29 non fiction βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν

29 non fiction βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter
0

ΕΜΙΝΕ ΥΕSΙΜ ΒΕDLΕΚ

Η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923
Μτφρ.: Αικατερίνη Χαλμούκου
Σελ.: 386
Εκδόσεις Gutenberg

Ξεκινώντας με υποθέσεις εργασίας τρία μυθιστορήματα, τα Ματωμένα χώματα της Διδώς Σωτηρίου, το Μια προίκα αμανάτι του Τούρκου Κεμάλ Γιαλτσίν και το Πουλιά χωρίς φτερά του Άγγλου Λουί ντε Μπερνιέρ, η καθηγήτρια στο τουρκικό πανεπιστήμιο Bedlek μιλά για τη μνήμη, την απώλεια και το τραύμα που βίωσαν οι δύο πληθυσμοί.

LEONARDO DA VINCI

Μύθοι & ζωολόγιο
Μτφρ.: Αιμιλία Εμμανουήλ
Σελ.: 145
Εκδόσεις Gutenberg

Αλληγορικές ιστορίες για ανθρώπινα ελαττώματα και αρετές, κείμενα γεμάτα συμβολισμούς και μυστήριο που αποκαλύπτουν την άγνωστη πλευρά του πολυσχιδούς καλλιτέχνη, εφευρέτη, διανοούμενου της Αναγέννησης. Μία από τις σπουδαιότερες πνευματικές παρακαταθήκες του μεγαλοφυούς δημιουργού, μύθοι που φωτίζουν τα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής και στόχο έχουν να συμβάλουν στην ταχύτερη πνευματική ολοκλήρωση του ανθρώπου.

ΒERNARDINE EVARISTO

Μανιφέστο
Μτφρ.: Ρένα Χατχούτ
Σελ.: 306
Εκδόσεις Gutenberg

Η Bernardine Evaristo από παιδί βίωσε τον ρατσισμό από γείτονες, ιερείς και από λευκά μέλη του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Το Μανιφέστο της είναι ένα βιβλίο για το πώς να μην τα παρατάς. Μια προσωπική εξομολόγηση για το θάρρος που επέδειξε και τις δυσκολίες που ξεπέρασε για να κατακτήσει την επιτυχία.

EMA ΜΠΑΞΤΕΡ-ΡΑΪΤ

CHANEL
Μτφρ.: Kωνσταντίνα Γεωργούλια
Σελ.: 160
Εκδόσεις Ψυχογιός

Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της Κοκό Σανέλ, αυτής της μοναδικής σχεδιάστριας που άσκησε τεράστια επιρροή στον κόσμο της μόδας. Ξεκινώντας από ένα ταπεινό παρελθόν, κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστή, ενώ η εμπορική της επωνυμία, η οποία επεκτάθηκε στα αρώματα, στα κοσμήματα και στα αξεσουάρ, συνεχίζει να είναι δημοφιλής.

IRENE VALLEJO

Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Μτφρ.: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Σελ.: 544
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα ταξίδι στη ζωή του βιβλίου: μια διαδρομή με στάσεις στα πεδία μάχης του Αλέξανδρου, στα παλάτια της Κλεοπάτρας και στον τόπο δολοφονίας της Υπατίας, στις πρώτες βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια χειρογράφων, στις πυρές όπου καίγονταν απαγορευμένοι κώδικες, και στα γκουλάγκ, στη βιβλιοθήκη του Σαράγεβο και στον υπόγειο λαβύρινθο της Οξφόρδης το έτος 2000. 

BILL BRYSON

Σαίξπηρ: Όλη η αλήθεια για τη ζωή του
Μτφρ.: Ελένη Βαχλιώτη
Σελ.: 208
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Για τη ζωή του Ουίλιαμ Σαίξπηρ γνωρίζουμε ελάχιστα που φωτίζουν τον λαβύρινθο από υποθέσεις για το ποιος πραγματικά ήταν. Μέσα από αυτό τον λαβύρινθο ο Bill Bryson μας οδηγεί με ζωντανή αφήγηση και χιούμορ, για να μας αποκαλύψει τον Σαίξπηρ ως άνθρωπο.

JULIETTE EINHORN

Ουρανός
Μτφρ.: Λάμψα Καρίνα
Σελ.: 48
Εκδόσεις Καπόν

Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα σύννεφα, καταλαβαίνουμε πώς γονιμοποιούνται τα φυτά, παρατηρούμε μια πτήση αποδημητικών πουλιών, παρακολουθούμε έναν ανεμοστρόβιλο ή μια έκλειψη, διασχίζουμε τα στρώματα της ατμόσφαιρας και πάμε όλο και πιο ψηλά. Προσεγγίζουμε τον ουρανό, χάρη σε αυτό το διαφωτιστικό βιβλίο-ντοκουμέντο, που ζωντανεύει μe την εικονογράφηση και τα αναπτύγματα της βραβευμένης Hélène Druvert.

KATE LISTER

Εταίρες, ιερόδουλες & πόρνες
Mτφρ.: Ηλίας Μαγκλίνης
Σελ.: 256
Εκδόσεις Καπό
ν

Ανακαλύψτε την κρυφή, ανείπωτη ιστορία του αγοραίου έρωτα, μιας θεμελιώδους πτυχής των ανθρώπινων κοινωνιών, που παραμένει ωστόσο αποσιωπημένη και διαστρεβλωμένη. Η συγγραφέας αφηγείται με συναρπαστικό, πνευματώδη και προκλητικό τρόπο την ιστορία του αγοραίου έρωτα μέσα από τα μάτια και τις μαρτυρίες των ίδιων των εργατριών και εργατών του, σε ένα παγκόσμιο πολιτισμικό πανόραμα. 

ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ

Αλφαβητάρι νεοελληνικής ιστορίας
Σελ.: 292
Εκδόσεις Καπόν

Επικεντρωμένη στα ουσιώδη και σημαντικά, αυτή η νέα αφήγηση των τριών πρώτων φάσεων του νεότερου ελληνικού κράτους φιλοδοξεί να δώσει στον μέσο Έλληνα ένα ανάγνωσμα που θα αποτυπώσει στη μνήμη του εύκολα και δυνατά τις αδρές γραμμές καθεμίας απ’ αυτές τις περιόδους. 

ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

1922
Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Στην έκδοση, επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, περιέχεται πλούσιο υλικό για γνωστές και άγνωστες πλευρές αυτού του πολέμου. Καταγράφονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, και παρουσιάζεται η «αχαρτογράφητη» δράση των αντιπολεμικών ομίλων στο εσωτερικό του αστικού στρατού.

30 non fiction βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter

ΤΣΑΡΛΣ ΕΜΙΛ ΡΟΥΘΕΝΜΠΕΡΓΚ

Μια δίκη κομμουνιστών στις ΗΠΑ
Σελ.: 168
Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Η έκδοση αφορά τη δίκη που ξεκίνησε το Νοέμβρη του 1919, του Τσαρλς Ε. Ρούθενμπεργκ και του Ισαάκ  Έ. Φέργκιουσον, ιδρυτικών μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της δίκης καταγγέλλουν τον ρόλο της αστικής Δικαιοσύνης, της αφαιρούν το μανδύα της «ανεξαρτησίας» και καταδεικνύουν ότι στρέφεται εναντίον εκείνων που απειλούν την εξουσία της άρχουσας τάξης. 

VISHEN LAKHIANI

Και Βούδας και σκληρό καρύδι
Σελ.: 392
Εκδόσεις Key Books

To μυστικό της επιτυχίας σε κάθε τομέα της ζωής βρίσκεται στον συνδυασμό αυτών των δύο προτύπων με τρόπο δημιουργικό και θαρραλέο. Στο Και Βούδας και σκληρό καρύδι θα βρεις τη γνώση που χρειάζεσαι, δοσμένη μέσα από απλές και βήμα-βήμα συμβουλές για μια ζωή γεμάτη νόημα, έµπνευση και αφθονία.

ALEXI PAPPAS

Γενναία
Σελ.: 384
Εκδόσεις Key Books

Οι εμπειρίες της Pappas αποκαλύπτουν πώς μπορούμε όλοι μας να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να γίνουμε φίλοι με τον πόνο, να γιορτάσουμε τη νίκη, να απολαύσουμε την πίστη των συνοδοιπόρων μας και να διεκδικήσουμε το μερίδιό μας στη χαρά. Εν ολίγοις, πώς ο καθένας μας μπορεί να γίνει γενναίος.

ΣΑΒΒΑΣ ΤΡΙΧΑΣ

Ξεκίνα χτες
Σελ.: 208
Εκδόσεις Key Books

Ο Σάββας Τρίχας, μέσα από απλές καθημερινές ιστορίες και σοφές παραβολές και μύθους, σε παρακινεί να ξεκινήσεις να ζεις τη ζωή σου όπως αληθινά την ονειρεύεσαι, σήμερα, με την ώθηση που σου δίνει η σκέψη «ξεκίνα χτες». Και με εφόδια την ευγνωμοσύνη, την ενσυναίσθηση και την αγάπη.

T. HARV EKER

Σκέψου σαν πλούσιος
Σελ.: 232
Εκδόσεις Key Books

Το Σκέψου σαν πλούσιος αποκαλύπτει τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στην επιθυμία για επιτυχία και στην επίτευξή της! Για τον T. Harv Eker τα πράγματα είναι απλά: αν σκέφτεστε όπως οι πλούσιοι και κάνετε όσα κάνουν οι πλούσιοι, το πιθανότερο είναι να γίνετε κι εσείς πλούσιοι! 

GEORGE S. CLASON

O πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας
Mτφρ.: Μιχάλης Μικέδης
Σελ.: 184
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ένα κλασικό βιβλίο προσωπικής οικονομικής ανάπτυξης που πραγματεύεται την επιτυχία κάθε ανθρώπου. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «επιτυχία σημαίνει επιτεύγματα, τα οποία οφείλονται στις προσπάθειες και στις ικανότητές μας. Το κλειδί για την επιτυχία μας είναι η κατάλληλη προετοιμασία». Ο συγγραφέας προσφέρει έναν οδηγό για την κατανόηση των χρηματοοικονομικών θεμάτων και τη γνώση για την οικονομική ανάπτυξη και επιτυχία. 

DAVID EPSTEIN

Ευρυγνωσία
Mτφρ.: Όλγα Γκαρτζονίκα
Σελ.: 424
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σε αυτό το βιβλίο-ορόσημο, ο συγγραφέας μάς δείχνει ότι ο τρόπος για να πετύχουμε είναι να δοκιμάζουμε διαφορετικούς τομείς, να αποκτούμε ευρείες εμπειρίες, να λοξοδρομούμε, να πειραματιζόμαστε αδιάκοπα, να καταγινόμαστε με πολλά, ποικίλα ενδιαφέροντα, με άλλα λόγια, να αναπτύσσουμε ευρυγνωσία.

ROBER CIALDINI

Προ-πειθώ 
Mτφρ.: Δέσποινα Αλεξανδρή
Σελ.: 528
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Τσαλντίνι μας προσφέρει μια νέα θεωρία για την τέχνη του πώς να κάνετε τον κόσμο να βλέπει μέσα από το δικό σας πρίσμα. Αποκαλύπτει ότι το κλειδί βρίσκεται στην κρίσιμη στιγμή πριν από την παράδοση του μηνύματος. Το μόνο που απαιτείται είναι να επαναπροσανατολίσετε το επίκεντρο της προσοχής του κοινού πριν από μια σχετική ενέργεια. 

HORST KRUGER 

Το διαλυμένο σπίτι
Μτφρ.: Σίσσυ Παπαδάκη
Σελ.: 240
Εκδόσεις Gutenberg

Ένα χρονικό για τα νεανικά χρόνια του συγγραφέα στη Γερμανία του Χίτλερ. Οι γονείς και οι γείτονές του γοητεύτηκαν και δηλητηριάστηκαν από τις υποσχέσεις του ναζισμού. Πώς έγινε αυτό; Το βιβλίο εκδόθηκε το 1966 σκίζοντας για πρώτη φορά το πέπλο της σιωπής, καθώς αποκάλυπτε δύσπεπτες αλήθειες για το τραυματισμένο έθνος των Γερμανών. 

30 non fiction βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter

ΠΛΑΤΩΝ

Απολογία Σωκράτους και Δίκη
Μτφρ.: Στάντης Αποστολίδης
Σελ.: 287
Εκδόσεις Gutenberg

Μια μοναδική ευκαιρία προσπέλασης της αρχαίας πηγής, με παράλληλη νεοελληνική απόδοση, αναλυτικά σχόλια για την κατανόηση των ύψιστων φιλοσοφικών νοημάτων που αποκαλύπτονται και εμπεριστατωμένη εισαγωγή για τη μορφή του Σωκράτη, τις ιδέες του, καθώς και τα νομικά, δικονομικά και φιλολογικά ζητήματα που θέτει η Απολογία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ , ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΠΙΜ.)

Από κοινού και εξίσου
Σελ.: 274
Εκδόσεις Gutenberg

Το βιβλίο συγκεντρώνει μελέτες Ελλήνων και διεθνών ειδικών από διαφορετικές επιστήμες, οι οποίοι εξηγούν με βάση τα πορίσματα της σύγχρονης εμπειρικής έρευνας ότι η εξίσου ανατροφή είναι το μόνο μοντέλο που προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ευημερία σε παιδιά και γονείς μετά τον χωρισμό ή το διαζύγιο. 

JAMES H. BARRON

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΛΕΙΔΙ
Σελ.: 616
Εκδόσεις Κάκτος

Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος υπήρξε μια από τις πιο συναρπαστικές προσωπικότητες της πολιτικής ιστορίας του 20ού αιώνα, που παραμένει αγνοημένη. Μια συναρπαστική βιογραφική αφήγηση, που εκτείνεται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τον Ψυχρό Πόλεμο και το Γουότεργκεϊτ, και αναφέρεται σε μια ιστορία ζωής αφιερωμένης στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου.

ΛΥΟ ΚΑΛΟΒΥΡΝΑΣ

Μητέρα μηδέν παιδιών
Σελ.: 287
Εκδόσεις Gutenberg

Αυτό το βιβλίο, το οποίο βασίζεται σε έρευνες και στις ψυχοθεραπευτικές ομάδες που οργανώνει ο Λύο Καλοβυρνάς από το 2012, δίνει φωνή στις γυναίκες, με ή χωρίς παιδιά, οι οποίες όχι μόνο δεν ακούγονται αλλά φιμώνονται και υποτιμώνται ως προβληματικές ή ανύπαρκτες.

ΚΩΣΤΑΣ Μ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ 

1922. Πώς φτάσαμε στην Καταστροφή
Σελ.: 128
Εκδόσεις Καπό
ν

Το ανά χείρας πόνημα, στηριζόμενο στην εγχώρια και στη διεθνή βιβλιογραφία, επιχειρεί να δώσει με νηφαλιότητα περιεκτικές απαντήσεις σε βασικά ζητήματα της μικρασιατικής τραγωδίας, επιθυμώντας να συμβάλει στην επικράτηση μιας νηφάλιας ενατένισης των συγκλονιστικών γεγονότων που πραγματεύεται.

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΓΑΛΑΤΗ 

24/7 - Εγχειρίδιο Αυτοβελτίωσης
Σελ.: 86
Εκδόσεις Βακχικόν

Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι; Ζούμε ή διεκπεραιώνουμε; Μπορούμε να βγάλουμε τη ζωή μας από τον αυτόματο πιλότο; Γιατί φοβόμαστε την αλλαγή; Μπορούμε να αλλάξουμε όσα μας βλάπτουν, μας πονούν, μας κρατούν πίσω; Από ποιον εξαρτάται η ευτυχία μας; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που γέννησαν το 24/7. Κυκλοφορεί από τις imprint Το Μέλλον.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Χρυσός, Λιβάνι και Σμύρνη
Σελ.: 122
Εκδόσεις Ίκαρος

Μια ύστατη μαρτυρία για τη Σμύρνη, την ιστορική ανθρωπογεωγραφία και τοπογραφία της πόλης, εκεί όπου ο χωροταξικός νεωτερισμός δεν μπορεί να σβήσει την ιστορική προκυμαία, τον πόνο και την απελπισία ενός ξεριζωμού. Μια συλλογή επτά διηγημάτων, επτά «στιγμών» της καθημερινής ζωής στη σύγχρονη Σμύρνη, που συνοδεύονται από επτά σχέδια της Ελένης Θάνου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα 
Σελ.: 440
Εκδόσεις Κάκτος

Βασιζόμενη σε τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα, η συγγραφέας μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα του δέκατου ένατου αιώνα, στην ελληνική ύπαιθρο των αρματολών, στην  Ύδρα της εξορίας, στο Ναύπλιο του Καποδίστρια και στην Αθήνα του  Όθωνα και των πολιτικών δολοπλοκιών. Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα που αποκαλύπτει μια λιγότερο γνωστή όψη της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη δίπλα στη Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου.

ΤΟΜΠΙ ΟΡΝΤ

Στο χείλος του γκρεμού
Μτφρ.: Γιώργος Μαραγκός
Σελ.: 536
Εκδόσεις Μίνωας

Η προστασία του μέλλοντος της ανθρωπότητας είναι η σημαντικότερη πρόκληση του καιρού μας. Ο Τόμπι Ορντ εστιάζει στους κινδύνους που απειλούν να οδηγήσουν στον ανθρώπινο αφανισμό ή τη μόνιμη κατάρρευση του πολιτισμού και στο πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα από αυτούς τους κινδύνους. Δεν είναι απλώς ένα ακόμα βιβλίο φιλοσοφίας, αλλά ένα έργο αφύπνισης. 

ΝΤΑΓΚΜΑΡ ΓΚΑΪΣΛΕΡ, ΣΤΕΦΑΝΙ ΓΚΕΡΧΑΡΤΣ

Τα κάνω όλα με το αριστερό
Μτφρ.: Τάνια Σταύρου
Σελ.: 40
Εκδόσεις Ψυχογιός

Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει με ευαισθησία το θέμα της αριστεροχειρίας και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε και να σταματήσουμε τις λανθασμένες συνήθειες. Με πολλές συμβουλές και ιδέες, προσφέρει μια καλή αφορμή για συζήτηση μεταξύ γονιών και παιδιών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν πρακτικό καθημερινό οδηγό.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Βασιλικός «Θύματα ειρήνης»

Το πίσω ράφι / «Θύματα ειρήνης»: Το μυθιστόρημα που έγραψε ο Βασίλης Βασιλικός στα 22 του

Φόρος τιμής σε μια Θεσσαλονίκη που μαγνητίζει, παθιάζει αλλά και εγκλωβίζει, το βιβλίο διαδραματίζεται την ώρα που στον ορίζοντα ξεπροβάλλει το όραμα μιας Ενωμένης Ευρώπης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο εραστής του Βορρά

Βιβλίο / Δημήτριος Καπετανάκης, ο εραστής του Βορρά

Ολοκληρώθηκε το σπουδαίο γεγονός της έκδοσης όλων των έργων του Δημητρίου Καπετανάκη, ενός ακατάτακτου, τελικά, συγγραφέα και στοχαστή με σύντομη αλλά μυθιστορηματική ζωή, που γεννήθηκε το 1912 και πέθανε το 1944.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
“Re eiste oloi poly gay kai sas variemai”

Radio Lifo / “Re eiste oloi poly gay kai sas variemai”

Το queer performer Μότσι Γεωργίου μιλά για τη νέα του ποιητική συλλογή, τη μοναξιά των queer ατόμων, τη διεκδίκηση μιας νέας συντροφικότητας αλλά και για τη θέση των χοντρών σωμάτων στην ομοκανονική πραγματικότητα. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Λ. Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη»

Βιβλίο / Υποψιαζόταν άραγε ο Λέων Τολστόι πόσες γενιές έμελλε να τραφούν με το «Πόλεμος και Ειρήνη»;

Έργο προοδευτικό και πρωτοποριακό που άνοιξε νέους ορίζοντες στη λογοτεχνία, το μυθιστόρημα-ποταμός του Τολστόι εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την Ιστορία, καταρρίπτοντας την αυταπάτη ότι τα άτομα μπορούν να κατανοήσουν και να ελέγξουν την πορεία των γεγονότων από μόνα τους.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Και τελικά, τι (δεν) μάθαμε από την αυτοβιογραφία της Μπρίτνεϊ;

Βιβλίο / «Όταν ξύρισα τα μαλλιά μου, ήθελα να πω ένα "άντε γ***ου"»: Τι (δεν) μάθαμε από την αυτοβιογραφία της Μπρίτνεϊ;

Όσοι περίμεναν κάτι περισσότερο από τις αποκαλύψεις των tabloids, λίγο περισσότερο βάθος ή, έστω, συναίσθημα, μάλλον θα απογοητευθούν διαβάζοντας αυτές τις 286 σελίδες.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
«Φελιτσιτά»: Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα είναι από τα καλύτερα της χρονιάς

Βιβλίο / «Φελιτσιτά»: Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα είναι από τα καλύτερα της χρονιάς

Ένας άστεγος στην οδό Αιόλου, τα μέλη της οικογένειάς του, μία γάτα, μία πολυφωνική αφήγηση για έναν μικρόκοσμο με ρευστά όρια μεταξύ τρυφερότητας και κυνισμού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τάκης Φραγκούλης: «Κανείς δεν κατάφερε να καπηλευθεί το Πολυτεχνείο»

Βιβλίο / Τάκης Φραγκούλης: «Κανείς δεν κατάφερε να καπηλευθεί το Πολυτεχνείο»

Ο άνθρωπος που κρατάει το τιμόνι των εκδόσεων Αλεξάνδρεια εδώ και σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μιλάει για πρώτη φορά για τις ημέρες του Πολυτεχνείου και τις ακρότητες της ανθρώπινης φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ