Έντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει ο πίνακας ζωγραφικής La Revolución («Η επανάσταση») που αναπαριστά τον Εμιλιάνο Ζαπάτα γυμνό, με σώμα γυναίκας, ψηλοτάκουνα και ροζ σομπρέρο πάνω σ' έναν λευκό επιβήτορα σε στύση. 

 

Κραυγάζοντας «να καεί!», περίπου εκατό διαδηλωτές εισέβαλαν στο Παλάτι Καλών Τεχνών στο Μεξικό, απειλώντας να βάλουν φωτιά στο έργο καθώς θεωρούν πως ο πίνακας σπιλώνει τη μνήμη του ηγέτη του ξεσηκωμού των αγροτών στην Πολιτεία Μορέλος, που λατρεύεται ακόμη σήμερα από πολλούς που τον θεωρούν τη σημαντικότερη μορφή της μεξικανικής επανάστασης του 1910.

 

Οι διαδηλωτές έμειναν για ώρες μπροστά στο μουσείο, φωνάζοντας ομοφοβικά συνθήματα. Έγιναν αψιμαχίες και ανταλλάχθηκαν προσβολές με μια μικρή ομάδα αντιδιαδηλωτών, μελών της κοινότητας LGBTQI+, μπροστά στον χώρο. Οι πολέμιοι του έργου ορκίστηκαν ότι θα πηγαίνουν κάθε μέρα στο μουσείο για να διαδηλώνουν.

 


«Αυτή η βίαιη διαδήλωση μου προκάλεσε κατάπληξη», ήταν η αντίδραση του δημιουργού του έργου, του Φαμπιάν Τσάιρες, ο οποίος διερωτήθηκε «γιατί αποτελεί προσβολή η γυναικεία μορφή» σε δηλώσεις του στο Radio Formula.

 

Ο πίνακας, που ο Τσάιρες φιλοτέχνησε το 2014, έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση «Εμιλιάνο: Ο Σαπάτα μετά τον Σαπάτα», που οργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από τον θάνατο του ηγέτη της μεξικανικής επανάστασης. Ο Σαπάτα πέθανε το 1919 σε μάχη με στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο Πορφίριο Δίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Your body is a strong weapon "La Revolución" Oil on canvas 2013 #oilpainting #gayart #zapata #zapatilla #gun #mexicanart #queerart #queer #fight #strong #horse #pintura #oleo #artemexicano #mexican #vivalarevolucion #killerheels #caballo

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fabian Chairez (@fabian_chairez) στις


Το έργο επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του καταλόγου της έκθεσης, και αυτό επέτεινε την οργή των κληρονόμων και των θαυμαστών του ήρωα. Ο εγγονός του Εμιλιάνο Σαπάτα, ο Χόρχε Σαπάτα, ανακοίνωσε ότι έχει σκοπό να κάνει μήνυση στον ζωγράφο.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP