Μικρές σπίθες αγάπης

Μικρές σπίθες αγάπης Facebook Twitter
0

Είπα στα δέντρα πως θα 'ρθει ο χρόνος / και σε όλα τα χόρτα / πως θα 'ρθει η βροχή / γέμισα πέτρες τα άδεια μου χέρια / η ελπίδα να γίνει μια αχτίδα στη γη / εκεί μου είπε θα είσαι ασφαλής / και χάθηκε τρέχοντας στην καταστροφή / οι υπολογιστές είχαν σβήσει, κοιμούνταν βαθιά / κι όλα απ' το χρόνο κυλούσαν αργά / εκείνη τη νύχτα ήρθε μπροστά μου / μπήκα στο στόμα του, μαύρο κενό / εκεί κοιμήθηκα σαν μύγα στα πεύκα / τότε που έπεφτε ο ουρανός / κι έτσι αργόσυρτος μέσα στον κόσμο / δεν γύρισα σπίτι γιατί ήμουν νεκρός...

Οι στίχοι στον Άργο του Κωνσταντίνου Βήτα είναι στιγμές ποίησης που θυμίζουν περισσότερο στιγμιότυπα από ταινία του David Gordon Green, απ' όσο τις αστικές εικόνες του Αντονιόνι - παρ' όλο που ο τίτλος του συγκεκριμένου κομματιού είναι «Η Νύχτα». Είναι περισσότερο σαν να αφηγείται περιστατικά από τον George Washington ή τα πικρά στοιχειωμένα όνειρα του Ratcatcher που διαδραματίζονται σε απέραντα χωράφια με στάχυα, λοφοσειρές και σύννεφα που τρέχουν, παρά ιστορίες τσιμέντου και κίνησης στην πόλη. Ο νέος του δίσκος μπορεί θεματικά να είναι ο λιγότερο «αστικός» του, φαίνεται πάντως όλο και καλύτερος όσο περνάει ο καιρός, και μετά από σχεδόν πέντε μήνες απ' την κυκλοφορία του μπορεί να πει κανείς ότι ως άλμπουμ, συνολικά, είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη δουλειά του μέχρι τώρα. «Του έδωσα το όνομα από το σκυλί του Οδυσσέα που για μένα συμβολίζει την πίστη, την καρτερικότητα, την υπομονή, τη μικρή σπίθα της αγάπης», έλεγε στη LifΟ λίγο πριν κυκλοφορήσει, «αυτόν ψάχνω να βρω μέσα από τη μικρή μου οδύσσεια και μιας και κανείς δεν βγαίνει αλώβητος από το ταξίδι του, του χαρίζω τη στραπατσαρισμένη μου ποπ».

«ΟΆργος ήταν ο τελευταίος μου σταθμός σ' αυτή την περιπλάνηση» αναφέρει. «Το πρώτο cd μεταδίδει τη φολκ αίσθηση που είχα τα τελευταία χρόνια, από την έκδοση της Άγριας Χλόης το 2004 και μετά. Ο Άργοςστον οποίο φτάνω στο τέλος είναι το σύμβολο της πίστης, της συμπεριφοράς, της καρτερικότητας, είναι όλα αυτά τα στοιχεία που σκέφτομαι πως θα 'πρεπε να έχει ο άνθρωπος σήμερα και τελικά τα βρίσκουμε στην ψυχή των ζώων. Το δεύτερο cd είναι μια μουσική περιπλάνηση, μία άμπιεντ συλλογή από νέες συνθέσεις που περίμεναν χρόνια στο αρχείο μου. Τα ηχογραφήσαμε με τους συνεργάτες μου στην υψηλότερη εγγραφή που υπάρχει αυτήν τη στιγμή (high definition) γιατί ήθελα να αποτυπώσω καλύτερα τη δραματικότητα και την πλαστικότητα των ήχων και των συναισθημάτων. Ο Άργος ήταν μια περιπλάνηση, μια αναζήτηση... Βρίσκομαι εδώ για να θέσω ερωτήσεις. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο ρόλος της τέχνης...».

«Δεν έχω μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου και πιστεύω ότι έχω καταφέρει λίγα μικρά πράγματα στη ζωή, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου ζωή. Έτσι δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπήρξα ποτέ τυχερός. Αν υπήρξα, θα ήταν γιατί κάποιος με αγάπησε και ανταπέδωσα».

«Είμαι πάρα πολύ πικραμένος απ' τη δισκογραφία. Με το που θα τελειώσω αυτήν τη συνεργασία δεν ξέρω τι θα κάνω. Δεν μπορείς να διανοηθείς πόσο σκληρό είναι αν δεν είσαι μέσα σ' αυτό. Αν την κοιτάξεις βαθιά, είναι μια τρισάθλια κατάσταση. Κάποια μέρα οι εταιρείες δίσκων θα με αναγκάσουν και μένα να πουλάω τα άλμπουμ μου μόνος μου στο ίντερνετ. Αν δεν έχω κουραστεί από όλες αυτές τις πικρές ιστορίες μέχρι τότε, γιατί σκέφτομαι να πάω στο χωριό να φυτέψω πατάτες. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αυτό που διάβασα πριν από λίγο καιρό σε μια συνέντευξη της Τζόνι Μίτσελ, που είχε γενικά μια πολύ καλή μεταχείριση στη δισκογραφία. Έλεγε ότι έφυγε και δεν μπορεί πια, θα διανείμει τα άλμπουμ της με άλλον τρόπο. Ο μουσικός κάνει ότι δεν τα βλέπει όλα αυτά κάποια στιγμή, για να προσπαθήσει να επιβιώσει, να ζήσει. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία σε βοηθάει στο ξεκίνημα, στη διανομή. Οι μικρές εταιρείες, οι εναλλακτικές, είναι χειρότερες απ' τις μεγάλες, δίνεις το έργο σου και δεν παίρνεις δεκάρα. Πάει εκεί ένας κόσμος που θέλει απλά να κυκλοφορήσει τη δουλειά του, δεν έχει απαιτήσεις».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Plāsmata 3 / Voltnoi & Quetempo, Άκης Χοντάσης: «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Το STEGI.RADIO γίνεται για τρεις εβδομάδες το σημείο συνάντησης στα Plāsmata 3 στο Πεδίον του Άρεως, με αμέτρητες ώρες μουσικής απ' όλο τον πλανήτη και συζητήσεις που αφηγούνται ιστορίες του κόσμου.
M. HULOT
H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Μουσική / «Φθηνά Tricks 3»: H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Με το «Φθηνά Tricks 3» ολοκληρώνεται η τριλογία του Έλληνα ράπερ, με τη θεαματικότερη ίσως άνοδο που έχει δει η ελληνική σκηνή – ένα άλμπουμ που δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε όποιον ακούει ραπ να ισχυριστεί πως δεν του αρέσει.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
Tso: η βυζαντινή μουσική, το τραπ και η σύγχρονη electronica όπως δεν τα έχεις ξανακούσει

Μουσική / Tso: «Δεν με έχωσε η μάνα μου κάπου, ούτε ήταν διάσημη η γιαγιά μου»

Από τη συνεργασία του με τη Μαρίνα Σάττι κατάλαβε πως, για να πας μπροστά, πρέπει να σπάσεις κανόνες. Δεν αποδέχεται την ταμπέλα της queer ποπ για τη μουσική του ενώ προσπάθησε να κάνει τραπ που να είναι respectful προς τις γυναίκες. Ο Tso είναι, σαφώς, μια κατηγορία από μόνος του, δημιουργώντας ένα χαρμάνι με στοιχεία που δύσκολα θα τολμούσε να συνδυάσει κάποιος άλλος. Το πρώτο του single, «ZOMETSO», δίνει μια γεύση από όσα θα ακολουθήσουν.
M. HULOT
Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ