Οι διαφορετικές περσόνες του Πεσσόα αποκαλύπτονται στο νέο έργο του Θανάση Ακοκκαλίδη

Οι διαφορετικές περσόνες του Πεσσόα αποκαλύπτονται στο νέο έργο του Θανάση Ακοκκαλίδη Facebook Twitter
Ο Πεσσόα είχε ανάγκη να ζει σε έναν πλασματικό κόσμο γιατί δεν άντεχε να εκφραστεί στην ολότητά του στον πραγματικό.
0

Χιλιάδες χαρτιά, χαρτάκια, μια θάλασσα από λέξεις, μνήμες, στίχους, σκέψεις: τα κρυμμένα χειρόγραφα του ποιητή και συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα.

Μέσα στη χάρτινη αυτή θάλασσα είναι βυθισμένοι τρεις άντρες και μία γυναίκα, που αναδύονται για να ερμηνεύσουν τα αινιγματικά πρόσωπα της χοροθεατρικής παράστασης «Pessoa» που δημιούργησε ο Θανάσης Ακοκκαλίδης.

Η συνείδηση του Πεσσόα, ο ίδιος ο Πεσσόα, οι συναντήσεις του με διάφορα πρόσωπα που εκφράζουν τους «ετερώνυμους», τις πολλαπλές περσόνες του σπουδαίου Πορτογάλου λογοτέχνη, υπό τους ήχους των φάδος.


Όταν ο Πεσσόα πέθανε σε νεαρή ηλικία, το 1935, μόλις 47 ετών, πιθανότατα από κύρωση του ήπατος, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού, βρέθηκαν μέσα σε ένα μπαούλο περί τα 27.000 χειρόγραφα, ποιήματα, δοκίμια, μεταφράσεις, αστυνομικά διηγήματα, ημερολόγια, σχόλια κάθε λογής, τα οποία ακόμα και σήμερα δεν έχουν μελετηθεί ενδελεχώς.

Αν μελετήσεις τα γραπτά του χωρίς να εντρυφήσεις στην ίδια του την προσωπικότητα δεν θα καταλάβεις τίποτα. Αν όμως μάθεις για εκείνον, τα λόγια του αποκτούν άλλη σημασία και αξία.


Γεννημένος το 1888 στη Λισαβόνα, έχασε τον πατέρα του πολύ νωρίς και ακολούθησε τη μητέρα του μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της, διπλωμάτη στο Ντέρμπαν της νότιας Αφρικής, όπου απέκτησε εξαιρετική αγγλοσαξονική παιδεία.

Το 1905 επέστρεψε στην Πορτογαλία και αφού έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα να σπουδάσει Φιλολογία στη Λισαβόνα, εργάστηκε ως μεταφραστής, κρατώντας την εμπορική αλληλογραφία σε διάφορες επιχειρήσεις.

Έζησε ως εργένης ολόκληρη τη σύντομη ζωή του, άλλαξε πάμπολλα σπίτια, για αρκετά χρόνια συγκατοίκησε με τη θεία του, όπως και με την ετεροθαλή αδελφή του.

Οι διαφορετικές περσόνες του Πεσσόα αποκαλύπτονται στο νέο έργο του Θανάση Ακοκκαλίδη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Τα μόνα βιβλία που εξέδωσε όσο ήταν εν ζωή ήταν στα πορτογαλικά: η ποιητική συλλογή «Μήνυμα» και το διήγημα «Ο αναρχικός τραπεζίτης». Επίσης, εξέδωσε τέσσερις ποιητικές συλλογές στα αγγλικά.

Συνεργάστηκε με πολλά και διαφορετικά έντυπα, δημοσιεύοντας άρθρα κάθε λογής, λογοτεχνικά δοκίμια, ποιήματα αλλά και πολιτικά μανιφέστα. Υπήρξε εκδότης της επιθεώρησης «Athena» (1924-25) και συνεργάτης του πρωτοποριακού Orpheu (1915), οργάνου του μοντερνιστικού κινήματος.


Τα χιλιάδες χειρόγραφα που βρέθηκαν μετά τον θάνατό του ήταν υπογεγραμμένα με αμέτρητα ψευδώνυμα − μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 127. Πρόκειται για τους ετερώνυμους που πίστευε ότι εκπροσωπούσαν τις διάφορες προσωπικότητες που συνυπήρχαν μέσα του, «ρόλους» μιας ανθρώπινης τραγικοκωμωδίας που εκφράζουν τις διαφορετικές τους απόψεις, και ενίοτε κριτικάρουν ο ένας τον άλλον!


Οι πιο σημαντικοί ετερώνυμοι, ποσοτικά και ποιοτικά, είναι οι ποιητές Αλβέρτο Καρέιρο, Αλβάρο ντε Κάμπος, Ρικάρδο Ρέις και ο Μπερνάρντο Σοάρες που υπογράφει το «Βιβλίο της Ανησυχίας».

Οι διαφορετικές περσόνες του Πεσσόα αποκαλύπτονται στο νέο έργο του Θανάση Ακοκκαλίδη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η Πορτογαλία σήμερα τιμά τον Πεσσόα ως εθνικό της ποιητή.


Η μεταφράστρια Μαρία Παπαδήμα, για την οποία η μετάφραση του Πεσσόα αποτελεί έργο ζωής, συνδράμει δραματουργικά στην παράσταση του Θανάση Ακοκκαλίδη και εξηγεί:


«Η μεγάλη σημασία του Πεσσόα έγκειται στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αναφέρεται στα μεγάλα θέματα της λογοτεχνίας κάθε ετερώνυμος, δηλαδή ο άνθρωπος, ο θάνατος, ο θεός, ο έρωτας.

Αλλιώς θα αναφερθεί στον θάνατο ο στωικός του ετερώνυμος και διαφορετικά ο φουτουριστής Αλβάρο ντε Κάμπος. Υπάρχει μια πλευρά σε αυτόν, η λατρεία των μηχανών, του ηλεκτρισμού, της ανάπτυξης, του εμπορίου, που δεν θα βρείτε στους άλλους.


»"Πολλαπλασιάστηκα για να με νιώσω" είχε πει ο ίδιος ο Πεσσόα. Ήθελε να εκφράσει όλες τις ανθρώπινες ανησυχίες μέσα από διαφορετικές φωνές, αν αυτό είναι δυνατό. Ουσιαστικά, είναι μια αποπροσωποποίηση. Δεν είμαι εγώ αλλά ο δημιουργός που έχει αυτές τις εμμονές. Λειτουργεί ως θεατρικός συγγραφέας. Τα ετερώνυμά του είναι πρόσωπα.

Οι διαφορετικές περσόνες του Πεσσόα αποκαλύπτονται στο νέο έργο του Θανάση Ακοκκαλίδη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

»Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης ξεκίνησε με ένα διήγημα, τον "Οδοιπόρο". Τελικά, σκέφτηκε πολύ σωστά να χρησιμοποιήσει έναν καμβά από τον "Οδοιπόρο" και να ενσωματώσει σε αυτόν κείμενα από το σύνολο του έργου του Πεσσόα.

»Έτσι, η παράσταση φαίνεται πολύ πιο αντιπροσωπευτική του συγγραφέα γιατί έχει βάλει και την αλληλογραφία του με την Οφέλια, ποιήματα του Αλβάρο ντε Κάμπος, αφορισμούς από το "Βιβλίο της Ανησυχίας" και άλλα».


Ο εικαστικός Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ταυτότητα της παράστασης, δημιουργώντας ένα installation από χαρτί, πρωτοσυναντήθηκε με τον Ακοκκαλίδη στην υπαίθρια έκθεση του Μεγάρου με τίτλο «Ο κήπος βλέπει...» πέρσι το καλοκαίρι.

Εκεί εξέθετε το έργο του «Κήπος ζεν», έναν βράχο αποτελούμενο από 2,5 εκατομμύρια χαλίκια φτιαγμένα από χαρτί. Ο σκηνοθέτης τού πρότεινε αμέσως να συνεργαστούν. Το αποτέλεσμα είναι η σκηνογραφική επιμέλεια του «Pessoa»:


«Η δουλειά μου αποτελείται πάντα από κουκκίδες, από τη μονάδα, δεν κάνω κάτι διαφορετικό από το να δημιουργώ μονάδες που στην πορεία γίνονται σύνολο. Έτσι και εδώ οραματιστήκαμε μια μεγάλη θάλασσα από χαρτί, τα χιλιάδες χειρόγραφα του Πεσσόα, αυτά που βρέθηκαν στα μπαούλα».

Οι διαφορετικές περσόνες του Πεσσόα αποκαλύπτονται στο νέο έργο του Θανάση Ακοκκαλίδη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Σε αυτό το φόντο ήρθε και προστέθηκε η δουλειά της ενδυματολόγου Βάνας Γιαννούλα που είχε συνεργαστεί με τον Ακοκκαλίδη στο «Watermill» του Μπομπ Γουίλσον. Λέει:


«Βλέπουμε έναν χαρακτήρα, παρόλο που έχουμε τέσσερις. Όλο αυτό προκύπτει από τους ετερώνυμους. Καταλήξαμε να παίξουμε με τους τόνους του γκρι, σαν να έχουμε μπροστά μας τους μολυβένιους στρατιώτες του Πεσσόα.

»Θέλαμε μια αυστηρή γραμμή, όχι να αναδείξουμε ορισμένη εποχή, παρόλο που υπάρχουν λεπτομέρειες όπως τα πιο κοντά παντελόνια που φορούσε ο Πεσσόα, οι πιέτες και τα κοψίματα των παντελονιών. Τα κοστούμια είναι απλουστευμένα και πιο λειασμένα. Λιτές γραμμές, κάθετες και οριζόντιες, ούτως ώστε τα πρόσωπα να κινούνται απερίσπαστα στο σκηνικό από τα χαρτιά που δημιουργούν τους ήχους».

Ζήτησα από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, τον Θανάση Ακοκκαλίδη, να εξηγήσει τι τον οδήγησε στον Πεσσόα.


«"Πεσσόα" στα πορτογαλικά, και μάλιστα στην καθομιλουμένη, σημαίνει "πρόσωπο". Προέρχεται από τη λατινική λέξη "persona" που σημαίνει "προσωπείο".

Με αφορμή την Ενηλικίωση, τη θεματική του Μαύρου Κουτιού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, επιχείρησα να αναμετρηθώ με την πολλαπλότητα και πολυπλοκότητα του μεταμοντέρνου και εκκεντρικού Πορτογάλου ποιητή και να αφηγηθώ μια ιστορία με εργαλεία τον λόγο, την κίνηση, τον ήχο και την εικόνα.


»Αν μελετήσεις τα γραπτά του χωρίς να εντρυφήσεις στην ίδια του την προσωπικότητα δεν θα καταλάβεις τίποτα. Αν όμως μάθεις για εκείνον, τα λόγια του αποκτούν άλλη σημασία και αξία. Ο ίδιος είχε ψύχωση με αυτό που αποκαλούμε "εαυτό". Είχε δημιουργήσει δεκάδες εαυτούς, τους ετερώνυμούς του. Οι ετερώνυμοί του είχαν υπόσταση, επάγγελμα, διαφορετικές συνήθειες ο καθένας και, φυσικά, διαφορετικό λογοτεχνικό ύφος.


»Έχτισε έναν φαντασιακό κόσμο γιατί θεωρούσε τον εαυτό του "ανίκανο για δράση, αμήχανο σε κάθε πρωτοβουλία ή κίνηση, αδέξιο στις κουβέντες του με τους άλλους". Δεν ενηλικιώθηκε στην πραγματικότητα ποτέ, ενώ στη φαντασία του μεγαλούργησε».

Οι διαφορετικές περσόνες του Πεσσόα αποκαλύπτονται στο νέο έργο του Θανάση Ακοκκαλίδη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Παρ' όλα αυτά, υπάρχει κάτι που να συνδέει εσένα ως καλλιτέχνη με την περίπτωσή του;

Η ανάγκη μου να ξεφεύγω από την πραγματικότητα. Όπως γράφει ο ίδιος: «Να αισθάνομαι τα πάντα μ' όλους τους τρόπους, να 'χω όλες τις απόψεις, να 'μαι ειλικρινής, αντιφάσκοντας κάθε λεπτό». Ο Πεσσόα πλάθει με τους ετερώνυμούς του έναν κόσμο και εκεί αναζητά μέχρι τέλους την ταυτότητά και αν είναι, εν τέλει, αυτό που επιθυμεί να είναι.


— Σε ποια του έργα του βασίστηκες για να συνθέσεις το κείμενο της παράστασης;

Με την πολύτιμη συμβολή της Μαρίας Παπαδήμα και της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου επέλεξα κείμενα από ένα μεγάλο μέρος του έργου του: την «Ώρα του Διαβόλου», το «Βιβλίο της Ανησυχίας», τον «Οδοιπόρο», τα «Γράμματα στην Οφέλια», τη «Θαλασσινή Ωδή», τους «Αφορισμούς» και τα «Αποφθέγματα».

Τα έργα του εκδόθηκαν υπογεγραμμένα με διάφορα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε κατά καιρούς και, όπως έλεγε ο ίδιος, εξέφραζαν τις διάφορες προσωπικότητες που συνυπήρχαν μέσα του.


— Ποια είναι η κεντρική ιδέα που πυροδοτεί και διαμορφώνει το «σενάριο» της παράστασης;

Ο Πεσσόα είχε ανάγκη να ζει σε έναν πλασματικό κόσμο γιατί δεν άντεχε να εκφραστεί στην ολότητά του στον πραγματικό. Υπάρχει ένα απόσπασμα από το «Βιβλίο της Ανησυχίας» του Μπερνάρντο Σοάρες (ετερώνυμος του Πεσσόα) που πυροδότησε τη διαμόρφωση του «σεναρίου».

«Εγώ ο ίδιος δεν ξέρω αν αυτό το εγώ που σας εκθέτω μέσ' από αυτές τις λαβυρινθώδεις σελίδες υπάρχει ή είναι απλώς μια αισθητική και ψευδής έννοια που έχω δημιουργήσει για μένα τον ίδιο... Ενίοτε δεν με αναγνωρίζω, τόσο εξωτερικός έγινα προς εμένα... Ποιος είμαι πίσω από αυτήν τη μη πραγματικότητα; Δεν ξέρω... Θέλω να είμαι ακριβώς όπως θέλησα να είμαι και δεν είμαι. Θέλω να είμαι ένα έργο τέχνης, ψυχής τουλάχιστον, μια και του σώματος δεν μπορώ να είμαι. Γι' αυτό με σμίλεψα με ηρεμία και αποστασιοποίηση και με τοποθέτησα στο θερμοκήπιο, μακριά από τον δροσερό αέρα και το απευθείας φως, όπου η τεχνητή μου φύση, παράλογο άνθος, θα μπορέσει να ανθίσει μ' ένα απόμακρο κάλλος».

Οι διαφορετικές περσόνες του Πεσσόα αποκαλύπτονται στο νέο έργο του Θανάση Ακοκκαλίδη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Έχτισες την παράσταση με ομαδική δουλειά μηνών. Ποια διαδικασία ακολούθησες;

Η μελέτη των έργων του ποιητή και συγγραφέα Πεσσόα, η σωματική ανταπόκριση και η αλληλοεπίδραση μεταξύ των ερμηνευτών υπήρξαν το πρωτογενές υλικό της παράστασης. Σε οτιδήποτε κάνω, είτε ως ερμηνευτής είτε ως δημιουργός, με ενδιαφέρει η έρευνα του εδώ και τώρα, η μοναδικότητα μιας ενορχηστρωμένης στιγμής, ο ανοιχτός διάλογος με το κοινό.


Σημαντικός αρωγός του όλου εγχειρήματος υπήρξε η Μαρία Παπαδήμα που έχει μεταφράσει τα έργα του Πεσσόα.

Επίσης, ο εικαστικός Νίκος Παπαδόπουλος καθόρισε τη βασική πηγή έμπνευσης γι' αυτόν το φαντασιακό κόσμο, μια θάλασσα από χαρτί, καθώς χιλιάδες χειρόγραφα του Φερνάντο Πεσσόα βρέθηκαν στη Λισαβόνα −ξεχείλιζαν από το μπαούλο του− μετά τον θάνατό του.

Η Βάνα Γιαννούλα, που επιμελήθηκε τα κουστούμια, έντυσε τους ήρωες στο χρώμα του μολυβιού, ώστε να μοιάζουν σαν να ξεπηδούν από το χαρτί και να αποτυπώνουν τις σκέψεις τους σε αυτό.

Ο Γιώργος Πούλιος πλαισιώνει ηχητικά αυτό το σύμπαν και μαζί με τους φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ αποκρυσταλλώνουν το ετεροτοπικό μας σύμπαν, ταξιδεύοντάς μας σε μια άλλη πραγματικότητα.

Ωστόσο, αυτοί που συνέβαλαν καθοριστικά στο αποτέλεσμα της παράστασης είναι η Βρισηιδα Σολωμού, που επιμελήθηκε την κίνηση, και, φυσικά, οι ερμηνευτές Παυλίνα Ζάχρα, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Λάμπρος Παπαγεωργίου και Αλέξανδρος Χωματιανός.

Οι διαφορετικές περσόνες του Πεσσόα αποκαλύπτονται στο νέο έργο του Θανάση Ακοκκαλίδη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info

«Pessoa»

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Από 12 έως 27 Απριλίου 2018

Τετάρτη-Κυριακή: 21:00

Εισιτήριο: 10 ευρώ

Σύλληψη/Σκηνοθεσία: Θανάσης Ακοκκαλίδης

Μετάφραση/ Κείμενα Φερνάντο Πεσσόα: Μαρία Παπαδήμα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Παυλίνα Ζάχρα, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Χωματιανός

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ