Ξεκινάμε από τον Μπαρμπουνάκη (Αριστοτέλους 6), το καλτ Κατώι του Βιβλίου, που έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλης. Όταν κατεβείτε στο υπόγειο και μυρίσετε το άρωμα των βιβλίων, θα με θυμηθείτε. Μια και μιλάμε όμως για ιστορικά βιβλιοπωλεία, μην ξεχάσετε να περάσετε και από το βιβλιοπωλείο Ραγιάς (Ερμού 44).

Συνεχίζουμε με την Πρωτοπορία: βολτάροντας στην παραλία προς το λιμάνι (λεωφόρος Νίκης 3), θα βρεθείτε σε ένα μοντέρνο βιβλιοπωλείο, καθιερωμένο για τις σωστές επιλογές βιβλίων και τις καλές τιμές!

Στη αρχή της Τσιμισκή (10), ένα ακόμη ιστορικό βιβλιοπωλείο έχει φορέσει τα καλά του, έχοντας κάνει μια εντυπωσιακή, ευρωπαϊκών προδιαγραφών ανακαίνιση (Μόλχος).

Απέναντι(Τσιμισκή 11), άνοιξε πρόσφατα το υπέροχο καινούργιο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Εκεί διατίθενται οι αξιόλογες και βαρύνουσας σημασίας εκδόσεις του, καθώς και εκδόσεις άλλων μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Στον πρώτο του όροφο, γίνονται εκθέσεις τέχνης.

Αν σας ενδιαφέρουν τα ξενόγλωσσα βιβλία, μην παραλείψετε να περάσετε και από τον Κωνσταντινίδη (Παύλου Μελά 11). Θα έχετε πειστεί πια ότι η Θεσσαλονίκη στο θέμα βιβλίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ευρωπαϊκές πόλεις.

Ανεβαίνοντας προς την Καμάρα: ένας πρώην κινηματογράφος έγινε βιβλιοπωλείο (Δημητρίου Γούναρη 44). Αξίζει να επισκεφτείτε τον εντυπωσιακό πολυχώρο Ανατολία (Μαλλιάρης-Παιδεία), ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Κατεβαίνοντας το Ναυαρίνο, αν είστε φαν του φανταστικού μπείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Άγνωστη Καντάθ (Αιμιλιανού Γρεβενών 6), τον κόμβο του φανταστικού της πόλης. Αν σας αρέσουν και τα gadget, θα εκτιμήσετε σίγουρα και το υποκατάστημα της Clipart (Γρηγορίου Παλαμά 21).

Αν το ενδιαφέρον σας επικεντρώνεται στην τέχνη, εκεί, στην πλατεία Ναβαρίνου (Γρηγορίου Παλαμά 21), θα βρείτε και το Bustart artistic bookstore. Εκτός από σημείο πώλησης της Taschen, διατίθεται μεγάλη ποικιλία από βιβλία τέχνης από τους σημαντικότερους σχετικούς εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού, αλλά και από καλλιτεχνικά dvd.

Επί της Εθνικής Αμύνης (14), θα βρείτε ένα μικρό, ιδιαίτερα καλαίσθητο βιβλιοπωλείο με το χαρακτηριστικό όνομα Σαιξπηρικόν. Εκεί θα πειστείτε πλέον ότι εκτός από αξιοζήλευτη παράδοση σε βιβλιοπωλεία, η Θεσσαλονίκη έχει και λαμπρό μέλλον...

Τέλος, όσοι επιζητείτε τη σιγουριά αναγνωρίσιμων και οικείων σας καταστημάτων θα βρείτε εδώ και τις γνώριμες αλυσίδες. Σε κεντρικό σημείο της παραλιακής (λεωφόρο Νίκης 73) είναι ο Ελευθερουδάκης, επί της Τσιμισκή (87) θα εντοπίσετε τον Παπασωτηρίου, ενώ αν η διάθεση για shopping σάς οδηγήσει στο εμπορικό κέντρο Μακεδονία, θα βρείτε κι άλλον Παπασωτηρίου, αλλά και κατάστημα Public.

Φανταστείτε πως όλα αυτά τα ξέρω ως περιστασιακός επισκέπτης της πόλης. Βολτάροντας μόνοι σας, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε κι άλλα σπουδαία βιβλιοπωλεία...