Στο χορευτικό σύμπαν των Pig & Dan δεν υπάρχει άγχος, τάξη, θρησκεία― μόνο χαρά

Στο χορευτικό σύμπαν των Pig & Dan δεν υπάρχει άγχος, τάξη, θρησκεία― μόνο χαρά Facebook Twitter
Εκατοντάδες κυκλοφορίες και remixes στα καλύτερα labels, ένα album που έχει γίνει κλασικό, τεράστιος σεβασμός από τους συναδέλφους τους και ένα τεράστιο κοινό που αποτελείται κυρίως από τους ελιτιστές λάτρεις της techno.
0

Μια φορά κι έναν καιρό το 1999, ο Igor Tchkotoua (Pig) και ο Dan Duncan βρέθηκαν στην ίδια πτήση για Ισπανία. Έπιασαν τρελή κουβέντα για τη μουσική και συμπάθησαν ο ένας τον άλλον αμέσως. Αντάλλαξαν τηλέφωνα με σκοπό να ξαναβρεθούν, αλλά χάθηκαν. Δυο χρόνια μετά, ένας κοινός φίλος πρότεινε να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν. Απλά για να διαπιστώσουν όταν συναντήθηκαν, ότι είχαν ήδη γνωριστεί. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην καταγεγραμμένη, πλέον και πλούσια μουσική τους ιστορία. Μοναδικός και αναγνωρίσιμος ήχος, υψηλό επίπεδο στην παραγωγή. Εκατοντάδες κυκλοφορίες και remixes στα καλύτερα labels, ένα album που έχει γίνει κλασικό, τεράστιος σεβασμός από τους συναδέλφους τους και ένα τεράστιο κοινό που αποτελείται κυρίως από τους ελιτιστές λάτρεις της techno. Μεταξύ του καταιγιστικού τους προγράμματος και πετώντας από τη μια άκρη της Γης στην άλλη, ο Dan μας ξεναγεί στο κόσμο των Pig & Dan.   

—Μίλησέ μου λίγο για το μουσικό σας υπόβαθρο...
Ξεκίνησα να σπουδάζω κλασικό πιάνο στα 4 μου χρόνια με σκοπό να γίνω επαγγελματίας και να παίζω σε κονσέρτα. Ο Igor δεν έχει σπουδάσει, αλλά έχει τεράστιες μουσικές γνώσεις και ξέρει ακριβώς τι πρέπει να προσθέσει στη μουσική μας.

—Ποιοί ήταν οι ήχοι που τραβούσαν την προσοχή σας και που αγαπούσατε πιο πολύ την εποχή της έκρηξης της ηλεκτρονικής μουσικής;
Οτιδήποτε είχε το σωστό μπάσο!

Στο χορευτικό σύμπαν των Pig & Dan δεν υπάρχει άγχος, τάξη, θρησκεία― μόνο χαρά Facebook Twitter
Ο Igor Tchkotoua και ο Dan Duncan στο κόσμο των Pig & Dan.

—Η θρυλική ιστορία της γνωριμίας σας στο αεροπλάνο... Κοιτώντας πίσω, σκέφτεσαι ποτέ πως θα μπορούσε να γίνει σενάριο ταινίας που θα ενέπνεε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους; Πιστεύεις ότι ήταν μοιραίο να συναντηθείτε;
Ω, ναι, απόλυτα! Και οι δυο μας πιστεύουμε πως ήταν γραφτό να γίνει. Αφού διαπιστώσαμε πως είχαμε γνωριστεί στο αεροπλάνο και μας ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ δυο χρόνια μετά, αποφασίσαμε πως έπρεπε να μπούμε άμεσα στο στούντιο μαζί. Τα υπόλοιπα είναι πλέον γνωστά.

—Ποιά είναι τα στοιχεία που βάζει ο καθένας σας σε αυτή τη συνεργασία;
Ο Pig είναι το χάος και εγώ είμαι αυτός με τις μουσικές σπουδές. Επίσης, το Drum & Bass παρελθόν μου νομίζω πως έχει φέρει μια διαφορετική ηχητική εικόνα στο μπάσο. Ο Igor είναι ο απόλυτος γνώστης της ουσίας του techno και πάντα προσθέτει το ανατρεπτικό στοιχείο στο κομμάτι (γελάει).

—Πώς φτάσατε στο να βγάζετε αυτόν τον συγκλονιστικό ήχο;
Δεν έχω ιδέα, πειραματιζόμαστε συνεχώς. Φαίνεται σαν το αποτέλεσμα να δημιουργείται από μόνο του.

Ειλικρινά, αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Μπορούμε να βοηθάμε τους ανθρώπους να κάνουν μια παύση από το καθημερινό τους άγχος, αλλά και από τη θρησκεία τους, το χρώμα του δέρματός τους και το κοινωνικό τους υπόβαθρο.

—Προερχόμενος από το χώρο του Drum & Bass, πόσο εύκολο, ή δύσκολο σου ήταν να ενταχθείς σε μια διαφορετική μουσική πραγματικότητα;
Μου ήταν πολύ εύκολο, γιατί οι ρίζες μου βρίσκονται στα Acid House και Techno parties του τέλους της δεκαετίας του ’80. Ένιωσα πως γυρνούσα πίσω και λάτρεψα αυτήν την πρόκληση.

—Πολύ συχνά μου φαίνεται ότι γράφετε μουσική ως ακροατές, ότι κυκλοφορείτε κομμάτια που θα θέλατε οπωσδήποτε να βρίσκονται στα sets σας.
Ισχύει, πάντα κάνουμε μουσική που θα θέλαμε να παίξουμε. Δημιουργούμε ήχο που μας εκφράζει είτε είμαστε μπροστά, είτε πίσω από τα decks.

—Και οι δυο σας έχετε ζήσει την εξέλιξη του φαινομένου της ηλεκτρονικής/dance μουσικής. Τι σας λείπει από τις παλιές, καλές μέρες;
Η αθωότητα, αλλά και η φρεσκάδα του να πηγαίνεις να ψωνίσεις βινύλια. Το να αγοράσεις ένα δίσκο από την άλλη πλευρά της Γης που κανείς άλλος δεν έχει στο σπίτι του. Σήμερα, όλοι μπορούν να αγοράσουν τα πάντα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Στο χορευτικό σύμπαν των Pig & Dan δεν υπάρχει άγχος, τάξη, θρησκεία― μόνο χαρά Facebook Twitter
Σε ένα παράλληλο σύμπαν ο Igor θα ήταν οδηγός αγώνων ταχύτητας και ο Dan θα ήταν πιλότος.

—Ποιά είναι τα πράγματα-καταστάσεις για τα οποία χαίρεστε που δεν υπάρχουν πια;
Το να κουβαλάμε βινύλια βάρους 50 κιλών σε όλο τον κόσμο! (Γελάει)

—Τι αγαπάτε και τι μισείτε στο επάγγελμά σας;
Ειλικρινά, αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Μπορούμε να βοηθάμε τους ανθρώπους να κάνουν μια παύση από το καθημερινό τους άγχος, αλλά κι από τη θρησκεία τους, το χρώμα του δέρματός τους και το κοινωνικό τους υπόβαθρο. Είμαστε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο, περνάμε τέλεια και είναι μοναδικό να είμαστε εμείς αυτοί που ενορχηστρώνουμε αυτήν την εμπειρία.

—Έχετε αναφέρει πολλές φορές ότι προτιμάτε τα DJ sets από τα live, γιατί δεν πληρούν το επίπεδο ποιότητας που αποζητάτε. Δε σας περιορίζει καλλιτεχνικά όλο αυτό;
Δεν πιστεύω πως το να στήνεις, να λειτουργείς έναν υπολογιστή και να πατάς κουμπιά είναι ‘live’. Μας ενδιαφέρει πιο πολύ να παίζουμε τη μουσική μας ως DJs και να μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να δείξουμε ακριβώς ποιοί είμαστε και να συνδεθούμε με τον κόσμο. Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα για να παίξουμε live και να υπάρξει η σωστή αλληλεπίδραση με τον κόσμο.

—Πώς χαλαρώνετε από το τρελό πρόγραμμά σας; Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο;
Δεν έχουμε καθόλου ελεύθερο χρόνο! Δεν υπάρχει ασανσέρ το οποίο σε οδηγεί στην επιτυχία, μόνο οι σκάλες.

—Σε ένα παράλληλο σύμπαν, τι θα έκαναν ο Pig και ο Danαν δεν ασχολούνταν με τη μουσική;
Ο Igor θα ήταν οδηγός αγώνων ταχύτητας κι εγώ θα ήμουν πιλότος.

—Για ποιό πράγμα μετανιώνετε και ποιά είναι η στιγμή στην καριέρα σας που εκτιμάτε πιο πολύ;
Δε μετανιώνουμε. Λάθη έχουμε κάνει, αλλά αυτά μας βοήθησαν να εξελιχθούμε περισσότερο. Εκτιμώ τη ζωή μου κάθε μέρα που ξυπνάω, γιατί νιώθω απίστευτα τυχερός που κάνουμε κι οι δυο μας αυτό που αγαπάμε και μπορούμε να ζούμε από αυτό. Είναι μια συνεχής θετική εμπειρία.

Στο χορευτικό σύμπαν των Pig & Dan δεν υπάρχει άγχος, τάξη, θρησκεία― μόνο χαρά Facebook Twitter
«Δημιουργούμε ήχο που μας εκφράζει είτε είμαστε μπροστά, είτε πίσω από τα decks», δηλώνουν οι (Pig) & Dan.

—Φοβάστε ότι κάποια στιγμή θα στερέψει η έμπνευση;
Φυσικά! Και κάποιες φορές όντως στερεύει, αλλά (και) εκεί είμαστε τυχεροί που είμαστε δύο, μια ομάδα, γιατί βοηθάμε ο ένας τον άλλον να ξεκολλήσει από αυτές τις στιγμές.

—Έχετε παίξει σε όλο τον κόσμο. Πού βρίσκεται πιο τρελό κοινό;
ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ!

—Πώς σας φάνηκαν οι Έλληνες όταν παίξατε εδώ;
‘Ηλεκτρισμένοι’, ανοιχτοί και πανέτοιμοι για ένα καλό πάρτι!

http://www.piganddan.com/

https://www.facebook.com/piganddan/

https://twitter.com/piganddan

https://www.residentadvisor.net/dj/pigndan

https://soundcloud.com/piganddan

https://www.mixcloud.com/piganddan/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT