Πολύ κακό για το τίποτα σε καθημερινή γλώσσα

Πολύ κακό για το τίποτα σε καθημερινή γλώσσα Facebook Twitter
0

Ένα από τα πλέον αντισυμβατικά έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται από σήμερα και για 12 μόνο παραστάσεις στο υπόγειο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία και διασκευή της Αρασέλης Λαιμού.

Το έργο γράφτηκε από τον Σαίξπηρ το 1603 αμέσως μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Α΄, με σκοπό να παρουσιαστεί από ηθοποιούς -σαν μια άλλη «ποντικοπαγίδα»- μπροστά στον νέο βασιλιά Ιάκωβο Α΄.

Ο βασιλιάς Ιάκωβος Α΄, υπεύθυνος για τη σύγχρονη μετάφραση της Αγίας Γραφής και συγγραφέας του «Basilicon Doron» -του βιβλίου στο οποίο εξηγείται γιατί η απόλυτη εξουσία οφείλει να παραδοθεί από τον Θεό απευθείας στον Βασιλιά και όχι στον Πάπα- φάνταζε ιδιαίτερα συντηρητικός στα μάτια του Σαίξπηρ, για αυτό και ο ποιητής αποφάσισε να τον «υποδεχτεί» στον θρόνο με μια ιλαροτραγωδία που και θα καθρέφτιζε τα χούγια του νέου άρχοντα, αλλά και θα καλόπιανε τις όποιες πιθανές αρετές του.

«Η λαγνεία, ο πόθος και οι ηδονικές απολαύσεις έχουν απλωθεί σαν μολυσματική ασθένεια στη Βιέννη του εκκεντρικού Δούκα, όταν εκείνος αποφασίζει να αποχωρήσει. Στη θέση του τοποθετεί τον συντηρητικό και μέχρι υστερίας υποταγμένο στις επιταγές του Νόμου, Λόρδο Άγγελο, με την ελπίδα ότι εκείνος θα καταφέρει επιτέλους να πατάξει τη διαφθορά και τα έκκλητα ήθη στον τόπο. Η ανατροπή ξεκινάει όταν η Ισαβέλλα, μια γυναίκα αφοσιωμένη στον Θεό, χτυπάει την πόρτα του Λόρδου ζητώντας έλεος για τη ζωή του αδερφού της.»

Στη ιδιότυπη αυτή πολιτική μαύρη κωμωδία οι χαρακτήρες είναι απόλυτοι. Η Επιθυμία έρχεται σταδιακά να καταρρίψει τη Λογική τους και η σύγκρουση με την ανθρώπινη αδυναμία τους να ζήσουν σύμφωνα με τις υψηλές αρχές που πρεσβεύουν, φαντάζει αναπότρεπτη.

Η Αρασέλη Λαιμού η οποία σκηνοθετεί την παράσταση γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει και εργάζεται στο Λος Αντζελες.

Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και σκηνοθεσία στο California Institute of the Arts. Είναι υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright, Ωνάση και Γεροντέλλη. Η πτυχιακή ταινία της «Miguel Alvarez lleva Peluca» (2012) έχει προβληθεί στα διεθνή φεστιβάλ Outfest, Tampere, Rio de Janeiro, Δράμα κ.ά..

Έχει εργαστεί ως μοντέρ και σκηνογράφος σε ταινίες που γνώρισαν διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ (Βραβείο FIPRESCI το 2013 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ειδικός Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας 2010, Βραβείο Αφήγησης το 2012 Φεστιβάλ Outfest ).

Ως σκηνοθέτις, συνεργάζεται με την εταιρία Nonetheless και την εταιρία Amoveo του Benjamin Millepied. Τέλος, είναι διευθύντρια του τμήματος Discovery του φεστιβάλ ελληνικών ταινιών στο Λος Άντζελες.

Αυτή η απόφαση να ασχοληθείς με τη σκηνοθεσία πάρθηκε νωρίς;

"Στην οικογένεια γενικώς δεν είχαμε καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Απλώς όταν μπήκα στην ΑΣΟΕΕ κατάλαβα ότι δεν ήταν τα οικονομικά αυτό που ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Γράφτηκα στο New York College, για να σπουδάσω κινηματογράφο και ξετρελάθηκα.

Μέχρι τότε νόμιζα ότι όλοι όσοι κάνουν σινεμά, το κάνουν από 3 ετών. Οι σπουδές μου εκεί ήταν μια πολύ απελευθερωτική εμπειρία, επειδή ξεκινούσα από το μηδέν. Παρόλα αυτά, μου πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να το αποφασίσω. Οταν πήγα στο Παρίσι να κάνω Εράσμιους στα οικονομικά είδα τόσες πολλές ταινίες, που στο τέλος έπεισα τον εαυτό μου. Γνώρισα τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη και άρχισα να κάνω μοντάζ. Και στη συνέχεια έφυγα στην Αμερική."

Εκεί πως ήταν τα πράγματα;

"Οσο ήμουν εδώ είχα άγχος πάντα, ότι δεν ξέρω αρκετά και ντρεπόμουνα.

Εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Με το που ξεκινάς μόνο κάνεις. Καμιά θεωρία. Ηταν μια απελευθερωτική εμπειρία, επειδή βρήκα ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν στον πειραματισμό και οι σπουδές ενισχύουν το να έχεις δική σου φωνή. Ετσι άρχισα να κάνω μικρού μήκους. Η πτυχιακή μου πήγε στη Δράμα, ήταν η ταινία «Ο Μιγκέλ Αλβάρεζ φοράει περούκα»."

Και το θέατρο;

"Μου αρέσει να μελετώ τα κείμενα οπότε αυτή η διαδικασία μου φάνηκε ευχάριστη. Να ξεκινάς από τους χαρακτήρες. Ετσι ξεκινήσαμε να το παλεύουμε. Υπάρχει πάντα η αμηχανία μπροστά στο κείμενο."

Πως βλέπεις αυτή την παράσταση που ετοίμασες;

"Τι κάναμε εμείς; Πήραμε τις μεταφράσεις του Μπελιέ και του Ρώτα και αρχίσαμε να μελετάμε. Θέλαμε να κάνουμε ένα ανέβασμα «πιο καθημερινό».

Υπάρχουν τόσα πολλά νοήματα σε τόσο μεγάλα έργα, που ακόμα και μια σελίδα μπορείς να την μελετάς για χρόνια. Εμένα αυτό που με μπέρδευε περισσότερο ήταν το ότι έβλεπα με συμπάθεια όλους τους ήρωες.

Μου αρέσουν πολύ οι άδειες παραστάσεις, η απλότητα. Είναι ωραίο να βλέπεις τι μπορείς να κάνεις με το τίποτα. Είσαι σε μια πραγματικότητα που σε αναγκάζει να μην είσαι ο καλύτερός σου εαυτός και είναι δύσκολο να μη σε επηρεάζει. Οταν κάνεις μια παράσταση πρέπει να τον αφήσεις και να φέρεις τον εαυτό σου σε μια άλλη πραγματικότητα."

Το πιο δύσκολο και το πιο ευχάριστο κομμάτι της δουλειάς;

"Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς είναι το ότι δημιουργείς μια φούσκα και όποιος μπαίνει πρέπει να την απάσει και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το πιο δύσκολο, να πιστέψουν και οι άλλοι σε μια συνθήκη.

Το πιο ευχάριστο κομμάτι είναι το να μαθαίνεις συνέχεια, να βλέπεις τα πράγματα από διαφορετική οπτική. Ας πούμε με τους ηθοποιούς μου είχαμε διαβάσει εντελώς διαφορετικά το κείμενο. Και μόνο αυτό είναι μια σπουδαία εμπειρία. "

Η παράσταση ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Παίζουν οι ηθοποιοί:Αλέξια Σαραντοπούλου, Μαριάννα Καψιμάλη, Αλέξανδρος Τούντας, Δημήτρης Κουτσούμπας, Λίνα Λαμπροπούλου, Ρήνος Τζάνης, Τάσος Τσουκάλης

Και οι φωτογραφίες από τις πρόβες:

Πολύ κακό για το τίποτα σε καθημερινή γλώσσα Facebook Twitter
Πολύ κακό για το τίποτα σε καθημερινή γλώσσα Facebook Twitter
Πολύ κακό για το τίποτα σε καθημερινή γλώσσα Facebook Twitter
Πολύ κακό για το τίποτα σε καθημερινή γλώσσα Facebook Twitter
Πολύ κακό για το τίποτα σε καθημερινή γλώσσα Facebook Twitter
Πολύ κακό για το τίποτα σε καθημερινή γλώσσα Facebook Twitter
Πολύ κακό για το τίποτα σε καθημερινή γλώσσα Facebook Twitter
Πολύ κακό για το τίποτα σε καθημερινή γλώσσα Facebook Twitter
Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Καραθάνος: Ο θάνατος είναι μια αποθέωση 

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
THE LIFO TEAM
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ