Οι αντιφάσεις των Arctic Monkeys

Οι αντιφάσεις των Arctic Monkeys Facebook Twitter
Ο Alex Turner επί σκηνής την προηγούμενη εβδομάδα σε μια από τις τρεις sold out εμφανίσεις των Arctic Monkeys στο Emirates Stadium του Λονδίνου. Φωτ.: John Barry
0

Ο ALEX TURNER δεν λέει πολλά. Την περασμένη Παρασκευή στη σκηνή του χωρητικότητας 60.000 θέσεων Emirates Stadium του βόρειου Λονδίνου, ο ηγέτης των Arctic Monkeys ξεστομίζει μόνο ένα ευχαριστώ και μερικούς φιλικούς επαίνους για τα support acts. Την επόμενη εβδομάδα το γκρουπ θα είναι επικεφαλής στο φεστιβάλ του Glastonbury, για τρίτη φορά. Κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή, αφού στις 18 Ιουνίου ανακοινώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Turner έχει οξεία λαρυγγίτιδα που έχει ως συνέπεια την ακύρωση της συναυλίας της Τρίτης στο Δουβλίνο, θέτοντας σε αμφιβολία την εμφάνιση στο Glastonbury.

Το 2023, καθώς το συγκρότημα έχει ήδη ξεκινήσει ένα καλοκαίρι γεμάτο φεστιβαλικές εμφανίσεις (που περιλαμβάνουν και δύο βραδιές στο Release Athens, στην Πλατεία Νερού, στις 18 & 19/7), οι Arctic Monkeys μοιάζουν να είναι το τελευταίο μεγάλο βρετανικό κιθαριστικό συγκρότημα – για την ώρα, ίσως και για πάντα.

Το 2023 τους βρίσκει μαζί περισσότερο καιρό από τους προηγούμενους κατόχους αυτής της θέσης, τους Oasis. Σε αντίθεση με εκείνους, οι Arctic Monkeys έχουν κατακτήσει σταθερή επιτυχία στις ΗΠΑ αλλά και την κριτική αναγνώριση των άλμπουμ της ύστερης περιόδου της καριέρας τους. Εκεί όμως που η απήχηση των Oasis έμοιαζε απλή, το 2023 οι Arctic Monkeys είναι σαν μια δέσμη αντιφάσεων σε μέγεθος σταδίου.

Οι ίδιοι οι Arctic Monkeys δεν προσπαθούν στην καλοκαιρινή τους περιοδεία να αναδείξουν το υλικό που αποτέλεσε τα δύο τελευταία άλμπουμ τους –  16 από τα 21 τραγούδια της τρέχουσας setlist τους είναι αυτά που έπαιζαν πριν από δέκα χρόνια και που πιθανότατα θα παίζουν και σε δέκα χρόνια.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα άλμπουμ των Arctic Monkeys στο top 20 του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δεν είναι το τελευταίο τους, το The Car του 2022. Είναι το AM, το οποίο μαγνήτισε τη φαντασία του κοινού με το μονολιθικό riffing και τις ροκ φαντασιώσεις του, και έχει απομακρυνθεί από το top 100 μόνο για μία εβδομάδα στα δέκα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά.

Μετά από αυτό το άλμπουμ που καθόρισε την καριέρα τους, το συγκρότημα άλλαξε δραματικά κατεύθυνση. Το 2018, κυκλοφόρησαν το Tranquility Base Hotel + Casino, μια ζαλισμένα ευφορική σάτιρα των πολιτικών και τεχνολογικών ελίτ, τοποθετημένη εξ ολοκλήρου στο διάστημα.

Arctic Monkeys - I Wanna Be Yours (Live)

Το The Car είχε διαφημιστεί ως επιστροφή στην παλιά τους φόρμουλα, για το κοινό τους όμως αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά αυτό. Οι κριτικοί το υπερασπίστηκαν, εμπορικά όμως υπήρξε απογοητευτικό, τερματίζοντας την αδιάκοπη σειρά των άλμπουμ τους που έφτασαν μέχρι την κορυφή των charts και ενισχύοντας τις αντιφάσεις για το μεγαλύτερο κιθαριστικό συγκρότημα της Βρετανίας.

Η σημειολογία της εργατικής και μικρομεσαίας τάξης που κυριαρχούσε στο πρώιμο έργο τους μοιάζει να έχει εξαφανιστεί και το σύμπαν των δύο τελευταίων δίσκων τους είναι πιο κοντά στον χλιδάτο ελιτισμό των Roxy Music ή του Scott Walker.

Οι ίδιοι οι Arctic Monkeys δεν προσπαθούν στην καλοκαιρινή τους περιοδεία να αναδείξουν το υλικό που αποτέλεσε τα δύο τελευταία άλμπουμ τους – 16 από τα 21 τραγούδια της τρέχουσας setlist τους είναι αυτά που έπαιζαν πριν από δέκα χρόνια και που πιθανότατα θα παίζουν και σε δέκα χρόνια.

Οι αντιφάσεις των Arctic Monkeys Facebook Twitter
Η τετράδα από το Σέφιλντ μοιάζει να υπονομεύει την δημιουργική καμπή της ύστερης καριέρας τους.

Με βάση το πρόσφατο έργο τους, το πρότυπό τους φαίνεται να είναι πλέον ένα σχήμα όπως ο Nick Cave με τους Bad Seeds, ένα σχήμα όπου οι όλο και πιο πολύπλοκες συνθέσεις του Turner μπορούν να βρουν τον χρόνο και τον χώρο να σιγοβράσουν σωστά (η μπάντα έχει διασκευάσει το τραγούδι του Cave "Red Right Hand"). Στην περιοδεία τους όμως, μένουν κυρίως στα παλιά, γεγονός που μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί με οικονομικούς όρους.

Σε μια χρονική στιγμή όπου η ραγδαία άνοδος των τιμών των εισιτηρίων έχει γίνει πολιτικό ζήτημα, το συμβόλαιο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού –αλλά και η ίδια η σχέση τους– μοιάζει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.  

Οι Arctic Monkeys αποτελούν αυτή τη στιγμή μια αινιγματική προοπτική. Υπάρχουν χειρότερα προβλήματα για έναν καλλιτέχνη από το να ζυγίζει την ισορροπία μεταξύ δημιουργικότητας και εμπορικότητας στη σκηνή, μπροστά σε ένα γεμάτο στάδιο. Η τετράδα από το Σέφιλντ μοιάζει να υπονομεύει την δημιουργική καμπή της ύστερης καριέρας τους, κλείνοντας το στόμα και παίζοντας τις παλιές επιτυχίες. Αλλά με ποιο κόστος;

Με στοιχεία από The New Statesman

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χελμός

Μουσική / Χελμός: 30 στιγμές από το πιο «ψηλό» φεστιβάλ του καλοκαιριού

Στημένο στα 1.700 μέτρα, το 3ο Helmos Mountain Festival υποδέχτηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα ονόματα της εγχώριας σκηνής, σε ένα τριήμερο που συνδύασε μουσική, φύση και κορυφές - κυριολεκτικά και μεταφορικά.
LIFO NEWSROOM
Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Μουσική / Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Η νέα φωνή της ελληνικής μουσικής είναι, όπως λέει, «λίγο καθαρίστρια, λίγο ιδιωτική υπάλληλος, λίγο τραγουδίστρια». Μόλις έκλεισε τα τριάντα, ετοιμάζεται να ανέβει ξανά στη σκηνή με τη Νατάσσα Μποφίλιου και δείχνει πως έχει πολλά να προσφέρει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Φέλιξ Μέντελσον που εμπνέεται από τον Σαίξπηρ και θα ζωντανέψει, όπως και στο κείμενο, «στην Αθήνα, μια καλοκαιρινή νύχτα».
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Στέφανος Αθανασίου

Μουσική / Στέφανος Αθανασίου: «Γράφω για τον έρωτα, ο οποίος δεν έχει φύλο, δεν έχει καταγωγή»

Ο νεαρός τραγουδοποιός από τα Γιάννενα δεν είχε σκοπό να πει δημοτικά, αλλά συνόδεψε τη θεία του, Παγώνα Αθανασίου, σε δύο νεο-παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου που του προκάλεσαν ανατριχίλα.
M. HULOT
Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Plāsmata 3 / Voltnoi & Quetempo, Άκης Χοντάσης: «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Το STEGI.RADIO γίνεται για τρεις εβδομάδες το σημείο συνάντησης στα Plāsmata 3 στο Πεδίον του Άρεως, με αμέτρητες ώρες μουσικής απ' όλο τον πλανήτη και συζητήσεις που αφηγούνται ιστορίες του κόσμου.
M. HULOT
H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Μουσική / «Φθηνά Tricks 3»: H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Με το «Φθηνά Tricks 3» ολοκληρώνεται η τριλογία του Έλληνα ράπερ, με τη θεαματικότερη ίσως άνοδο που έχει δει η ελληνική σκηνή – ένα άλμπουμ που δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε όποιον ακούει ραπ να ισχυριστεί πως δεν του αρέσει.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ