2310 books

2310 books Facebook Twitter
0

Ξεκινάμε από τον Μπαρμπουνάκη (Αριστοτέλους 6), το καλτ Κατώι του Βιβλίου, που έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλης. Όταν κατεβείτε στο υπόγειο και μυρίσετε το άρωμα των βιβλίων, θα με θυμηθείτε. Μια και μιλάμε όμως για ιστορικά βιβλιοπωλεία, μην ξεχάσετε να περάσετε και από το βιβλιοπωλείο Ραγιάς (Ερμού 44).

Συνεχίζουμε με την Πρωτοπορία: βολτάροντας στην παραλία προς το λιμάνι (λεωφόρος Νίκης 3), θα βρεθείτε σε ένα μοντέρνο βιβλιοπωλείο, καθιερωμένο για τις σωστές επιλογές βιβλίων και τις καλές τιμές!

Στη αρχή της Τσιμισκή (10), ένα ακόμη ιστορικό βιβλιοπωλείο έχει φορέσει τα καλά του, έχοντας κάνει μια εντυπωσιακή, ευρωπαϊκών προδιαγραφών ανακαίνιση (Μόλχος).

Απέναντι(Τσιμισκή 11), άνοιξε πρόσφατα το υπέροχο καινούργιο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Εκεί διατίθενται οι αξιόλογες και βαρύνουσας σημασίας εκδόσεις του, καθώς και εκδόσεις άλλων μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Στον πρώτο του όροφο, γίνονται εκθέσεις τέχνης.

Αν σας ενδιαφέρουν τα ξενόγλωσσα βιβλία, μην παραλείψετε να περάσετε και από τον Κωνσταντινίδη (Παύλου Μελά 11). Θα έχετε πειστεί πια ότι η Θεσσαλονίκη στο θέμα βιβλίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ευρωπαϊκές πόλεις.

Ανεβαίνοντας προς την Καμάρα: ένας πρώην κινηματογράφος έγινε βιβλιοπωλείο (Δημητρίου Γούναρη 44). Αξίζει να επισκεφτείτε τον εντυπωσιακό πολυχώρο Ανατολία (Μαλλιάρης-Παιδεία), ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Κατεβαίνοντας το Ναυαρίνο, αν είστε φαν του φανταστικού μπείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Άγνωστη Καντάθ (Αιμιλιανού Γρεβενών 6), τον κόμβο του φανταστικού της πόλης. Αν σας αρέσουν και τα gadget, θα εκτιμήσετε σίγουρα και το υποκατάστημα της Clipart (Γρηγορίου Παλαμά 21).

Αν το ενδιαφέρον σας επικεντρώνεται στην τέχνη, εκεί, στην πλατεία Ναβαρίνου (Γρηγορίου Παλαμά 21), θα βρείτε και το Bustart artistic bookstore. Εκτός από σημείο πώλησης της Taschen, διατίθεται μεγάλη ποικιλία από βιβλία τέχνης από τους σημαντικότερους σχετικούς εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού, αλλά και από καλλιτεχνικά dvd.

Επί της Εθνικής Αμύνης (14), θα βρείτε ένα μικρό, ιδιαίτερα καλαίσθητο βιβλιοπωλείο με το χαρακτηριστικό όνομα Σαιξπηρικόν. Εκεί θα πειστείτε πλέον ότι εκτός από αξιοζήλευτη παράδοση σε βιβλιοπωλεία, η Θεσσαλονίκη έχει και λαμπρό μέλλον...

Τέλος, όσοι επιζητείτε τη σιγουριά αναγνωρίσιμων και οικείων σας καταστημάτων θα βρείτε εδώ και τις γνώριμες αλυσίδες. Σε κεντρικό σημείο της παραλιακής (λεωφόρο Νίκης 73) είναι ο Ελευθερουδάκης, επί της Τσιμισκή (87) θα εντοπίσετε τον Παπασωτηρίου, ενώ αν η διάθεση για shopping σάς οδηγήσει στο εμπορικό κέντρο Μακεδονία, θα βρείτε κι άλλον Παπασωτηρίου, αλλά και κατάστημα Public.

Φανταστείτε πως όλα αυτά τα ξέρω ως περιστασιακός επισκέπτης της πόλης. Βολτάροντας μόνοι σας, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε κι άλλα σπουδαία βιβλιοπωλεία...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM