Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης στο Gala του Watermill Center

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης στο Gala του Watermill Center Facebook Twitter
0
Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης στο Gala του Watermill Center Facebook Twitter

Για το χορευτή, ηθοποιό και χορογράφο Θανάση Ακοκκαλίδη δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στο Wattermill Center του Μπομπ Γουίλσον. Από το 2010 δίνει συχνά το παρών του στο θερινό εργαστήρι του ευφάνταστου Αμερικάνου δημιουργού με τον οποίο έχει συνεργαστεί επανειλημμένως. Φέτος δημιούργησε  για το ετήσιο Gala μία εικαστική χορογραφία σε συνεργασία με τη Ρουμάνα καλλιτέχνιδα Adriana Dinelescu.  Μιλήσαμε μαζί του λίγες ώρες μετά την πετυχημένη του πρεμιέρα.

Πως προέκυψε η γνωριμία σου με τον Μπομπ Γουίλσον;

Το 2010 πήρα μέρος ως υπότροφος για πρώτη φορά στο Watermill Center σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 5 βδομάδων. Εκείνη τη χρονιά είχαμε παρουσιάσει με την Μαριάννα Καβαλλιεράτου στο Φεστιβάλ στην Πειραιώς το Moment, και ο Γουίλσον μας ζήτησε να την επαναλάβουμε στο  Open House του Watermill αρχικά και έπειτα στο Watermill Quintent by Bob Wilson στο Guggenheim Museum. Αυτή ήταν και η πρώτη μου γνωριμία μαζί του.

 

Στόχος του project ήταν να προκαλέσει μια ονειρική κατάσταση στον θεατή και να τον ενθαρρύνει να συνθέσει την δική του ιστορία.Η διάρκεια του ήταν 2 ώρες, όσο δηλαδή η διάρκεια του Gala και ήταν μια χορογραφία 15 λεπτών που επαναλαμβανόταν.

 

Ποια είναι η διαδικασία ενός project ώστε να παρουσιαστεί στο Watermill Center ;

Κάθε χρόνο, εδώ και 22 χρόνια, το κέντρο φιλοξενεί 90 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και τους δίνει την δυνατότητα να συνδιαλαγούν, να συνεργαστούν, να συνδημιουργήσουν για το ετήσιο Gala, ασφαλώς πάντα υπό την καθοδήγηση και αισθητική του Μπομπ Γουίλσον. Έπειτα μπορείς να παρακολουθήσεις και να συμμετάσχεις στα workshop που γίνονται για τις επόμενες μελλοντικές δουλείες του.

 

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης στο Gala του Watermill Center Facebook Twitter

Ποια είναι η καλλιτέχνιδα με την οποία συνεργάστηκες ;

Η εικαστικός Adriana Dinelescu ζει και εργάζεται στο Βουκουρέστι και γνωριστήκαμε στο Watermill Center μόλις φέτος. Η συνεργασία μας ξεκίνησε τυχαία αλλά υπήρξε ευρηματική και ουσιαστική. Ο χρόνος προετοιμασίας ήταν  λιγότερο από 10 μέρες. Η ιδέα και η κατασκευή ήταν δική της και η χορογραφία και η εκτέλεση δική μου. Παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 22ου ετήσιου Gala με θέμα «Circus of Stillness» και υπήρξε ανάμεσα στα 24 project που πήραν μέρος με  τίτλο του  «Nature’s Hot Spot».

Ποια ήταν η ιδέα της Dinelescu;

 Η έμπνευση προήρθε από τη φράση του ινδού συγγραφέα Deepak Chorpa: «Η ψευδαίσθηση γίνεται πραγματικότητα όταν την βιώνουν πολλοί». Ωστόσο δούλεψε περισσότερο με τη εικόνα και την αίσθηση και όχι τόσο με την ιδέα. Στόχος του project ήταν να προκαλέσει μια ονειρική κατάσταση στον θεατή και να τον ενθαρρύνει να συνθέσει την δική του ιστορία.Η διάρκεια του ήταν 2 ώρες, όσο δηλαδή η διάρκεια του Gala και ήταν μια χορογραφία 15 λεπτών που επαναλαμβανόταν.

Υπάρχει περίπτωση να την παρουσιάσεις στην Ελλάδα;

Αυτό το project έγινε αποκλειστικά για το Gala. Ωστόσο, η συνεργασία μας με την Adriana θέλουμε να συνεχίσει.

Αυτή η μίξη καλλιτεχνών διαφορετικού πολιτισμικού background με πολλαπλές προσλαμβάνουσες δίνει πάντα ενδιαφέροντα αποτελέσματα;

Οι προσλαμβάνουσες του κάθε ανθρώπου  είναι που καθορίζουν την σκέψη του σε συνδυασμό πάντα  με τις αρχές του και το όραμα του όχι μόνο στην δουλειά αλλά και στην ζωή. Σίγουρα διαφέρουν τις περισσότερες φορές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πόσο μάλλον από πολιτισμό σε πολιτισμό.  Όλοι είμαστε διαφορετικοί και  μοναδικοί. Είμαι  τυχερός που μου δίνεται η ευκαιρία κάθε  χρόνο στο Watermill Center να συναναστρέφομαι με νέους καλλιτέχνες που πιστεύουν σε άλλες θρησκείες έχουν άλλη κουλτούρα και συνήθειες, μιλάνε  άλλη γλώσσα. Και ασφαλώς περισσότερο τυχερός που βρίσκομαι κοντά στον Μπομπ Γούιλσον.

 

Info:

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης θα ερμηνεύσει τον Σεπτέμβριο την εικαστική χορογραφία Window για 6 παραστάσεις στο θέατρο 104 και τον Οκτώβριο θα συμμετάσχει στην επανάληψη της Οδύσσειας του Μπομπ Γουίλσον σε παραγωγή Εθνικού Θεάτρου στο Teatro Piccolo για 30 παραστάσεις.

 

 

  φωτογραφιες: Jeremy Tran, Julien Mommert, Lovis Ostenrik

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα ζήσαμε στο 79ο Φεστιβάλ της Αβινιόν: από το «La Distance» του Ροντρίγκες έως τη μεγάλη επιτυχία του Μπανούσι

Θέατρο / Όλα όσα ζήσαμε στο 79ο Φεστιβάλ της Αβινιόν

Οι θερμές κριτικές της «Liberation» και της «Le Monde» για το «ΜΑΜΙ» του Μπανούσι σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση είναι απλώς μια λεπτομέρεια μέσα στις απανωτές εκπλήξεις που έκρυβε το πιο γνωστό θεατρικό φεστιβάλ στον κόσμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κωνσταντίνος Ζωγράφος: Ο «Ορέστης» του Τερζόπουλου

Θέατρο / Κωνσταντίνος Ζωγράφος: «Ο Τερζόπουλος σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό»

Ο νεαρός ηθοποιός που πέρυσι ενσάρκωσε τον Πυλάδη επιστρέφει φέτος ως Ορέστης. Με μια ήδη πλούσια διαδρομή στο θέατρο δίπλα σε σημαντικούς δημιουργούς, ετοιμάζει ένα νέο έργο εμπνευσμένο από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

The Review / «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

Με αφορμή την παράσταση γι’ αυτόν τον αυθεντικό δημιουργό που τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 μεσουρανούσε, ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου σχολιάζουν τον αντίκτυπό του στο κοινό σήμερα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, πτώση και η αποθέωση

Αρχαίο Δράμα Explained / «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, η πτώση και η αποθέωση

Τι μας μαθαίνει η ιστορία του Οιδίποδα, ενός ανθρώπου που έχει τα πάντα και τα χάνει εν ριπή οφθαλμού; Η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα επιχειρεί μια θεωρητική ανάλυση του έργου του Σοφοκλή.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Στη ζωή έσπαγε τα ταμπού, στο θέατρο τα ταμεία

Θέατρο / Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πώς έσπαγε τα ταμεία στο θέατρο επί 35 χρόνια

Για δεκαετίες έχτισε, με το αλάνθαστο επιχειρηματικό της ένστικτο, μια σχέση με το θεατρικό κοινό που ακολουθούσε υπνωτισμένο τον μύθο της εθνικής σταρ. Η πορεία της ως θιασάρχισσας μέσα από παραστάσεις-σταθμούς και τις μαρτυρίες συνεργατών της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ