10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter
15


Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Η φήμη του σχεδόν ταυτίζεται με τις ποσότητες αλκοόλ που κατανάλωνε. Ένα από τα πιο διάσημα μεθυσμένα ανέκδοτα ήταν ότι μια μέρα που ο Χέμινγουεϊ έπινε μαζί με τον Τζον Στάινμπεκ συνάντησαν τυχαία τον επίσης συγγραφέα Τζον Ο' Χάρα. Ο Χέμινγουεϊ έβαλε 50 δολάρια στοίχημα ότι μπορεί να σπάσει το μπαστούνι του Ο' Χάρα. Κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα σπάζοντας το μπαστούνι πάνω στο ίδιο του το κεφάλι.

Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Όπως και οι χαρακτήρες των βιβλίων του, έτσι και ο ίδιος αγαπούσε πολύ τη μπύρα. Κάθε Τρίτη πρωί συναντούσε τον καλύτερο του φίλο, C.S. Lewis, και πίνοντας μπύρα συζητούσαν την πορεία των βιβλίων τους.

Μπρετ Ίστον Έλις

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Όπως έχει πει ο ίδιος, τα έντονα πάρτι που περιγράφονται στο βιβλίο «Λιγότερο από μηδέν» έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία.

 

 

Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Γνωστός και ως «ο πιο μεθυσμένος συγγραφέας της Αμερικής». Τα πάρτι που έκανε μαζί με τη γυναίκα του, Ζέλντα, ήταν ολοήμερα και γεμάτα σαμπάνια

Χάντερ Τόμσον

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Αν δεν αρκεί το γεγονός ότι έγραψε το «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας», ίσως μια ιστορία από τη ζωή του: κάποτε συνάντησε φοιτητές για ποτά και για να υπογράψει τα βιβλία του, αλλά αποφάσισε ότι δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει στυλό. Έτσι έβαλε το ένα βιβλίο πίσω από το άλλο και τα πυροβόλησε όλα μαζί με το όπλο του.

Ντόροθι Πάρκερ

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Ήταν μέλος μιας λογοτεχνικής ομάδας που λεγόταν Algonquin Round Table. Τα μέλη, συγγραφείς και αρθρογράφοι, περνούσαν τις μέρες τους πίνοντας, καυγαδίζοντας και κάνοντας φάρσες ο ένας στον άλλον.

Τσαρλς Μπουκόφσκι

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον ίδιο «το αλκοόλ είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα πάνω στον πλανήτη – μαζί με μένα». Οπαδός του κρασιού, αναφερόταν στη δεκαετία του '50 ως «το δεκάχρονο μεθύσι», ισχυριζόμενος ότι πέρασε και τα δέκα χρόνια μεθυσμένος.

Γουίλιαμ Φώκνερ

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Ο συγγραφέας που αγαπούσε το ουίσκι: το αγαπούσε τόσο πολύ που όταν σε μια συνάντηση συγγραφέων έκοψε το δάχτυλό του ανοίγοντας ένα μπουκάλι, άφησε το χέρι του να ματώνει σε έναν σκουπιδοτενεκέ και συνέχισε να πίνει.

 

 

Νιλ Γκαιμαν

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ήταν νεότερος ήταν «ενθουσιώδης πότης», όμως τώρα η γυναίκα του το περιγράφει ως «πρόβλημα με το αλκοόλ».

Αναΐς Νιν

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Περιέγραφε τη ζωή της ως «μποέμ», τριγυρίζοντας μαζί με τον Χένρι Μίλερ, πειραματιζόμενη με όσα προσφέρει η ένταση.

[via]

Βιβλίο
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος του χρόνου, και κάποιες επανεκδόσεις

Fall Preview 2025 / 13 βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος της χρονιάς

Ο πάντα επίκαιρος Καβάφης, νέα, σύγχρονα και παλιότερα ονόματα της λογοτεχνικής σκηνής και κάποιες ξεχωριστές επανεκδόσεις που δικαίως θα διεκδικήσουν χώρο στη βιβλιοθήκη όλων, βιβλιόφιλων και μη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Εμανουέλ Καρέρ «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα»

Το πίσω ράφι / Ένα επτασφράγιστο μυστικό που προκάλεσε αμηχανία και πάταγο

Προκλητικός, ωμός, συχνά σοκαριστικός, ο Εμανουέλ Καρέρ εξερευνά στο «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα» το οικογενειακό του παρελθόν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα και τα πιο κοντινά του πρόσωπα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Αναγνώσεις / Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Πώς ήταν η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο; Ένας Αμερικανός αρχαιολόγος περιγράφει το 24ωρο των ανθρώπων κάθε ιδιότητας και κοινωνικής τάξης στις Θήβες της αρχαίας Αιγύπτου μέσα από ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι αληθινές.
THE LIFO TEAM
Ανί Ερνό: «Όπως η σεξουαλική επιθυμία, έτσι και η μνήμη δεν σταματά ποτέ»

Βιβλίο / Ανί Ερνό: «Όπως η σεξουαλική επιθυμία, έτσι και η μνήμη δεν σταματά ποτέ»

Η Γαλλίδα συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας γεφυρώνει, με τη μυθιστορηματοποίηση της μνήμης, τη μεγάλη λογοτεχνία, από τον Μαρσέλ Προυστ μέχρι τον σύγχρονό μας Εντουάρ Λουί. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1940.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΕΠΕΞΕΡΓ. Παύλος Μεθενίτης «Αμανίτα μουσκάρια»

Το πίσω ράφι / Όταν μια ολόκληρη διμοιρία ανταρτών ξεκληρίστηκε από παραισθησιογόνα μανιτάρια

Στηριγμένο σε πραγματικά γεγονότα, το μυθιστόρημα «Αμανίτα μουσκάρια» του Παύλου Μεθενίτη εξερευνά το ζήτημα των ουσιών ως καταφύγιο αλλά και ως καταστροφή, και μας παρασύρει σ’ ένα ταξίδι ποτισμένο από την ελληνική πραγματικότητα, παραμονές της οικονομικής κρίσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη

Βιβλίο / Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη

Σε ένα νησί που μετρά λιγότερους από 300 μόνιμους κατοίκους, ένα παλιό καραβόσπιτο μεταμορφώθηκε σε ένα καταφύγιο πολιτισμού γεμάτο βιβλία, μουσικές και μικρούς θησαυρούς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μαρκ Τουέιν, «Οι περιπέτειες του Χακ Φιν»

Το πίσω ράφι / Το μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν που έθαψαν οι κριτικοί και το αποθέωσε ο Χέμινγουεϊ

Στις «Περιπέτειες του Χακ Φιν» ο Μαρκ Τουέιν έπλασε τον πιο ελεύθερο ήρωα της αμερικανικής λογοτεχνίας, που αρνήθηκε τους κανόνες της κοινωνίας του και ένωσε την τύχη του με έναν σκλάβο δραπέτη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Σάχης του Ιράν και η Αμερική που δεν μπορούσε να φανταστεί την ζωή χωρίς αυτόν

Βιβλίο / Ο Σάχης του Ιράν και η Αμερική που δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή χωρίς αυτόν

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Βασιλεύς των Βασιλέων», όπως αποκαλούσε τον εαυτό του ο Ρεζά Παχλαβί, εστιάζει στις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ που «αποδέχτηκαν πρόθυμα τις φαντασιώσεις του, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τη χώρα του».
THE LIFO TEAM
Γωγώ Ατζολετάκη: «Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν είναι “ληγμένα προϊόντα”»

Βιβλίο / Γωγώ Ατζολετάκη: «Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν είναι “ληγμένα προϊόντα”»

Σταρ Ελλάς στα νιάτα της, διακρίθηκε ως ηθοποιός, θιασάρχης, ραδιοφωνική παραγωγός, δοκιμάστηκε επίσης στη συγγραφή έχοντας κυκλοφορήσει μέχρι τώρα επτά βιβλία μαζί με το πρόσφατο «Η τρίτη άνοιξη» (εκδ. Επίμετρο), που έδωσε και το έναυσμα γι’ αυτήν τη συνέντευξη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Δημήτρης Γκιώνης, οι ένδοξες μέρες της «Ελευθεροτυπίας» και το σημερινό μιντιακό σούπερ μάρκετ

Οι Αθηναίοι / O Δημήτρης Γκιώνης, οι ένδοξες μέρες της «Ελευθεροτυπίας» και το σημερινό μιντιακό σούπερ μάρκετ

Ο 81χρονος δημοσιογράφος και συγγραφέας που για δεκαετίες διηύθηνε τις πολιτιστικές σελίδες της Ελευθεροτυπίας, αφηγείται τη συναρπαστική καριέρα του στη LiFO
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κλαίρη Μιτσοτάκη: «Η αξιοπρέπεια και η φιλία είναι τα θεμέλια της ζωής μας»

Βιβλίο / Κλαίρη Μιτσοτάκη: «Η αξιοπρέπεια και η φιλία είναι τα θεμέλια της ζωής μας»

Η σπουδαία μεταφράστρια, που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς της στον Μαρσέλ Προυστ, μας ξεναγεί στον πολύπλοκο κόσμο του και εκφράζει τον θυμό της για την πανταχού παρούσα απάτη της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλήθεια για τον «Συνταγματάρχη» Πάρκερ, τον διαβόητο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ

Βιβλίο / Η αλήθεια για τον «Συνταγματάρχη» Πάρκερ, τον διαβόητο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Ο Συνταγματάρχης και ο Βασιλιάς» εξερευνά τη συναρπαστική ζωή ενός ακούραστου κομπιναδόρου που προσπαθούσε απεγνωσμένα να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του.
THE LIFO TEAM

σχόλια

10 σχόλια
Επί του παρόντος έχω να δηλώσω πως το αλκοόλ το αγαπώ όπως η προλαλίσαντες και οι περιγραφόμενοι, ωστόσο δεν θα συγκριθώ με τους υπόλοιπους, καθώς υπερέχω: το αλκοόλ αγαπά εμένα.
"Aγαπούσαν το αλκοόλ περισσότερο από εμένα". Σίγουρα, αφού δεν με είχαν γνωρίσει καν. Για τους συγγραφείς που με έχουν γνωρίσει, βάζω "ίσως".Υ.Γ. Μήπως προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο τίτλος να αλλάζε σε "...περισσότερο απ' ό,τι εσύ"
Μούσα θα μπορούσες να γίνεις, το να μεθύσεις όμως τέτοια μεγάλα μυαλά θα ήταν αξιοθαύμαστο! Η αγάπη τους είναι αμφίδρομη, το αλκοόλ τους μεθάει, τους γεμίζει αυτοπεποίθηση και εκείνοι βρίσκουν καταφύγιο σε αυτό ώστε να ξαποσταίνει η άγρια έμπνευσή τους. Είναι στιγμές που νιώθω εξίσου ερωτευμένος με τα οινο-πνεύματα, μαγεμένος από τις δυνάμεις που χαλαρώνουν την σκέψη αλλά με την επίγνωση πως ό,τι και να γράψω, ό,τι και να δηλώσω, ενδεχομένως κάνεις δεν θα το αναφέρει μισό αιώνα αργότερα ως αυθεντία. Είναι η σκληρή, σκοτεινή πλευρά του αλκοόλ, ένας ψυχρός εραστής που δεν ανταποδίδει πάντα τη στοργή.. Δύσκολοι καιροί για την επόμενη γενιά αλκοολικών συγγραφέων.Έχεις δίκιο για τον τίτλο Σανάνθη!
Ωωωω...τί ωραία όμως που "μιλάει" το άτιμο, ώρες-ώρες!:):)Υ.Γ. Δεν είναι κρίμα όμως να προσπερνάς της αγάπης τα νεύματα για τα άτιμα τα οινοπνεύματα;Υπάρχει πιο μεθυστική ουσία από την αγάπη;
Είναι αλήθεια, η αγάπη μεθάει, και το hang-over δεν περνάει με 2 Panadol και ένα ποτήρι γάλα (write this trick down!). Ωστόσο δείξτε κατανόηση και σε αυτούς που δεν αγαπάνε ούτε αγαπιούνται όλη την ώρα, υπάρχουν αρκετοί απο δαύτους στον κόσμο και χρειάζονται υποκατάστατα αγάπης. Ο δε έρωτας είναι άλλο ναρκωτικό. Και αν μπορώ να ερωτεύομαι όλη την ώρα, σημαίνει πως θα με ερωτεύονται με την ίδια συχνότητα και ανταπόκριση? Σπάνιο θα ήταν ίσως και άδικο. Για όλους τους υπόλοιπους λοιπόν, υπάρχει το αλκοόλ.ΥΓ: Βράδυ Σαββάτου, δύσκολα θα βρεις Αγάπη να αγοράσεις με 20 Ευρώνια στο περιπτερο. 500~700ml Βότκα όμως, παίρνεις! :)ΥΓ2: Οι συγγραφείς είναι απλοί αγγελιαφόροι. Τις περισσότερες φορές μιλάει απλά το αλκοόλ. :) :)