Ακύλας Καραζήσης - Νίκος Χατζόπουλος - Έρωτας και Ραδιουργία

Ακύλας Καραζήσης - Νίκος Χατζόπουλος - Έρωτας και Ραδιουργία Facebook Twitter
0

 

Πρώτα για το έργο: "Έρωτας και Ραδιουργία". Ένα πρώιμο έργο του Σίλλερ, το τρίτο του, σχεδόν άπαιχτο, κλασικό, ένα πολιτικό έργο με έντονη τη σφραγίδα του νεαρού τότε συγγραφέα. Πολιτικό μπορεί να σημαίνει τα πάντα και τίποτα. Πολιτικά χειρίζεται ο ίδιος ο Σίλλερ το θέμα γιατί τον ενδιαφέρει να βάλει το μαχαίρι στο θέμα των τάξεων. Μπορεί σήμερα να μας φαίνεται κοινότοπο. Αριστοκράτης αγαπά νεαρό κορίτσι του λαού και είναι ένας έρωτας αδιέξοδος που συντρίβεται κάτω από τις μηχανορραφίες και τη ραδιουργία της εξουσίας, γιατί δε βολεύει κανέναν. 

Ακύλας Καραζήσης - Νίκος Χατζόπουλος - Έρωτας και Ραδιουργία Facebook Twitter

 

Ο Σίλλερ είχε μια στρατευμένη θέση απέναντι σε αυτό. Το θέατρο, το έβλεπε ως χώρο εκπαίδευσης, ως χώρο παιδείας ηθικής, φιλοσοφικής. Δεν το ανέβαζε το έργο του ως θέαμα, αλλά το πρότεινε σαν προβληματισμό, σαν στοχασμό.

 

Ακύλας Καραζήσης - Νίκος Χατζόπουλος - Έρωτας και Ραδιουργία Facebook Twitter

 

Τον Ακύλα Καραζήση και το Νίκο Χατζόπουλο που σκηνοθετούν την παράσταση τους ενδιαφέρουν πρώτα τα κειμενοκεντρικά έργα σε μια ενδιαφέρουσα γλώσσα και η πρόκληση του πως τα χειρίζεσαι σήμερα. Όπως τους ενδιαφέρουν οι συγκρούσεις και οι ακρότητες των σχέσεων.


Για τους δυο σκηνοθέτες έχει μια πρόκληση το έργο. Είναι παλιό; Δεν είναι; Πως χειρίζεσαι κάτι παλιό με μια νέα σκηνική γλώσσα χωρίς να το υπονομεύεις; Αλλά και χωρίς να το εκσυγχρονίζεις; Πως βρίσκεις το σύγχρονο ανάλογο;

 

Ακύλας Καραζήσης - Νίκος Χατζόπουλος - Έρωτας και Ραδιουργία Facebook Twitter

 

Και μέσα σε όλες τις προκλήσεις, και αυτή της συν-σκηνοθεσίας. Μας είπαν γι αυτό:

Ν.Χ: Πρώτον, δεν είναι εύκολο πράγμα να σκηνοθετείς με κάποιον άλλο. Δεύτερον παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο, γιατί δεν έχουν μοιραστεί αρμοδιότητες και τομείς. Και οι δυο θέλουμε να είμαστε σύμφωνοι σε όλες τις εκφάνσεις της σκηνοθεσίας. Παίρνει περισσότερο χρόνο γιατί χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο να μοιράζεσαι τη σκέψη σου με τον άλλο. Και να βρεις ένα κοινό δρόμο, για να συνεννοείσαι. 

 

Ακύλας Καραζήσης - Νίκος Χατζόπουλος - Έρωτας και Ραδιουργία Facebook Twitter
 

 

"Με τον Ακύλα γνωριζόμαστε είκοσι χρόνια. Πολλά από αυτά είμαστε σε συνεργασίες. Έχουμε συνεργαστεί αρκετά και στο Εθνικό Θέατρο και στο Αμόρε και αλλού.
Αλλά σε όλη αυτή την προσπάθεια, παρόλο που είναι δύσκολο πράγμα, υπάρχει χαρά. Το να ξέρεις ότι βρίσκεις ένα κοινό δρόμο με έναν άνθρωπο. Είναι μια χαρά το να μοιράζεσαι κάτι και να λες: Α αυτό που σκέφτομαι εγώ το σκέφτεται κι ο άλλος."

 

Ακύλας Καραζήσης - Νίκος Χατζόπουλος - Έρωτας και Ραδιουργία Facebook Twitter

 

Α.Κ: "Κυρίως η χαρά είναι το αποτέλεσμα. Γιατί ξέρεις ότι δεν είναι μόνο δικό σου, ούτε δικό του. Οτι έχει προκύψει από δυο. Η ζωγραφιά είναι και των δυο. Και το πιο ωραίο είναι ότι ξεχνάς ποιανού ήταν ποια ιδέα. Δηλαδή τόσο πολύ μπαίνει ο ένας σε αυτό που σκέφτεται ο άλλος που ακόμα και η αντίρρηση δημιουργεί μια καινούργια ιδέα ή μια παραπλήσια διορθωμένη. Είναι καλό ότι με το Νίκο έχουμε κοινά αλλά έχουμε εξίσου πολλές διαφορές." 

 

Ακύλας Καραζήσης - Νίκος Χατζόπουλος - Έρωτας και Ραδιουργία Facebook Twitter

Ν.Χ: "Προς το παρόν οι διαφορές μας δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να τα τσουκρίσουμε ή να υποχωρεί ο ένας απέναντι στον άλλο. Προσπαθούμε να βρούμε τη σύνθεση. Δηλαδή αυτό είναι που μπορεί να κρατήσει τη συνεργασία και τη σχέση. Η σύνθεση των διαφορών. Γιατί αν αρνηθούμε ότι έχουμε διαφορές αρνούμαστε τη συνεργασία. Επιμένουμε στο θέμα συνεργασία, γιατί αυτό είναι και ένα λάβαρο που κινείς απέναντι σε ένα στάτους επαγγελματικό." 

Α.Κ: "Είναι πολύ βασικό το ότι είμαστε δυο ηθοποιοί που συνσκηνοθετούμε. Εκ καταγωγής. Και έχουμε σκηνοθετήσει και μόνοι μας. Δε φοβόμαστε να το κάνουμε. Είναι μια πολύ συνειδητή επιλογή μας.
Με το Νίκο έχουμε πολύ κοινή βιογραφία, είμαστε ίδια γενιά έχουμε ίδιες κοινωνικές αναφορές. Και πολλές ιδέες ξεχνάω ποιανού ήταν. Δεν είναι κανενός. Είναι και των δυό μας. Στο τέλος όταν λέει ας πούμε κάτι ο Νίκος είναι σαν να το έχουμε πει μαζί."

 

Έρωτας και Ραδιουργία του Σίλλερ, Φεστιβάλ Αθηνών , 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, Πειραιώς 260.

Παίζουν οι ηθοποιοί:Πολυξένη Ακλίδη, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννης Νταλιάνης, Μαρία Σκουλά, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος.

 

 

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ