Η νέα παράσταση του ουγγρικού Proton Theatre και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κόρνελ Μούντρουτσο (και σκηνοθέτη της ταινίας Λευκός Θεός), που χαρακτηρίστηκε «υπερρεαλιστικό αριστούργημα», θέτει το ερώτημα κατά πόσο μπορούμε να ορίσουμε τη μοίρα μας ή αν αυτή είναι προδιαγεγραμμένη.

 

Στα 90 λεπτά που διαρκεί, μια πενταμελής ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών ζει καφκικές καταστάσεις στους τέσσερις τοίχους ενός ετοιμόρροπου κτιρίου. Ένας άντρας εμφανίζεται στο διαμέρισμα μιας γυναίκας στη Βουδαπέστη με στόχο να της κάνει έξωση. Στην πορεία, ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με τη συνείδησή του, αλλά και με τα σκοτεινά μυστικά του διαμερίσματος.

 

Εγκλωβισμένοι σε μια ζωή αυτοματοποιημένων συνηθειών, μακριά από κάθε σύνδεση με την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση, οι χαρακτήρες του έργου ζουν μια «απομίμηση ζωής», όπως μαρτυρά και ο τίτλος.

 

Εγκλωβισμένοι σε μια ζωή αυτοματοποιημένων συνηθειών, μακριά από κάθε σύνδεση με την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση, οι χαρακτήρες του έργου ζουν μια «απομίμηση ζωής», όπως μαρτυρά και ο τίτλος. Εν μέσω μιας διαδικασίας έξωσης, το διαμέρισμα γίνεται ο μικρόκοσμος ενός περιθωριοποιημένου κοινωνικού στρώματος, μιας τάξης που έχει μάθει ότι η αδικία είναι το αυτονόητο και το αναμενόμενο.

 

«Το πρόσωπο σαν πεδίο μάχης, το νοικιασμένο διαμέρισμα σαν μικροσκόπιο, η σκηνή σαν μεγεθυντικός φακός και η θεατρική τέχνη του Μούντρουτσο, γεννημένου το 1975, αντανακλούν τις κοινωνικές μας σχέσεις σε μικρή κλίμακα με τη χρήση αιχμηρών σκιαγραφημάτων. Αυτό κάνει την Απομίμηση Ζωής ένα ποιητικό και πολιτικό γεγονός. Αντί για τη συνηθισμένη βία και την πρόκληση πάνω στη σκηνή, προσφέρει ήσυχες και οικείες ματιές στη μοίρα των ανθρώπων».

 

Info:

20-22 Ιουνίου

Proton Theatre - Kornél Mundruczó

Απομίμηση ζωής

Πειραιώς 260, Χώρος Η,

21:00, με ελληνικούς υπέρτιτλους