Μια σπάνια φωτογράφιση από τη Βικτωριανή εποχή

Μια σπάνια φωτογράφιση από τη Βικτωριανή εποχή Facebook Twitter
Φορούσαν τα καλύτερα τους ρούχα και έπαιρναν μια πολύ αξιοπρεπή πόζα, σα να τους απαθανάτιζαν σε καμβά.
0

Αυτές οι συγκινητικές φωτογραφίες δείχνουν ένα ζευγάρι στη Βικτωριανή εποχή που δεν μπορεί παρά να γελάσει όταν τραβάνε τη φωτογραφία τους. Ο άντρας με το μουστάκι και δίπλα του προφανώς η σύζυγός του έχουν πολύ σοβαρό ύφος για τη φωτογραφία, μέχρι που ξεσπούν σε γέλια. Στην τελευταία λήψη η γυναίκα κρύβει το πρόσωπό της στο παλτό του συζύγου της.

Αυτές οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι της Βικτωριανής εποχής δεν ήταν τόσο σοβαροί όσο νομίζαμε και όπως είπε κάποτε ο Μαρκ Τουέιν: «Μια φωτογραφία είναι ένα σημαντικό ντοκουμέντο και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αφήσεις στους απογόνους σου μια εικόνα σου με ένα χαζό αιώνιο χαμόγελο». 

Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν χαμογελούσαν τα πρώτα χρόνια στις πρώτες φωτογραφίες ήταν γιατί της έδιναν την ίδια σημασία με έναν πίνακα ζωγραφικής. Αν ήταν να φωτογραφηθείς ελάχιστες μόνο φορές στη ζωή σου, ήταν μια σοβαρή περίσταση. Φορούσαν τα καλύτερά τους ρούχα και έπαιρναν μια πολύ αξιοπρεπή πόζα, σα να τους απαθανάτιζαν σε καμβά.

Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν χαμογελούσαν τα πρώτα χρόνια στις πρώτες φωτογραφίες ήταν γιατί της έδιναν την ίδια σημασία με έναν πίνακα ζωγραφικής.

Ένας άλλος λόγος ήταν πως όταν εφευρέθηκε η φωτογραφία ο χρόνος εμφάνισης διαρκούσε αρκετά λεπτά αλλά μέχρι το 1850 ο χρόνος αυτός είχε πέσει σε μερικά δευτερόλεπτα και από τον 20ό αιώνα χρειαζόταν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. 

Όταν η φωτογραφία έγινε φτηνή και τη χρησιμοποιούσαν όλοι, χάρη στις φωτογραφικές μηχανές της Kodak, οι άνθρωποι άρχισαν να χαμογελούν και να αστειεύονται στις φωτογραφίες. 

Μια σπάνια φωτογράφιση από τη Βικτωριανή εποχή Facebook Twitter
Μια σπάνια φωτογράφιση από τη Βικτωριανή εποχή Facebook Twitter
Μια σπάνια φωτογράφιση από τη Βικτωριανή εποχή Facebook Twitter
Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κατερίνα Αγγελοπούλου κατέγραψε ένα συλλογικό τραύμα, όσα συνέβησαν στο Μάτι

Φωτογραφία / «Η μυρωδιά, κάπως, έχει ξεχαστεί. Ο ήχος, όχι»

Στο Μάτι πέρασε τα παιδικά της καλοκαίρια. Την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς βρισκόταν εκεί και πρόλαβε να σώσει το βαλιτσάκι του πατέρα της, σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εικαστικός και φωτογράφος Κατερίνα Αγγελοπούλου μιλά στη LiFO για το πώς κατέγραψε με τον φακό της τις ιστορίες όσων χάθηκαν αλλά και όσων κατάφεραν να επιζήσουν, δημιουργώντας έναν τόμο-ντοκουμέντο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Μέριλιν, η Μπιορκ και η Λάιζα, μέσα από τον φακό του Ντάγκλας Κέρκλαντ

Φωτογραφία / Η Μέριλιν, η Μπιορκ και η Λάιζα, μέσα από τον φακό του Ντάγκλας Κέρκλαντ

Μια έκθεση αφιερωμένη στη διαχρονική κληρονομιά ενός σπουδαίου φωτογράφου, που μέσα από τον φακό του αποτύπωσε εικόνες οι οποίες μιλούν για την αγάπη, τη σύνδεση και τη συντροφικότητα.
THE LIFO TEAM
Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Φωτογραφία / Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Για πρώτη φορά εκτίθενται οι φωτογραφίες από τη «συντριπτική» επίσκεψή του το 1994 σε μια ψυχιατρική δομή της Αυστρίας και η συνάντησή του με τους καλλιτέχνες-τρόφιμους του ιδρύματος.
THE LIFO TEAM
«The Face»: το περιοδικό που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς

Φωτογραφία / «The Face»: Το περιοδικό που σου έλεγε πώς να ζεις

Το θρυλικό έντυπο που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς, καταγράφοντας όλες τις υποκουλτούρες της δεκαετίας του ’80 και του ’90 με εξαιρετικά κείμενα και πρωτοποριακές φωτογραφίες, είναι ακόμα επιδραστικό.
M. HULOT
Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Οι Αθηναίοι / Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Κάνοντας σκέιτ, φωτογράφιζε cool και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Όταν κατάλαβε ότι έτσι πιάνει το ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και μετατρέπει το στιγμιότυπο σε έργο τέχνης, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Ο Bill Georgoussis αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ