Στο σφυρί χειρόγραφο από τους «Γάμους του Φίγκαρο» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Στο σφυρί χειρόγραφο από τους «Γάμους του Φίγκαρο» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Facebook Twitter
EPA
0

Η πρώτη χειρόγραφη εκδοχή ενός γνωστού σκοπού από τους Γάμους του Φίγκαρο, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, που είχε εκτιμηθεί έως 500.000 ευρώ, και μια σερενάτα που ο μουσικός συνέθεσε σε νεαρή ηλικία θα βγουν στο σφυρί στις 20 Ιουνίου στο Παρίσι.

Τα εν λόγω μουσικά χειρόγραφα περιλαμβάνονται στα χιλιάδες κομμάτια που κατασχέθηκαν στα γραφεία της γαλλικής εταιρίας Aristophil, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο τεράστιας οικονομικής απάτης σε βάρος μικροεπενδυτών.

Από τον Μάιο, ο παρισινοί οίκοι δημοπρασιών Artcurial, Drouot Estimations και Ader-Nordmann μετέχουν στην πώληση των κατασχεθέντων, την οποία έχει αναλάβει ο οίκος Aguttes.

Ένα χειρόγραφο που εκτιμάται μεταξύ 400.000 και 500.000 ευρώ, χαρακτηρίζεται "εξαιρετικό" και δείχνει την πρώτη εκδοχή μιας σκηνής της τελευταίας πράξης του "Le nozze di Figaro" (1786), θα βγει στο σφυρί μεθαύριο, Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Ader Nordmann.

Με τίτλο "Scena con Rondo", αυτές οι τέσσερις σελίδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί αποκαλύπτουν τον Μότσαρτ επί τω έργω, σε ώρα περισυλλογής, να μελετά μια εκδοχή για μια σκηνή της τελευταίας πράξης της όπεράς του, εξηγεί ο ειδικός Τιερί Μποντέν.

Ο Μότσαρτ είχε εμπνευστεί αυτή τη σκηνή με τη Σουζάνα, τη μνηστή του Φίγκαρο, ως μια απαγγελία με μουσική υπόκρουση, που ακολουθείται από ένα ροντό (μουσική φόρμα που βασίζεται στην εναλλαγή ενός ρεφρέν). Τελικά απορρίπτει αυτή την ιδέα και την αντικαθιστά με την πασίγνωστη σύνθεση "Deh vieni non tardar", εξηγεί ο Μποντέν.

Το δεύτερο χειρόγραφο είναι ένα μέρος από μια σερενάτα που συνέθεσε ο Μότσαρτ στη Βιένη τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1773, πιθανόν κατά παραγγελία του καγκελαρίου της περιοχής του Σάλτσμπουργκ, φίλου της οικογένειας Μότσαρτ, για τον εορτασμό της ολοκλήρωσης των σπουδών του γιου του, διευκρινίζει ο Μποντέν.

Σε ηλικία 17 ετών ο Μότσαρτ συνέθεσε την εξαιρετικής ορχηστρικής δομής παρτιτούρα, που εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 150.000 ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Aguttes.

Η εταιρία Aristophil που ιδρύθηκε το 2003 είχε προτείνει σε 18.000 ενδιαφερόμενους να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε πολύτιμα χειρόγραφα, για τα οποία όπως αποδείχτηκε οι επενδυτές πλήρωσαν πολύ περισσότερα σε σχέση με τις τιμές της αγοράς.

Μια οικονομική απάτη κατά την οποία υπεξαιρέθηκαν 850 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές, πολλοί από τους οποίους έχασαν όλες τις οικονομίες τους και περιμένουν εδώ και δύο χρόνια την πώληση της συλλογής.

Τα έργα, ανάμεσά τους χειρόγραφα του στρατηγού ντε Γκολ ή ένα πρόχειρο του «Μικρού πρίγκιπα», άρχισαν να πωλούνται τον Δεκέμβριο του 2017.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.