Το «You and I» που μόλις κυκλοφόρησε είναι ακόμα μία μεταθανάτια δισκογραφική έκδοση του Jeff Buckley

Το «You and I» που μόλις κυκλοφόρησε είναι ακόμα μία μεταθανάτια δισκογραφική έκδοση του Jeff Buckley Facebook Twitter
Στο «You and I» ο Buckley ερμηνεύει ψυχωμένα, μ' αυτήν τη φιλάσθενη φωνή και τους βοκαλισμούς που παραπέμπουν έντονα στον πατέρα του και πάλι... Φωτό: Merri Cyr, Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO
0

Όσο κι αν ο Jeff Buckley (1966-1997) έμοιαζε του πατέρα του, του μέγιστου Tim Buckley, όχι μόνο φυσιογνωμικά μα και καλλιτεχνικά, η αλήθεια είναι πως δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Κυριολεκτικά, εφόσον λέγεται πως οι δυο τους συναντήθηκαν μόνο μία φορά, όταν ο Jeff ήταν οκτώ ετών. Μόλις ο Tim έφυγε από τη ζωή, το 1975, σε ηλικία 28 ετών, ο μικρός άφησε το επίθετο «Moorhead», του πατριού του, και έγινε ο «υιός Buckley», ο Jeff Buckley. Έτσι έμελλε να γίνει γνωστός στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Ως γνωστόν, όμως, ακολούθησε τη μοίρα του βιολογικού του πατέρα και το 1997, σε ηλικία μόλις 30 ετών, πνίγηκε σε κανάλι του Μισισιπή, φορώντας τα ρούχα του και τραγουδώντας το «Whole lotta love» των Led Zeppelin. Ένας θάνατος ολότελα απρόσμενος και γι' αυτό πιο τραγικός, εφόσον η αυτοψία έδειξε πως δεν είχε να κάνει με τις συνήθεις καταχρήσεις των ροκ σταρ, ούτε καν την αυτοκτονία...


Στο διά ταύτα, τώρα, έχουμε ακόμα μία μεταθανάτια έκδοση του τροβαδούρου. Για την ακρίβεια, μια συλλογή με ηχογραφήσεις του από τον Φεβρουάριο του 1993 που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, μια και ο παραγωγός του στην Columbia, Steve Addabbo, τον είχε αποτρέψει από το να κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο του με διασκευές και όχι με δικό του υλικό. Νιώθοντας ανασφάλεια ακόμη και ο ίδιος ο Jeff Buckley με ένα τέτοιο εγχείρημα, συνήθιζε να τηλεφωνεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στη μητέρα του, εκφράζοντας φόβους ότι δεν θα 'χει τύχη στο ξεκίνημά του – αυτό δήλωσε, τουλάχιστον, η κ. Mary Guibert πριν από έναν μήνα με την ευκαιρία της εν λόγω έκδοσης.

Σύνολο, δέκα τραγούδια, δέκα λιτές ηχογραφήσεις που πετυχαίνουν να δώσουν την αίσθηση καταγραφής ιδιωτικών στιγμών του τραγουδοποιού, όταν έπιασε τις κιθάρες και άρχισε να παίζει δεξιοτεχνικά και να ερμηνεύει αγαπημένα του τζαζ, πoπ και ρoκ τραγούδια.


Στην οποία έκδοση, ωστόσο, πέραν των διασκευών, βρίσκουμε την demo μορφή του τραγουδιού «Grace» που έδωσε τον τίτλο στο πρώτο άλμπουμ του Jeff Buckley εν έτει 1994, αλλά και το «Dream of you and I», με την όμορφη παρλάτα του. Αυτές ήταν και οι δύο μοναδικές πρωτότυπες συνθέσεις του 28χρονου τότε τραγουδοποιού, με τη δεύτερη να δανείζει τον τίτλο της στην τωρινή συλλογή.


Στο «You and I» ο Buckley ερμηνεύει ψυχωμένα, μ' αυτήν τη φιλάσθενη φωνή και τους βοκαλισμούς που παραπέμπουν έντονα στον πατέρα του και πάλι, το κλασικό «Just like a woman» του Bob Dylan (η μοναδική εγγραφή από τον Νοέμβριο του 1993 στο Γούντστοκ της Νέας Υόρκης), δύο κομμάτια του Morrissey και των Smiths («The boy with the thorn in his side», «I know it's over»), το «Everyday people» των Sly & The Family Stone, το «Don't let the sun catch you cryin» από τη δεκαετία του 1930 και τους Louis Jordan & His Tympany Five, το «Calling you» της Jevetta Steele από το κινηματογραφικό «Bagdad Café», το «Night Flight» από το «Physical Graffiti» των Led Zeppelin και το παραδοσιακό blues «Poor boy long way from home» στην εκτέλεση για slide κιθάρα του bluesman Bukka White από το 1939! Σύνολο, δέκα τραγούδια, δέκα λιτές ηχογραφήσεις που πετυχαίνουν να δώσουν την αίσθηση καταγραφής ιδιωτικών στιγμών του τραγουδοποιού, όταν έπιασε τις κιθάρες και άρχισε να παίζει δεξιοτεχνικά και να ερμηνεύει αγαπημένα του τζαζ, πoπ και ρoκ τραγούδια. Ένα ντοκουμέντο, δηλαδή, με όλη την έννοια της λέξης που, κατά τη γνώμη μου αξίζει την προσοχή τόσο των φαν του Jeff Buckley όσο και αυτών που παρακολουθούν τη σύγχρονη folk/indie σκηνή.


Τέλος, στο booklet του CD διαβάζουμε ένα κείμενο της Mary Guibert, της μητέρας του, η οποία έχει την επιμέλεια του υλικού του γιου της απ' όταν αυτός έφυγε από τη ζωή.

Το «You and I» που μόλις κυκλοφόρησε είναι ακόμα μία μεταθανάτια δισκογραφική έκδοση του Jeff Buckley Facebook Twitter
Φωτό: Merri Cyr
Το «You and I» που μόλις κυκλοφόρησε είναι ακόμα μία μεταθανάτια δισκογραφική έκδοση του Jeff Buckley Facebook Twitter

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Σαν Σήμερα / Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Φεύγει σαν σήμερα από τη ζωή η Edith Piaf. «Το σπουργιτάκι» που ξεκίνησε από τους δρόμους του Παρισιού και δοξάστηκε όσο λίγοι. Αυτή είναι η ζωή της, το τέλος που της επιφύλασσε η Καθολική εκκλησία και ένα απόσπασμα από μία συνέντευξή της.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΒΟΥ
«Mara Gibb»: Μια space όπερα για ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας

Μουσική / Μια ελληνική space όπερα για τη μυστική ζωή ενός non-binary εξωγήινου

Το «Secret life of Mara Gibb» του Prins Obi έχει για κεντρικό ήρωα ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας. Ο ήχος έχει ρίζες στην ψυχεδέλεια αλλά δεν μένει εκεί. Παίζει να είναι και η καλύτερη δουλειά του μετά τους Baby Guru.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ INDIRA PAGANOTTO INTERVIEW

Μουσική / H Ιndira Paganotto φέρνει στην Αθήνα την απίθανη psy-techno της και μια στρατιά νίντζα

Είναι περήφανη για τις ιταλικές και τις ισπανικές της ρίζες, και για τη μουσική της. Το στυλ της, χωρίς κανόνες ή κουτάκια, ανεβάζει τον πήχη, μαζί και τις προσδοκίες μας για την εμφάνισή της στο Techniques.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής για τη νέα σεζόν περιλαμβάνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Αλεξέι Βολόντιν, και η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στην ιστορία αυτού του αριστουργήματος που γεννήθηκε μέσα από τη μοιραία γνωριμία του συνθέτη με την Κλάρα Σούμαν.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
ΖΟΡΝΤΙ ΣΑΒΑΛ: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Μουσική / Jordi Savall: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Ο διακεκριμένος μουσικός κάνει μουσική σαν να ανακαλύπτει νέα, όμορφα μέρη. Επιστρέφει στην Αθήνα και συμπράττει με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μια συναυλία που υμνεί την ενωτική φύση της Μεσογείου. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι true, έχει vibe: Γι’ αυτό ο νεαρόκοσμος αγαπάει τη Θώδη

Μουσική / «Είναι true, έχει vibe»: Αν δεν το έχετε καταλάβει, οι 20άρηδες αγαπούν τη Θώδη

Βρεθήκαμε σε ένα γλέντι στον Ταύρο όπου ακόμη και οι teenagers διασκέδαζαν, φύγαμε με καλτσάκια που έγραφαν «Με κλαρίνο στο Πεκίνο» και με την ευχή να βρούμε πάρκινγκ στο κέντρο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
REWORKS 2025 - Τα νέα / ανερχόμενα ονόματα του φετινού φεστιβάλ

Μουσική / Κρατήστε σημειώσεις: Αυτά είναι τα ανερχόμενα ονόματα του φετινού Reworks

Μέσα σε πέντε μέρες το κορυφαίο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής φέρνει στη Θεσσαλονίκη πολυσυλλεκτικά, απρόβλεπτα και ατμοσφαιρικά sets που συνδυάζουν την εγκεφαλική με τη χορευτική διάσταση.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ