Οι πεχλιβάνηδες του Σοχού είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού

Οι πεχλιβάνηδες του Σοχού είναι μέρος του ελληνικού Πολιτισμού (+ 54 φωτογραφίες) Facebook Twitter
0

Τη στιγμή που οι μουσικοί, με ζουρνάδες και νταούλια, μπαίνουν μέσα στο στάδιο «Μενέλαος Βασιλικός» κρατώντας –συμβολικά– ένα «κιουσπέτι» και την ελληνική σημαία, ανάμεσα στους 130 περίπου παλαιστές που αγωνίστηκαν φέτος, κατά την πρώτη και δεύτερη μέρα του πανηγυριού των Αγίων 12 Αποστόλων, για τους αρχαιότερους αγώνες πάλης με λάδι στην Ελλάδα, σηματοδοτείται και η έναρξή τους ως συνέχεια μιας παράδοσης εκατοντάδων χρόνων, άμεσα συνδεδεμένης με τη ζωή των κατοίκων του Σοχού – στην ανατολική πλευρά του χωριού, στην τοποθεσία Μαράσι, ενός «μαγικού» τόπου γεμάτου από πλατάνια και καστανιές.

«Έχουμε ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες στην UNESCO ώστε το πανηγύρι μας να προστατεύεται ως “άυλη πολιτιστική κληρονομιά”, για να λάβει και διεθνή υπόσταση, να γίνει περισσότερο γνωστό, σε όλο τον κόσμο, και έτσι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παράδοση και στις νεότερες γενιές» μου εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας του Σοχού, Αθανάσιος Λέτσιος.

«Άλλαξαν πολλά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οπότε και έχουμε την πρώτη φωτογραφική καταγραφή των αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μεγάλος νικητής τότε έπαιρνε ως έπαθλο κάποιο ζώο, ενώ στις μέρες μας αυτό αντικαταστάθηκε με συμβολικά χρηματικά έπαθλα στα οποία συμβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι του Σοχού, που σήμερα αριθμεί περισσότερους από τρεις χιλιάδες κατοίκους».

Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, η ιστορία των αγώνων της πάλης με λάδι ανάγεται στην Περσική εποχή, και αρχίζει περίπου από το 1065 π.Χ, σύμφωνα με το επικό ποίημα Shahnameh («βιβλίο των βασιλέων») του Φιρντουσί.

Οι παλαιστές ονομάζονται «πεχλιβάνηδες» (από την περσική λέξη «pehlevan» που σημαίνει «ήρωας» ή «πρωταθλητής») και φοράνε –όλοι ανεξαιρέτως– τα «κιουσπέτια», τα οποία κατασκευάζονται από δέρματα ζώων (μοσχαριών, βουβαλιών ή κατσικιών), βάρους δέκα περίπου κιλών.

Τα παντελόνια αυτά είναι στενά και αρκετά εφαρμοστά στη μέση των παλαιστών, ώστε να μην μπορεί να τα γραπώσει ο αντίπαλος, ενώ το λάδι με το οποίο έχουν αλείψει όλοι τα σώματά τους, προτού μπουν στο μεγάλο «αλώνι» για να παλέψουν, βοηθάει να γλιστράνε μεταξύ τους οι παλαιστές και να αποφεύγουν τις λαβές του αντιπάλου.

πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου

«Η οικογένειά μου έχει μία παράδοση ετών, από τους προπαππούδες μου, σε αγώνες πάλης με λάδι και κιουσπέτια και αυτή την παράδοση θέλω κι εγώ να την ακολουθώ. Από 7-8 ετών θυμάμαι να συμμετέχω σε τέτοιους αγώνες, σε πανηγύρια, μαζί με άλλα παιδιά, και έτσι, σιγά-σιγά, μπήκα και στους μεγαλύτερους. Στον πρωταθλητισμό μπήκα από 10 χρόνων», μου λέει ο 27χρονος Ηλίας Κύδρος, ο νικητής φέτος στην Α’ Κατηγορία των Αγώνων (σ.σ. ο διαχωρισμός των κατηγοριών γίνεται με βάση τα κιλά των παλαιστών και τις ηλικίες τους), με καταγωγή από την Κάτω Καμήλα Σερρών.

«Η πάλη με λάδι είναι πιο δύσκολη από άλλες μορφές πάλης, σε ό,τι αφορά κυρίως στα πιασίματα και στις λαβές. Φέτος το αποφάσισα τελευταία στιγμή να συμμετάσχω στους Αγώνες του Σοχού –πήρα δύσκολα το ρεπό μου από τη δουλειά μου, ως ελεγκτής στις αμαξοστοιχίες όπου εργάζομαι–, πήγα μόνος μου στον Σοχό, δεν ήμουν μαζί με άλλα παιδιά που ανήκουν σε συλλόγους, αλλά τα κατάφερα τελικά και πήρα τη νίκη!

Η νίκη, για όποιον συμμετέχει σε τέτοιους αγώνες, είναι ηθική. Γιατί μένει το όνομά σου στην Ιστορία! Είναι η συνέχεια των παραδόσεών μας», καταλήγει.

Σε αυτό συμφωνεί και ο Παύλος Καπόγλου, 23 ετών, ο οποίος κατάγεται από τα Καλά Δένδρα Σερρών, εργάζεται πουλώντας ψάρια σε λαϊκές αγορές και ήταν ο φετινός νικητής στην Β’ Κατηγορία.

«Είναι πολύ τιμητικό, για όλους εμάς, να νικήσουμε σε τέτοιους αγώνες, στους οποίους είναι και πρακτικά πιο δύσκολο να πάρεις τη νίκη, σε σχέση με άλλους. Αισθάνομαι ωραία όταν παλεύω έτσι!

Χάρηκαν πολύ και οι δικοί μου με τη νίκη μου, γιατί έχουμε οικογενειακή παράδοση στο άθλημα. Πρώτη φορά, θυμάμαι, συμμετείχα σε αγώνες πάλης με λάδι στην ηλικία των 15 ετών – από τότε προπονούμαι συχνά και παίρνω μέρος σε αρκετά από τα πανηγύρια που γίνονται. Περιμένω με αγωνία και τα επόμενα!».

πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου

Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, η ιστορία των αγώνων της πάλης με λάδι ανάγεται στην Περσική εποχή και αρχίζει περίπου από το 1065 π.Χ, σύμφωνα με το επικό ποίημα Shahnameh («βιβλίο των βασιλέων») του Φιρντουσί, ενώ ο όρος «πεχλιβάνης» για έναν παλαιστή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περίοδο των Πάρθων του Ιράν (238 π.Χ-224 μ.Χ).

Φέρεται δε οι Μακεδόνες να ήρθαν σε επαφή με το είδος αυτό της πάλης πριν από τους Τούρκους, οι οποίοι όμως, σύμφωνα με τους ιστορικούς, το καθιέρωσαν ως εθνικό τους άθλημα κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας του Οθωμανού Σουλτάνου Ορχάν Γκαζή για την κατάληψη της Θράκης.

πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
πεχλιβάνηδες Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Χατζηγεωργίου

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν για αποκλειστική χρήση από το LIFO.gr και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τον Δεκαπενταύγουστο, στο Κούρντερε της Τουρκίας, παλεύουν για να γίνουν μέρος της ιστορίας

Αθλητισμός / Τον Δεκαπενταύγουστο, στο Κούρντερε της Τουρκίας, παλεύουν για να γίνουν μέρος της ιστορίας

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου βρέθηκε στο δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ πάλης με λάδι στην Τουρκία, που έγινε για 59η χρονιά στο χωριό Kurtdere, 300 περίπου χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης
ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Kirkpinar oil wrestling: 25 φωτογραφίες από τους σημαντικότερους αγώνες πάλης με λάδι στον κόσμο, στην Αδριανούπολη

Αποστολή / Kirkpinar oil wrestling: 25 φωτογραφίες από τους σημαντικότερους αγώνες πάλης με λάδι στον κόσμο, στην Αδριανούπολη

2.381 παλαιστές από όλη την Τουρκία διαγωνίστηκαν και φέτος για τον τίτλο του αφέντη Πεχλιβάνη στο πλαίσιο των παραδοσιακών αγώνων πάλης που προστατεύονται από την Unesco.
Οι πεχλιβάνηδες είναι μέρος της παγκόσμιας ιστορίας (+ 25 φωτογραφίες)

Αθλητισμός / Οι πεχλιβάνηδες είναι μέρος της παγκόσμιας ιστορίας (+ 25 φωτογραφίες)

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου βρέθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αδριανούπολη, στους σημαντικότερους αγώνες πάλης με λάδι σε ολόκληρη την Ευρώπη -προστατευμένους από την UNESCO-, οι οποίοι έγιναν φέτος για 657η συνεχή χρονιά.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Φωτογραφία / Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Για πρώτη φορά εκτίθενται οι φωτογραφίες από τη «συντριπτική» επίσκεψή του το 1994 σε μια ψυχιατρική δομή της Αυστρίας και η συνάντησή του με τους καλλιτέχνες-τρόφιμους του ιδρύματος.
THE LIFO TEAM
«The Face»: το περιοδικό που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς

Φωτογραφία / «The Face»: Το περιοδικό που σου έλεγε πώς να ζεις

Το θρυλικό έντυπο που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς, καταγράφοντας όλες τις υποκουλτούρες της δεκαετίας του ’80 και του ’90 με εξαιρετικά κείμενα και πρωτοποριακές φωτογραφίες, είναι ακόμα επιδραστικό.
M. HULOT
Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Οι Αθηναίοι / Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Κάνοντας σκέιτ, φωτογράφιζε cool και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Όταν κατάλαβε ότι έτσι πιάνει το ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και μετατρέπει το στιγμιότυπο σε έργο τέχνης, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Ο Bill Georgoussis αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Enri Canaj: «Η φωτογραφία με έκανε καλύτερο άνθρωπο»

Φωτογραφία / Ένρι Τσανάι: «Η φωτογραφία με έκανε καλύτερο άνθρωπο»

Mια έκθεση με αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του πάνω στο προσφυγικό, μια εμπειρία που του είναι αρκετά οικεία όντας παιδί μεταναστών, είναι η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον διακεκριμένο φωτογράφο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Juergen Teller: «Παίρνω το χιούμορ πολύ στα σοβαρά»

Φωτογραφία / Juergen Teller: «Παίρνω το χιούμορ πολύ στα σοβαρά»

Παρακολουθώντας τη συζήτηση μεταξύ του φωτογράφου Juergen Teller και της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτης Παναγιωτάκου, στο πλαίσιο της έκθεσης «you are invited» στο Onassis Ready, μας αποκαλύφθηκε πού συναντιέται ο Πάπας Φραγκίσκος με τον O.J. Simpson και η Linda Evangelista με τον Καραβάτζιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στις φωτογραφίες του Γιούργκεν Τέλερ όλοι μεταμορφώνονται σε καθημερινά πρόσωπα

Φωτογραφία / Στις φωτογραφίες του Γιούργκεν Τέλερ όλοι μεταμορφώνονται σε καθημερινά πρόσωπα

Διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος, είδωλο των ’90s, πρότυπο των ’00s, ένας τύπος που φορά γυαλιστερά σορτσάκια σε φλούο χρώματα, σύζυγος και πατέρας, ντροπαλός ονειροπόλος ή Γερμανός παραμυθάς της εικόνας; Με αφορμή την έκθεσή του που ξεκινά σήμερα στο Onassis Ready ανατρέχουμε στο έργο ενός από τους σημαντικότερους φωτογράφους της εποχής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Χους εις τέφραν, εις ύδωρ. Στα νερά του Γάγγη κλείνει ο κύκλος

Φωτογραφία / Άλλη μια μέρα στον Γάγγη που καίνε νεκρούς

Μια φωτογραφική περιπλάνηση στο Βαρανάσι και στον κόσμο του, με τελικό προορισμό τον Γάγγη, όπου η καύση νεκρών, παρότι ενέχει το στοιχείο του μεταφυσικού, μοιάζει με μία ακόμα καθημερινή δραστηριότητα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ