψυχογιός 

Για πρώτη φορά καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί επιστημονικά στην ελληνική βιβλιογραφία μια πλήρης εικόνα της ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας. Επιχειρείται, επίσης, να αναδειχτεί σε όλο της το εύρος η συμβολή τους στην οικονομική, πολιτιστική, πνευματική και πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και να «αποκαλυφθούν» οι χρυσές και οι μαύρες σελίδες της συμβίωσής τους με τους χριστιανούς.

Patrick Boucheron

Μακιαβέλλι - Η τέχνη του να διδάσκεις στους ανθρώπους τι πρέπει να φοβούνται
Μτφρ.: Μίνα Πατεράκη-Γαρέφη
Εκδόσεις Πατάκη

Ο συγγραφέας μάς προσκαλεί, με tempo allegrissimo, να ανακαλύψουμε έναν Μακιαβέλλι προκλητικό, οραματιστή, «αδυσώπητο σαν καλοκαιριάτικο ήλιο»: «Ο Μακιαβέλλι είναι αφυπνιστής, επειδή είναι συγγραφέας. Γράφει για να βάλει την πένα του στην πληγή. Γράφει για να δώσει και πάλι ζωή όχι στην αίγλη των λέξεων αλλά στην αλήθεια των πραγμάτων». 

Τάσος Μπρεκουλάκης – Μαρίνα Πετρίδου

Σουβλάκι
Σελ.: 348
Εκδόσεις Πατάκη

Ξεκίνησε ως ανθολόγιο κειμένων για το σουβλάκι από την ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία. Μετά εξελίχθηκε σε μια έρευνα για το σουβλάκι του ελλαδικού χώρου από την εποχή του Ομήρου, κι ακόμα πιο παλιά, μέχρι τις σημερινές μπασταρδεμένες εκδοχές του. Αποτελεί την πρώτη απόπειρα να καταγραφεί η ιστορία του πιο δημοφιλούς ελληνικού street food, του πιο γνωστού στα πέρατα του κόσμου. 

Silvia Ferrara

Η μεγαλύτερη εφεύρεση
Μτφρ.: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις Πατάκη

Αυτό το βιβλίο μιλάει για την εφεύρεση της γραφής, που εξακολουθεί να περιβάλλεται από μυστήριο. Για να μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε αυτό το μυστικό η συγγραφέας μάς οδηγεί στην ανακάλυψη των γραφών που δημιουργήθηκαν από το μηδέν και εκείνων που ως σήμερα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί. 

30 non fiction βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter

Άγγελος Συρίγος - Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Μικρασιατική Καταστροφή: 50 ερωτήματα και απαντήσεις
Σελ.: 256
Εκδόσεις Πατάκη

Το 1922 συνέβη η µεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο ελληνισµός. Για πρώτη φορά µετά από 3.000 χρόνια έπαυσε να αναπτύσσεται ο ελληνικός πολιτισµός στη µία από τις δύο ακτές που τον γέννησαν. Μέσα από 50 ερωταπαντήσεις εξετάζονται µε νηφαλιότητα θέματα που προέκυψαν και επηρέασαν την πολιτική ζωή. Τα συµπεράσµατα, ιδίως αυτά που δεν µας είναι αρεστά, αποτελούν την ελάχιστη τιµή στη µνήµη όσων χάθηκαν τότε.

Γιώργος Αρχιμανδρίτης

Γιάννης Μπεχράκης - Με τα μάτια της ψυχής
Σελ.: 96
Εκδόσεις Πατάκη

Βασισµένο σε σειρά συζητήσεών του µε τον Γιώργο Αρχιµανδρίτη, το βιβλίο Γιάννης Μπεχράκης - Με τα µάτια της ψυχής αποτυπώνει µε τρόπο ανάγλυφο τη φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης του πολυβραβευµένου Έλληνα φωτογράφου και µας παραδίδει ατόφια την ποιητική της τέχνης και της ζωής του.  

David E. Nielson

Οι εννέα διαστάσεις της συνειδητής επιτυχίας
Μτφρ.: Θεοδώρα Δαρβίρη
Σελ.: 192
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ο Nίλσον, αντλώντας από τις προσωπικές του εμπειρίες ως σύμβουλος επιχειρήσεων, business coach και υπεύθυνος καινοτομίας, περιγράφει ένα πρακτικό μοντέλο για την επίτευξη της ατομικής επιτυχίας. Χρησιμοποιώντας αληθινές ιστορίες και χιούμορ απευθύνεται σε αναγνώστες όλων των ηλικιών. Η καθοριστική αφετηρία για την επίτευξη της συνειδητής επιτυχίας βρίσκεται στη χρήση της διαδραστικής Αξιολόγησης Συνειδητής Επιτυχίας. Αυτό το πρωτοποριακό μοντέλο αξιολόγησης σας επιτρέπει να ενισχύσετε την αυτεπίγνωσή σας προτού καταρτίσετε το προσωπικό σας σχέδιο δράσης.

Άννα Σόλιομ

Το καφέ των γάτων
Μτφρ.: Μαρία Τσαχουρίδου
Σελ. 168
Εκδόσεις Μίνωας

Το εντυπωσιακό ντεμπούτο της συγγραφέως θα συγκινήσει τους αναγνώστες και θα τους χαρίσει γλυκά χαμόγελα! Η ιστορία της Ναγόρε, της πρωταγωνίστριας του βιβλίου, εξελίσσεται σε ένα Neko Café, ένα είδος μη κερδοσκοπικών οργανισμών που φιλοξενούν γάτες με σκοπό να υιοθετηθούν από κάποιον επισκέπτη του καφέ, και επιβεβαιώνει ότι η ευτυχία έρχεται στη ζωή μας με απροσδόκητους τρόπους.

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

Η δασκάλα μου όλα τα μπορεί!
Σελ. 40
Εκδόσεις Μίνωας

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Ζήτω το νηπιαγωγείο», μέσα από τη σπιρτόζικη και ευφάνταστη εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, αποτυπώνεται ο πολλαπλός ρόλος των δασκάλων που ανταποκρίνονται καθημερινά σε τόσο πολλά και διαφορετικά πράγματα μέσα στον μαγικό κόσμο του νηπιαγωγείου. Μια γλυκιά ιστορία για τους ανθρώπους που όλα τα μπορούν. Το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει και ως κατάλληλο δώρο για τη δασκάλα ή τον δάσκαλο στο τέλος της σχολικής χρονιάς!

Jen Gunter

Η βίβλος της εμμηνόπαυσης
Μτφρ.: Λίζα Εκκεκάκη
Σελ.: 472
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια, είναι μια προγραμματισμένη αλλαγή, όπως η εφηβεία. Όπως τα κορίτσια προετοιμάζονται για την εφηβεία, θα πρέπει και οι γυναίκες να εκπαιδεύονται για την εμμηνόπαυση πολύ νωρίτερα, αντί να αφήνονται μόνες, με ενοχλητικά συμπτώματα και πλήθος αντικρουόμενων πληροφοριών – γιατί, όταν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στο σώμα τους, το αξιολογούν σωστά και ζητούν την κατάλληλη βοήθεια όταν χρειάζεται.

Anita Moorjani

Η ευαισθησία είναι η νέα δύναμη
Μτφρ.: Τατιάνα Γαλάτουλα
Σελ.: 304
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σας έχει τύχει ποτέ να πείτε «ναι» όταν σας ζητούν κάποια εξυπηρέτηση, ενώ κάθε κύτταρο του κορμιού σας φωνάζει «όχι»; Σας έχουν πει ποτέ ότι είστε «υπερευαίσθητοι», «υπερβολικά συναισθηματικοί» ή ότι τα παίρνετε όλα «πολύ στα σοβαρά»; Αν απαντήσατε καταφατικά σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις, πιθανότατα είστε ενσυναισθητικoί, όπως η συγγραφέας, που εξηγεί ότι οι ενσυναισθητικοί μπορούν να μεταμορφώσουν αυτό το δυσβάσταχτο συναισθηματικό φορτίο σε ένα πανίσχυρο εργαλείο.

George S. Clason

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας
Μτφρ.: Μιχάλης Μικέδης
Σελ.: 184
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ένα κλασικό βιβλίο προσωπικής οικονομικής ανάπτυξης που πραγματεύεται την ατομική επιτυχία κάθε ανθρώπου. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «επιτυχία σημαίνει επιτεύγματα, τα οποία οφείλονται στις προσπάθειες και στις ικανότητές μας. Το κλειδί για την επιτυχία μας είναι η κατάλληλη προετοιμασία». Ταξιδεύοντας νοητά στη Βαβυλώνα, το λίκνο των βασικών αρχών της οικονομίας, ο συγγραφέας προσφέρει έναν οδηγό για την κατανόηση των χρηματοοικονομικών θεμάτων και τη γνώση για την οικονομική ανάπτυξη και επιτυχία. 

Cedric J. Robinson

Ανθρωπολογία του μαρξισμού
Μτφρ.: Αλέξανδρος Μανωλάτος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Η μελέτη του διακεκριμένου Αφροαμερικανού πολιτικού επιστήμονα Cedric Robinson διερευνά την ιστορία του κοινοτισμού, ιδέα την οποία διεκδίκησαν ως δική τους ο Μαρξ και οι επίγονοί του. Κινούμενος με άνεση στα πεδία της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας, της κουλτούρας και της πολιτικής, με μια οικουμενική οπτική, ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα του στη μακρά διάρκεια, καταδεικνύοντας πόσο βαθιά ανάγονται στο παρελθόν οι συλλογικοί αγώνες για δικαιοσύνη. 

Alexander Jones

Ένας φορητός κόσμος
Μτφρ.: Νικηφόρος Σταματάκης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Εκτός από το χρονικό της απίθανης ανακάλυψης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο συγγραφέας του ανά χείρας βιβλίου εξηγεί λεπτομερώς πώς λειτουργούσε ο Μηχανισμός, πώς κατασκευάστηκε και για ποιον σκοπό, αλλά και πώς κατέληξε στο πλοίο που ναυάγησε στις ελληνικές ακτές γύρω στο 60 π.Χ. Το κορυφαίο αυτό έργο της μηχανικής ήταν επίσης και μία από τις πρώτες φορητές συσκευές υποστήριξης της διδασκαλίας. 

30 non fiction βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter

Ίμοτζεν Ντολ

Burnout
Μτφρ.: Έρρικα Πάλλη
Σελ.: 208
Εκδόσεις Ψυχογιός 

Στο βιβλίο αυτό θα βρεις πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν όταν τα πράγματα είναι ήδη άσχημα. Δεν υπάρχουν μαγικά ξόρκια για το πώς να απελευθερώσεις τον σούπερ ήρωα που κρύβεις μέσα σου, ούτε παράξενα σχεδιαγράμματα παραγωγικότητας. Απλώς πάρε βαθιές αναπνοές!

Τζάιλς Μίλτον

Χαμένος Παράδεισος
Μτφρ.: Αλέξης Καλοφωλιάς
Σελ. 448
Εκδόσεις Μίνωας

O Χαμένος Παράδεισος είναι μια δυνατή ιστορία καταστροφής, ηρωισμού και επιβίωσης, ειπωμένη με τον ξεχωριστό λόγο που κατέστησε τον Τζάιλς Μίλτον επιτυχημένο δημοσιογράφο και συγγραφέα. Ξετυλίγεται μέσα από τις αναμνήσεις επιζώντων, πολλοί απ’ τους οποίους μιλάνε για πρώτη φορά δημόσια, και τις μαρτυρίες εκείνων που βρέθηκαν στη δίνη μίας από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης Ιστορίας. 

Παρασκευάς Ματάλας

Κοσμοπολίτες εθνικιστές
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Το βιβλίο ανιχνεύει τις διεθνείς διαδρομές του κατά Μπαρές εθνικισμού από το Παρίσι μέχρι το Περού ή την οθωμανική «Ανατολή», τις αντιφάσεις του, τις διακλαδώσεις και τις μεταλλάξεις του, τη σχέση του με τον πόλεμο και με την εμφάνιση του φασισμού,·για να εστιάσει τελικά στις ελληνικές εκδοχές του, στην ιδεολογική πορεία του Ίωνα Δραγούμη και στη σημασία που είχε για επιγόνους όπως ο Νίκος Καζαντζάκης και η γενιά του ’30.

Έλενα Τσαβαλιά

Say Cake!
Σελ.: 128
Eκδόσεις Keybooks

Πενήντα δύο νόστιμα και λαχταριστά κέικ, ένα για κάθε εβδομάδα του χρόνου! Ένα κομμάτι κέικ είναι η χαρά της προσφοράς γι’ αυτόν που το μοιράζεται, η χαρά της ζεστασιάς (ή γλυκύτητας) γι’ αυτόν που το προσφέρει και η χαρά της απόλαυσης γι’ αυτόν που το γεύεται. Ένα κομμάτι κέικ είναι ένα υπέροχο χαμόγελο σ’ έναν φωτογραφικό φακό.

Έφη Ανδρεουλάκου

Το παζλ
Σελ.: 312
Eκδόσεις Keybooks

Με ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη προς τον άνθρωπο, η ψυχολόγος Έφη Ανδρεουλάκου μας δίνει τα εργαλεία προκειμένου να δούμε με καθαρή ματιά το παζλ της ζωής μας. Μέσα από τις σελίδες του Παζλ ενισχύεται η ικανότητά μας για αυτοπαρατήρηση, ενθαρρύνεται η ανάληψη της ευθύνης του εαυτού μας και ενδυναμώνεται η θέλησή μας να εξελίξουμε τον ψυχισμό μας. Έτσι πλοηγούμαστε με ασφάλεια και αγνή, δημιουργική περιέργεια στο ταξίδι της ζωής.

Ben Wilson

Metropolis
Μτφρ.: Βιολέττα Ζεύκη
Σελ.: 608

Eκδόσεις Διόπτρα

Ξεναγώντας τους αναγνώστες σε διάσημες πόλεις σε μια περίοδο που καλύπτει πάνω από επτά χιλιάδες χρόνια, ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις καινοτομίες καθεμίας: την ενασχόληση με τα κοινά στην Αγορά της Αθήνας, το παγκόσμιο εμπόριο στη Βαγδάτη του 9ου αιώνα, τα οικονομικά στα καφέ του Λονδίνου, τις οικιακές ανέσεις στην καρδιά του Άμστερνταμ.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

H γεωγραφία είναι πολύ κουλ
Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους
Σελ.: 288
Eκδόσεις Διόπτρα

Αν θέλεις να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει πάνω σε τούτον τον πλανήτη, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Μέσα από κατατοπιστικούς χάρτες και διαγράμματα πιάνουμε τα πράγματα από την αρχή και τα βάζουμε σε μια σειρά. Ξεκινάμε με τα βασικά, λύνουμε συχνές γεωγραφικές απορίες και παρεξηγήσεις και κλείνουμε με ένα κεφάλαιο γεμάτο εξυπνάδες και ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Stephen C. Lundin, PhD, Harry Paul, John Christensen

FISH!
Μτφρ.: Χαρά Παντελιού
Σελ.: 176
Eκδόσεις Keybooks

Μία από τις πιο δημοφιλείς επιχειρηματικές αλληγορίες όλων των εποχών. Κολοσσοί όπως η Google και η Zappos το χρησιμοποίησαν ως κινητήρια έμπνευση στην οικοδόμηση της κουλτούρας τους για να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πελατών και να ενισχύσουν το ομαδικό πνεύμα και την ηγεσία. Το FISH! θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την εκπληκτική δύναμη που υπάρχει μέσα σας και να κάνετε τη διαφορά – σε όποια φάση της καριέρας σας κι αν βρίσκεστε.

Russell Brand

Μέντορες
Μτφρ.: Χαρά Παντελιού
Σελ.: 176
Eκδόσεις Keybooks

Ένα διαφορετικό βιβλίο αυτοβοήθειας: Μήπως, τελικά, η ευτυχία βρίσκεται στο να βοηθάμε τους άλλους και να είμαστε ανοιχτοί στο να δεχτούμε τη βοήθειά τους; Στους Μέντορες ο γνωστός ηθοποιός, συγγραφέας και YouTuber Russell Brand περιγράφει τα οφέλη της αναζήτησης και της προσφοράς βοήθειας και μοιράζεται μαζί μας όσα έμαθε από την καθοδήγηση των δικών του καθημερινών ηρώων.

Demetris Nicolaides 

Αναζητώντας μια θεωρία των πάντων
Μτφρ.: Χρίστος Γούδης
Σελ.: 256
Eκδόσεις Kάκτος

Αναπτύσσοντας μια ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης, ο φυσικός Demetris Nicolaides συνδέει λογικά τα μεγάλα επιτεύγματα του κριτικού νου και της αχαλίνωτης ανθρώπινης φαντασίας στη φιλόδοξη αναζήτησή τους για μια θεωρία που τελικώς θα ερμηνεύει όλα τα φαινόμενα της φύσης μέσω ενός και μοναδικού αναλλοίωτου κυρίαρχου νόμου. To βιβλίο οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα περιπετειώδες ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, προς αναζήτηση μιας ενιαίας «θεωρίας των πάντων».

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νυχτερινή επίσκεψη στη Γεννάδειο

Βιβλίο / Νυχτερινή επίσκεψη στη Γεννάδειο

Η LiFO μπήκε στα άδυτα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, είδε τους σπάνιους θησαυρούς και κατέγραψε, με οδηγό τη διευθύντριά της, Μαρία Γεωργοπούλου, τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της αλλά και το άνοιγμα που πραγματοποιεί σήμερα, με τις διαλέξεις και τις εκθέσεις, προς τον κόσμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΤΡΙΤΗ 27/09-Πόσο διαβάζεται σήμερα ο Νίκος Καζαντζάκης;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πόσο διαβάζεται σήμερα ο Νίκος Καζαντζάκης;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Έρη Σταυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον συγγραφέα του «Αλέξη Ζορμπά» και την αντοχή του έργου του, με αφορμή τον επανασχεδιασμό των βιβλίων του από τον Γιάννη Καρλόπουλο.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Χίτλερ ζει

Βιβλίο / Ο Χίτλερ ζει: Πέντε θεωρίες συνωμοσίας για τον αρχηγό του ναζισμού

Ο Βρετανός ιστορικός Ρίτσαρντ Έβανς, που τον γνωρίσαμε μέσα από την τριλογία του για το Γ’ Ράιχ, δείχνει γιατί στον εικοστό πρώτο αιώνα οι θεωρίες συνωμοσίας αποδεικνύονται ανθεκτικές και δημοφιλείς, γνωρίζοντας νέα διάδοση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μπρους Κλαρκ: «Οι μικρογειτονιές της Αθήνας και οι μικροκοινωνίες τους είναι από τα γοητευτικότερα στοιχεία αυτής της πόλης»

Βιβλίο / Μπρους Κλαρκ: «Τα μικρά χωριά της Αθήνας είναι το γοητευτικότερο στοιχείο της»

Οι αέναες αλλαγές της Αθήνας, η βρετανική μοναρχία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία σε μια απολαυστική συζήτηση με έναν εκλεκτό δημοσιογράφο, συγγραφέα και διάπυρο φιλέλληνα με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Athens, City of Wisdom» (εκδ. Head of Zeus) και τη βράβευσή του από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
σταινμπεκ

Το πίσω ράφι / «Τα σταφύλια της οργής»: Το διαχρονικό magnum opus του Τζον Στάινμπεκ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ του 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΤΡΙΤΗ 20/09-«Το μυθιστόρημα της Φεράρας»: Ένα αδιαμφισβήτητο, πολύπτυχο αριστούργημα

Βιβλία και Συγγραφείς / «Το μυθιστόρημα της Φεράρας»: Ένα αδιαμφισβήτητο, πολύπτυχο αριστούργημα

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Γιώργο Κεντρωτή, καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το «Μυθιστόρημα της Φεράρας» του Ιταλού συγγραφέα Τζόρτζιο Μπασάνι, το οποίο μετέφρασε για τη σειρά Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιστορίες περιθωρίου και σεξεργασίας στην Τρούμπα και τα Βούρλα

Βιβλίο / Ιστορίες περιθωρίου και σεξεργασίας στην Τρούμπα και τα Βούρλα

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Πισιμίση είναι μια ιστορική καταγραφή της «ιερής πορνείας» και των ανθρώπων που τη διαχειρίζονταν στις περιοχές του Πειραιά, με συγκλονιστικές αφηγήσεις και ντοκουμέντα.
M. HULOT

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ