Karol G: Η Κολομβιανή μουσικός με τα 24 δισεκατομμύρια streams

Karol G: Η Κολομβιανή μουσικός με τα 24 δισεκατομμύρια streams Facebook Twitter
Χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια για να καταφέρει να κάνει το πρώτο της μεγάλο χιτ. Φωτογραφία: Alexander Tamargo/Getty Images
0

Δεν είναι αυτονόητο ένας μη αγγλόφωνος μουσικός να αποκτήσει crossover απήχηση, δηλαδή να πετύχει ευρεία και μαζική αποδοχή σε διεθνές επίπεδο, σαν να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για γυναίκα από τη Λατινική Αμερική, όπου η μουσική σκηνή είναι κατά βάση ανδροκρατούμενη. Αν είναι δύσκολο για τους ισπανόφωνους ερμηνευτές, για τις γυναίκες είναι ακόμα πιο σπάνιο. Λίγες Λατίνες έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο. 

Η Karol G θεωρείται ένα τρανταχτό παράδειγμα. Να κάνουμε μια παρένθεση εδώ και να πούμε ότι δεν μιλάμε για Αμερικανίδες με ρίζες στη Λατινική Αμερική, όπως η Cardi Β ή η Σελένα Γκόμεζ, ούτε για περιπτώσεις όπως η Rosalía από την Ισπανία, που πλασαρίστηκε ως εκπρόσωπος του νεο-φλαμένκο, αλλά γνώρισε επιτυχία μετά τη συνεργασία της με τον Πορτορικανό J Balvin.

Σήμερα, στα 30 της, είναι ανάμεσα στους Top 50 μουσικούς του Spotify παγκοσμίως, με πάνω από 24 δισεκατομμύρια streams και παραπάνω από 80 εκατομμύρια followers στα social media.

Η Karol G είναι γέννημα-θρέμμα του Μεντεγίν της Κολομβίας. Το κανονικό της όνομα είναι Carolina Giraldo Navarro. Από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική και το τραγούδι και μεγάλωσε σε ένα αρκετά ενθαρρυντικό οικογενειακό περιβάλλον. Ο μεγαλύτερος θαυμαστής της ήταν ο πατέρας της, ο οποίος έπαιζε σε συγκρότημα και το όνειρό του ήταν να γίνει τραγουδιστής. Το σπίτι τους ήταν γεμάτο μουσική, από σάλσα μέχρι μέταλ, Bee Gees και valletano, ένα είδος κολομβιανής κάντρι. Συνήθιζαν να κάνουν εμφανίσεις, διοργανώνοντας μικρές συναυλίες, ενώ η ίδια σπούδαζε μουσική. «Στην αρχή νόμιζα ότι θα ήταν εύκολο για μένα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική, επειδή δεν υπήρχαν πολλές γυναίκες στη βιομηχανία, αλλά, όταν ξεκίνησα να δουλεύω, συνειδητοποίησα τον λόγο που τα πράγματα ήταν έτσι όπως ήταν». 

 Karol G desert Facebook Twitter
Η Karol G είναι γέννημα-θρέμμα του Μεντεγίν της Κολομβίας.

Στις αρχές των '00s, το να ασχοληθείς με το ρεγκετόν και να είσαι γυναίκα θεωρούνταν ανήκουστο, ειδικά σε μια σκηνή όπου οι γυναίκες θεωρούνται προϊόν, όπως συχνά σχολιάζει σε συνεντεύξεις. Το ρεγκετόν είναι διαβόητο για την υπερ-σεξουαλικότητα των στίχων του και αποτελεί πρόκληση, ειδικά όταν προέρχεται από γυναίκες. Η Πορτορικανή MC Ivy Queen, που πλέον θεωρείται από τους θρύλους του είδους, ήταν ίσως η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να γίνει ευρύτερα γνωστή εκείνη την περίοδο. Ταυτόχρονα, για πολλά χρόνια ήταν η πιο μισητή καλλιτέχνις της σκηνής, αντιμετωπίζοντας σκληρές σεξιστικές επιθέσεις εξαιτίας της εμφάνισης και της βαριάς φωνής της. Οι γυναίκες δεν ήταν μόνο ήταν ελάχιστες αλλά και διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της Λατινικής Αμερικής. 

Βέβαια, από τότε ο αριθμός των γυναικών έχει αυξηθεί αισθητά και η σκηνή έχει ομογενοιοποιηθεί και εξελίσσεται σε συνδυασμό με τα φεμινιστικά κινήματα που ανθούν από το Μεξικό μέχρι την Αργεντινή και παλεύουν στους δρόμους για τα δικαιώματα των γυναικών και ενάντια στη σεξουαλική βία, στη γυναικοκτονία και στους νόμους κατά των εκτρώσεων. 

karol g album
To εξώφυλλο του νέου άλμπουμ της Karol G «KG0516».

«Δεν υπάρχουν πια τόσο λίγες γυναίκες στο είδος όπως άλλοτε, περισσότερες νέες γυναίκες συμμετέχουν σε αυτό» αναφέρει στους «LA Times» η Karol, η οποία δηλώνει φεμινίστρια. 

Όταν πρωτοξεκινούσε, το 2006, αρκετοί από τη μουσική βιομηχανία προσπάθησαν να την αποθαρρύνουν, ώστε να μην ασχοληθεί με το ρεγκετόν. Ωστόσο, δεν πτοήθηκε. Ο πατέρας της, ο οποίος στο μεταξύ είχε γίνει μάναντζέρ της, της εξασφάλισε μια θέση στο κολομβιανό «X-Factor» και αποκεί άνοιξε ο δρόμος για να γνωρίσει σε μια quinceañera –ένα μεξικανικό έθιμο, κατά το οποίο γιορτάζονται τα δέκατα πέμπτα γενέθλια ενός κοριτσιού– τον J Balvin, με τον οποίον συνεργάστηκε. Χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια για να καταφέρει να κάνει το πρώτο της μεγάλο χιτ, το «Ahora Me Llama» μαζί με τον Bad Bunny, το 2017.

Σήμερα, στα τριάντα της, είναι ανάμεσα στους Top 50 μουσικούς του Spotify παγκοσμίως, με πάνω από 24 δισεκατομμύρια streams και παραπάνω από 80 εκατομμύρια followers στα social media. Το βίντεο για το κομμάτι «Tusa» που τραγουδά μαζί με τη Nicki Minaj έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube, ενώ το «Bichota», που σημαίνει κάτι σαν κακό κορίτσι –για να μη χρησιμοποιήσουμε τον τραπ όρο–, πηγαίνει εξίσου καλά. 

Bichota

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο «KG0516», εμπνευσμένο από τους αριθμούς των αεροπορικών πτήσεων – χρησιμοποιεί τα αρχικά της και την ημερομηνία που υπέγραψε για πρώτη φορά σε δισκογραφική εταιρεία ως Karol G. Η επιτυχία του άλμπουμ την έβαλε στο ίδιο κλαμπ με crossover Λατίνους μουσικούς, όπως ο Daddy Yankee, ο Bad Bunny και ο J Balvin.

Και ωραία όσα λέει σε σχέση με τον φεμινισμό, εκεί που μας τα χάλασε –και σε πολλούς άλλους–, όμως, η Karol ήταν με τις αφελείς δηλώσεις της σχετικά με τον ρατσισμό, που βγάζιυν περισσότερο άγνοια παρά οτιδήποτε άλλο. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Αμερική για τη δολοφονία του George Floyd πόσταρε για συμπαράσταση –εντάξει, κάπου έλεος κι αυτή– μια φωτό του ασπρόμαυρου μπουλντόγκ της με τη λεζάντα «ένα τέλειο παράδειγμα του λευκού και του μαύρου σε αρμονία». 

Πάντως, αυτό που έδειξε η γκάφα της είναι το πρόβλημα που έχει με τον ρατσισμό ολόκληρη η σκηνή. Ένα θέμα που, αν και υπαρκτό, δεν αναγνωρίζεται και δεν συζητείται ανοιχτά – έως καθόλου. Με εξαίρεση τον Ozuna, η πλειονότητα των reggaetoneros/as δεν είναι μαύροι Λατίνοι (δεν εξαιρούνται οι αυτόχθονες), παρά τις ρίζες του είδους στην αφρο-καραϊβική μουσική. 

Τουλάχιστον, η απολογία της μετά το δημόσιο και δικαιολογημένο κράξιμο, ακούστηκε περισσότερο ειλικρινής, σε αντίθεση με άλλες που έχουμε ακούσει κατά καιρούς. 

«Έκανα λάθος με τη φωτογραφία μου και το μάθημα που πήρα μου κόστισε» είπε. «Έκλαψα πολύ και εξαφανίστηκα από τα social media για έναν μήνα. Το ότι πρόσβαλα, όμως, τόσο κόσμο με την άγνοιά μου μού έδωσε την ευκαιρία να καταλάβω το πρόβλημα καλύτερα. Απλώς μεγάλωσα με προνόμια (σ.σ. ως mestiza, ανήκει στην πλειοψηφία του πληθυσμού στην Κολομβία, τονίζουν στους "LA Times") και δεν συνειδητοποιούσα το μέγεθος του ρατσισμού. Για να πω την αλήθεια, φοβόμουν να μιλήσω σχετικά, αλλά μαθαίνω τώρα». Και καλά θα κάνεις, Karol G. Από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή.

KAROL G, Mariah Angeliq - EL MAKINON 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT