Saristra: Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει στην Κεφαλονιά

Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ σε όσους δεν έχουν ζήσει το Saristra είναι πως η εμπειρία είναι σχεδόν διονυσιακή.
0

Στη Σάμη της Κεφαλονιάς, τα Παλιά Βλαχάτα είναι ένα χωριό που εγκαταλείφθηκε όταν καταστράφηκε από τον σεισμό που έπληξε το νησί το 1953.  Ώσπου πριν από δέκα χρόνια ξαναπήρε ζωή όταν ένα ιδιοσυγκρασιακό φεστιβάλ βρήκε εκεί το πιο ταιριαστό μέρος για να δημιουργήσει μια μοναδική βιωματική εμπειρία με μουσική, εκθέσεις, προβολές, workshops και πολλές ακόμα παράλληλες δράσεις στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται κάθε χρόνο το Saristra είναι πραγματικά μοναδικό: σε δαιδαλώδη χωμάτινα δρομάκια συναντά κανείς μισογκρεμισμένα κτίρια που κάποτε ήταν κατοικίες, το σχολείο, το καφενείο, η εκκλησία του χωριού. Θα δει και παλιές στέρνες, υπεραιωνόβιες ελιές, αγραπιδιές, ροδιές, πρόβατα αλλά και την πλατεία-πυρήνα του χωριού, τη Σαρίστρα, που έχει δώσει το όνομά της στο φεστιβάλ και αποτελεί το κέντρο αυτού του μεταμοντέρνου πανηγυριού.

Χάρη σε μια πρωτοποριακή για το Ιόνιο πρωτοβουλία, από εκεί έχουν περάσει ο τελευταίος gentleman της americana Josh T. Pearson, οι ψυχεδελικοί Ιάπωνες Minami Deutsch, η μεγάλη μορφή της αμερικανικής underground σκηνής Ian Svenonius, οι Τούρκοι new wave-άδες She Past Away και ο θρυλικός frontman των Tuxedomoon, Blaine L. Reininger. Εκτός από όλα αυτά τα σπουδαία διεθνή ονόματα, το φεστιβάλ έχει καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να συγκεντρώσει στις σκηνές του τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής και αυτό το εκρηκτικό μουσικό κράμα ετοιμάζει και για φέτος. 

Το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται κάθε χρόνο το Saristra είναι πραγματικά μοναδικό: σε δαιδαλώδη χωμάτινα δρομάκια συναντά κανείς μισογκρεμισμένα κτίρια που κάποτε ήταν κατοικίες, το σχολείο, το καφενείο, η εκκλησία του χωριού.

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής παύσης, το Saristra επιστρέφει με ένα πολύ δυνατό line up που αναπτύσσεται στο κεντρικό stage (Square Stage) και το stage του Movement Radio της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Μεγάλοι καλεσμένοι για φέτος είναι οι BEAK>, το τρίο του σπουδαίου Βρετανού μουσικού Geoff Barrow, εκ των ιδρυτικών μελών των Portishead. Τον δρόμο για Κεφαλονιά παίρνει κι ένα σχήμα που το εγχώριο εναλλακτικό κοινό αγαπά πολύ, οι The KVB, το ντουέτο δηλαδή των Nicholas Wood και Kat Day, που αγαπά τα synths αλλά και τη shoegaze νωχελικότητα.

Στη σκηνή του Saristra θα δούμε επίσης: το βερολινέζικο ντουέτο των Local Suicide που ακούσαμε πρόσφατα με feat. από τη Λένα Πλάτωνος – οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τους electro ελιγμούς τους «technodisco» και «cobra wave». Τον Noda Pappa που άφησε για λίγο στην άκρη τους Acid Baby Jesus για να παραδοθεί στο ψυχεδελικό pop των ‘70s, τον Pan Pan που με τα πλήκτρα των synths του υπόσχεται να μας «χτυπήσει σαν ρεύμα στην πίστα», τον Metaman που θα παραδοθεί στα synths του λίγο μετά την κυκλοφορία του νέου του album «Ματαίωση», την Demetria με την avant pop προσωπικότητα και τα τέσσερα άλμπουμ ήδη στα 22 της χρόνια, το εκρηκτικό κιθαριστικό νεύρο των Dury Dava, την ψυχεδελική μελωδική γοητεία των Whereswilder, το Παιδί Τραύμα με τη ρομαντική ποιητικότητά του, το sui generis πανηγύρι που στήνουν οι Kooba Tercu, τον Capétte που ψάχνει την καλλιτεχνική του υπόσταση ανάμεσα στον Τσέχοφ και το autotune, αλλά και το τρίο των ΑΜΚΑ που συνδυάζει στοιχεία από electronic/kraut/ambient μουσική μέχρι jazz και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται κάθε χρόνο το Saristra είναι πραγματικά μοναδικό

Παράλληλα, το Movement Radio της Στέγης αποκτά το δικό του stage στο οποίο έχει επιμεληθεί ένα εκρηκτικό line up με ονόματα όπως η Deena Abdelwahed που θα ξεδιπλώσει με έντονα πειραματική και πρωτοποριακή διάθεση στα decks τις ανησυχίες που κουβαλά από τη σκηνή της Τυνησίας, η Tash LC και η Madam X που αποτελούν δύο από τις πιο δυναμικές djs της λονδρέζικης dance σκηνής, η Ikonika που έρχεται επίσης από την Αγγλία και την Hyperdub Records για να «κουνήσει» το χωριό, και τα ονόματα είναι ακόμα πολλά: Athens Computer Underground, Spivak, Gunnpla, Carina, ο ανερχόμενος Poor J Darr, ο LoFi και οι Express Skopelitis μας περιμένουν εκεί. 

Το παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Saristra είναι πιο πλούσιο από ποτέ, με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από το ίδιο το χωριό. Την ίδια στιγμή, η κοινότητα του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας Onassis AiR του Ιδρύματος Ωνάση δίνει το «παρών» με νέα αλλά και παλαιότερα έργα που εμπνέονται από τις έννοιες της φιλοξενίας, της οικειότητας, του σώματος και του τοπίου. Μέσα σε ένα εντυπωσιακό μισογκρεμισμένο αρχοντικό θα παρουσιαστεί το έργο «Για έναν άνθρωπο μονάχα» του ΙΩΚΟ σε μια προσαρμοσμένη εκδοχή του μέσω του προγράμματος της Στέγης «Εξωστρέφεια», ενώ θα προβληθεί και η μυσταγωγική συναυλία του μάγου της ηλεκτρονικής μουσικής Jeff Mills στη Δήλο, που σκηνοθέτησε ο Χρήστος Σαρρής. 

Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Saristra Festival.
Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Saristra Festival.

Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από το project 120 Enter, μια σειρά από νέα, πρωτότυπα έργα, σε ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Onassis USA, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Saristra σημαίνει και σινεμά: μεταξύ άλλων, στο φετινό πρόγραμμα θα προβληθούν τα Μαγνητικά Πεδία, η no budget ρομαντική –γυρισμένη στην Κεφαλονιά– road movie του Γιώργου Γούση, που θριάμβευσε με πέντε βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Θα πραγματοποιηθούν και καθημερινά μαθήματα yoga, παιδικές δράσεις, ένα εργαστήρι διαισθητικού σχεδιασμού.

Επιστρέφοντας το καλοκαίρι του 2022 στο «μαγικό χωριό», αυτό που μπορώ να εγγυηθώ σε όσους δεν έχουν ζήσει το Saristra είναι πως η εμπειρία είναι σχεδόν διονυσιακή. 

Saristra 2022
29-31 Ιουλίου
Παλιά Βλαχάτα, Σάμη Κεφαλονιάς 
Είσοδος ελεύθερη

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Μουσική / Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ