Το μοναδικό τραγούδι που ταιριάζει στην επέτειο των 25 χρόνων από την αυτοκτονία του Kurt Cobain

Το μοναδικό τραγούδι που ταιριάζει στην επέτειο των 25 χρόνων από την αυτοκτονία του Kurt Cobain Facebook Twitter
Ίσως αν φύτευα μια σφαίρα στο μυαλό μου / θα με θυμόντουσαν σαν τον Kurt Cobain...
0

«Ο Κερτ Κομπέιν ενσάρκωσε ιδανικά τον θυμό και την απελπισία της λευκής Δυτικής νεολαίας καθώς αυτή αγωνίζεται να πραγματοποιήσει τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση μέσα σε κοινωνίες που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες τελετουργίες για τέτοιες υπερβάσεις.

Παραμένει εξόχως ειρωνικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί νέοι προσβλέπουν στους ροκ σταρ –τους οποίους συχνά επενδύουν με θρησκευτικές ιδιότητες– για να τους βοηθήσουν σ' αυτή τη μετάβαση, στους ανθρώπους εκείνους δηλαδή που αδυνατούν συχνά να αποτινάξουν τις εφηβικές συμπεριφορές που τους έκαναν διάσημους...

Η τραγωδία του Κερτ Κομπέιν είναι ότι εκπλήρωσε αυτό το αμερικανικό αρχέτυπο που είχε σκιαγραφήσει στο "Early Success" [Πρώιμη επιτυχία] ο Σκοτ Φιτζέραλντ: "Είναι σύντομος και πολύτιμος αυτός ο χρόνος. Και όταν ανασηκωθεί η αχλή μετά από μερικές εβδομάδες, διαπιστώνει κανείς ότι τα καλύτερα πέρασαν ανεπιστρεπτί"».

Κάπως έτσι κατέληγε το άρθρο του επιφανούς «ροκ συγγραφέα» Jon Savage στον Observer το 1994, λίγο καιρό μετά την αυτοκτονία του Κερτ Κομπέιν.

Είναι σύντομος και πολύτιμος αυτός ο χρόνος. Και όταν ανασηκωθεί η αχλή μετά από μερικές εβδομάδες, διαπιστώνει κανείς ότι τα καλύτερα πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Συγχρόνως σχεδόν με το τραγικό γεγονός, σε ένα ανατριχιαστικά στοιχειωμένο timing, κυκλοφορούσε τότε, πριν από 25 χρόνια, και το άλμπουμ των Residents, "Gingerbread Man" το οποίο περιείχε και το κομμάτι με τον χαρακτηριστικά αινιγματικό για το γκρουπ τίτλο, "The Aging Musician: Narcissus knows no one naked" (με επίτιμο προσκεκλημένο στα φωνητικά τον ιδιοφυή παραγωγό και συνθέτη Todd Rundgren) το οποίο όμως περιείχε και τους ακόλουθους διόλου αινιγματικούς αλλά καίρια παραβολικούς στίχους περί της θανάσιμης πλάνης της αιώνιας εφηβείας που βρίσκεται στην καρδιά του rock and roll, με αφορμή το απονενοημένο διάβημα του Κερτ Κομπέιν στα 27 του χρόνια τον Απρίλιο του 1994.

 
Once upon a time I played electric guitar
And they said I was a rock and roll star
Now nobody calls me on the telephone
So I sit and watch my TV all alone
Maybe if I put a bullet in my brain
They'd remember me like Kurt Cobain
And the parasites on MTV
Would wipe their eyes and act like they knew me
But I wouldn't be a hero I'd be dead
Just a note beside a corpse that read
If you like to pretend that you'll never get old
You got what it takes to rock and roll

 

***

[Μια φορά κι έναν καιρό έπαιζα ηλεκτρική κιθάρα
και όλοι έλεγαν ότι θα γίνω ροκ σταρ
Τώρα κανείς δεν με παίρνει πια τηλέφωνο
κι έτσι κάθομαι και χαζεύω μόνος μου τηλεόραση
Ίσως αν φύτευα μια σφαίρα στο μυαλό μου
θα με θυμόντουσαν σαν τον Kurt Cobain
Και τα παράσιτα στο MTV
θα σκούπιζαν τα δάκρυα τους κάνοντας ότι με γνώριζαν
Δεν θα ήμουν ήρωας όμως, θα ήμουν νεκρός
ένα σημείωμα απλά πλάι σ' ένα κουφάρι που θα έλεγε
Αν σ' αρέσει να υποκρίνεσαι ότι δεν θα γεράσεις ποτέ
έχεις ό,τι χρειάζεται για το rock and roll]
Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Χελμός

Μουσική / Χελμός: 30 στιγμές από το πιο «ψηλό» φεστιβάλ του καλοκαιριού

Στημένο στα 1.700 μέτρα, το 3ο Helmos Mountain Festival υποδέχτηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα ονόματα της εγχώριας σκηνής, σε ένα τριήμερο που συνδύασε μουσική, φύση και κορυφές - κυριολεκτικά και μεταφορικά.
LIFO NEWSROOM
Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Μουσική / Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Η νέα φωνή της ελληνικής μουσικής είναι, όπως λέει, «λίγο καθαρίστρια, λίγο ιδιωτική υπάλληλος, λίγο τραγουδίστρια». Μόλις έκλεισε τα τριάντα, ετοιμάζεται να ανέβει ξανά στη σκηνή με τη Νατάσσα Μποφίλιου και δείχνει πως έχει πολλά να προσφέρει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Φέλιξ Μέντελσον που εμπνέεται από τον Σαίξπηρ και θα ζωντανέψει, όπως και στο κείμενο, «στην Αθήνα, μια καλοκαιρινή νύχτα».
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Στέφανος Αθανασίου

Μουσική / Στέφανος Αθανασίου: «Γράφω για τον έρωτα, ο οποίος δεν έχει φύλο, δεν έχει καταγωγή»

Ο νεαρός τραγουδοποιός από τα Γιάννενα δεν είχε σκοπό να πει δημοτικά, αλλά συνόδεψε τη θεία του, Παγώνα Αθανασίου, σε δύο νεο-παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου που του προκάλεσαν ανατριχίλα.
M. HULOT
Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Plāsmata 3 / Voltnoi & Quetempo, Άκης Χοντάσης: «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Το STEGI.RADIO γίνεται για τρεις εβδομάδες το σημείο συνάντησης στα Plāsmata 3 στο Πεδίον του Άρεως, με αμέτρητες ώρες μουσικής απ' όλο τον πλανήτη και συζητήσεις που αφηγούνται ιστορίες του κόσμου.
M. HULOT
H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Μουσική / «Φθηνά Tricks 3»: H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Με το «Φθηνά Tricks 3» ολοκληρώνεται η τριλογία του Έλληνα ράπερ, με τη θεαματικότερη ίσως άνοδο που έχει δει η ελληνική σκηνή – ένα άλμπουμ που δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε όποιον ακούει ραπ να ισχυριστεί πως δεν του αρέσει.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ