ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Το Rοckwave. Και μετά όλα τα άλλα.

Το Rοckwave. Και μετά όλα τα άλλα. Facebook Twitter
0

Η ενηλικίωση είναι δύσκολο πράγμα και σκληρή διαδικασία. Γι' αυτό φέτος που το Rockwave γίνεται 18 ετών ας παραμερίσουμε λίγο την μιζέρια κι ας θυμηθούμε πόσες μεγάλες στιγμές ζήσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής. Ατελείωτα ξενύχτια, κραιπάλες, χοροί μέχρι ξεθεώματος, γνωριμίες με παρέες που κράτησαν ένα μόλις βράδυ, περιπέτειες και τρεξίματα στις εθνικές οδούς, τσακωμοί για το ποιος ήταν καλύτερος στη σκηνή, "απατεωνιές" για να βολέψουμε εκείνους όσους δεν είχαν εισιτήριο, αμέτρητες φωτογραφίες (φυσικά κουνημένες σε ποσοστό 90%), τραγικές ασυνέπειες την άλλη μέρα στη δουλειά.

Μέχρι να καταλήξει στην έδρα του, αυτό το υπέροχο πάρκο (TerraVibe) της Μαλακάσας, το Rockwave μας είχε "υποχρεώσει" να τρέξουμε στο γήπεδο του Απόλλωνα, να ψάχνουμε στο χάρτη το πάρκο Τρίτση, να μάθουμε πού είναι η προβλήτα 3 στο Λιμάνι του Πειραιά, να ανακαλύψουμε την πλαζ Φρεαττύδας, να θυμηθούμε τα νιάτα μας κατεβαίνοντας στον Αγιο Κοσμά, να στριμωχτούμε στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ ή στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Πράγματι, η φετινή διοργάνωση δεν είναι η πιο δυνατή των τελευταίων ετών. Πόσο μάλλον όταν στα κινητά, σε άλμπουμ, σε παλιά πορτοφόλια υπάρχουν πάντα φωτογραφίες από βραδιές απογείωσης με τους Νικ Κέιβ, Πίτερ Γκάμπριελ, Portishead, Judas Priest, Oasis, Placebo, Iggy Pop, Moby, Blur, Iron Maiden, PJ Harvey, Slayer, Cure, Dandy Warhols, Pixies, W.A.S.P, Violent Femmes...

Oμως, ό,τι κι αν λέτε από το ψυγείο δεν θα ξεκολλήσουν ποτέ δημοσιεύματα από την ασύλληπτη βραδιά με τον Μανού Τσάο, από την ημέρα των Black Sabbath που η Μαλακάσα δοκίμασε τις αντοχές της, από την κλασική αξία που λέγονται Metallica κι η οποία δεν μας πρόδωσε ποτέ, από το ξέφρενο πανηγύρι των Guns N' Roses.

Στο πρώτο συρτάρι του κομοδίνου θα βρίσκεται πάντα ένα κουτάκι με αποκόμματα εισιτηρίων. Γιατί οι συναυλίες είναι ταυτισμένες με τη ζωή μας. Και σε αυτά τα μικρά, λερωμένα από ποτά, καμμένα από τσιγάρα και φθαρμένα πια χαρτάκια, βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι από το προσωπικό παζλ του καθενός.

Γι' αυτό και θα τσακώνομαι πάντα με όλους εκείνους που γκρινιάζουν για το Terra Vibe και ό,τι άλλο σχετίζεται με τις συναυλίες. Αμάν πια με αυτούς που δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε μια στιγμή. Τους βαρέθηκα τόσα χρόνια να μεμψιμοιρούν για οτιδήποτε: για τα ακριβά εισιτήρια, για τα σκαμπανεβάσματα του καιρού που τους χάλασαν την κόμμωση, τα χιλιόμετρα που περπάτησαν, την κούραση ώσπου να παρκάρουν, την αναμονή στα διόδια, τις κακές διοργανώσεις, τον κακό ήχο (φυσικά όλοι οι Ελληνες θεατές αντιλαμβάνονται στην ποιότητα με την πρώτη νότα).

Εχουν σε όλα δίκιο. Οι συναυλίες δεν μπορούν να είναι συνώνυμο της ταλαιπωρίας. Αλλά παρακαλούνται την επόμενη φορά ας μείνουν σπίτι. Ο καναπές είναι πράγματι πιο βολικός. To, δε, cd ξεκινά και με τηλεκοντρόλ. Για μας η μαγεία στην οποία σε βυθίζει μια συναυλία, αυτό το χάσιμο του μυαλού όταν σταματά η μουσική και κλείνουν τα φώτα δεν μπορεί να το φρενάρει καμία ταλαιπωρία. Αλλωστε μέχρι να γυρίσουν πλευρό εμείς θα έχουμε επιστρέψει...

H ώρα της Λάνα

Είναι φυσικά το πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης. Διότι όπως και να το κάνουμε είναι μια μεγάλη σταρ της μουσικής που έρχεται στην Ελλάδα στην καλύτερη στιγμή της καριέρας της.

Η Λάνα Ντελ Ρέι (Lana Del Rey), γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1986 και αν την πιστέψουμε «ποτέ δεν ήθελε μια νορμάλ ζωή». Το πραγματικό της όνομα είναι Ελίζαμπεθ Γκραντ, αλλά το άλλαξε για να αποδεσμευτεί από την ταύτιση με τον πάμπλουτο επιχειρηματία μπαμπά της, αλλά και για να κλέψει λίγη από τη λάμψη του Χόλιγουντ. Το μικρό της όνομα το δανείστηκε από τη Λάνα Τάρνερ και το Ντελ Ρέι από το ομώνυμο θρυλικό μοντέλο αυτοκινήτου της Ford.


Το σαγηνευτικό κορίτσι με την μπάσα φωνή δημιούργησε από την πρώτη στιγμή σφοδρές αντιπαραθέσεις: για το αν μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ζωντανές εμφανίσεις, για το αν τελικά γδύνεται περισσότερο απ΄ όσο πρέπει, για τον ρόλο που έπαιξαν οι σύμβουλοι του μπαμπά της στη διαμόρφωση του προφίλ της, για να το αν τελικά είναι εκείνη που αντέχει να αναμετρηθεί με την Αντέλ και τη Lady Gaga.

Από την πρώτη είναι πιο αισθησιακή. Από τη δεύτερη σίγουρα πιο μαζεμένη. Τη σύγκριση με την Amy Winehouse απλώς θα την αφήσουμε ασχολίαστη.

Αντε να περάσουν οι μέρες γιατί εκτός όλων των άλλων το τραγούδι «Young and beautiful» που στοιχειώνει το σάουντρακ της ταινίας «The Great Gatsby» παίζει ασταμάτητα στο cd player...

Οι άλλοι
Ημέρα Πρώτη: Σάββατο 6 Ιουλίου

Aνήκει στους έλληνες. Στο TERRA STAGE αναμένονται οι Σωκράτης Μάλαμας

(23:30), Θανάσης Παπακωσταντίνου (20:15-22:00) και Λεωνίδας Μπαλάφας (18:00-19:00). Στο VIBE STAGE θα παίξουν: Γιάννης Αγγελάκας (22:00-23:30), Υπόγεια Ρεύματα & Θάνος Ανεστόπουλος (19:00-20:00) και η Ειρήνη Σκυλακάκη (17:15-18:00). Δύσκολα θα τους ξαναπετύχετε όλους μαζί.

Ska-P

Ημέρα Δεύτερη: Κυριακή 7 Ιουλίου
Οσοι αγαπούν τις πολιτικές αιχμές και τους ανατρεπτικούς στίχους οι Ισπανοί Ska-P (22:15) είναι απλώς εκείνοι που δίνουν σάρκα και οστά στις μουσικές τους ανησυχίες. Μετά το απογειωτικό live στο Rockwave του 2010

η μπάντα από τo εργατικό προάστιο Vallecas της Μαδρίτης έρχεται για να μας τρελάνει μιλώντας για το ρατσισμό, την ολιγαρχία των πλουσιών, την παγκοσμιοποίηση, τη θανατική ποινή αλλά και τη Καθολική Εκκλησία. Ο τελευταίος δίσκος τους "99%" ονομάστηκε έτσι ακριβώς για να τονίσει τις ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Την ίδια βραδιά στο TERRA STAGE θα δούμε τους Marky Ramone's Blitzkrieg (19:45-20:45), Alborosie (17:35-18:35), 1000 Mods (15:50-16:30). Στο
VIBE STAGE από την άλλη θα πάρουν θέση τα παιδιά με τα μαύρα. Μέταλ υποσχέσεις από τους Saxon (20:50-22:00), Kreator (18:40-19:40), Carcass (16:30-17:30), Descending (13:15-14:00) και Endsight (12:15-13:00).

Echo & The Bunnymen

Ημέρα Τρίτη: Δευτέρα 8 Ιουλίου
Η Λάνα όπως είπαμε θα κλείσει τη βραδιά ανεβαίνοντας στο TERRA STAGE γύρω στις 22:15. Νωρίτερα, όμως, αναμένονται οι: Echo & The Bunnymen (19:45-20:45), The Subways (17:35-18:35), Gautier (15:50-16:30). Στο VIBE STAGE έχουν προγραμματιστεί συναυλίες των: Iced Earth (20:50-22:00),
Suicidal Tendencies (18:40-19:40), At the Gates (16:30-17:30), Psycho Choke (13:15-14:00), Βlack Hat Bones (12:15-13:00).

Dead can dance

Ημέρα τέταρτη:
Dead can dance
Tα τραγούδια τους αποθεώνουν τον λυρισμό, δημιουργούν μαγική ατμόσφαιρα, σε ταξιδεύουν σε τοπία και χρόνους πολύ μακρινούς. Κάτι τα παμπάλαια και ξεχασμένα όργανα που χρησιμοποιούν, κάτι η φωνή και οι λαρυγγισμοί της Λίζα Γκέραρντ, κάτι η σκοτεινιά που αγαπούν και το ατμοσφαιρικό σκηνικό είναι έτοιμο. Κι αν όλα αυτά συμβαίνουν ακούγοντας τα άλμπουμ τους (όπως το πρόσφατο «Ιn Concert»), σκεφτείτε πόση μυσταγωγία υπόσχονται στα live τους. Παίζουν στις 22:15.

Κατά τα άλλα το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει: TERRA STAGE (Monophonics 19:45-20:45), Craig Walker (17:35-18:35), Opera Chaotic (15:50-16:30).

VIBE STAGE: Septic Flesh (20:50-22:00), Chaostar (18:40-19:40), Acid Death (16:30-17:30), Tardive Diskinesia (13:15-14:00), Mahakala (12:15-13:00).

Μουσική
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης»
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Lou: Πόσες ανοιχτά λεσβίες ξέρεις αυτήν τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή;

Μουσική / Lou: Πόσες ανοιχτά λεσβίες ξέρεις αυτήν τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή;

Αυτό που κάνει η Lou στην ελληνική μουσική σκηνή είναι μοναδικό και θαρραλέο: queer μουσική για κάγκουρες με εφόδιο τις μουσικές της γνώσεις και επίγνωση αυτού που εκπροσωπεί, κάνοντας το τραπ όχημα για να περάσει τα μηνύματά της.
M. HULOT
Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Νανά Μούσχουρη: «Τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια»

Οι Αθηναίοι / Νανά Μούσχουρη: «Τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια»

Θυμάται ακόμα τα καμιόνια με τους νεκρούς στην κατοχή. Της λείπει η καλοσύνη που είχαν οι παλιοί Αθηναίοι. Ο Μάνος Χατζιδάκις της άλλαξε τη ζωή, ενώ θυμάται ακόμα την παρέα του Φλόκα. Ο Μπομπ Ντίλαν είχε δηλώσει στο «Rolling Stone» ότι αυτή και η Ουμ Καλσούμ είναι οι αγαπημένες του τραγουδίστριες. Η Νανά Μούσχουρη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO
ΦΩΤΗΣ ΒΑΛΛΑΤΟΣ
Αν γράψεις κακή κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ, θα λάβεις απειλές για τη ζωή σου: Mέσα στον ψηφιακό πόλεμο που αντιμετωπίζουν οι μουσικοκριτικοί

Μουσική / Έγραψες αρνητική κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ; Την έβαψες

Πέντε μουσικοί συντάκτες εξηγούν πώς ασκούν την κριτική τους σε μια εποχή όπου η γνώμη για μια σούπερ σταρ μπορεί να προκαλέσει διαδικτυακό εκφοβισμό, παρενόχληση ή ακόμα και αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων.
THE LIFO TEAM
Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Σαν Σήμερα / Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Edith Piaf: «Το σπουργιτάκι» που ξεκίνησε από τους δρόμους του Παρισιού και δοξάστηκε όσο λίγοι. Αυτή είναι η ζωή της, το τέλος που της επιφύλασσε η Καθολική εκκλησία και ένα απόσπασμα από μία συνέντευξή της.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΒΟΥ
«Mara Gibb»: Μια space όπερα για ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας

Μουσική / Μια ελληνική space όπερα για τη μυστική ζωή ενός non-binary εξωγήινου

Το «Secret life of Mara Gibb» του Prins Obi έχει για κεντρικό ήρωα ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας. Ο ήχος έχει ρίζες στην ψυχεδέλεια αλλά δεν μένει εκεί. Παίζει να είναι και η καλύτερη δουλειά του μετά τους Baby Guru.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ INDIRA PAGANOTTO INTERVIEW

Μουσική / H Ιndira Paganotto φέρνει στην Αθήνα την απίθανη psy-techno της και μια στρατιά νίντζα

Είναι περήφανη για τις ιταλικές και τις ισπανικές της ρίζες, και για τη μουσική της. Το στυλ της, χωρίς κανόνες ή κουτάκια, ανεβάζει τον πήχη, μαζί και τις προσδοκίες μας για την εμφάνισή της στο Techniques.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ