Tο ηλεκτρονικά προετοιμασμένο πιάνο του Σταύρου Γασπαράτου

Tο ηλεκτρονικά προετοιμασμένο πιάνο του Σταύρου Γασπαράτου Facebook Twitter
0
Tο ηλεκτρονικά προετοιμασμένο πιάνο του Σταύρου Γασπαράτου Facebook Twitter

Φανταστείτε να είστε μέσα σε ένα πιάνο και το πιάνο να είναι τόσο μεγάλο όσο μια αίθουσα συναυλιών.

Φανταστείτε να είστε μέσα σε ένα πιάνο. Φανταστείτε ότι το πιάνο επεκτείνεται και καταλαμβάνει το μέγεθος μιας αίθουσας συναυλιών. Αυτή είναι μια εγκατάσταση που το  EMPAC (experimental media performing art centre) ανέθεσε  στον συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο. Η εγκατάσταση και η συναυλία βασίζονται στην ιδέα του prepared piano, μιας παράδοσης όπου βίδες, καουτσούκ, και άλλα στοιχεία είναι συνδεδεμένα με τις χορδές μέσα σε ένα πιάνο, και αλλοιώνουν τον ήχο. Με βάση τις πολλές διάσημες συνθέσεις που υπάρχουν, ο Γασπαράτος μετατρέπει την ιδέα σε μια μοναδική ηλεκτρονική μορφή.

Ο συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος, κάνει πρεμιέρα στο EMPAC, στο Τρόι της Νέας Υόρκης, στις 7 Νοεμβρίου, με αυτό το καινούργιο προσωπικό πρότζεκτ. Το EMPAC είναι ένα κέντρο experimental media performing art centre, στο οποίο φτάνουν και πειραματίζονται με τον ήχο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Εμπνευσμένος από τα έργα του John Cage, επιχειρεί τη δική του δουλειά στο prepared piano.

Tο ηλεκτρονικά προετοιμασμένο πιάνο του Σταύρου Γασπαράτου Facebook Twitter

Τον συναντήσαμε για να λύσουμε τις απορίες μας

Θα μας εξηγήσετε τι σημαίνει prepared piano;

Διάφοροι συνθέτες, με πιο γνωστό τον John Cage έχουν γράψει έργα για prepared piano, που σημαίνει ότι με μηχανικούς τρόπους προετοίμαζαν ένα πιάνο. Βάζοντας ελάσματα, βίδες, διάφορα πράγματα και φτιάχνοντας ένα τμήμα του πιάνου να ακούγεται σαν κρουστό και όχι πια σαν πιάνο. Εμπνευσμένος από αυτή την ιδέα εγώ, είπα να φτιάξω μια εγκατάσταση που να αφορά ένα πιάνο το οποίο θα είναι ηλεκτρονικά και όχι μηχανικά προετοιμασμένο.

Δηλαδή η σύνδεση του πιάνου αυτή τη φορά είναι με ηλεκτρονικό υπολογιστή;

Ναι, θα υπάρχει ζωντανά επεξεργασία από τον υπολογιστή. Έτσι κατά κάποιο τρόπο φτιάχνουμε ένα καινούργιο όργανο. Τμήματα του πιάνου, παράγουν καινούργιους ήχους ζωντανά, επειδή τροφοδοτούνται από έναν υπολογιστή. Αυτό αφορά το πρώτο μισό μέρος της εγκατάστασης.

Το δεύτερο μισό είναι ότι το κοινό ακούει την performance αυτή, το έργο το οποίο θα γράψω γι’ αυτή την εγκατάσταση, μέσα σε ένα surround σύστημα 24 καναλιών. Αυτό έχει σαν πρόθεση να τοποθετήσει το κοινό «μέσα στο πιάνο», να νιώσουν δηλαδή ότι η σύνθεση που ακούνε παράγεται από ένα εικονικό όργανο το οποίο είναι οικείο στον άνθρωπο.

Πόσο καιρό πειραματίζεστε με αυτή την εφαρμογή;

Ήμουν εκεί όλο τον Αύγουστο, όπου ουσιαστικά έκανα πειράματα και ασχολήθηκα με τα τεχνικά μέρη. Τώρα έχω ξεκινήσει να γράφω τη μουσική γι’ αυτό και πηγαίνω πίσω στην Αμερική 22 του Οκτωβρίου και μετά από πρόβες δύο εβδομάδων θα το  παρουσιάσω εκεί στις 7 Νοεμβρίου εκεί. Στην ουσία πρόκειται για ένα συνδυασμό του κλασικού ήχου και του κλασικού τρόπου γραφής με ένα συνδυασμό της τεχνολογίας και του σύγχρονου τρόπου γραφής στην πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα πόσο έχουμε προχωρήσει σε αυτές τις εφαρμογές και τα πειράματα του ήχου;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα που πειραματίζονται με τη συνύπαρξη του κλασικού ήχου με τον ηλεκτρονικό. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει περισσότερο σε ένα χώρο ακαδημαϊκό, και λιγότερο από συνθέτες που έχουν πρόθεση να έρθουν σε επαφή και να αγκαλιάσουν το ευρύ κοινό. Επόμενο πρόβλημα ή εμπόδιο, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι ότι δεν υπάρχουν χώροι. Tο προφίλ του 90% από αυτά τα πράγματα που γίνονται στην Ελλάδα έχουν έναν ακαδημαϊκό χαρακτήρα.

Εσάς ποιά είναι η πρόθεσή σας με αυτό το έργο;

Η πρόθεσή μου δεν είναι να κάνω ένα έξυπνο κι ενδιαφέρον installation που να έχει απλά πολλή τεχνολογία, η δική μου πρόθεση είναι να φτιάξω ένα καινούργιο όργανο για το οποίο θα γράψω ένα μουσικό έργο. Ο τελικός μου στόχος δεν είναι η τεχνική, το τεχνικό επίπεδο, αλλά είναι το να χρησιμοποιήσω αυτά τα καινούργια υλικά για να γράψω ένα ενδιαφέρον έργο για αυτά.

Αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν και ένα επίπεδο εφεύρεσης;

Ένα μεγάλο του κομμάτι έχει να κάνει με μία έρευνα που κάνω για τον surround ήχο αλλά και για το πώς το φυσικό όργανο αυτό, ο μηχανισμός του, μπορεί να παράξει άλλα πράγματα άλλο ήχο. Το ίδιο το πιάνο είναι ένα απίθανο όργανο. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει επάνω του όλη την τεχνολογία, έναν καινούργιο τρόπο παιξίματος αλλά και έναν καινούργιο τρόπο να ακούς μέσα στην αίθουσα. Επίσης αυτό που με αφορά είναι το ότι μπαίνεις σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών και βλέποντας ένα μεγάλο πιάνο στο κέντρο της σκηνής,  περιμένεις ένα κλασικό κονσέρτο πιάνου, αλλά τελικά αυτό που θα ακούσεις δε θα είναι καθόλου αυτό. Η ανατροπή αυτή έχει να κάνει με τη συνοχή του κλασικού και της τεχνολογίας. Είναι ένα μακρύ ταξίδι και ένα μεγάλο παιχνίδι.

Tο ηλεκτρονικά προετοιμασμένο πιάνο του Σταύρου Γασπαράτου Facebook Twitter
Η αίθουσα συναυλιών στο EMPAC

 

O Σταύρος Γασπαράτος είναι συνθέτης και ασχολείται με τον ψηφιακό ήχο. Συνθέτει μουσική για τον χορό, το θέατρο και τον κινηματογράφο, και συχνά εργάζεται για σόλο μουσικά έργα. Η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε όλα τις μεγάλα ελληνικά θέατρα και συναυλιακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, και το Μέγαρο Μουσικής. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί διεθνώς στο Λονδίνο, το Μακάο, τη Νάπολη, το Βερολίνο, το Τορόντο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και τη Σόφια. Έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 90 παραγωγές και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του νέου ελληνικού κύματος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT