Ο Nick Cave επιλέγει τα δέκα αγαπημένα του ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών

Ο Nick Cave επιλέγει τα δέκα αγαπημένα του ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών Facebook Twitter
"Μια λίστα με δέκα πολυαγαπημένα μου τραγούδια αγάπης – παλιά, μελαγχολικά και «σεντιμεντάλ» τραγούδια που έχουν ταξιδέψει μαζί μου μέσα στα χρόνια, έχουν κυριαρχήσει στον κόσμο μου και πάντα με διασώζουν"
0

Στο «οπαδικό» site του με την ονομασία Red Hand Files, ο Nick Cave κοινοποιεί τακτικά την κατά καιρούς δημιουργική του διαδικασία και συχνά απαντά σε ερωτήματα θαυμαστών. Πριν από λίγες μέρες ετέθησαν υπόψη του τα εξής δύο:

«Έχεις γράψει επί μακρόν στα τραγούδια, στην ποίηση και στη πρόζα σου για τον έρωτα. Τι είναι έρωτας; Γιατί τα τραγούδια αγάπης μας συγκινούν τόσο πολύ; Μια λίστα ίσως με τα δέκα κορυφαία ερωτικά τραγούδια;» (Mack, Bairnsdale, Australia)

«Πόσο σημαντικό είναι το τραγούδι στη ζωή σου, ως ακροατής;» (Luiza, Viçosa, Brazil)

O Cave αποφάσισε να δώσει κοινή απάντηση στα δύο ερωτήματα, προσφέροντας και τη λίστα που ζήτησε ο φίλος από την Αυστραλία.

Αγαπητοί Mack και Luiza

Έχουν φτάσει πρωινές ώρες εδώ στο Λος Άντζελες και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Ήμουν στο στούντιο όλη νύχτα, δουλεύοντας τα νέα τραγούδια. Οι μελωδίες και τα λόγια τριγυρνάνε στο μυαλό μου γι' αυτό ζητώ συγνώμη αν το γράμμα μου είναι λίγο ανάστατο. Ρωτάς για το έρωτα Mack και ίσως τελικά αυτό είναι ο έρωτας – ίσως τα τραγούδια είναι η διάλεκτος του έρωτα. Ίσως γι' αυτό τα προορίζαμε εξαρχής – για να δώσουμε φωνή σ' αυτό το παράξενο, ανεξιχνίαστο συναίσθημα που μας διαλύει σε όλη μας τη ζωή. Ίσως κάποια τραγούδια είναι η ενσάρκωση του ίδιου του έρωτα και γι' αυτό μας συγκινούν τόσο βαθιά. Αποτελούν απλούς και ευθείς μηχανισμούς που βομβαρδίζουν την καρδιά – κάτι που άλλα καλλιτεχνικά μέσα δεν μπορούν να πετύχουν με την ίδια καίρια και τρομακτική ακρίβεια.

Ιδού λοιπόν μια λίστα με δέκα πολυαγαπημένα μου τραγούδια αγάπης – παλιά, μελαγχολικά και «σεντιμεντάλ» τραγούδια που έχουν ταξιδέψει μαζί μου μέσα στα χρόνια, έχουν κυριαρχήσει στον κόσμο μου και πάντα με διασώζουν. Πρόκειται για μικρές, ταπεινές βόμβες αγάπης, όμως αγαπητή Luiza, τόσο σημαντικές όσο τίποτε άλλο.

Με πολλή αγάπη, Nick

To Love Somebody – Bee Gees

 

 

 

My Father – Nina Simone

 

 

 

 

I Threw It All Away – Bob Dylan

 

 

 

 

Comfort You – Van Morrison

 

 

 

Angel of the Morning – Merrilee Rush & The Turnabouts

 

 

 

 

Nights In White Satin – The Moody Blues

 

 

 

 

Where's the Playground Susie? – Glen Campbell

 

 

 

 

Something On Your Mind – Karen Dalton

 

 

 

 

Always on My Mind – Elvis Presley

 

 

 

Superstar – Carpenters

 
Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Χελμός

Μουσική / Χελμός: 30 στιγμές από το πιο «ψηλό» φεστιβάλ του καλοκαιριού

Στημένο στα 1.700 μέτρα, το 3ο Helmos Mountain Festival υποδέχτηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα ονόματα της εγχώριας σκηνής, σε ένα τριήμερο που συνδύασε μουσική, φύση και κορυφές - κυριολεκτικά και μεταφορικά.
LIFO NEWSROOM
Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Μουσική / Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Η νέα φωνή της ελληνικής μουσικής είναι, όπως λέει, «λίγο καθαρίστρια, λίγο ιδιωτική υπάλληλος, λίγο τραγουδίστρια». Μόλις έκλεισε τα τριάντα, ετοιμάζεται να ανέβει ξανά στη σκηνή με τη Νατάσσα Μποφίλιου και δείχνει πως έχει πολλά να προσφέρει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Φέλιξ Μέντελσον που εμπνέεται από τον Σαίξπηρ και θα ζωντανέψει, όπως και στο κείμενο, «στην Αθήνα, μια καλοκαιρινή νύχτα».
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Στέφανος Αθανασίου

Μουσική / Στέφανος Αθανασίου: «Γράφω για τον έρωτα, ο οποίος δεν έχει φύλο, δεν έχει καταγωγή»

Ο νεαρός τραγουδοποιός από τα Γιάννενα δεν είχε σκοπό να πει δημοτικά, αλλά συνόδεψε τη θεία του, Παγώνα Αθανασίου, σε δύο νεο-παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου που του προκάλεσαν ανατριχίλα.
M. HULOT
Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Plāsmata 3 / Voltnoi & Quetempo, Άκης Χοντάσης: «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Το STEGI.RADIO γίνεται για τρεις εβδομάδες το σημείο συνάντησης στα Plāsmata 3 στο Πεδίον του Άρεως, με αμέτρητες ώρες μουσικής απ' όλο τον πλανήτη και συζητήσεις που αφηγούνται ιστορίες του κόσμου.
M. HULOT
H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Μουσική / «Φθηνά Tricks 3»: H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Με το «Φθηνά Tricks 3» ολοκληρώνεται η τριλογία του Έλληνα ράπερ, με τη θεαματικότερη ίσως άνοδο που έχει δει η ελληνική σκηνή – ένα άλμπουμ που δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε όποιον ακούει ραπ να ισχυριστεί πως δεν του αρέσει.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ