Ο Nick Cave επιλέγει τα δέκα αγαπημένα του ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών

Ο Nick Cave επιλέγει τα δέκα αγαπημένα του ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών Facebook Twitter
"Μια λίστα με δέκα πολυαγαπημένα μου τραγούδια αγάπης – παλιά, μελαγχολικά και «σεντιμεντάλ» τραγούδια που έχουν ταξιδέψει μαζί μου μέσα στα χρόνια, έχουν κυριαρχήσει στον κόσμο μου και πάντα με διασώζουν"
0

Στο «οπαδικό» site του με την ονομασία Red Hand Files, ο Nick Cave κοινοποιεί τακτικά την κατά καιρούς δημιουργική του διαδικασία και συχνά απαντά σε ερωτήματα θαυμαστών. Πριν από λίγες μέρες ετέθησαν υπόψη του τα εξής δύο:

«Έχεις γράψει επί μακρόν στα τραγούδια, στην ποίηση και στη πρόζα σου για τον έρωτα. Τι είναι έρωτας; Γιατί τα τραγούδια αγάπης μας συγκινούν τόσο πολύ; Μια λίστα ίσως με τα δέκα κορυφαία ερωτικά τραγούδια;» (Mack, Bairnsdale, Australia)

«Πόσο σημαντικό είναι το τραγούδι στη ζωή σου, ως ακροατής;» (Luiza, Viçosa, Brazil)

O Cave αποφάσισε να δώσει κοινή απάντηση στα δύο ερωτήματα, προσφέροντας και τη λίστα που ζήτησε ο φίλος από την Αυστραλία.

Αγαπητοί Mack και Luiza

Έχουν φτάσει πρωινές ώρες εδώ στο Λος Άντζελες και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Ήμουν στο στούντιο όλη νύχτα, δουλεύοντας τα νέα τραγούδια. Οι μελωδίες και τα λόγια τριγυρνάνε στο μυαλό μου γι' αυτό ζητώ συγνώμη αν το γράμμα μου είναι λίγο ανάστατο. Ρωτάς για το έρωτα Mack και ίσως τελικά αυτό είναι ο έρωτας – ίσως τα τραγούδια είναι η διάλεκτος του έρωτα. Ίσως γι' αυτό τα προορίζαμε εξαρχής – για να δώσουμε φωνή σ' αυτό το παράξενο, ανεξιχνίαστο συναίσθημα που μας διαλύει σε όλη μας τη ζωή. Ίσως κάποια τραγούδια είναι η ενσάρκωση του ίδιου του έρωτα και γι' αυτό μας συγκινούν τόσο βαθιά. Αποτελούν απλούς και ευθείς μηχανισμούς που βομβαρδίζουν την καρδιά – κάτι που άλλα καλλιτεχνικά μέσα δεν μπορούν να πετύχουν με την ίδια καίρια και τρομακτική ακρίβεια.

Ιδού λοιπόν μια λίστα με δέκα πολυαγαπημένα μου τραγούδια αγάπης – παλιά, μελαγχολικά και «σεντιμεντάλ» τραγούδια που έχουν ταξιδέψει μαζί μου μέσα στα χρόνια, έχουν κυριαρχήσει στον κόσμο μου και πάντα με διασώζουν. Πρόκειται για μικρές, ταπεινές βόμβες αγάπης, όμως αγαπητή Luiza, τόσο σημαντικές όσο τίποτε άλλο.

Με πολλή αγάπη, Nick

To Love Somebody – Bee Gees

 

 

 

My Father – Nina Simone

 

 

 

 

I Threw It All Away – Bob Dylan

 

 

 

 

Comfort You – Van Morrison

 

 

 

Angel of the Morning – Merrilee Rush & The Turnabouts

 

 

 

 

Nights In White Satin – The Moody Blues

 

 

 

 

Where's the Playground Susie? – Glen Campbell

 

 

 

 

Something On Your Mind – Karen Dalton

 

 

 

 

Always on My Mind – Elvis Presley

 

 

 

Superstar – Carpenters

 
Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ