Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική Facebook Twitter
Ιππόλυτος. Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος
0

Η μουσική στο Ηρώδειο παίζει πάντα κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Εκτός από τον συμπαγή κύκλο της κλασικής μουσικής, το πρόγραμμα στο ρωμαϊκό θέατρο ανοίγει με την παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την «Τουραντότ», το τελευταίο έργο του Τζάκομο Πουτσίνι και ένα από τα πιο δημοφιλή του 20ού αιώνα, που συνδυάζει κωμικά στοιχεία, το ανάλαφρο στοιχείο της κομέντια ντελ άρτε, εξαιρετικά εντυπωσιακές εικόνες και τη μεγαλοπρέπεια της φανταστικής αυτοκρατορικής Κίνας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Andrei Șerban, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Χλόη Ομπολένσκι. Διευθύνει ο Pier Giorgio Morandi.

Ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, έρχεται για δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο μετά την παρουσίασή του στο Χονγκ Κονγκ, με μια εξαιρετική δημιουργική ομάδα 34 ατόμων και ένα δυναμικό, ανανεωμένο καστ που προσεγγίζει με σύγχρονο τρόπο την αρχαία τραγωδία, προτείνοντας μια ανατρεπτική σκηνοθετική οπτική και εμβαθύνοντας στον άγριο κόσμο του Ευριπίδη.

Στις 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, η καθιερωμένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού και μουσικού διευθυντή της Μιχάλη Οικονόμου, θα μας ταξιδέψει σε δέκα διαφορετικούς ονειρικούς κόσμους.

Έναστρες νύχτες και αλησμόνητες εμπειρίες στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Raining Pleasure. Φωτ.: Ορέστης Ζούμπος

Τα μέλη του πιο επιτυχημένου ελληνικού αγγλόφωνου συγκροτήματος των τελευταίων δεκαετιών, οι Raining Pleasure, που έχουν διαγράψει ξεχωριστή πορεία στην εγχώρια μουσική σκηνή, επανασυνδέθηκαν και επιστρέφουν για να μας θυμίσουν τα τραγούδια που τους καθιέρωσαν ως ένα από τα κορυφαία μουσικά σύνολα της ελληνικής ποπ και εναλλακτικής ροκ.

Κάθε συναυλία των Stranglers είναι γεγονός σε μια μυθική καριέρα που κρατάει 50 χρόνια. Έχοντας δημιουργήσει το δικό τους μουσικό σύμπαν, επιφυλάσσουν μία ακόμα εκρηκτική εμφάνιση στο κοινό, με διαχρονικές επιτυχίες και τον δικό τους ξεχωριστό ήχο, άμεσα αναγνωρίσιμο και διαφορετικό από κάθε άλλης, σύγχρονής τους μπάντας.

Για πρώτη φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής, ο Michael Kiwanuka, παιδί-θαύμα της σόουλ, θα παρουσιάσει τις σημαντικότερες στιγμές από την πλούσια και γεμάτη επιτυχίες διαδρομή του που κινείται ανάμεσα στη σόουλ, στη φολκ και στο ροκ εν ρολ.

Έναστρες νύχτες και αλησμόνητες εμπειρίες στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Air. Φωτ.: Mathieu Rainaud

Οι Air, το ηλεκτρονικό ντουέτο των Nicolas Godin και Jean-Benoît Dunckel, έρχονται για μια βραδιά στην Αθήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας «Moon Safari», με το κράμα electronica, ατμοσφαιρικής ποπ και μελωδικής ροκ που τους καθιέρωσε ως ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής μουσικής.

Ο πρωτεργάτης της σύγχρονης ορχηστρικής νεοκλασικής μουσικής Max Richter επιστρέφει στο αρχαίο θέατρο για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα συνοδευόμενος από ένα κουιντέτο εγχόρδων και έναν αφηγητή, με κομμάτια από το «Blue Notebooks», το άλμπουμ-ορόσημο που κυκλοφόρησε το 2004, και από το νέο του άλμπουμ, «In a landscape», ένα μείγμα ηλεκτρονικών και ακουστικών ήχων.

Ο συνθέτης που έχει σφραγίσει τον ιταλικό κινηματογράφο των τελευταίων 50 χρόνων, ο Nicola Piovani, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσει τη συναυλία «Μεγάλες ταινίες, μεγάλες μουσικές» με μουσική από τρεις ορχηστρικές σουίτες-καρπό των εμβληματικών συνεργασιών του με τέσσερις μεγάλους ποιητές του ιταλικού σινεμά: τον Φεντερίκο Φελίνι, τους αδερφούς Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι και τον Ρομπέρτο Μπενίνι.

Έναστρες νύχτες και αλησμόνητες εμπειρίες στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Youssou N'Dour. Φωτ.: Youri Lenquette

Ο κορυφαίος Αφρικανός καλλιτέχνης Youssou N’Dour, από τους βασικότερους εκφραστές του αφρικανικού ήχου και θρυλική μορφή της world music, φτάνει για μια συναυλία στο Ηρώδειο και θα πλαισιώνεται από τους αειθαλείς Le Super Étoile de Dakar, το σχήμα που τον συνοδεύει σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, από τους πιο αυθεντικούς εκφραστές του mbalax ήχου της Σενεγάλης.

Το μεγαλειώδες Άξιον Εστί, η ποιητική σύνθεση του Οδυσσέα Ελύτη που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του τιμητικού εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη. Στη λαμπρή συναυλία ο Γιώργος Νταλάρας θα είναι ο λαϊκός τραγουδιστής και ο Δημήτρης Πλατανιάς θα ερμηνεύσει τα μέρη του ψάλτη, ενώ τα αναγνώσματα των Παθών θα απαγγείλει ο Δημήτρης Καταλειφός. Μαζί τους η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Ο θρυλικός καλλιτέχνης της τζαζ, κοντραμπασίστας και συνθέτης Dave Holland, μαζί με τον Chris Potter, θα κάνει το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του κουαρτέτου Kismet που σχημάτισαν με τον εμβληματικό κιθαρίστα Kevin Eubanks και τον ντράμερ Obed Calvaire σε μια βραδιά τζαζ μυσταγωγίας. Θρυλικές φιγούρες που οδήγησαν οραματικά την τζαζ σε μια νέα εποχή χάρη στη απαράμιλλη τεχνική τους και την αίσθηση του ρυθμού που τους διακρίνει, κινούμενες με άνεση ανάμεσα στα διαφορετικά στυλ παιξίματος.

Έναστρες νύχτες και αλησμόνητες εμπειρίες στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Ριγολέττος. Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Η Εθνική Λυρική Σκηνή κλείνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο Ηρώδειο με τον «Ριγολέττο» του Τζουζέπε Βέρντι, μία από τις σημαντικότερες όπερες του 19ου αιώνα και ένα από τα δημοφιλέστερα λυρικά έργα όλων των εποχών, με διευθυντή ορχήστρας τον Derrick Inouye. Η σκηνοθετική ματιά της Κατερίνας Ευαγγελάτου ζωντανεύει την ιστορία και τον κύκλο βίας που περιγράφει ο Βέρντι στην ιταλική επαρχία της δεκαετίας του 1980, φωτίζοντας την αντιφατική, σκοτεινή προσωπικότητα του Ριγολέττου μέσα από μια κοινωνία που ασφυκτιά κάτω από το βάρος του συντηρητισμού και των προκαταλήψεων. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ