Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Σοφία Σαρρή

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Σοφία Σαρρή Facebook Twitter
Ανατριχιάζω κάθε φορά που ο Maynard τραγουδάει στο «Τhird Eye»: “so good to see you , I’ve missed you so much” και δεν έχω ιδέα γιατί...
0

ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΟΦΙΑ ΣΑΡΡΗ

 

Aenima-Tool

 

Μία τουλάχιστον εφιαλτική διαδικασία για έναν μουσικό είναι να πρέπει να αναλογιστεί τον αγαπημένο του δίσκο ή τους 5 αγαπημένους του κλπ. Δηλαδή καθώς εξελίσσεσαι και μεγαλώνεις είναι λογικό να σου τραβούν το ενδιαφέρον διαφορετικά ακούσματα ανά περιόδους και σίγουρα δεν αποτελώ εξαίρεση.Κομμάτια να γίνει όμως, αποφάσισα να γράψω για το «Aenima» των Tool που είναι σίγουρα ο δίσκος με τον οποίο αισθάνομαι περισσότερο συναισθηματικά συνδεδεμένη.

 

 Πρωτοάκουσα το «46 & 2» στην τρυφερή ηλικία των 12-13 ετών. Ήταν σε μια κασέτα (αυτές που γυρνάμε με τα μολύβια) που μου χάρισαν με διάφορες “rock” επιλογές. Θυμάμαι τον εγκέφαλο μου να εκρήγνυται και ένα τεράστιο WHAT THE FUCK να σχηματίζεται στην παιδική μουσική μου αντίληψη. Ένα περίεργο riff και ένας μυστήριος που ψιθυρίζει κάτι ακατάληπτα για μια σκιά. Και τέλος πάντως ξέρετε πώς πάει το κομμάτι.

 Προσπαθούσα να φανταστώ (όσα καταλάβαινα από τους στίχους) και έκανα εικόνες τις λέξεις "see my shadow changing/stretching up and over me/soften this old armour hoping I can clear the way/by stepping through my shadow, coming out the other side/step into the shadow/ 46&2 are just ahead of me". Και κάθε κομμάτι στο «Aenima», όταν τελικά κατάφερα να βρω και όλο τον δίσκο, αποτέλεσε για μένα μια βουτιά σε έναν παράλληλο κόσμο φαντασιώσεων, γεμάτο υπερβατικές εικόνες, με μια πρωτόγνωρα ωμή ενέργεια.

Ανατριχιάζω κάθε φορά που ο Maynard τραγουδάει στο «Τhird Eye»: “so good to see you , I’ve missed you so much” και δεν έχω ιδέα γιατί. Η εισαγωγή στο «Eulogy», όλο το «Pushit», που με έκανε πραγματικά να τριπάρω καθισμένη πάνω στο γραφείο μου και ο στίχος “I’ll trade it all for just a little peace of mind” που έως τώρα παραμένει από τα βασικά μου μότο στη ζωή τη δόλια. Στο «Die Eier von Satan» πάντα ψιλοτρόμαζα ενώ οι στίχοι στο ομώνυμο «Aenima» “cause I'm praying for rain/I’m praying for tidal waves/I wanna see the ground give away/I wanna watch all go down…” συνόδεψαν όλη την ψυχολογία μου στην εφηβεία. Και τελοσπάντων η φωνή του Maynard που έσταζε χολή και μέλι συγχρόνως, τα τύμπανα, τα riff, ο ήχος της παραγωγής, τα ιντερλούδια, το απίστευτο artwork…όλα έδεναν με έναν ιδιοφυή τρόπο εντελώς αβίαστα.

Ίσως το μεγάλο ενδιαφέρον για εμένα είναι ότι το «Aenima» μου δημιουργεί τα ίδια ακριβώς συναισθήματα από όταν το πρωτοάκουσα, όντας τελείως άπειρη με τη μουσική, έως σήμερα και μπορώ να το απολαύσω αθώα ως ακροατής με τον ίδιο ενθουσιασμό. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι το «Aenima» είναι και θα είναι ένας από τους δίσκους που διεγείρουν όλες μου τις αισθήσεις. Βλέπω χρώματα ακούω φωνές, η καρδιά μου αλλάζει tempo και όλη η πεμπτουσία της τέχνης με αγκαλιάζει στοργικά.

 

 

Info

Το live της παρουσίασης του δίσκου θα γίνει στις 3 Φεβρουαρίου στο six d.o.g.s.. Το Euphoria κυκλοφορεί από την Inner Ear. Περισσότερα για την Σοφία Σαρρή στην σελίδα της στο Facebook

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο της εδώ

Επιμέλεια στήλης: Βαγγέλης Μακρής

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέοι λόκαλ DJs που ένα βράδυ θα σου «σώσουν τη ζωή»

Μουσική / Οι νέοι λόκαλ DJs που ένα βράδυ θα σου «σώσουν τη ζωή»

Σιχαίνονται τις πελατειακές σχέσεις, είναι unapologetic, αγαπούν τα συμπεριληπτικά dancefloors, αδιαφορούν για τον αλγόριθμο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια πολύ ανταγωνιστική σκηνή. 7 νέοι λόκαλ DJs μιλούν στη LifO.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιώργος Χατζηνάσιος

Μουσική / Γιώργος Χατζηνάσιος: «Ότι τι; Είναι ηλίθιοι όσοι ακούνε ελαφρολαϊκά;»

Έγινε συνθέτης για να μπορέσει να παντρευτεί τη γυναίκα του. Πιστεύει πως όποιος λέξη «ελαφρός» είναι απαίσια. Πρόλαβε την εποχή που τους τραγουδιστές τούς καταλάβαινες από τον ήχο της φωνής τους - τώρα δεν τους ξεχωρίζει. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral χορευτικά πάρτι της χρονιάς

Μουσική / Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral πάρτι της χρονιάς

Η Βάσω Καζαντζίδου και η Μαρινέλα Αμπντουραχμάνι γνωρίστηκαν τυχαία σε ένα αθηναϊκό κλαμπ. Δύο χρόνια μετά, αυτή η συνάντηση γέννησε ένα από τα πιο δημοφιλή mobile queer events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει το Τριπλό Κοντσέρτο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με τρεις λαμπερούς σολίστ: ο Μαξίμ Βενγκέροφ, ο Στίβεν Ίσερλις και η Θεοδοσία Ντόκου ενώνονται υπό την μπαγκέτα του Φίνεγκαν Ντάουνι Ντίαρ την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
MARCEL DETTMANN INTERVIEW

Μουσική / Marcel Dettmann: «Η τέκνο δεν γεννήθηκε για VIP τραπέζια»

Ένας από τους επιδραστικότερους εκπροσώπους της τέκνο, λίγες μέρες πριν από την εμφάνισή του στο Ωδείο Αθηνών, μιλάει για την αγαπημένη του μουσική ως έναν τρόπο να σχετίζεται με τον κόσμο και την πολιτική του nightlife.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τίνα Τέρνερ (1939-2023): Ένας αληθινός θρύλος

Μουσική / Τίνα Τέρνερ: «Ούτε ένας δεν με αγάπησε στη ζωή μου, ούτε καν ο πατέρας και η μάνα μου»

Παρ’ όλες τις επιτυχίες και τις εκρηκτικές εμφανίσεις, η Τίνα Τέρνερ έζησε τα πρώτα σαράντα χρόνια της ζωής της με μοναξιά, κακοποίηση και στερημένη από αγάπη. Ο τρόπος που άφησε πίσω της τον τρόμο και την ενδοοικογενειακή βία και έγινε σύμβολο τόλμης και περηφάνιας και η πορεία της προς τη σαρωτική επιτυχία είναι είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ζωής της.
M. HULOT
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Οι Αθηναίοι / Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Η καριέρα της μετράει πάνω από μισό αιώνα. Αν και έχει να βγάλει δίσκο από το 1983, τα τραγούδια που ηχογράφησε μέσα σε μια δεκαετία έχουν απήχηση σήμερα σε 17χρονα παιδιά, κι αυτό την κάνει να νιώθει έφηβη. Η Μπέσσυ Αργυράκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Olivia Dean: Η νέα σταρ της βρετανικής ποπ

Μουσική / Mόνο η Olivia Dean κρατήθηκε απέναντι στην καταιγίδα των hits της Taylor Swift

Μια 26χρονη τραγουδοποιός από το Λονδίνο που καταφέρνει να κρατά γερά τις υψηλές θέσεις της στα charts, με έναν ήχο που ισορροπεί μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Bonus για σήμερα: ο νέος δίσκος των Dury Dava.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ