Πόσα ξοδεύουν για "πολιτισμό και αναψυχή" οι κάτοικοι στις χώρες της Ε.Ε.

Πόσα ξοδεύουν για "πολιτισμό και αναψυχή" οι κάτοικοι στις χώρες της Ε.Ε. Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Δαπάνες ύψους περίπου 153 δισ. ευρώ για «αναψυχή, πολιτισμό και θρησκεία» ανέφεραν το 2015 τα 28 κράτη- μέλη της ΕΕ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,0% του ΑΕΠ της ΕΕ.

 

Όπως αναφέρεται από τη Eurostat, συγκριτικά, το ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τη δαπάνη σε άλλους βασικούς τομείς, όπως η «κοινωνική προστασία» (19,2% του ΑΕΠ το 2015), «υγεία» (7,2%), «εκπαίδευση» (4,9%) «άμυνα» (1,4%). Ωστόσο, είναι υψηλότερο από τις δημόσιες δαπάνες για «προστασία του περιβάλλοντος» (0,8%) και «κατοικίες και κοινωνικές υπηρεσίες» (0,6%).

 

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών για «αναψυχή, πολιτισμό και θρησκεία» στην Ουγγαρία, το χαμηλότερο στην Ιρλανδία

 

Το 2015, ο λόγος προς το ΑΕΠ των δημόσιων δαπανών για «αναψυχή, πολιτισμό και θρησκεία» ποικίλλει μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ. Η Ιρλανδία (0,6%), η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (0,7%) δαπάνησαν τα λιγότερα, ενώ η Ουγγαρία (2,1%) και η Εσθονία (2,0%) ξόδεψαν τα περισσότερα. Εικοσιένα από τα 28 κράτη- μέλη σημείωσαν αναλογία 1,0% ή περισσότερο.

 

Το Λουξεμβούργο και η Δανία κατέβαλαν τα περισσότερα χρήματα ανά κάτοικο για «αναψυχή, πολιτισμό και θρησκεία»

 

Η κατάταξη είναι εντελώς διαφορετική όταν τα ποσά που δαπανώνται παρουσιάζονται σε συνάρτηση με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε κράτους- μέλους. Δαπάνη άνω των 800 ευρώ ανά κάτοικο καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (1.068 ευρώ) και στη Δανία (843 ευρώ). Ακολούθησαν η Φιλανδία (565 ευρώ), η Ολλανδία (561 ευρώ), η Σουηδία (499 ευρώ), η Αυστρία (487 ευρώ), το Βέλγιο (437 ευρώ) και η Γαλλία (435 ευρώ). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι δαπάνες ήταν κάτω από 150 ευρώ ανά κάτοικο στη Ρουμανία (97 ευρώ), στη Βουλγαρία (106 ευρώ), στην Ελλάδα (113 ευρώ), στη Λιθουανία (120 ευρώ), στην Πολωνία (126 ευρώ) και τη Σλοβακία (149 ευρώ).

 

Κατά μέσο όρο το 2015, οι δαπάνες για «αναψυχή, πολιτισμό και θρησκεία» ανήλθαν σε 299 ευρώ ανά κάτοικο στην ΕΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ