Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς (που τυχαίνει να μελοποιεί τις ιστορίες του)

Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς (που τυχαίνει να μελοποιεί τις ιστορίες του) Facebook Twitter
1
Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς (που τυχαίνει να μελοποιεί τις ιστορίες του) Facebook Twitter

Ο νέος δίσκος του Σαμόλη λέγεται Ένα Σύμπαν Στα Μέτρα Σου και θα κυκλοφορήσει την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου. Είχα την ευκαιρία να ακούσω πρώτος το άλμπουμ. 

Ήδη απ' το Fortune Cookie, την μεγάλη του επιτυχία που ήταν στα αγγλικά, είχα εκτιμήσει τη λοξή ματιά του, τις αναφορές στην ποπ κουλτούρα, το χιούμορ. Όμως η μετάβαση απ' τα αγγλικά στα ελληνικά ξένισε αρχικά πολλούς. Καταλαβαίνω γιατί όσοοι επιχείρησαν να κρίνουν ορθολογικά τους ελληνικούς στίχους, πχ. στο Ατάρι, μπερδεύτηκαν ή ξενέρωσαν, όμως ταυτόχρονα ο τρόπος που ο Σαμόλης μπλέκει στιχουργικά το σουρεαλισμό με την καθημερινότητα είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό. 

Τρία πράγματα είναι κυρίαρχα στο δίσκο: Το όνειρο, η συντροφικότητα κι η περιπέτεια. Και είναι όλα εκεί στο κομμάτι που ανοίγει το άλμπουμ, ένα τραγούδι που δεν υπάρχει ονλάιν άρα θα πρέπει να ακούσετε απ' το δίσκο όταν βγει.

Λέγεται Αερόστατο κι αυτοί είναι οι στίχοι του:

Μέναµε στην Ακρόπολη δυο χρόνια και µετά
Πήγαµε στα Εξάρχεια για να' ναι πιο φτηνά
Μα ήρθαν χρόνοι δίσεκτοι κι έπιασε φασαρία
Κι αποφασίσαµε να φύγουµε στην επαρχία

Μετακοµίσαµε στην Τούµπα στη Θεσσαλονίκη
Και στους δικούς µου στα Χανιά να µη δίνουµε νοίκι
Μα όπου κι αν πηγαίναµε µας έλειπε η θέα
Ώσπου ένα βράδυ µια ταινία µας έδωσε ιδέα

Να φτιάξουµε ένα αερόστατο από µπαλόνια

Και να ζήσουµε ευτυχισµένοι εκεί για χρόνια

Να πληρώνουµε φόρους στον ουρανό
Δυο σύννεφα το τετραγωνικό
Να µην έχουµε έννοια καµιά, ούτε καν τον καιρό
Να περνάµε τα σύνορα από ψηλά
Χωρίς πατρίδα - σηµαία καµιά
Κι όταν όλα θα µοιάζουν µικρά
Θ' ανοιχτούµε για κόσµους όπου όλα είναι δυνατά

Αφού είδαµε κι απόειδαµε µε τα της επαρχίας
Πήραµε σβάρνα τα χωριά της νότιας Γαλλίας
Σειρά πήρε το Άµστερνταµ, το Γιορκ, το Βερολίνο
Πήγαµε και στη Τζο που σπούδαζε στο Καµερίνο

Μα ο ήλιος µας ξανάφερε στα πάτρια εδάφη
Και το καλοκαίρι πήγαµε στο Ρούκουνα Ανάφη
Μα ακόµα και εκεί ήταν σαν κάτι να µας λείπει
Και µόνο εκείνη η ιδέα θα µας έδιωχνε τη λύπη

Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς (που τυχαίνει να μελοποιεί τις ιστορίες του) Facebook Twitter

Η ταινία είναι φυσικά το Up (Ψηλά στον Ουρανό), και η γλυκόπικρη αλλά ελπιδοφόρα αίσθηση του κομματιού κυριαρχεί σε όλο το άλμπουμ. Στο αυτοβιογραφικό 'Η Μούσα μου Είναι Αμερικάνα' ο Σαμόλης αφηγείται με μπόλικο αυτοσαρκασμό τα όνειρά του για καριέρα στην Αμερική και τα αποτυχημένα του σχέδια να μετακομίσει στις ΗΠΑ, χωρίς να εγκαταλείπει όμως την προσπάθεια, σίγουρος ότι κάποτε θα τα καταφέρει. 

Στην τρυφερή μπαλάντα Το Βιογραφικό Μου αντί για τα πτυχία και την προϋπηρεσία του αρχίζει να μιλά για το μεγάλο του έρωτα, πώς πρωτοσυναντήθηκαν, τα ταξίδια που έκαναν - αυτό είναι, λέει το πραγματικό του βιογραφικό., ενώ στο Λέων με Κριό ένα ζευγάρι που φαινομενικά δεν ταιριάζει κατορθώνει το ακατόρθωτο.

Η ενορχήστρωση συχνά αλλάζει από τραγούδι σε τραγούδι. Το δε Οι Θεοί Των Παιδιών ξεφεύγει εντελώς απ' το συνηθισμένο του ύφος και την προσωπική θεματολογία του, φτιάχνοντας ένα ευαίσθητο αλλά δυνατό παραμύθι για όσα γίνονται γύρω μας.

Η γλυκόπικρη νοσταλγία είναι παρούσα σε ένα απ' τα πιο κολλητικά τραγούδια του δίσκου το Πορτοκαλί Μουστάκι («που σου μείνε από τον πρωινό χυμό») και μας γυρνά στην παιδική ηλικία, τότε που η γραμμή μεταξύ φιλίας και έρωτα ήταν λεπτή - κι εμείς δεν ξέραμε τι ακριβώς μας γινόταν. 

Η πιο όμορφη μελωδία του δίσκου κατά τη γνώμη μου είναι το Φυσιολογικό, στο οποίο με πικρή ειρωνεία ο Σαμόλης απαντά στο αγωνιώδες ερώτημα της αγάπης του αν το να είναι μαζί είναι "φυσιολογικό" με τον πιο ανέλπιστο τρόπο - που σκοπό έχει να δείξει το πόσο άκυρη είναι η ερώτηση (και το πώς δυσκολεύουμε τις ζωές μας) 

Όταν έψαξα τον Σαμόλη για να του πω ότι μου άρεσε πολύ το άλμπουμ μου έγραψε το εξής:

«Εν τω μεταξυ το αλμπουμ βγαινει Δευτερα 13 Φλεβαρη οπου ειναι:

Παγκοσμια ημερα Ραδιοφωνου
Παγκοσμια ημερα Κινηματογραφου
Παγκοσμια ημερα προφυλακτικου
Παραμονη Αγιου Βαλεντινου
Και ημερα που γεννηθηκε ο Robbie Williams...
Τι άλλo να ζητήσω από το Σύμπαν
Πραγματικά ένα σύμπαν στα μέτρα μου»

Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς (που τυχαίνει να μελοποιεί τις ιστορίες του) Facebook Twitter

Facebook Page: Δημήτρης Σαμόλης

Μουσική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φαινόμενο «Manos»: O πιο δημοφιλής Έλληνας YouTuber κατάφερε να κατακτήσει και την κορυφή του Spotify

Μουσική / Manos: O πιο δημοφιλής Έλληνας YouTuber κατακτά και την κορυφή του Spotify

Για εκατομμύρια παιδιά και εφήβους ο Manos δεν ήταν απλώς ένας YouTuber αλλά ένας ψηφιακός φίλος. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το πρώτο του βίντεο, μιλά για τη σχέση ζωής με το κοινό του, τις δυσκολίες της πρόωρης δημοσιότητας, την προσωπική του επανεκκίνηση και τη θεαματική είσοδό του στη μουσική με τις επιτυχίες «Baby» και «Κενό».
M. HULOT
Γιώργος Κανέλλης - Discobole

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Κανέλλης: «Το Discobole δεν ήταν ένα απλό κατάστημα»

Από τα παιδικά του χρόνια στο Παλαιό Φάληρο ως το άνοιγμα του θρυλικού «Discobole», κι απ’ τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ως τη σημερινή αναγέννηση του βινυλίου – ο άνθρωπος πίσω από το σημαντικότερο δισκάδικο της πόλης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Μουσική / Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Με το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ της, «1.», και το viral «Βαριέμαι πολύ», η Έλενα Λεώνη μετατρέπει την πίεση που προκαλούν οι προσδοκίες και η ανάγκη να είναι διαρκώς παραγωγική σε σύγχρονη ελληνική ποπ που συνδυάζει παράδοση, συναίσθημα και προσωπική ελευθερία.
M. HULOT
Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT